Ruotsi nollasi Kanadan perjantai-illan EHT-ottelussa

MAAJOUKKUE / Raportti
Ruotsi nollasi Kanadan.
Kuva © Sami Kemppainen
Ruotsi ja Kanada tarjosivat Helsingin perjantai-illassa vauhdikkaan kamppailun. Molemmilla oli ottelussa omat etsikkoaikansa, mutta lopulta Ruotsin maalivahti Magnus Hellberg osoittautui Kanadalle mahdottomaksi ohittaa. Loppulukemat kirjattiin Ruotsille 2-0.

Helsingin EHT:n perjantain iltaotteluna nähtiin viime kevään MM-kisojen uusinta, kun Ruotsi ja Kanada ottivat mittaa toisistaan. Molemmat joukkueet olivat voittaneet keskiviikkona avausottelunsa, kun Ruotsi kaatoi Tsekin 5-3 ja Kanada Sveitsin 3-2.

Pelin kuva kävi selväksi heti ottelun aluksi: molemmat joukkueet pyrkivät nopeasti kääntämään puolustuksen hyökkäykseksi ja Pohjois-Amerikkalaiseen tyyliin etenemään suoraan maalia kohti. Vauhtia ei ottelusta todellakaan puuttunut.

Sen sijaan maalipaikkojen suhteen oli huomattavasti hiljaisempaa. Avauserässä Ruotsi ehkä hallitsi ottelua hienokseltaan, mutta ainoan todella vaarallisen maalipaikan sai kuitenkin Kanada. Jäähyjen sävyttämässä avauserässä molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan reilusti myös ylivoimaa, mutta tuloksetta.

Maaliin asti Kanada ei kuitenkaan kiekkoa paikastaan saanut. AHL:ssä ilman NHL-sopimusta pelaava ja siten turnaukseen päässyt Christian Thomas ei kuitenkaan onnistunut nostamaan kiekkoa aivan maalin edestä yli jäässä maanneen Ruotsin maalivahti Magnus Hellbergin.

Toisessa erässä Ruotsin terävöitti 5vs5 pelaamistaan ja se onnistui laittamaan Kanadan avauserää ahtaamalle. Seurauksena Kanada sortui jäähyilemään, ja Ruotsi pääsi pelaamaan erässä lähes yhdeksän minuuttia ylivoimaa.

Joukossa oli myös yksi viiden minuutin ylivoima, kun Kanadan ex-NHL-pelaaja Mason Raymond taklasi Hellbergiä Ruotsin maalin takana ja sai teostaan pelirangaistuksen ryntäyksestä.

Ylivoimalla haasteita ja onnistumisia

Ruotsin ylivoima ei kuitenkaan ottanut onnistuakseen ja itse asiassa Kanadan alivoima loi paremmat tekopaikat. Erik O´Dell ja Gilbert Brule karkasivat kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, joka kuitenkin päättyi O´Dellin laukaukseen suoraan Hellbergin syliin.

Kuten vanhassa sanonnassa, jälleen kolmas kerta toden sanoi. Ruotsin Patrik Hersley heitti kiekon viivasta maalille ja Skellefteån Pär Lindholm sai mailansa väliin ohjaten kiekon ohi Kanadan maalivahti Ben Scrievensin.

Maalin syöttäjäksi merkittiin Hersleyn ohella Ruotsin vasta 17-vuotias superlupaus Rasmus Dahlin, jolle ottelu oli ensimmäinen miesten maajoukkueessa. Dahlinia on lähes yksimielisesti pidetty ensi kesän NHL-draftin ykkösvarauksena.

Päätöserään lähdetiin Ruotsin 1-0-johdossa. Kanada vei päätöserään mielin määrin, mutta ainoasta maalista vastasi Ruotsi. Lindholm pääsi lataamaan illan toisensa niin ikään ylivoimalla.

Kanada ei lukuisista paikoistaan huolimatta onnistunut saamaan kiekkoa ohi Hellbergin. Ruotsalaisvahti joutuikin venymään kiekon tielle ottelun aikana peräti 35 kertaa taatakseen nollapelinsä.

Kummankin joukkueen seuraava vastustaja on Leijonat. Ruotsi asettuu lauantaina Suomea vastaan ja Kanadan vuoro tulee heti perään sunnuntaina.