Karkaako KalPa muilta?

LIIGA / Ennakko
Ässien ja KalPan välinen mittelö runkosarjan kärkisijoista jatkuu lauantai-illan kamppailulla Porissa. Tammikuun tasausotteluista ensimmäisen koitoksen nimiinsä vieneet kilpirinnat vakiinnuttaisivat voitolla runkosarjan johtoaan, kun taas Ässät tarvitsee lisäpisteitä taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta.

Kuntokäyrät

Ässien viime aikojen otteet ovat olleet ailahtelevia, hyviä otteluita ovat seuranneet huonot ottelut. Patapaidat eivät ole päässeet otteissaan syyskauden tasolle, vaikka voittoja porilaiset ovatkin keränneet. Viime lauantaina patapaidat hakivat riemukkaan 5-3-vierasvoiton Raumalta hyvän esityksen päätteeksi. Tiistaina vuorossa taas oli tuskaisempi koitos, kun Ilves kaatui kotikaukalossa niukasti lukemin 2-1.

KalPa katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa viime lauantaina Tampereella, kun joukkue haki jatkoaikavoiton Tapparasta. Tiistaina kuopiolaiset jatkoivat voittokulkuaan, kun HPK kukistui kotikaukalossa selvästi 4-1. Voittoputki venyi jo kolmen ottelun mittaiseksi, kun KalPa kukisti tammikuun tasausotteluiden ensimmäisessä koitoksessa patapaidat ansaitusti lukemin 4-1.

Molempien joukkueiden otteet ovat hiipuneet alkukauden jälkeen. Joukkueet ovat viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa SM-liigan keskikastissa. Edessä on joukkueiden kauden neljäs kohtaaminen, kaksi ensimmäistä vei nimiinsä Ässät, mutta viimeisimmän kamppailun voitti KalPa.


Aki Uusikartanolta on lupa odottaa parempaa.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Ratkaisun paikat

Ässät on palannut taas tuttuun teemaan, jossa porilaiset joko kaatuvat tai voittavat Stephen Dixonin, Tomas Zaborskyn ja Veli-Matti Savinaisen muodostaman kentän mukana. Tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että Dixonin johtamaa kentällistä peluutetaan lähes koko ylivoimaminuuttien ajan, vaikka pakkopeli ei sujuisikaan. Joel Armia olisi vireessä, mutta miehen ympärille ei löydy tarvittavan tasoisia pelimiehiä. Aki Uusikartano sekä Nico Aaltonen eivät tällä hetkellä pelaa SM-liigan kärkiketjumiehelle vaadittavalla tasolla.

KalPa on ollut Ässille suotuinen vastus jo viime kaudesta lähtien, sillä kilpipaitojen viimeinen voitto porilaisista ennen perjantaita löytyy lähes kahden vuoden takaa. KalPan vahva kiekollinen pelaaminen on sopinut Ässien aktiiviselle karvaukselle, jonka vuoksi kuopiolaisten puolustus on ollut vaikeuksissa. Tyypillistä tämän kauden Ässille onkin ollut se, että KalPan tyylisten, vahvaan kiekolliseen peliin luottavien joukkueiden kanssa, patapaitojen peli on toiminut. Sen sijaan puolustuspeliin orientoituneet joukkueet ovat tuottaneet Karri Kiven suojateille vaikeuksia.

Ottelun kannalta ratkaisevaa onkin, miten pahoista loukkaantumisista kärsinyt KalPa-puolustus kestää aktiivisen porilaiskarvauksen alla. Ryan Lannonin sekä Henri Laurilan loukkaantumiset ovat jättäneet savolaisten puolustusosastoon ammottavan aukon, johon kaivattaisiin pikaista täydennystä.

Kuopiolaisten kannalta positiivista on Sami Kapasen vireen löytyminen. Kapasen, Jaakko Rissasen sekä Jyri Junnilan muodostama ketju onkin viime otteluissa ottanut tulosvastuun Matti Kuparisen johtamalta ykköskentältä. Tämä lupaa hyvää kevättä kohti mentäessä, sillä myös kuopiolaisten maalintekovastuu on ollut liiaksi yhden kentän varassa.

Oman mausteensa otteluun tuo lyhyt palautumisaika. Pelaajat astelevat Isonmäen jäälle alle vuorokausi edellisestä ottelusta. KalPa lähtee otteluun selkeänä sarjakärkenä, kun taas patapaitojen niskassa ovat kotiyleisön paineet sekä tiukka taistelu pudotuspelipaikasta. Kumpi joukkueista onnistuu kääntämään asetelman edukseen?

Kokoonpanot

Ässillä kokoonpanosta sivussa ovat loukkaantuneet Tuomas Santavuori ja pelikuntoa lähestyvä Jani Honkanen.

Sairaslistalla viime kuukaudet viettänyt Ryan Caldwell palaa takaisin porilaisten miehistöön. Perjantaina sivussa ollut Radek Smolenak nousee takaisin pelaavaan kokoonpanoon.

KalPaa on koetellut flunssa-aalto. Maalivahti Mikko Koskinen oli mukana luukkuvahdin roolissa jo perjantain ottelussa, joten miehen pelaaminen on mahdollista Porissa. Myös Jukka Hentunen oli sivussa tiistain sekä perjantain otteluista. Savolaisilta sairaslistalla ovat varmasti loppukauden sivussa oleva Ryan Lannon sekä pitkäaikaispotilas Henri Laurila.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ässät M S P
1.Tomáš Záborský 2 4 6
2.Joel Armia 4 2 6
3.Stephen Dixon 2 2 4
4.Radek Smolenak 2 1 3
5.Antti Mäkilä 0 2 2
KalPa M S P
1.Sami Kapanen 5 1 6
2.Jyri Junnila 1 4 5
3.Tuomas Kiiskinen 3 2 5
4.Tommi Miettinen 0 4 4
5.Matti Kuparinen 0 4 4

» Lähetä palautetta toimitukselle