Ässät juhlatunnelmissa HIFK:n kaatoon

LIIGA / Ennakko
Ässien ja HIFK:n välinen liigamittelö saa ansaitsemansa kunnian toimia Porin Ässät ry:n 35-vuotisjuhlaotteluna. Perinteikkään kiekkoseuran syntymäpäiviä juhlistetaan mm. nostamalla jäädytetyt pelipaidat vihdoinkin sinne minne ne kuuluvatkin, Isomäen hallin kattoon.

Porin Ässät syntyi 1967, kun vuoden 1965 mestariseura Porin Karhut sekä 1967 mestaruutta juhlinut Rosenlewin Urheilijat-38 yhdistivät voimansa. Siitä lähtien Porissa on eletty nyt kaikkiaan 35 vuotta värikästä Ässien aikaa, niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.

1970-luku oli Ässien todellista kulta-aikaa, sillä silloin Porissa vietettiin mestaruusjuhlia kahdesti, vuosina 1971 ja 1978. 1978-1980 patapaidat selviytyivät kovalla ja lähes täysin omavaraisella miehistöllään kolme kertaa peräkkäin SM-liigan finaaliin.

1980-luvun alussa Ässät vielä pyöri kärkikahinoissa, mutta 1984 saavutetun hopean jälkeen alkoi alamäki, joka huipentui liigasta putoamiseen keväällä 1989. Divarivisiitti jäi kauden mittaiseksi, sillä Ässät kokosi rivinsä ja marssi kaikkien aikojen parhaalla divarijoukkueella heittämällä takaisin liigaan.

Porilaisten nousukiito jatkui liigassakin, sillä ensimmäisen kauden kahdeksannen sijan jälkeen Ässät palasi taas hätyyttelemään kärkijoukkoja. Play off-paikka irtosi seitsemänä keväänä peräkkäin ja välieriin Ässät selviytyi kolme kertaa. Mitalitili ei noina hyvinä vuosina kuitenkaan kasvanut kuin yhdellä pronssilla, vaikka mahdollisuuksia kovempiinkin saavutuksiiin olisi ollut.

Kuten tunnettua, viime vuodet ovat olleet Ässille kovaa aikaa niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin. Joukkueen rämpiminen ja taustasotkut ovat loanneet perinteikkään seuran imagoa ajoittain pahastikin. Syntymäpäiviään viettävä Ässät ry:hän ei enää varsinaisesti liigakiekkoilua pyöritä, mutta osakeyhtiön suurimpana omistajana ja junioreiden kasvattajana sen rooli on tietysti yhä merkittävä. Yhtä kaikki, perinteikäs punainen pataseura on juhlansa ansainnut.

HIFK kovassa iskussa

Helsingin IFK on Ässien vanhana kiistakumppanina ja tietynlaisena sielunveljenä juhlaottelun arvoon sopiva vastustaja. Onhan Ässät ja Isomäki perinteisesti syttynyt IFK:n vierailuista, ja aika usein myös Helsingin punaiset ovat valkoisissakin paidoissaan syttyneet siihen malliin, että tarjolla on ollut tiivistunnelmainen taisto. Oletettavasti sellainen on luvassa nytkin.

Porilaiseen kiekkogalleriaan yhtenä olennaisena osana kuuluva Alpo Suhonen on tuonut nykyiset suojattinsa entiseen kotikaupunkiinsa jo keskiviikkona. Melko harvinainen temppu, kun ottaa huomioon, ettei Porin ja Helsingin välimatka sentään niin suuri ole, että matkarasitus olisi pelipäivälle liian suuri.

Vaikka pelaajatkin kenties keskittyisivät seuraavan illan peliin mieluummin kotonaan kuin porilaisessa hotellissa, niin joka tapauksessa vastaava valmistautuminen onnistui ainakin IFK:n edellisellä Porin vierailulla syyskuussa.

Silloin stadilaiset karkasivat avauserässä jo 0-3-johtoon, eikä Ässien hyvä kirikään riittänyt, vaan petopaidat veivät pisteet mukanaan maalein 4-5. Joku voisi olettaa, että Suhosen valitsemassa valmistautumistaktiikassa olisi kyse vain siitä, että päävalmentaja haluaa viettää iltaa vanhojen ystäviensä ja nuoruusmuistojensa parissa, mutta urheilullisia perusteluitakin siis löytyy. Ottelun aluthan ovat usein olleet vierasjoukkueille Porissa erityisen vaikeita, mutta ainakin viimeksi HIFK oli alussa todella hereillä.

Helsingissä IFK puolestaan kaatoi patapakan maalein 5-2. Tuossa ottelussa Ässät roikkui pitkään mukana kuvioissa, mutta lopulta IFK:n vauhti ja ylivoimakuviot olivat liikaa.

Suhonen on saanut alkukaudella hivenen takkuilleen joukkueensa pelin viime aikoina muutenkin hyvään kuosiin. 10 viimeisestä pelistä HIFK on voittanut seitsemän ja juuri tällä hetkellä joukkue on neljän pelin voittoputkessa. Alkukauteen verrattuna erityisesti helsinkiläisten peräpää on tiivistynyt, eikä joukkue välttämättä tarvitse enää 5-6 maalia voittaakseen. Tosin sen verran IFK edelleen usein viimeisetelee.

Tom Draperin korvaajaksi maalin suulle hankittu Dave Stathos on osoittautunut oivaksi hankinnaksi ja hänen ansiokseen meneekin paljon IFK:n nousukierteestä. Mutta se jää nähtäväksi pelaako Stathos Porissa, vai saako Timo Laaksoharju pitäkästä aikaa tilaisuutensa.

IFK:n tshekkivahvistukset Roman Simicek sekä koeajalla oleva Frantisek Mrazek puuttuivat joukkueen edellisestä pelistä ja miesten pelaaminen Ässiä vastaan on vielä epävarmaa. Muuten IFK pääsee iskemään Ässiä vastaan terveellä joukkueella.

Jouluvalot piristivät Ässiä mustan marraskuun jälkeen

Ässien kohdalla marraskuu vei yksinäistä miestä kuin laulussa ikään. Tai ainakin Ässien pistepussi jäi kovin yksinäiseksi, sillä marraskuu toi tilille vain yhden ainokaisen paunan. Joulukuu on tuonut aivan uutta valoa Ässien pimeyteen, sillä neljästä pelistä porilaiset ovat voittaneen kolme.

Kaksi viimeistä ottelua ovat pitäneet Ässät hengissä tämän kauden osalta, vaikka play off-viiva toki onkin yhä kaukana. Kotivoitto Lukosta oli elintärkeä, sillä sen ansiosta paikalliskilpailija pysyi tavoitettavissa. Vierasvoitto JYP:stä oli hyvää jatkoa ja ennen kaikkea se antoi uskoa, ettei peli ole vielä pelattu.

Jyväskylästä pisteet irtosivat järkevän vieraspelaamisen ansiosta, mutta IFK:ta vastaan kotikaukalossa olisi löydettävä uusia keinoja. Odottaaa sopii, että koti-ilme saataisiin jossain vaiheessa hieman aggressiivisemmaksi ja vastustajan puolustukseen pystyttäisiin luomaan aiempaa enemmän painetta. Sekä tietenkin vastustajan maalivahtia olisi kyettävä työllistämään entistä runsaammin.

Ilahduttavinta JYP-voitossa oli se, että tehotilastoihin löytyi Janne Sevan ja Tomi Pölläsen myötä uusia miehiä. Ja kun Lukkoakin vastaan maalien makuun pääsivät hieman poikkeavat ratkaisijat, näyttää siltä, että Ässien pahin tehottomuusvaihe on ohitettu. Samalla myös alkukauden tehoduo Markku Tähtinen-Samu Wesslin on löytänyt uudelleen tehoja pienen suvantovaiheen jälkeen.

Loukkaantumiset kiusaavat Ässiä edelleenkin. Varmuudella poissa ovat Pekka Kangasalusta, Steve Shirreffs, Jarkko Glad ja Petr Sachl ja lisäksi Markku Tähtisen, Jari Korpisalon, Richard Rochefortin sekä Timo Hakasen pelaaminen on epävarmaa. Tähtisen vaivana on puujalka, jonka hän sai JYP-ottelun lopussa tulleesta taklauksesta, Rochefortin menoa hidastaa ennen JYP-peliä iskenyt selkäkramppi, Korpisaloa kiusaa taas tällä kertaa nilkka ja Hakanen on ollut vatsataudin kourissa. Vatsatautia patamiehistössä on alkuviikolla ollut liikkeellä enemmänkin.

Tasainen taisto?

IFK voidaan katsoa pelin ennakkosuosikiksi, varsinkin, kun Ässät joutuu aina vaan antamaan tasoitusta eri vaivojen muodossa. Toisaalta Ässät lienee saanut taas hengen päälle, kun mustan marraskuun jälkeen on päästy voittoihin käsiksi. Ja hengen voimalla materia on kukistettavissa. Toisaalta jos Ässät joutuu antamaan tasoitusta vielä esim. Tähtisen ja Korpisalon poissaolojen muodossa, voi olla, että henkikään ei enää millään riitä.

Yksi kysymysmerkki on helsinkiläisten asenne. Onko Ässät sytyttävä vastus Jokerit- ja Tappara-voittojen jälkeen, kun lisäksi tiedossa on lauantaina kiihottavampi päänahka Bluesin muodossa?

Todennäköisesti luvasssa on taas tasainen ja ehkä tuimakin taisto kahdesta pisteestä. Maalivahdit ovat luonnollisesti isossa roolissa ja voisikin epäillä, että maalikarkeloita ei Isomäessä nähdä.

Juhlaotteluilla tuntuu usein olevan paha tapa päättyä juhlijan tappioon, mutta kykeneekö Ässät uhmaamaan tuota "sääntöä", ja kunnioittamaan hienoa historiaansa hienolla voitolla?

» Lähetä palautetta toimitukselle