HPK:lla vastassa taas häntäpään joukkue

LIIGA / Ennakko
HPK ja KalPa ottelevat pisteistä tiistaina.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnan Pallokerho on edellisissä kotipeleissään kohdannut Liigan häntäpään joukkueita ja niin se kohtaa tiistainakin. Tiistaina HPK:n vieraaksi Rinkelinmäelle saapuu KalPa.

HPK on kahdessa edellisessä kotitaistossaan otellut liigajumboa TPS:ää ja liigan sarjataulukon kahdentenatoista olevaa Ässiä vastaan. Tiistaina Kerho haastaa kotikentällään sarjataulukon kolmantenatoista majailevan KalPan.

Kovin korkealla eivät tosin hämeenlinnalaiset itsekään ole Liigan sarjataulukossa, Kerho on yhdentenätoista.

Hämeenlinnassa tiistaina yhteen iskevät HPK ja KalPa tarvitsevatkin molemmat pisteitä säilyttääkseen mahdollisuutensa yltää pudotuspeleihin hyvänä.

Tällä hetkellä Pallokerhon piste-ero sarjataulukon kymmenenteen Bluesiin on viisi pistettä ja KalPalla piste-ero on jo jopa yksitoista pistettä. Tosin KalPa on pelannut kaksi peliä vähemmän kuin espoolaiset.

KalPa on piristynyt

Siitä huolimatta vaikka KalPa on Liigan sarjataulukossa vasta toiseksi viimeisenä, niin kuopiolaisjoukkuetta ei kannata vähätellä vastustajana. KalPa on nimittäin selkeästi piristinyt viime aikoina, edellisviikolla kuopiolaiset voittivat pelaamastaan kolmesta ottelusta kaksi peliä.

Lauantaina KalPa hävisi Kärpille Oulussa maalein 4-3, mutta Liigan kärkijoukkueenkin kuopiolaiset onnistuivat pistämään ahtaalle. KalPa pelasi Kärppiä vastaan hyvin ja nousikin 4-1- tappioasemasta maalin päähän.

KalPa on yltynyt viime aikoina mainioon vireeseen, KalPa on edellissä otteluissaan ollut etenkin energinen ja luisteluvoimainen. Parantunut liike onkin yksi iso syy siihen, miksi KalPa on kyennyt nostamaan pelitasoaan.

Parantuneet peliotteet ja viime viikolla napatut kaksi voittoa on vaikuttanut kuopiolaisjoukkueeseen myös siten, että KalPa on ruvennut pelaamaan vapautuneemmin. Parantunut pelivire on tuonut lisää myös positiivisuutta KalPan joukkueeseen ja tämä on puolestaan lisännyt kuopiolaisten itseluottamusta.

KalPa on onnistunut petraamaan myös hyökkäyspelaamisessa. Alkukaudesta kuopiolaiset tuskailivat viimeistelynsä kanssa, mutta viime peleissä verkko on ruvennut heilumaan tiheämmin. Edellisviikon kolmessa taistossaan KalPa tehtaili yhteensä yksitoista häkkiä.

Kuopiolaisten hyökkäyspeli on parantunut siitäkin huolimatta, vaikka joukkueelta puuttuu kokoonpanostaan loukkaantumisten vuoksi lukuisa hyökkääjä. KalPan sairastuvalla majailee yhteensä peräti yhdeksän pelaajaa ja näistä pelureista seitsemän on hyökkääjiä. Loukkaantuneiden joukossa on muun muassa ulkomaalaisvahvistukset Rastislav Pavlikovsky ja Luke Pither.

Useat loukkaantumiset ovat rokottaneet KalPan miehistöä jopa niin pahasti, etteivät kuopiolaiset ole saaneet edelissä otteluissa kasaan edes täyttä miehitystä. Lauantain Kärpät-ottelussakin KalPan nelosketjuun oli merkattuna vain kaksi hyökkääjää.

Kerhon edellinen kotipeli varsin hajuton

Isäntäjoukkue HPK:n peliesitykset ovat viime aikoina olleet ailahtelevaisia. Kerhon viime viikon saldoksi muodostui kaksi tappiota ja yksi jatkoaikavoitto. Edellisen pelinsä Pallokerho voitti täpärästi, HPK kamppaili lauantaina Bluesia vastaan ja nujersi espoolaisryhmän maalein 2-1. Kerhon voittomaalin laukoi jatkoajalla Jesse Saarinen.

Voitto Bluesista oli hämeenlinnalaisille tärkeä, sillä sen avulla HPK sai varmasti nollattua mielestään Blues-peliä edeltäneen konttauksensa Ässiä vastaan. Viime viikon perjantaina Kerho otteli Ässiä vastaan kotonaan ja hävisi porilaisille luvuin 1-3. Pallokerhon esitys Ässiä vastaan oli kaikin puolin varsin hajuton, mauton ja väritön.

Maalivahti Juuse Saros on ollut tärkeä lenkki Kerhon joukkueessa.
Maalivahti Juuse Saros on ollut tärkeä lenkki Kerhon joukkueessa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Lauantainen peli Bluesia vastaan olikin Kerholta jo nousujohteinen. Se oli nousujohteinen ottelu verrattuna Kerhon edellisiin otteluihin ja Blues-peli oli nousujohteinen myös itse ottelun sisällä. Blues aloitti taiston paljon paremmin kuin HPK ja eteni avauserässä jo 1-0- johtoasemaan, mutta Pallokerhon pelaajat skarppasivat ottelun edetessä ja kampesivat itsensä jatkoaikavoittoon.

Bluesiakaan vastaan oranssipaitaisten peliesitys ei vielä korvia hivellyt, mutta jokainen HPK:n pelaaja oli Ässät-ottelun jälkeen nostanut tasoaan ja se riitti tiukkaan jatkoaikavoittoon Bluesista.

Kerhon aseina espoolaisia vastaan olivat puolustuspelaaminen ja maalivahti Juuse Saros. Pallokerho onnistui puolustamaan tarkasti Blues-ottelussa ja espoolaisten maalipaikat jäivät vähiin. Myös hämeenlinnalaisten maalivahti Saros loisti ottelussa, Sarokselle kertyi 19 torjuntaa, mutta Blues sai tehdyksi vain yhden maalin.

HPK:lla paljon hiottavaa

Parannettavaa Kerholla riittää vielä monella saralla. Yksi asia, jossa HPK:n on yhä selkeästi skarpattava on hyökkäyspelaaminen. Hyökkääminen ja maalien tekeminen on ollut hämeenlinnalaisille melkein koko kauden ajan vaikeaa.

HPK on pelannut kauden aikana 28 ottelua ja viimeistellyt näissä peleissä yhteensä 57 maalia. Keskiarvollisesti Kerho on iskenyt maaleja pelaamissaan otteluissaan vain noin kaksi osumaa per peli. Pallokerho onkin tehnyt liigajoukkueista toiseksi vähiten osumia.

Oranssipaitaisten tehottomuus näkyy varmasti myös Liigan pistepörssissä, jossa ei HPK:n pelaajia korkeilla sijoilla näy. HPK:n kultakypärä on Ville Viitaluoma tehoillaan 11+4=15, Liigan pistepörssissä Viitaluoma on vasta sijalla 41.

Hyökkäyspelaamisen ohella Kerholla riittää paljon parannettavaa myös erikoistilannepelaamisissaan. HPK:n on skarpattava niin ylivoimalla kuin alivoimalla.

Huomioinarvoista on lisäksi se, että otteluiden alut ovat viime peleissä olleet Kerholle vaikeita. HPK aloitti kaikki viime viikolla pelaamansa kolme otteluaan huonosti ja vastustajat etenivät näissä peleissä ensimmäisinä johtoon jo avauserän aikana.

HPK ja KalPa ovat kohdanneet aiemmin tällä kaudella jo kaksi kertaa. Molemmat pelit ovat päättyneet vierasjoukkueen voittoon maalein 2-1. Ensimmäinen taisto miteltiin Hämeenlinnassa ja siitä KalPa raapi voiton luvuin 2-1, toinen joukkueiden välinen ottelu kamppailtiin Kuopiossa ja siinä pelissä puolestaan HPK oli samoin 2-1- numeroin parempi.

Kuopiossa pelatussa ottelussa Kerho ratkaisi voittonsa vasta voittomaalikilpailussa. Huomion arvoinen seikka onkin se, että HPK on tehnyt KalPaa vastaan varsinaisella peliajalla vasta yhteensä kaksi maalia ja molemmat maalit on viimeistellyt keskushyökkääjä Robert Leino.

Viime aikoina Leino ei kuitenkaan HPK:n kokoonpanoon ole mukaan mahtunut. Nuori 20-vuotias hyökkääjä on nähty edellisen kerran HPK:n kokoonpanossa 2. marraskuuta pelatussa Kärpät-pelissä.

Seuraa Heitä

Marko Tuulola #36 |

Puolustaja

42-vuotias konkaripuolustaja pelasi mallikkaasti Bluesia vastaan lauantaina. Syötti esimerkiksi hämeenlinnalaisten 1-1- tasoitusmaalin. Jatkuvatko hyvät otteet?

Jukka Voutilainen #39 |

Keskushyökkääjä

KalPan konkariosasto on esittänyt vahvoja otteita viime aikoina, yksi skarpanneista konkareista on Kerhossakin aikoinaan taituroinut Jukka Voutilainen. Voutilainen on edellisessä kolmessa KalPan pelissä tehoillut pisteet 2+2.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle