Jokerit pahaan aikaan Rinkelinmäelle

LIIGA / Ennakko
Jere Karalahti ampui ensimmäisen maalinsa Jokerit-paidassa torstaina.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kaksi sisukasta voittoa tamperelaisista ottanut HPK saa lauantai-iltana vieraakseen hyökkääjiltään vajaan Jokerit-lauman. Ottelun ratkaisun avaimet lepäävät keskialueen pelissä.

Karmeasta 0-4-tilanteesta upeaan 6-5-voittoon Tapparaa vastaan nousseen HPK:n ykköstavoitteena on tulla Jokereita vastaan edellisottelun alkua paremmin sisään. Alle 15 minuutissa neljän maalin takaa-ajoasemaan joutunut hämeenlinnalaisporukka onnistui torstai-iltana kirissään, mutta illasta toiseen kortteja ei kannata äärimmäisen nousun varaan laskea.

Maajoukkuetauolta kuin uudestisyntyneenä palannut HPK on nyt ottanut kahdesta pelistä viisi pistettä. Ennen taukoa luovuttaneelta näyttänyt seura on löytänyt pudotuspelivauhdin ja kolkuttelee pistemäärällään jo kymmenen sakkia.

Helsingin Jokerit otti myös torstaina sisukkaan taisteluvoiton. Joukkue ei ollut SaiPaa vastaan kuin yhden maalin takaa-ajoasemassa, mutta vajaamiehisellä hyökkäyksellä puristettu 2-1-voitto oli hyvä saavutus.

Kerhon hienosäätö on auttanut

HPK:n piristymisen takana ovat muutokset miehistössä ja hienosäätö pelitavassa. Uusista pelaajista Teemu Rinkinen ja Antti Kerälä ovat heti ottaneet vahvistuksen elkeet kentällä. Kummankaan pelityyli ei ole kentän näkyvintä sorttia, mutta terävyys ratkaisupaikoissa on auttanut molempien maalitilit heti auki.

Lisäksi molempien onnistumiset ovat innostaneet myös muuta miehistöä parempaan. Ville Viitaluoma oli etenkin torstaina juuri sellainen pelillinen johtaja, jota HPK toivoo ykkössentterinsä olevan. 

Marko Tuulolan laadukkaat avaussyötöt ovat parantaneet HPK:n hyökkäysten käynnistämistä huomattavasti. Lisäksi HPK on kierrättänyt kiekkoa paremmin ja nopeammin koko kentän leveydeltä. Kaistojenvaihdot ovat avanneet tilanteita alkusyksyä paremmin. Jatkuvasti liian suoraan tai liian hitaasti trappiin alkukaudesta puskenut joukkue luo nyt pienillä, nopeilla ja fiksuilla kiekonsiirroilla itselleen tilaa hyökkäyksiin.

Oma pää pitää

Myös HPK:n puolustuspeli on nyt paremmassa kuosissa. Vaikka torstaina meni viisi omiin, on keskialue nyt paremmin ja tiiviimmin tukittuna. Vastustajaan isketään aktiivisesti painetta, eikä joukkue romahda suoraan omaan päähänsä pyöriteltäväksi.

Viileäpäinen Juuse Saros on ollut maalivahdeista paremmassa vireessä. Saroksen rauhallisuus tarttuu koko miehistöön. Pelejä katsoessa on illasta toiseen vaikea uskoa, että kyse on hädin tuskin täysikäisestä pelurista.

Frans Tuohimaalla on pari heikompaa ottelua alla, mutta luovuttamista häneltä on turha odottaa. Kilpailullinen persoona tarvitsee lähiviikkoina uusia tilaisuuksia myös joukkueensa takia, sillä Saroksen mahdollinen osallistuminen nuorten MM-kisoihin voi tuoda Tuohimaalle joka tapauksessa useita peräkkäisiä startteja joulukuussa.

Jokereilla asennetta poissaoloista huolimatta

Alkukaudesta avauspeliään ja maalintekoaan parantanut Jokerit on hivuttautunut Liigan nelospaikalle. Pitkään toivottua sentterivahvistusta ei ole löytynyt, mutta Teuvo Teräväisen parantunut vire on nostanut sentterikaluston profiilia hyökkäyspäässä.

Siinä missä pistemiehistä Steve Moses ja kumppanit ovat sivussa loukkaantumisten takia, on puolustus terve ja tulivoimainen. Teemu Eronen, Mikko Kousa ja torstaina avausmaalinsa Jokerit-paidassa pamauttanut Jere Karalahti ovat jokainen SM-liigan parhaimmistoa.

Kousan pistemäärä (9 pistettä) on toistaiseksi pettymys, mutta yrityksestä saldo ei ole kiinni. Täksi kaudeksi Jokereihin saapunut puolustaja johtaa joukkueensa laukaustilastoa 108 "tulituksella".

Jarkko Ruutu huilaa ottelun odottaessaan tuomiota torstain taklauksesta.

Tunteita ja juoksuja

Lauantaina Rinkelinmäelle on luvassa hyvin todennäköisesti innostunut kotiyleisö. Monivuotinen lempivihollinen Jokerit vetää aina hyvin katsojia halliin, eivätkä kaksi peräkkäistä voittoa sekä lähestyvät KHL-jäähyväiset ainakaan laimenna piristynyttä kiekkointoa.

Ratkaisevaan asemaan nousee keskialueen peli. Etenkin kotijoukkueen pitää välttää kiekonmenetykset lähtiessään nopeisiin hyökkäyksiinsä. Jokerit kyttää virheitä liikkuvan kärkikarvaajansa voimin sekä iskee paineen vastustajaansa alueellisella ylivoimalla jo hyökkäyssinisen tuntumassa.

Jokereiden puolella ottelussa on aika. Mitä kauemmin ottelu säilyy tasaisena sekä vähämaalisena, sitä todennäköisemmin sen jouhevasti liikkuva karvaus avaa vieraille maalin verran kotijoukkuetta enemmän paikkoja. 

Seuraa Heitä

Marko Tuulola #36 |

Puolustaja

Hyvässä vireessä palannut konkaripakki on nostanut HPK-puolustuksen profiilia selkeästi. Nyt niskaan hiipivät aktiiviset Jokerit-hyökkääjät.

Jesse Saarinen #77 |

Laitahyökkääjä

On selättänyt tehottoman alkukautensa. Tapparaa vastaan keräsi kolme syöttöpistettä. Pelasi myös alkukaudesta aktiivisesti, mutta jälki oli tehotonta.

Matti Lamberg #39 |

Laitahyökkääjä

Kova taklaaja ja karvaaja ärsyttää vastustajan puolustajia. Etenkin nuoret HPK-puolustajat saavat olla tarkkana Lambergin hiipiessä niskaan.

Mikko Kousa #44 | Düsseldorfer EG

Puolustaja

Laukoo paljon, mutta tehoja ei ole vielä yhdeksää pistettä enemmän. Varaa nostaa profiiliaan.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Jesse Saarinen 0 6 6
2.Borna Rendulic 2 3 5
3.Ville Viitaluoma 4 1 5
4.Craig Schira 2 2 4
5.Joonas Vihko 1 1 2
Jokerit M S P
1.Teuvo Teräväinen 1 4 5
2.Juhani Tyrväinen 2 2 4
3.Teemu Eronen 1 2 3
4.Nichlas Hardt 1 1 2
5.Jani Rita 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle