Nousukuntoinen Ässät alavireisen HIFK:n vieraaksi

LIIGA / Ennakko
Ässät ja HIFK kohtaavat neljännen kerran tällä kaudella.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Kolmen ottelun tappioputkessa oleva HIFK saa vieraita Porista, kun kolmen ottelun voittoputkessa oleva Ässät saapuu Helsingin jäähalliin. Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti tällä kaudella, kaikki kohtaamiset on mennyt HIFK:n nimiin.

HIFK:n kausi on ollut tasapainoilua hyvien ja huonojen jaksojen välillä. Tällä hetkellä on menossa seitsemän ottelun kylmä jakso, jonka aikana vastustaja on vienyt täyden pistepotin viisi kertaa. Samalla sijoitus on valahtanut jo seitsemänneksi.

Ässien marras-joulukuu oli sysimustaa aikaa myös pelillisesti. 16 ottelusta porilaiset saavuttivat yhden vaivaisen voiton. Vuodenvaihteen jälkeen kurssi näyttää kääntyneen ylöspäin; tilillä on voitot JYPistä, Lukosta ja Jokereista.

Joukkueet ovat kohdanneet kolme kertaa tällä kaudella, HIFK on vienyt kaikki nimiinsä. Viimeksi joukkueet kohtasivat joulukuun alussa. HIFK ei jättänyt vieraskentällä patapaidoille sanan sijaa, vaan vei ottelun tylysti 1−5. Helsinkiläisten Eero Somervuori on onnistunut jokaisessa kohtaamisessa tekemään maalin ja kauden seitsemästä maalista kolme on tehty Ässien maaliin.

Hanat auki ja kiinni

Ässillä oli kauden syyskaudella suuria ongelmia maalinteossa, mutta viime otteluissa on nähty viitteitä paremmasta. Niklas Hagman ja Dragan Umicevic muodostaa tutkaparina todellisen pelotteen vastustajalle. Viimeisessä viidessä ottelussa Hagman on viimeistellyt neljä maalia ja syöttänyt kaksi, Umicevic on kerännyt tehot 1+5. Yhteensä Ässät on viimeistellyt kahdessa viimeisessä ottelussaan kymmenen maalia varsinaisen peliajan puitteissa. Eikä Ässät lepää pelkästään tehokaksikon varassa, sillä viimeisessä kolmessa ottelussa peräti yhdeksän pelaajaa on onnistunut maalinteossa.

Ottelu Jokereita vastaan oli myös näyte henkisestä kasvusta. Ässät iski ottelun kolme ensimmäistä maalia, mutta Jokerit kiri johdon kiinni ja meni jopa 4−3-johtoon. Patapaidat eivät vaikeasta tilanteesta huolimatta lannistuneet, vaan nousi tasoihin ja vei ottelun nimiinsä rangaistuslaukauksilla.

HIFK:n trendi on päinvastainen. Kolmessa edellisessä ottelussa punapaidat ovat tehneet yhteensä ainoastaan kolme maalia. Varsinkin kakkosketjun Arttu Luttiselta ja Eero Somervuorelta on lupa odottaa maaleja. Luttinen on kahdeksan ja Somervuori yhdeksän maalittoman ottelun putkessa.

HIFK:n peli on takkuillut, etenkin kiekollisena joukkue on tehnyt liikaa virheitä. Syöttöjen huonon laadun vuoksi peli hidastuu ja ajautuu kulmiin, paikat mitkä helsinkiläiset onnistuvat rakentamaan kaatuvat laukausten heikkoon laatuun.

Keskiviikkona Tapparaa vastaan käydyn ottelun jälkimainingeissa Raimo Summanen kuitenkin vakuutteli tilanteen kuitenkin olevan hallinnassa. Takana on kova harjoitusjakso ja tähtäin on ajoittaa kuntopiikki keväälle. Päävalmentaja paljasti myös joukkueen lähtevän olympiatauolla lomailemaan etelän lämpöön.

Kuparisen kokoinen aukko

HIFK:hon loppukesästä siirtynyt Matti Kuparinen ehti pelata vain 11 ottelua punapaidassa ennen loukkaantumistaan. Alun perin paluun piti tapahtua jo ennen joulua, mutta paluu pitkittyi, kunnes keskiviikkona joukkueesta kerrottiin Kuparisen kauden olevan mitä todennäköisimmin ohi.

Kuparisen poisjäänti jättää suuren aukon helsinkiläisten keskushyökkääjistöön. Nyt senttereinä on joutunut tuuraamaan aikaisemmin puhtaina laitahyökkääjinä tunnetut Iiro Pakarinen ja Luttinen. Kaksikko kyllä kykenee pelaamaan keskellä, mutta ominaisin paikka on laidalla.

Kuparisen ohella Mikko Kurvisen tilanne ei näytä ruusuiselta ja on mahdollista, että myös urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsineen Kurvisen kausi on ohi. Ässien sairaslista ammottaa tyhjyyttään ja patapaidat pääsevät otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla.

Teräsmiehelle tasalukemia

Ässien Severi Sillanpää pelaa lauantaina uransa 300. ottelun. 19-vuotiaana Ässien edustusmiehistöön noussut oma kasvatti on ollut viimeksi poissa patapaitojen miehistöstä 24.9.2009, kun vastassa oli Kärpät. Sen jälkeen 25-vuotias sentteri on pelannut 270 runkosarja- ja 26 pudotuspeliottelua peräkkäin.

Kuudetta kauttaan Liigassa pelaava Sillanpää on löytänyt paikkansa Ässien kolmosketjun keskeltä. Kolmosketjun keskellä mies pelasi myös viime keväänä Ässien kultajuhliin päättyneissä pudotuspeleissä.

Tällä kaudella Sillanpää on pelannut 38 ottelua, joissa tilille on kertynyt tehot 5+7 ja tehotilasto on pykälää plussan puolella. Tehopisteiden valossa uran tähän mennessä paras kausi oli 2010-2011, jolloin Sillanpää teki 60 ottelussa 20 pistettä ja tehotilastokin näytti lukemaa +12.

Seuraa Heitä

Roope Talaja #20 | Ässät

Laitahyökkääjä

Talaja on viihtynyt HIFK-paidassa Ässiä vastaan. Seitsemässä kohtaamisessa mies on tehnyt 5+1. On viime peleissä ollut osa joukkueen energistä nelosketjua yhdessä Thomas Nykoppin ja Mika Partasen kanssa.

Severi Sillanpää #67 |

Keskushyökkääjä

300. Liigaottelun pelaava Sillanpää on noussut Ässien runkopelaajaksi hyvän pelinäkemyksensä ansiosta. Ei nouse otsikoihin, mutta potentiaalia on myös maalintekoon.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HIFK M S P
1.Ville Peltonen 1 4 5
2.Juuso Puustinen 2 3 5
3.Mika Partanen 0 3 3
4.Thomas Nykopp 3 0 3
5.Jasse Ikonen 0 2 2
Ässät M S P
1.Dragan Umicevic 2 6 8
2.Niklas Hagman 5 2 7
3.Austin Smith 2 2 4
4.Kamil Kreps 2 2 4
5.Mika Niemi 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle