NHL: Rene Bourque viikon ykköstähti

NHL / Uutinen
NHL-kausi on jo alkanut. Seuraavassa viimeisimmät uutissähkeet rapakon takaa.

Rene Bourque viikon ykköstähti

Calgary Flamesin hyökkääjä Rene Bourque valittiin NHL:n kuluneen viikon ykköstähdeksi. Kakkostähden palkinnon sai St.Louis Bluesin maalivahti Jaroslav Halak ja kolmostähdeksi valittiin Tampa Bay Lightningin hyökkääjä Steven Stamkos.

Bourque oli kuluneella viikolla liigan paras maalintekijä tehtyään neljässä ottelussa kuusi maalia. Kuudesta maalista kolme oli voittomaaleja.

Halak pelasi viikolla kolme ottelua, joista hän voitti kaksi. Hän päästi 1,62 maalia ottelua kohden ja hänen torjuntaprosenttinsa oli 94,4.

Stamkos oli kuluneen viikon paras pistemies tehtyään neljässä ottelussa pisteet 4+5=9.

Rypienille pelikieltoa

NHL langetti Vancouver Canucksin hyökkääjä Rick Rypienille kuuden ottelun pelikiellon tämän käytyä fanin kimppuun tiistaina Minnesotassa.

Lisäksi liiga antoi Vancouver Canucksille 25 000 dollarin sakot.

Tilanne sattui, kun ottelussa neljän minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta ja 10 minuutin käytösrangaistuksen saanut Rypien tönäisi hänelle taputtanutta Wild-kannattajaa matkalla pukusuojaan. Hyökkääjä on seuraavan kerran pelikelpoinen marraskuun 6.päivä, kun Canucks kohtaa Detroit Red Wingsin.

Steve Begin Nashvilleen

Nashville Predators ilmoitti tehneensä yksivuotisen ja kaksisuuntaisen sopimuksen hyökkääjä Steve Beginin kanssa. Seura lähetti hyökkääjän saman tien farmiseura Milwaukee Admiralsiin.

Viime kaudella Begin pelasi Boston Bruinsin paidassa 77 ottelua, joissa kirjautti tehot 5+9=14.

Walker sairastuvalle

Philadelphia Flyersiin täksi kaudeksi siirtynyt puolustaja Matt Walker joutuu lonkkaleikkaukseen. Miehen toipumisennuste on 10-12 viikkoa.

Walkerin loukkasi lonkkansa ilmeisesti harjoitusottelun tappelussa Pierre-Luc Letourneau-Leblondia vastaan.

Gilbertille sakot

Edmonton Oilersin puolustaja Tom Gilbert on saanut liigalta 2,500 dollarin sakot päähän kohdistuneesta taklauksesta, jonka uhriksi joutui Calgary Flamesin Matt Stajan.

Gilbertille tuomittiin tilanteesta estämisjäähy, eikä Stajan loukkaantunut.

Doanille kolmen ottelun pelikielto

Phoenix Coyotesin kapteeni Shane Doan on saanut liigalta kolmen ottelun pelikiellon taklattuaan Anaheim Ducksin Dan Sextonia sääntöjen vastaisesti.

Tilanne sattui, kun Doan taklasi Sextonia kulmassa tämän ollessa irti laidasta. Sexton, joka ei ollut varautunut taklaukseen, ei loukkaantunut tilanteessa, vaan jatkoi peliä.

Doan menettää pelikieltonsa aikana 73,387 dollarin palkkatulot.

Doan taklasi samassa ottelussa myös Anaheimin tulokaspuolustaja Cam Fowleria sillä seurauksella, että tämän nenä murtui.

Vokoun avausviikon ykköstähti

Florida Panthersin maalivahti Tomas Vokoun, Chicago Blackhawksin laituri Marian Hossa ja Anaheim Ducksin keskushyökkäjä Ryan Getzlaf on nimetty NHL:n avausviisikon tähdiksi.

Ykköstähti Vokoun torjui kaksi perättäistä nollapeliä, ensiksi Calgaryä vastaan (27 torjuntaa) ja sitten paikalliskamppailussa Tampa Bayta vastaan (29 torjuntaa). Kaikkiaan hän torjui kolmessa perättäisessä pelissä 91 vedosta 89 ja siten torjuntaprosentiksi tuli 97,8.

Viikon kakkostähti oli Chicagon Marian Hossa. Hossa teki viikon neljässä ottelussa kuusi pistettä (neljä maalia, kaksi syöttöä) ja siirtyi samalla pistepörssin kärkipaikalle.

Kolmostähti Getzlaf oli viikon pisterohmu - neljässä pelissä kahdeksan pistettä (2+6) - ja hän nousi pistepörssissä neljänneksi yhden pisteen päähän Hossasta.

Joe Thorntonille jatkosopimus

San Jose Sharks ja juuri kapteeniksi nimetty Joe Thornton pääsivät yksimielisyyteen kolmen vuoden jatkosopimuksesta, joka pitää yhden liigan parhaista pelintekijöistä Pohjois-Kaliforniassa vuoteen 2014. Näin vuonna 2014 joukkueella on katkolla niin Thorntonin kuin Patrick Marleaun ja Dany Heatleynkin sopimukset.

Thorntonin vuotuinen palkkakattoa vastaan laskettu summa on tasan seitsemän miljoonaa. Thornton olisi todennäköisesti saanut huomattavasti enemmän palkkaa vapailta markkinoilta mutta halusi jatkaa haipaidassa ja samalla varmistaa, ettei hänen palkkansa estä joukkuetta rakentamasta mestaruudesta taistelevaa joukkuetta.

Rangersilla loukkaantumishuolia

New York Rangersin hyökkäystehot saivat pahan iskun Torontoa vastaan pelatussa ottelussa, kun joukkueen tähtipelaaja Marian Gaborik loukkaantui törmäyksessä Maple Leafs-pelaaja Colby Armstrongin kanssa. Gaborik loukkasi tapauksessa olkapäänsä ja joukkueen arvion mukaan on sivussa kahdesta neljään viikkoa. Loukkaantumisaltis slovakki oli viime kaudella joukkueen tehokkain pelaaja 42 maalilla ja 44 syötöllä.

Myös joukkueen kapteeni Chris Drury kärsii loukkaantumisesta. Hän oli sivussa kauden kaksi ensimmäistä ottelua partannellessaan murtunutta sormea ja paluuottelussaan vamma uusiutui törmäyksessä joukkuetoveri Michal Rozsivalin kanssa. Arvioiden mukaan Drury tulee olemaan sivussa kuutisen viikkoa.

Druryn ja Gaborikin lisäksi poissa on hyökkääjä Vaclav Prospal, jonka oikea polvi jouduttiin leikkaamaan uudestaan viikon alussa. Hänen toipumisaikatauluaan ei ole vielä tarkennettu.

Pittsburghin Michalek loukkaantunut

Pittsburgh Penguinsi puolustaja Zbynek Michalek on poissa kokoonpanosta kahdesta neljään viikkoon. Hän kärsii tarkemmin määrittelemättömästä "ylävartalon vammastta". will miss two-to-four weeks with an upper-body injury. Michalek teki kesällä rajoittamattomana vapaana agenttina Penguinsin kanssa viiden vuoden sopimuksen. Sitä ennen hän ehti pelata Phoenixissa viisi vuotta.

Pittsburghin loukkaantumislistalla ovat myös puolustaja Brooks Orpik ja hyökkääjä Arron Asham. Asham on sivussa vielä parisen viikkoa, mutta nivusvaivasta kärsivä Orpik pelaa mahdollisesti jo joukkueen seuraavassa ottelussa.

Hjalmarsonille pekkaa

Chicago Blackhawksin puolustaja Niklas Hjalmarssonille on langetettu jälkikäteen kahden ottelun pelikielto. Chicagon ja Buffalo Sabresin välisessä ottelussa Hjalmarssonin taklasi Sabresin hyökkääjän Jason Pominvillen selästä päin laitaa. Pominville loukkaantui tilanteessa eikä pystynyt jatkamaan ottelua, Hjalmarsson sai viiden minuutin jäähyn laitataklauksesta ja ajettiin ulos.

Rafalski viikoiksi sivuun

Detroit Red Wings joutuu tulemaan toimeen ilman puolustaja Brian Rafalskia kolmesta neljään viikkoon. Rafalskin polvea paranneltiin tähystysleikkauksessa ja toipuminen kestää vajaan kuukauden. Puolustusvajetta täyttämään Red Wingsit kutsuivat farmijoukkueesta Grand Rapids Griffinsista 30-vuotiaan Doug Janikin.

Maltby lopetti uransa

Detroit Red Wingsin veteraanihyökkääjä Kirk Maltby ilmoitti NHL-uransa päättymisestä tiistaina.

Urallaan neljä Stanley Cupia voittanut ja yli 1000 NHL-ottelua pelannut Maltby oli yksi liigan parhaista puolustavista hyökkääjistä. Hän oli osa Red Wingsin legendaarista "Grind Lineä", joka pimensi vastustajat ja oli suuressa roolissa Detroitin voittaessa neljä Stanley Cup-mestaruutta vuosina 1997, 1998, 2002 ja 2008.

- Jos urani olisi loppunut jo ensimmäisen mestaruuden jälkeisenä päivänä, olisin silti ollut tyytyväinen. Mutta neljä Stanley Cupia ja saavutukset maajoukkueessa ylittivät odotukseni, Maltby sanoi tiedotustilaisuudessa.

Maltby edusti urallaan myös Edmonton Oilersia kahden kauden ajan. Hän voitti myös jääkiekon maailmanmestaruuden Kanadan paidassa vuonna 2003 Helsingissä sekä World Cupin vuonna 2004. Hän ei kuitenkaan jätä Detroitia, vaan jatkaa organisaatiossa kykyjenetsijän tehtävissä.

Wisniewskille kahden ottelun pelikielto

New York Islandersin puolustaja James Wisniewski on saanut liigalta kahden ottelun pelikiellon epäurheilijamaisesta käytöksestä. Wisniewski teki epäsopivia eleitä New York Rangersin Sean Averylle maanantain ottelussa.

Wisniewski palaa kokoonpanoon lauantaina, kun Islanders kohtaa kotonaan Colorado Avalanchen.

Robitaillelle monivuotinen jatko

Los Angeles Kings on tehnyt monivuotisen jatkosopimuksen nykyään seuran liiketoimenjohtajana toimivan Luc Robitaillen kanssa.

NHL:n eniten maaleja tehnyt vasen laitahyökkääjä on yhä Kingsin kaikkien aikojen paras maalintekijä. Robitaille on toiminut Kingsin toimiston puolella neljän kauden ajan, ja hänen tehtävänään on ollut seuran liiketoimista vastaaminen sekä myös seuran edustaminen julkisuudessa.

Lilja Anaheimiin

Anaheim Ducks on tehnyt puolustaja Andreas Liljan kanssa yhden vuoden sopimuksen. Palkkaa kaudesta Lilja saa 600 000 taalaa.

Kahdella tappiolla kauden aloittanut Anaheim kärsii tällä hetkellä puolustajapulasta. Molemmat kesän aikana hankituista puolustajista, Toni Lydman ja Andy Sutton ovat tällä hetkellä loukkaantuneita. Suttonilla on oikean käden peukalo murtunut ja Lydman kärsii kaksoisnäöstä.

Lilja oli ennen kauden alkua San Josen harjoitusleirillä, mutta ei saanut Sharksilta sopimusta, vaikka raporttien mukaan pelasi harjoitusotteluissa aivan tyydyttävästi. Alun perin Lilja on Los Angelesin varaus, vakiinnutti peliapaikkansa NHL:ssä Floridassa ja viimeiset viisi vuotta on pelannut Detroitissa. 35-vuotiaalla veteraanilla on urallaan ehtinyt pelata 478 runkosarjaottelua ja tehnyt niissä 74 pistettä (15 maalia, 59 syöttöä).

