HIFK puolustamaan kärkipaikkaansa, Kärpät kääntämään virettään

LIIGA / Ennakko
HIFK nousi keskiviikon kierroksella sarjakärkeen.
Perjantai-illan huumaa Helsingin jäähallissa tarjoilevat HIFK sekä vieraaksi saapuva Oulun Kärpät. Kummankin joukkueen otteissa on näkynyt viime viikkoina väsymys, mutta HIFK on pystynyt käsittelemään kaamoskauden paremmin, sillä joukkue nousi keskiviikkona sarjan kärkipaikalle.

HIFK on napsinut marraskuun edetessä voittoja tasaiseen tahtiin, kuudesta edellisestä kamppailusta viisi on päättynyt kilpipaitojen voittoon. Keskiviikkona joukkue haki Vaasasta täyden pistepotin, jonka siivittämänä nousi Liigan kärkipaikalle. 

Vierasjoukkue Kärppien vire on vastaavasti ollut alavireinen. Kolmesta viimeisestä ottelusta joukkue ei ole saanut pistettäkään ja edellisestä tehdystä maalistakin on jo yli 120 minuuttia. Samalla kärkipaikka on vaihtunut kolmanteen sijaan, kuusi pistettä helsinkiläisiä perässä. 

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella vasta kertaalleen. Tuolloin Raksilassa HIFK vei pidemmän korren tasaisessa ottelussa Joonas Raskin jatkoaikamaalilla. Viime kaudella joukkueet kohtasivat viidesti ja peräti neljästi voiton vei silloinen vierasjoukkue. Kärpät otti keskinäisten otteluiden ainoan kotivoiton runkosarjan viimeisillä kierroksilla. 

Ratkaisun paikat

Jos katsoo joukkueiden edellisten otteluiden kaavaa, perjantain näytökselle on olemassa jo selvä käsikirjoitus. Kärpät on kahdessa edellisessä ottelussa pakottanut vastustajan maalivahdin torjuntatöihin kaikkiaan 68 kertaa, HIFK:n maalilla Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat joutuneet töihin peräti 83 kertaa kahdessa ottelussa.

Suuri osa HIFK-maalivahtien töistä on ajoittunut kolmansiin eriin ja esimerkiksi Sportia vastaan Lankista työllistettiin 22 torjunnan verran pelkästään kolmannen erän kirissä. Luku on huomattavasti enemmän, kuin kahdessa ensimmäisessä erässä yhteensä. Vaikka Kärpät on ollut alavireinen ja kärsinyt viimeistelyongelmista, ei HIFK voi tarjota samaa määrää maalipaikkoja oululaisille.

Aktiivisesti otteluiden alkuun lähtenyt HIFK on hyytynyt ottelun edetessä loppua kohti. Hyytyminen on näkynyt ennen kaikkea luistelunopeuden puutteena ja kaksinkamppailujen häviämisenä. 

Toisaalta myös Kärppien pelissä on näkynyt väsymys. Pelinopeus ei ole samalla tasolla parhaan suoritustason kanssa ja terävyys viimeistelystä puuttuu. Osaltaan tilannetta selittää myös Kärppien loukkaantumistilanne, sillä riveistä on puuttunut useita runkopelaajia.

Laukaus- ja aloitustilastoja

Tilastoja katsellessa HIFK:n ei kuuluisi johtaa sarjaa. Erikoistilanteissa joukkue on vain sarjan keskikastia. Kärpät on ylivoimalla vielä helsinkiläisiäkin heikompi, mutta aloivoimaisena kuuluu sarjan kärkikolmikkoon.

Viidellä viittä vastaan ammuttuja laukauksia katsottaessa Kärpät on illan otteluparista selvästi edellä. Kärppien Corsi-prosentti 53,9% on sarjan toiseksi paras, kun HIFK on silläkin mittarilla mitattuna vain keskikastia lukemallaan 50,4%.

Aloitustilastoissa Kärpät on niin ikään edellä. Oululaiset aloittavat huomattavasti useammin hyökkäys- kuin puolustusalueelta. HIFK taas joutuu tekemään huomattavasti enemmän töitä hyökkäyspelaamisensa eteen, sillä aloittaa pelin useammin omalta puolustusalueeltaan. 

Seuraa Heitä

Mika Partanen #72 |

Laitahyökkääjä

Kahdella edelliskaudella Partanen pelasi 98 ottelua, joissa kertyi 21 pistettä. Tällä kaudella kasassa on jo 20 pistettä vain 26 ottelussa.

Mika Niemi #31 |

Keskushyökkääjä

Kärppien ykkössentteri on jäänyt pisteittä neljässä perättäisessä pelissä. Viime kaudella mies ei jäänyt kertaakaan pisteittä viidessä perättäisessä ottelussa, onko aika onnistua?

» Lähetä palautetta toimitukselle