Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Yksi ylivoimainen joukkue dominoi KHL:ää – Jokerit on kaukana takana

Euroopan parhaasta jääkiekon seurajoukkueesta ei tarvitse väitellä. Pietarin SKA on matkalla toiseen peräkkäiseen mestaruuteen. Sen meno on tällä hetkellä ylivoimaista.

Helsingin Jokerien kymmenen ottelun mittaista voittoputkea on hehkutettu Suomessa aiheesta. Tuloksia on jälleen tullut vaikean viime kauden jälkeen. Joukkueen meno näyttää niin yksilöiden kuin kokonaisuudenkin kannalta hienolta.

Samalla Suomessa on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle, että Jokerit on loistavasta alustaan huolimatta selkeästi KHL:n kirkkaimman kärjen Pietarin SKA:n takana.

Hallitseva mestari on nimittäin voittanut käsittämättömästi 18 kauden ensimmäistä otteluaan. Se on tehnyt jokaisessa ottelussaan ylivoimamaalin. Pistemenetyksiä joukkue on kokenut vain kolmessa ottelussa, kun voitto on tullut kerran jatkoajalla sekä kahdesti voittomaalikilpailussa. Kaula samassa divisioonassa pelaavaan Jokereihin on 16 sarjapistettä.

Viimeksi jyrän alle jäi Erkka Westerlundin valmentama Salavat Juleav Ufa – ei mikään heittopussi. Ufan areena hiljeni jo ensimmäisessä erässä kun pietarilaiset karkasivat jo kolmen maalin turvalliseen johtoasemaan. Ottelu päättyi murskalukemiin 1-6. Ylivoimalla tuli neljä maalia, joista kolme viimeisteli Venäjän kaukaloiden tsaari, Ilya Kovaltšuk.

Viime kauden tapaan juuri Kovaltšukin on peli kulkenut. Kauden tehopistekeskiarvo on tällä hetkellä huikea 1,44. Ja kaudestahan on pelattu jo kohta kolmannes. Ikääntyminen ei ainakaan KHL-kaukaloissa 34-vuotiaalla vielä näy, vaan viini on jopa parantunut vanhetessaan.

Vielä yhden tehopisteen enemmän on saalistanut parhaita ikävuosia kohti menevä Nikita Gusev. Eroa Kovaltšukiin korostaa vielä yli kolme minuuttia pienempi jääaikakeskiarvo, noin 16 minuuttia per ottelu. Tampa Bay Lightning odotteli moskovalaiskasvattia vuosia NHL:ään, mutta miehen viihtyessä edelleen Euroopassa hänen NHL-sopimusoikeutensa kaupattiin kesällä Vegas Golden Knightsille. Kun Gusev on käynyt voittamassa Pyeongchangin talviolympialaisista kultaa äiti-Venäjälle, hän saattaa suunnata ensi syksynä kirkkaimpiin valoihin.

Tappavan tehokkaassa ylivoimassa on näiden sankarien lisäksi legendaarinen 39-vuotias taikuri Pavel Datsjuk. Hän ruokkii syötöillään erinomaisesti liikkuvia huippuhyökkääjiä sekä Slava Voinovia. Isossa kaukalossa tulosta tulee väistämättä. Eikä toinenkaan ylivoimaviisikko vastustajille kalpene, vaan jauhaa nopeilla syötöillä maalipaikkoja toisensa perään. Kakkosylivoiman Sergei Shirokov ja Patrik Hersley ovat molemmat tehneet yli kymmenen maalia.

Leveyttä siis löytyy ja terävämpää kärkeä ei takuulla isoista kaukaloista löydy. Pietarin jääpalatsissa kuunnellaan Kalinkaa kauden aikana vielä kymmeniä kertoja. Mestaruuden uusimisen uhat eivät tule CSKA Moskovan, Jokerien tai Metallurg Magnitogorskin leiristä. Ainoa todellinen uhka tulee joukkueen sisältä. Kestääkö joukkuehenki loppuun saakka? Näillä tuloksilla? Eiköhän.

Lue myös

KHL:ssä käsittämätön tuomio – SKA:n voittomaalia edelsi paitsio

KHL | 8.3.2018 12:20
KHL:ssä pelattiin eilen täysi kahdeksan pudotuspeliottelun kierros. Kierroksen kyseenalaisin tilanne nähtiin Severstalin ja SKA Pietarin välisessä ottelussa. lue lisää

SKA:n historiallinen 20 voiton putki katkesi KHL:ssä

KHL | 11.10.2017 23:05
Pietarin SKA koki keskiviikkona kauden ensimmäisen tappionsa, kun HK Sotši haki jatkoaikavoiton Pietarin jääpalatsista lukemin 3-2. SKA johtaa tappiosta huolimatta KHL:n läntisen konferenssin Bobrov-divisioonaa edelleen ylivoimaisesti. Toisena oleva Helsingin Jokerit on jättiseuraa 17 pistettä perässä viisi peliä vähemmän pelanneena. lue lisää

Kovaltšuk ja Datsjuk vihdoin myös olympiavoittajia - "Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan"

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 12:28
Venäläisten 26 vuoden odotus tuli vihdoin ja viimein päätökseensä, kun Venäjän OU päihitti olympiaturnauksen finaalissa jatkoerässä Saksan 4-3. On sanomattakin selvää, että uran ensimmäinen olympiakulta maistui niin nuorille kuin kokeneille pelaajille. lue lisää

Ilja, joukkueensa jarru

MAAJOUKKUE | 15.2.2018 6:24
Venäjän olympiaurheilijat kärsivät yllätystappion avausottelussaan Slovakiaa vastaan. Venäläisten näkyvimpiä pelaajia ottelussa oli Ilja Kovaltšuk, niin hyvässä kuin pahassakin. lue lisää

Venäjän OU: Riittääkö selkeän ennakkosuosikin vire jo tällä kertaa kultaan?

MAAJOUKKUE | 10.2.2018 14:00
Vellova doping-vyyhti ei ole vähentänyt tippaakaan venäläisten iskukykyä olympiakiekossa. Olympialipun alla kiekkoileva punakone onkin suurin ennakkosuosikki olympiakultaan. Neuvostoliiton aikojen jälkeen Venäjä on kuitenkin saanut pettyä joka ainoa kerta, joten paine menestykseen on kova. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Ilja Kovaltšuk

SKA #17 R lh
s. 1983 Tver, RUS
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 2001 Atlanta Thrashers 1. kierros #1