Ei varaa kolmannen erän kaaokseen

LIIGA / Ennakko
HIFK:lla on mennyt usein kolmannessa erässä sormi suuhun.
Kuva © Tomi Hänninen
Perjantaina HIFK saa vieraita Oulusta, kun ennätysvireinen Kärpät tulee vierailulle Helsingin jäähalliin. Jos kotijoukkue haluaa katkaista vieraidensa voittokulun, on sen pystyttävä pitämään pakettinsa kasassa täydet 60 minuuttia.

Liigaa ylivoimaisesti johtava Kärpät ei ole hävinnyt peliäkään sitten syyskuun lopun. Tiistaina kaikkiaan 16 ottelua perätysten voittaneiden oululaisten uhriksi joutui Rauman Lukko, joka joutui poistumaan Raksilasta tappion masentamana lukemin 4-7.

HIFK otti tiistaina toisen peräkkäisen voittonsa Ässien kustannuksella lukemin 4-2 ja nousi sarjataulukon yhdeksännelle sijalle. Kyseessä oli vasta toinen kerta tällä kaudella, kun joukkue on onnistunut voittamaan kaksi perättäistä ottelua. Kolmea perättäistä varsinaisen peliajan voittoa helsinkiläiset eivät ole tällä kaudella saanut kertaakaan. Heikosta alkukaudesta huolimatta joukkue on kerännyt kotonaan pisteitä yli kahden keskiarvolla.

Joukkueet ovat ehtineet kohdata tällä kaudella jo kertaalleen, Oulussa Kärpät murskasi aneemisen HIFK:n lukemin 5-0. Kymmenen edelliskauden aikana illan taistelupari on kohdannut toisensa Helsingin jäähallissa 21 kertaa, joista HIFK on voittanut 13 ja Kärpät 8.

Kolmannen erän kaaos

Kotijoukkueen pelillinen ilme on parantunut talvea kohti mentäessä. Kauden alusta tuttu höntyily on muuttunut kontrolloidummaksi peliksi, etenkin puolustussuuntaan. Viime otteluissa myös hyökkäyspäässä on nähty uusia ja uusvanhoja onnistujia. Etenkin ykkösketju Arttu Luttinen - Corey Elkins - Eero Somervuori on esiintynyt tehokkaasti.

Vaikka HIFK:n pelaaminen on ottanut suuria askeleita kohti parempaa, on joukkueella vaikeuksia pitää pakettia kasassa läpi ottelun. Varsinkin kolmannet erät ovat tuottaneet tuskaa.

Marraskuun kuudessa ottelussa joukkue ei ole voittanut yhdessäkään kolmatta erää. Jakson aikana punapaidat ovat tehneet vain kaksi maalia ja vastaavasti päästäneet yksitoista. Viimeksi keskiviikkona joukkue hallitsi Ässiä vastaan kahta ensimmäistä erää mielin määrin, mutta kolmannessa erässä passivoitui ja päästi porilaiset mukaan taisteluun voitosta.

Kärppien otteet ennätysputken aikana ovat ailahdelleet, mutta jokaisessa ottelussa joukkue on venynyt riittävän paljon. Jos puolustuksella ei ole ollut paras päivänsä, on hyökkäys toiminut sitäkin paremmin ja raapinut kasaan tarvittavat maalit. Jos taas hyökkäyspäässä ruuti on ollut märkää, on joukkue taistellut pisteet itselleen loistavan maalivahti- ja puolustuspelaamisen turvin.

Avainsana Kärppien menestyksessä on ollut materiaalin leveys. Juhamatti Aaltonen, rankkarispesialisti Joonas Donskoi ja muut tähtipelaajat vievät otsikot mutta samaan aikaan taustalla takuuvarmaa työtä tekevät myös muut. Viimeisen viiden ottelun tehotrio on kuitenkin ollut Donskoin [1+4], Joonas Kemppaisen [4+2] ja Julius Junttilan [3+2] kolmosketju.

HIFK:n sairaslista on tyhjentymään päin. Nimekkäin poissaolija on Matti Kuparinen. Lisäksi hyökkäyspäästä on sivussa Thomas Nykopp ja puolustuksesta pitkäaikaispotilaat Mikko Kurvinen sekä Juuso Salmi. Kärppien sairastuvalla ei ole ruuhkaa.

Seuraa Heitä

Joonas Kemppainen #23 | Kärpät

Keskushyökkääjä

25-vuotias Kemppainen on ehtinyt pelaamaan Liigaa jo kahdeksalla kaudella, mutta on pysynyt parrasvalojen ulkopuolella. Luotettava kolmossentteri on joukkueen sisäisen tehotilaston kolmannella sijalla ja ollut viime otteluissa myös joukkueensa tehokkain pelaaja.

Daniel Fernholm #55 |

Puolustaja

Isokokoinen peruspuolustaja, joka parhaimmillaan pystyy rauhoittamaan koko puolustuksen toimintaa. Ei ole löytänyt vielä parasta yhteistä säveltä puolustajapariensa kanssa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle