Kumpi löytää valttikortit?

LIIGA / Ennakko
Kotijoukkue Ässät hakee korttipakkajoukkueiden kohtaamisessa paluuta voittojen tielle. Syöksy alaspäin olisi pysäytettävä ja viiden ottelun tappioputken jälkeen pistetiliä pitäisi taas lihottaa. Vastustajaksi saapuvan Jokereiden missiona on sarjapisteiden lisäksi vieraspelaamisen oleellinen parantaminen.

Liigassa neljäntenä majaileva helsinkiläismiehistö on ollut varsin vaisu vierailija. Siitä esimerkkinä edellinen vieraspeli Lappeenrannassa, jossa SaiPa pöllytti Jokereita puhtaasti 4-0. 12 vieraspelistä joukkue on napannut kaikkiaan vain kahdeksan pistettä. Omalla Areenallaan narripaitojen peli on kulkenut aivan toiseen malliin, sillä joukkue on 21 pisteellä sarjan vahvin kotijoukkue.

Ässillä on puolestaan ollut lähes päinvastainen rytmi. Vieraista pisteitä on irronnut 4. eniten, mutta kotipeleissä vain sarjajumbo Lahden Pelicans on ollut Ässiä huonompi. Kuinka siis käy, kun ujosteleva kotijoukkue saa vastaansa arkailevan vieraan?

Murtuuko Ässien kipsi lopullisesti?

Ässien kotisaldo on painunut murheelliseksi lähinnä sarjatauon jälkeisen alakulon takia. Kotitappiot Lukolle, Ilvekselle ja Kärpille ovat aivan jotain muuta, mitä sarjakärjessäkin piipahtaneelta joukkueelta Porissa odotetaan.

Lamakauden aikana piikkipaikka on yhtäkkiä yllättäen vaihtunut yhdeksänteen sijaan, eikä kärjessä viilettävästä mirrilaumasta näy enää edes hännänpäätä. Joten ainakaan Ässillä ei ole enää huolenaan menestyksen mukanaan tuomia ylimitoitettujakin odotuksia. Mutta paineita silti riittää, sillä Porissa muistellaan vähän liikaakin vuoden takaista romahdusta. Viime kauden tapaiseen 12 peräkkäiseen voitottomaan otteluun ei olisi missään tapauksessa varaa. Tämä on luonnollisesti tiedostettu pataleirissäkin.

- Viime vuoden tappioputkesta toitotetaan tällä hetkellä joka paikassa. Toivottavasti se ei lisää kipsiä. Pää on yllättävän hallitseva tekijä jääkiekossa, mietiskeli Karri Kivi, jonka jatkosopimus Mika Toivolan apurina julkaistaneen joulukuussa.

- Tauon jälkeistä fiilistä ei varmaan kukaan halua muistella. Lukko-pelin 0-3-tilanteessa iski psykologinen kipsi, joka näkyi Ilves-pelissä ja alkoi murtua Helsingissä. Viime viikolla siitä ei mielestäni näkynyt enää merkkejä, Ässien kakkosvalmentaja jatkoi toiveikkaana.

Toiveikkuuteen on toki syytäkin. Tämän kauden pelillisen pohjakosketuksensa Ässät koki Ilves-pelissä, jossa patalauman esitys oli kauttaaltaan luokaton. HIFK:ta ja Kärppiä vastaan porilaiset löysivät uutta ryhtiä ja ennen kaikkea palasivat kohti niitä perusasioita, joilla alkukauden sensaatio rakennettiin. Paketti oli kasassa ja otteissa taas tuttua sinnikkyyttä. Mutta parin ottelun romahduksen seurauksena pelissä oli kuitenkin jonkinlaista pelokkuutta, ja kun kiekkokaan ei oikein pomppinut, jäivät pisteet haaveeksi. Pelillisessä mielessä Ässät olisi ainakin Kärppiä vastaan ansainnut vähintäänkin pisteen.

- Vaikka esitys Kärppiä vastaan oli kohtuullinen, niin ei se jääkiekossa paljoa lämmitä. Voittoa tarvitaan, Kivi summasi.

Kaivattua voittoa Ässät lähtee hakemaan hieman muokatuilla ketjukokoonpanoilla. Martin Bergeronin vitja jatkaa tehojen metsästämistä entisessä muodossaan, mutta muut ketjut jatkavat elämistään. Kristian Kuusela nousee kakkosketjuun Vjatsheslav Fandulin ja Teemu Virkkusen rinnalle. Kolmosessa nähdään puhdas porilaisketju, kun Pasi Tuominen saa rinnalleen Timo Salosen ja Samu Wesslinin. Juha Kiilholma johtaa puolestaan nelosketjua laidoillaan Tomi Pöllänen ja Juha-Pekka Ketola. Tuomo Harjula aloittaa 13. hyökkääjänä.

haastattelu

Törnvallille tarjotaan mahdollisuutta
[lue lisää]

Olegs Sorokins on patalauman vakiokokoonpanon ainoa sairaslistalainen, mutta hänenkin tilanteeseen tuli siis siinä määrin hyviä uutisia, ettei Ässät lähde metsästämään uutta puolustajaa miehistöönsä. Iikka Törnvall jatkaa Sorokinsin paikalla Jarkko Gladin pakkiparina. Pasi Peltonen – Steve Shirreffs sekä Antti Boman – Mika Rontti muodostavat tuttuun tapaan muut puolustusduot. Atte Valli on kokoonpanossa seitsemäntenä puolustajana.

Porilaisten maalissa on itse oikeutetusti Scott Langkow, joka näytti Kärpät-pelissä, että paikat ovat taas vetreänä.

Jokerit ykkösketjun varassa

Vieraspelaamisen suhteen Jokereiden syksyn ainoa todellinen tähtihetki oli reilu viikko sitten Turussa joukkueen pätkiessä TPS:n hulppeasti 0-5. Moni ehkä odotti tuon perusteella narrilauman saavan juonen päästä vihdoin kiinni vieraissakin, mutta lauantaina Lappeenrannassa kyyti oli siis jälleen kylmää. Tiistaina Hannu Jortikan miehistö palasi kotiluolassaan taas voittojen makuun, kun alavireinen Espoon Blues kaatui 4-2.

Ässät ei kuitenkaan tuudittaudu siihen harhaan, että maakuntamatkailua vierastavat helsinkiläiset olisivat taas pienen bussiretken jälkeen tuuliajolla. Porilaiset pyrkivät olemaan tarkkana ennen kaikkea Glen Metropolitin johtaman ykkösketjun kanssa.

- Vastaan tuleva jengi on samaa tasoa kuin edellisetkin vastustajat. Ryhtiä kaivataan, Kivi kommentoi.

- Metropolitin kenttä on tietysti erityistarkkailussa, mutta ei tuolla viiden sekunnin säännöllä pysty mitään jarrukenttää rakentamaan. Fandulin ja Tuomisen kentille varmasti siltä osin lankeaa vastuuta, pataluotsi jatkoi.

Ykkösketju Tomek Valtonen-Glen Metropolit-Marko Jantunen on todellakin ollut Jokereille lähes kaikki kaikessa. Herrat miehittävät joukkueen sisäisen pistepörssin palkintosijat ja pudotus näiden jälkeen on melkoinen. Muiden herääminen ykkösketjun avuksi auttaisi Jokereita varmasti myös vierassaldon parantamisessa. Viime aikoina lupaavaa herämistä on toki tapahtunutkin lähinnä akselilla Jussi Pesonen-Valtteri Filppula. Myös Timo Vertala on löytänyt uutta potkua luistimiinsa.

Jokerit on tuttuun tapaansa ehtinyt jo jonkin verran muokkaamaan kokoonpanoaan. Kevin Hodson ja Todd Warriner saapuivat NHL-meriitteineen vahvistukseksi, ja puolestaan ruotsalaishyökkääjä Thomas Sjögen sai lähtöpassit. Lisäksi Markus Helanen lähetettiin ainakin toistaiseksi Pelicansin avuksi.

Jokereiden kokoonpanosta puuttuvat varmuudella Samuli Jalkanen ja Mikko Ruutu. Lisäksi todennäköisesti sivussa on joukkueen tuore kanadalaishankinta Todd Warriner, jonka murheena on nivusvamma. Keskenkuntoisena Suomeen saapuneen Warrinerin paikat eivät ole oikein kestäneet Jortikan rääkkiä. Lisäksi puolustaja Sami Lepistön pelaaminen on epävarmaa.

Avauskohtaamisessa pistejako

Jokerit vieraili kertaalleen Porissa jo harjoituskaudella. Silloin Ässät oli tyly isäntä ottaen 6-4-voiton. Liigassa joukkueet kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran syyskuussa Helsingissä. Silloin Jokerit karkasi kahden maalin johtoon, mutta Ässät kiri tasoihin ja omasi hyvät mahdollisuudet voittoonkin. Tarvittavat tehot kuitenkin puuttuivat, joten korttipakkajengit jakoivat pisteet 2-2 päättyneessä koitoksessa.

Kaikkiaan Jokerit on kuitenkin ollut Ässille paha vastus viime vuosina. Esim. viime kaudella jokeri oli ässää vahvempi pistein 7-1. Edellisen voiton Ässät on Jokereista ottanut keväällä 2002, jolloin porilaisten voittolukemat kirjattiin Isomäessä 4-3. Kaikkiaan saadaan mennä aina kauteen 1997-98, jolloin Ässät on ollut keskinäisissä kohtaamissa niskan päällä. Vaikka viime vuodet ovatkin olleet Jokereiden juhlaa, on Isomäki kuitenkin kautta aikojen katsottuna ollut suhteellisen paha paikka helsinkiläisille. 61 kohtaamisesta saldot ovat Ässille 34-3-24 ja maalit 239-194.

Nyt Ässillä olisi varsin hyvä mahdollisuus laittaa noita tilastoja itselleen entistä paremmaksi. Jokerit on kuitenkin ollut sen verran haavoittuva ja ailahteleva vierasjoukkue, että ronskit alkutahdit voisivat olla liian kova pala nuorehkollekin narrilaumalle. Tosin homma toimii käänteisestikin. Vieraiden salama-alku ahdistaisi patalauman helposti taas psykologisen kipsin partaalle.

Se mitä Ässiltä ehkä eniten odottaisi, olisi nimenomaan railakas alku entisaikojen tahtiin, jota kautta niin yleisö kuin joukkue itsekin pääsisi kunnolla Isomäen valtiaaksi. Usein on näyttänyt siltä, että etenkin otteluiden aluissa pelisysteemin noudattaminen on ollut niin tärkeässä roolissa, että homma on mennyt turhan varovaiseksi kotipelaamiseksi. Paketti on ehkä ollut kasassa ja homma on toiminut kaukalossa näennäisesti oikein, mutta tunne on jäänyt pukukopin puolelle. Sitä tunnetta Ässät tarvitsisi erityisesti nyt. Jokerit on horjutettavissa ja kaadettavissa, mutta ilman oikeanlaista raivoa tappioputki todennäköisesti jatkuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle