Tehokkuus tiistain ratkaisuna?

LIIGA / Ennakko
Porin tiistai-illassa kohtaavat Ässät ja Blues. Joukkueet luistelevat taistoon varsin erilaisista lähtökohdista, sillä viime aikoina porilaisten vire on ollut espoolaisten tuloskuntoa huomattavasti parempi.

Kuntokäyrät

Ässät on murheellisen TPS-ottelun jälkeen tempaissut itsensä jo viiden ottelun voittoputkeen. 15 pisteen potti on tullut maalierolla 26-8. Viimeksi porilaisten voiman sai kokea Jokerit, kun Ässät murjoi helsinkiläisjoukkueen lauantaina maalein 4-0.

Tiistai-illan vierasjoukkue Blues on kartuttanut pistetiliään viimeisessä viidessä pelissä vain kuudella pisteellä. Kolme edellistä peliään joukkue on hävinnyt, kaksi viimeisintä tappiota tulivat TPS:lle. Sunnuntaina Blues nappasi sentään yhden pisteen, kun TPS voitti ottelun vasta jatkoajalla.

Karri Kiven ja Lauri Marjamäen miehistöt ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen, silloin Ässät haki Espoosta 3-1-vierasvoiton. Porilaisista maaliverkkoa heiluttivat Tomas Zaborsky, Patrick Yetman ja Radek Smolenak. Bluesin ainokaisen iski kapteeni Toni Kähkönen.

Ratkaisun paikat

Ässien kannalta ensimmäinen kysymysmerkki on oma otteluun valmistautuminen. Tiistai ei ole perinteisesti ollut se kotijoukkueen helpoin pelipäivä Isossamäessä varsinkaan silloin, kun takana on selkeä kotivoitto kiivastunnelmaisessa lauantaipelissä. Blues voi siis heti alussa terävänä ollessaan aiheuttaa isännille suurta hämminkiä, mikäli asenteessa ja pelivalmiudessa on yhtään huomauttamista.

Joukkueiden tehokkuudessa on ollut huima ero. Ässät on toistaiseksi mättänyt 56 maalia, kun Blues on onnistunut tekemään vain 31 osumaa. Kuusi ässää on tehnyt vähintään kymmenen tehopistettä, Bluesin kultakypäränä viilettävä puolustaja Ville Lajunen on nakutellut tehot 1+9. Espoolaisten ahkerin maalipyssy on ollut viiden maalin Kristian Kuusela, Ässien Zaborsky on nostanut tassut pystyyn maalin merkiksi jo 11 kertaa.

Ässät on ollut tehokkaampi nimenomaan tasakentällisin, sillä molemmat joukkueet ovat tehneet ylivoimalla 11 osumaa. Ässien pakkopeli on terävöitynyt viime aikoina, kahdessa viime pelissä verkko on heilunut ylivoimalla neljä kertaa. Myyntikohun keskellä elävän Bluesin pitää olla liikkeellä aktiivisin ja keskittynein mielin, jotta mailat ja vartalot ehtivät Ässien ylivoimalaukausten tielle.


Tommi Huhtala saapuu ihmettelemään Isonmäen iltaa vierasnutussa.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Sunnuntain TPS-ottelu herätti lupauksia Bluesin keskittymiskyvystä epävarmojen aikojen keskellä. Päävalmentaja Marjamäki kiitteli miehistönsä vireystilaa ja taisteluhalukkuutta niukkaan tappioon päättyneessä ottelussa. Bluesin alkukausi on ollut kokonaisuutenakin nihkeähkö, joten uusissa hankaluuksissa saattaa piillä jopa ylimääräinen voimavara. Kaikkien sitoutuminen ja keskittyminen yhteiseen juttuun kentän puolella voi kääntää Bluesin pelillistä kurssia nopeastikin.

Ässillä on ollut tapana karvata ja luistella vastustajan puolustus liian ahtaalle. Viime kevään pudotuspeleissä Blues ei suostunut menemään paineen alla sekaisin lainkaan, vaan joukkue tyrehdytti patapaitojen yritykset onnistuneesti. Onkin mielenkiintoista nähdä miltä asetelma näyttää tältä osin, nyt kun molemmat joukkueet ovat vaihtaneet päävalmentajaa sitten viime kevään.

Kokoonpanot

Ässien sairastupa on tällä hetkellä tyhjillään. Tiivis kolmen ottelun viikko saattaa tuoda kokoonpanoon hieman rotaatiota, mutta Nico Aaltonen pysyy ässäjoukkueen ulkopuolella, sillä hän pelaa seuraavat viisi peliä HPK-paidassa.

Bluesilta sivussa ovat Valtteri Virkkunen ja Matti Järvinen. Jo pari peliä Bluesin riveissä huhkinut Joakim Eriksson sopeutuu uusvanhaan ympäristöönsä koko ajan paremmin, ja loukkaantumisesta toipunut Roope Talajakin on jo ehtinyt palata kentille.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle