NHL-kierroksen topit ja flopit: Pekka Rinne siirtyi suomalaismaalivahtien voittotilaston kärkeen

NHL / Aamuraportti
Pekka Rinne juhlisti uransa 320. voittoa.
Pekka Rinne nousi suomalaismaalivahtien voittotilaston piikkipaikalle, ja Mikko Rantasen syöttötyöskentely oli jälleen kerran priimaa. Juuso Riikola sen sijaan jyrättiin armottomasti. Jatkoaika kokosi yhteen kierroksen onnistumiset, alisuorittamiset sekä joukkueiden suurimmat sankarit.

Topit

Rinteestä eniten voittoja kahminut suomalaisvahti

Pekka Rinne saalisti ottelussa St. Louis Bluesia vastaan 28 torjuntaa ja varmisti siten joukkueensa voiton. Kyseessä oli Rinteen uran 320. voitokas ottelu.

Näin ollen Rinne siirtyi hallitsemaan yksinään suomalaismaalivahtien voittotilaston piikkipaikkaa ohi Miikka Kiprusoffin.

Rantasen herkkupuoti oli jälleen avoinna

Colorado Avalanchen ylivoima väläytti jälleen tehokkuuttaan, kun neljästä tarjotusta tilaisuudesta joukkue viimeisteli kolme ylivoimaosumaa.

Näistä kahteen herkullisen esityön teki kauden suomalaissensaatio Mikko Rantanen.

Molemmat syötöt olivat millintarkkoja tarjoiluja Los Angeles Kingsin alivoimaryhmityksen keskellä vaaniville joukkuetovereille, mutta erityisesti lättysyöttö Colin Wilsonin maaliin on hivelevää katseltavaa:

Laine jatkaa tulikuumana

Edellisessä ottelussaan hattutempun mättänyt Patrik Laine jatkoi hyviä otteitaan iskemällä kaksi maalia Winnipeg Jetsin epätoivoisessa takaa-ajossa Calgary Flamesiä vastaan.

Osumista ensimmäinen syntyi tasakentällisin ja toinen ylivoimalla.

Molemmat maalit Laine viimeisteli tuttuun tyyliinsä terävällä laukauksella suoraan syötöstä. Jetsin kiritaistelu jäi lopulta Laineen osumista huolimatta vajaaksi, ja joukkue taipui Flamesille lopulta 3–6-numeroin.

Sabresin voittoputki pitää

Buffalo Sabres on vuosien ajan totutellut kyntämään, mutta nyt se totuttelee voittamaan. Puhvelipaidat onnistuivat yön kierroksella kaatamaan Philadelphia Flyersin numeroin 2–5, mikä tiesi joukkueen seitsemättä voittoa peräjälkeen.

Seitsemän ottelun voittoputki on tämän hetken pisin voitettujen otteluiden sarja. Voitoillaan Sabres on noussut jo jakamaan Itäisen konferenssin kakkostilaa yhdessä Toronto Maple Leafsin kanssa 30 sarjapisteellä.

Konferenssia johtaa Tampa Lightning yhden pisteen erolla Maple Leafsiin ja Sabresiin.

Flopit

Kingsin erikoistilannepelaaminen

Erityisesti Kingsin ylivoima on ollut pahoissa vaikeuksissa läpi alkukauden, mutta ottelussa Avalanchea vastaan myöskään alivoima ei tahtonut ottaa toimiakseen.

Kingsin tappion alkutahdit lyötiin, kun joukkue selvisi kuivin jaloin vain yhdestä alivoimasta Avalanchen rokotettua peräti kolmesti. Sen sijaan kolmesta tarjotusta ylivoimamahdollisuudesta kalifornialaiset eivät onnistuneet hyödyntämään ensimmäistäkään.

Canadiens antautui Devilsille toisessa erässä

New Jerseyn isännöimä ottelu Montreal Canadiensia vastaan eteni tasaisissa merkeissä aina toisen erän puolivälin tienoille saakka, kunnes Canadiens-puolustus putosi kyydistä. Devils iskikin Pavel Zachan johdolla kolme maalia viiteen minuuttiin.

Kyseisen ajanjakson aikana Devils juoksutti Canadiensin puolustajia jouhevalla syöttöpelillä, joilla puolustusryhmitys lopulta sahattiin halki.

Vahvan työnäytteen tästä antoivat muun muassa Taylor Hallin osuman alustaneet Marcus Johansson ja Jegor Jakovlev, joiden syöttelyn tuloksena Hall pääsi tälläämään kiekon tyhjyyttään ammottavaan maaliin.

Brett Ritchien tarpeeton taklaus

Pittsburgh Penguins oli ottanut jo toiseen erään lähdettäessä tukevan hallinnan ottelusta Dallas Starsia vastaan. Starsin Brett Ritchie ei kuitenkaan onnistunut kanavoimaan sisuuntumistaan takaa-ajon kannalta olennaisiin suorituksiin, vaan täysin tarpeettomaan hölmöilyyn.

Toisen erän alkuminuuteilla Ritchie jyräsi kiekosta jo runsaasti aiemmin luopuneen Penguins-puolustaja Juuso Riikolan, joka iski taklauksen seurauksena päänsä laitaan.

Jäähän hetkeksi makaamaan jäänyt Riikola kuitenkin pystyi poistumaan kaukalosta omin jaloin ja palasi vielä myöhemmin otteluun. Ritchielle tuomittiin teostaan kahden minuutin rangaistus laitataklauksesta.

Jets hävisi ottelun jo ensimmäisessä erässä

Jets vaikutti ottavan unelmastartin otteluun Flamesiä vastaan, kun Brandon Tanev onnistui maalinteossa heti ottelun alkusekunneilla. Terävä aloitus vaihtui kuitenkin nopeasti nihkeään tarpomiseen, kun Flames iski kiekon Jets-verkkoon peräti viisi kertaa ensimmäisen erän puitteissa.

Matthew Tkachukin täysin torjuttavissa ollut mutta kuitenkin 3–1-maaliin johtanut laukaus riitti lopulta Jets-maalivahti Connor Hellebuyckille, joka luisteli vaihtoon ottelun 11. peliminuutilla.