Kärkijoukkueiden kuudes kohtaaminen

LIIGA / Ennakko
Ässät saa vieraakseen Kuopiosta sarjakärki KalPan, kun joukkueet kohtaavat Isossamäessä torstaina. Runkosarjaa on enää vähän jäljellä, ja kummallekin joukkueelle on kyseessä erittäin tärkeä ottelu, sillä kuopiolaisia uhkaa runkosarjan ykkössijan menetys ja patarivistö on lähellä tippua kuuden kärjestä.

Kuntokäyrät

Ässät purjehtii kolmen ottelun tappioputkessa, kun joukkue on hävinnyt edelliset pelinsä Kärpille, HIFK:lle ja JYPille. Ennen oululaisia vastaan pelattua ottelua patapaidat ottivat voitot sekä TPS:stä ja Lukosta, mutta ylävartalovammaa potevan kultakypärä Tomas Zaborskyn sivussaolo on tehnyt hallaa joukkueelle.

Vierasjoukkue KalPa huilasi lähes viikon ja taittoi kaksi ottelua kestäneen häviörumbansa voitettuaan Lukon keskiviikkona Raumalla. Kuopiolaistiimi nousi siten kuluvalla kaudella ensimmäisenä joukkueena yli sadan pisteen rajapyykin.

Kahdeksasta viime ottelusta KalPalla on siis kasassa ainoastaan kaksi voittoa, joten loukkaantumissuma näyttää vaikuttavan myös suuresti kilpirintojen urakkaa. Yhteenottoja Ässillä ja KalPalla on kuluvalla kaudella yhteensä viisi kappaletta, kun muut liigajoukkueet eivät tahtoneet kumpaakaan vastuksekseen tammikuun tasauksessa. Ässät johtaa keskinäisiä kohtaamisia otteluvoitoin 4-1, mutta voittoihin kiinni päässyt KalPa voi hyvinkin viedä joukkueiden viimeisen runkosarjamittelön ja kaventaa tilannetta.

Ratkaisun paikat

Lähtökohdat torstain mittelölle ovat mielenkiintoiset, kun kumpikin kärkijoukkue on menettänyt tähtipelaajiaan sairastuvalle. Täten matkanteko sarjataulukossa on hiipunut. Molemmat joukkueet taistelevat elintärkeistä pisteistä ja panokset illan otteluun ovat siksi suuret.

Ässiä uhkaa kuuden joukosta putoaminen, sillä pistemarginaalit ovat todella minimaaliset. Mikäli porilaiset eivät saa pakkaansa pian kasaan, saattaa joukkue taistella pian aivan muualla kuin suoralla pudotuspelipaikalla. KalPaa taas uhkaa kärkipaikan menettäminen, sillä sarjataulukon kakkossijalle on vain neljä pistettä matkaa.


Läpäiseekö KalPa Ässien puolustuksen joukkueiden kuudennessa kohtaamisessa?
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Porilaisille lähtöasetelmat peliin ovat tuskaiset. Joukkueella on kolme tappiota niskassa ja asema sarjassa on uhattuna. Joukkueen meno kärsii myös, kun maaliruisku Zaborsky teroittelee luistimiaan ja on loukkaantumisen takia poissa pelistä. Ässien päävalmentaja Karri Kiven mukaan kultakypärän poissaolo on henkisesti suuri menetys joukkueelle.

– Zaborskyn poissaolo ei varmaan IFK-pelissä vaikuttanut, mutta on se iso ruutu täyttää yhtäkkiä, kun liideripelaaja on poissa, sitä en kiellä. Henkinen vaikutus on varmasti suuri, eikä tuota isompaa pelillistä ruutua voi oikein edes olla, mutta niin se on joka jengillä tähän aikaan. Asiat tuntuvat isommilta, mitä ne ovat, Kivi totesi.

Vierasjoukkue KalPa tulee Poriin nälkäisenä otettuaan keskiviikkona loppukirin ja voitettuaan Lukon lukemin 4-6. Loukkaantumiset ovat näkyneet joukkueen maalinteko-ongelmissa, sillä KalPa on ollut tehoton. Ainut kaksi maalia tehnyt hyökkääjä viidessä viime ottelussa on Jukka Hentunen. Pakistossa taas Adam Masuhrilla on harteillaan suuri viitta.

Taistelutahtoisella KalPalla on Lukko-ottelun jälkeen varmasti virtaa suonissa, kun keskiviikon ottelussa puuttuneet palaset loksahtivat kohdalleen. Joukkueen viime otteluissa heikolla tolalla ollut hyökkäyspelaaminen antoi toivoa paremmasta. Ässien karvauspelaaminen on kauden mittaan onnistunut hyvin kuopiolaisia vastaan, kun kotijoukkue on päässyt kiinni vieraiden kiekotteluun, joten KalPan täytyy löytää ekstravauhtia luistimiensa alle.

Ässiltä tuntuu puuttuvan tarvittava itseluottamus. Kun tekemisestä puuttuu terä, kaikki osa-alueet kärsivät. Kotijoukkueen paras kotimainen pistemies Joel Armia on ollut pirteä, mutta nuori hyökkääjä ei voi yksin kantaa joukkuetta, vaan tehoja täytyy saada laajalta rintamalta. Tällöin korostuvat pelaajat, jotka jaksavat näyttää esimerkkiä ja tartuttaa sitä muihin. Kivi antoikin ottelun alla erityiskehut kaukalossa pirteästi illasta toiseen esiintyneelle Niko Paloselle. Pata on näytönhaluinen, joten torstain kärkitaistosta tulee varmasti kiihkeä.

Kokoonpanot

Kotijoukkueelta sairastupaa miehittää torstaina ainakin piste- ja maalipörssikärki Zaborsky. Poissa kokoonpanosta on mahdollisesti myös Ryan Caldwellin saatua kiekon jalkaansa Jyväskylässä. Kanadalaispuolustajan tilalle kaukaloon hyppää Miko Malkamäki. Myös Jakub Sindel tekee paluun pelaavaan kokoonpanoon.

KalPan miehityksestä puuttuvat Henri Laurila, Sami Kapanen sekä loppukauden sivussa oleva Ryan Lannon. Kultakypärä Matti Kuparisen pelaaminen selviää torstain aamujäiden jälkeen. Länsirannikon reissulta on jäänyt myös pois kiekon kylkeensä saanut maalivahti Juha Toivonen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ässät M S P
1.Joel Armia 3 3 6
2.Mark Lee 1 3 4
3.Tomáš Záborský 1 2 3
4.Veli-Matti Savinainen 1 2 3
5.Stephen Dixon 0 2 2
KalPa M S P
1.Sakari Salminen 2 3 5
2.Tuomas Kiiskinen 1 3 4
3.Ryan Glenn 0 3 3
4.Kalle Kerman 1 2 3
5.Jukka Hentunen 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle