Peltonen avasi Panthersin maalihanat – Crosby pudotti hanskat

Yön kierroksella Buffalo katkaisi Bostonin 10 ottelun voittoputken. Pittsburghissa Ville Peltonen käynnisti Floridan maalijuhlat ottelussa, jossa Penguins-tähti Sidney Crosby kunnostautui nyrkkisankarina.

Pittsburghissa kohtasivat kaksi tappioputkessa marssivaa joukkuetta. Floridalla oli takanaan neljän ja Pittsburghilla kolmen ottelun voitoton jakso. Kotijoukkue lähti katkaisemaan tappiokierrettään hyvällä jalalla luoden paljon vaarallisia maalipaikkoja Craig Andersonin maalille. Anderson torjui hienosti ensin Pascal Dupuisin läpiajon kilvellään ja teki tyhjäksi Sidney Crosbyn useamman maalipaikan erän alussa.

Kotijoukkueen tuskaillessa tehottomuuttaan Ville Peltonen pääsi iskemään Marc-Andre Fleuryn nukahduksesta ottelun avausmaalin. Floridan jäähy oli juuri päättynyt ja joukkueella oli paine hyökkäysalueella, kun Peltonen sai Keith Ballardin nopean poikittaissyötön tarkasti lapaansa. Fleury kiikaroi katseellaan kiekkoa lihamuurin takaa, ollen väärällä tolpalla, kun Peltosen tarkka kuti lähti puolityhjään maaliin.

Florida pääsi iskemään erän loppupuolella vielä toistamiseen, kun Nathan Horton ja Richard Zednik pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Horton näytti syöttävän Zednikille, kunnes laukoikin itse Fleuryn kainalosta 2-0-taukojohdon.

Erän loppupuolella sattui erikoinen tilanne, kun Anderson piti kiekkoa jäässä räpylänsä alla yrittäen jatkaa peliä. Kahden Pittsburgh-pelaajan odottaessa irtokiekkoa Panthersin maalivahti ei uskaltanut laittaa lätkää peliin. Tuomarit eivät kuitenkaan laittaneet peliä poikki, vaan molari sai leipoa limppua jäässä kymmenisen sekuntia, kunnes tuuppasi kiekon maalin takana odottaneelle joukkuekaverilleen.

Crosby kuumeni

Fleury päästi kaksi viidestä ensimmäisestä laukauksesta maaliin, ja toiseen erään Pittsburghin verkon eteen luisteli Dany Sabourin.

Maalivahdinvaihdos näyttikin herätelleen joukkuetta. Ruslan Fedotenko pääsi kaventamaan erän toisella minuutilla 2-1:een saatuaan onnekkaasti Panthers-pelaajan purkukiekon maalin vasemmalle kulmalle, josta ukrainalaispelaaja laukoi kiekon Andersonin kautta verkkoon.

Ottelun ratkaisu nähtiin ylivoimalla, kun ensin Pittsburgh tuhri oman erikoistilanteensa. Crosbyn lähes varmalta näyttänyt vanhanaikaisyritys kilpistyi takatolpalle heittäytyneen David Boothin jalkaan. Miroslav Satan iski hetkeä myöhemmin Ballardia hanskalla kasvoihin. Satanin jäähyn aikana Bryan McCabe iski tarkasti erän ensimmäisen Florida-laukauksen takatolpan kautta sisään.

Tämä riitti Penguinsille ja etenkin sen All Star -kaksikolle Crosbylle ja Jevgeni Malkinille. Ensin Malkin ajoi törkeästi selästä McCaben naama edellä Andersonia päin. Malkin sai tempustaan vain kakkosen, vaikka McCaben vasemman silmäkulman yläpuolelle tuli tilanteen seurauksena verta vuotava haava.

Hetkeä myöhemmin Crosby aloitti maalineduspainin Gregory Campbellin kanssa tuomareiden tullessa nopeasti väliin.

Erän loppupuolella tunteet kiehuivat lopullisesti yli, kun ensin Maxime Talbot otti nyrkkimatsin Campbellin kanssa muistutuksena Crosbyn koskemattomuudesta.

Heti seuraavasta aloituksesta Crosby kävi raukkamaisesti aloitukseen keskittyneen Brett McLeanin kimppuun. Crosby painoi McLeanin jäähän ja takoi puolustuskyvytöntä sentteriä päähän usemman kerran. McLean yritti vastata Crosbyn iskuihin, mutta tuomarit tulivat väliin.

- Crosbyn temppu oli törkeä. Ymmärrän jotenkin, mitä hän yritti tehdä, mutta se ei tapahtunut ammattimaisesti. Et voi hypätä vastustajan kimppuun sillä hetkellä, kun hän on ottamassa pää alaspäin aloitusta. Se on epäkypsää ja lapsellista. Crosby ei selvästi ollut tyytyväinen joukkueensa otteisiin ja yritti saada omiaan peliin mukaan. Mutta tämä ei ollut oikea tapa, puolustaja Nick Boynton ripitti 2+2+5+10 minuuttia tilanteesta saanutta Crosbya.

Horton iski vielä läpiajosta selvän tuntuisen 5-1-maalin erän lopussa.

Kolmannessa erässä Fleury palasi tolppien väliin. Sabourinilla ei ollut juurikaan asiaa Panthersin kolmessa toisen erän maalissa, mutta Penguins-luotsi Michel Therrien oli toista mieltä ja halusi vielä kerran herätellä joukkuettaan.

- Kumpikaan maalivahti ei hoitanut tehtäväänsä. On mahdotonta voittaa ilman luotettavaa maalivahtipeliä, Therrien jyrisi nhl.comin haastattelussa.

Tsekkitulokas Michael Frolik onnistui kolmannessa erässä kauden seitsemännellä maalillaan viimeistelemään taululle 6-1-voittolukemat floridalaisille. Ottelun ykköstähdeksi valittu Nathan Horton (2+0) oli syystäkin tyytyväinen omiensa esityksiin.

- He (Penguins) olivat erittäin turhautuneita. Ja juuri sitä me halusimme ja tarvitsimme.

Bostonin voittokulku katkesi

Sarjan kärjessä porskuttava Boston joutui nöyrtymään Buffalolle kotonaan lukemin 4-2. Boston oli viimeksi hävinnyt TD Banknorth Gardenissa 23.10 Torontolle, joten samalla 14 ottelun kotivoittoputki napsahti poikki.

- Luulen, että kaikki hyvät asiat loppuvat aikanaan. Valitettavasti nyt oli meidän vuoromme, Bostonin päävalmentaja Claude Julien pohti nhl.comille joukkueensa voittokulun päättymistä. 10 pelin voittoputki oli joukkueen pisin sitten vuoden 1973.

Buffalon voiton arkkitehtina hääri yllättäen laituri Matt Ellis (2+1), joka oli tehnyt kauden aiemmissa pelaamissaan 15 ottelussa ainoastaan yhden osuman. Detroitia ja Los Angelesia aiemmin urallaan edustanut 27-vuotias kanadalainen sai ottelussa itselleen tyypilliset 9.51 minuuttia peliaikaa.

- Yritän tehdä kaikkeni joka päivä, jotta saan pelata NHL:ssä. Tämä on paras liiga maailmassa, ja yritän parhaani, jotta saan olla täällä, Ellis, jonka ura on ollut yhtä poukkoilua NHL:n ja AHL:n välillä, tunnelmoi.