Babcock jatkaa Detroitissa

Detroit Red Wings on tehnyt valmentajansa Mike Babcockin kanssa neljän vuoden jatkosopimuksen. Babcockin sopimus olisi päättynyt tämän kauden jälkeen, mutta Detroitin toimitusjohtaja Ken Holland halusi pitää huippuvalmentajan joukkueen peräsimessä vielä jatkossakin. Babcock oli penkin takana Red Wingsin voittaessa viimeisimmän Stanley Cupinsa 2008 ja Kanadan voittaessa olympiakultaa Vancouverissa 2010.

Charalle pitkä jatko

Boston Bruins on solminut kapteeninsa Zdeno Charan kanssa seitsemän vuoden jatkosopimuksen. Sopimus on arvoltaan 45,5 miljoonaa dollaria.

Yli kaksimetrinen ja reilusti yli satakymmenen kiloa painava puolustaja on pelannut Bruins-paidassa kaudesta 2006-07 alkaen. Kaudella 2008-09 hän voitti parhaalle puolustajalle myönnettävän Norris Trophyn, saalistettuaan kauden aikana 50 pistettä (19 maalia, 31 syöttöä). Viime kaudella pisteitä kertyi lähes yhtä paljon - 44 pojoa - ja tehotilasto oli komeasti 19 astetta plussalla.

33-vuotias slovakki on alunperin NY Islandersin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 1996. Bostonin ja Islandersin lisäksi hän on pelannut Ottawassa neljä kautta.

Gormleylle sopimus

Phoenix Coyotes on tehnyt kolmevuotisen sopimuksen kuluneen kesän ykkösvarauksensa Brandon Gormleyn kanssa. Sopimuksen yksityiskohtia ei julkistettu.

Gormley pelasi viime kaudella 58 ottelua QMJHL:n Moncton Wildcatsissa ja saalisti pisteet 9+34=43.

Leighton sivuun kahdeksi kuukaudeksi

Philadelphia Flyers joutuu tulemaan seuraavat kaksi kuukautta toimeen ilman maalivahti Michael Leightonia, joka joutuu selkäleikkaukseen. Leighton kärsii selän välilevyn pullistumasta ja hänellä on edessään 6-8 viikon pelitauko.

Leighton pelasi viime kaudella Flyers-paidassa 27 ottelua, joista hän keräsi 16 voittoa. Leighton päästi 2.48 maalia ottelua kohden.

Paetsch Vancouveriin

Vancouver Canucks jatkoi kaupantekoaan kolmantena päivänä peräkkäin, kun se hankki Floridasta puolustaja Nathan Paetschin. Vaihdossa Canucks antoi Floridalle puolustaja Sean Zimmermanin.

27-vuotiaan Paetschin viime kausi alkoi Buffalo Sabresissa, mistä hän siirtyi kesken kauden Columbus Blue Jacketsiin. Näiden kahden seuran paidassa otteluita kertyi yhteensä 21, joissa Paetsch kartutti pistetiliään kahden tehopisteen edestä.

23-vuotias Zimmerman ei ole vielä tehnyt debyyttiään NHL-tasolla

Bergeronille rahakas jatkosopimus

RDS-televisiokanavan mukaan Boston Bruins on tehnyt kolmevuotisen jatkosopimuksen keskushyökkääjä Patrice Bergeronin kanssa. Uusi sopimus on arvoltaan 15 miljoonaa dollaria ja se tuo Bergeronille viiden miljoonan dollarin vuositulot.

Kahden loukkaantumisten sävyttämän kauden jälkeen Bergeron pelasi viime kaudella 73 ottelua, joissa teki pisteet 19+33=52. Hyvät otteet toivat myös paikan Kanadan olympiajoukkueesta, ja Bergeron juhli kisojen päätteeksi olympiavoittoa.

Vancouver ja Florida kaupoilla

Vancouver Canucks jatkoi kaupantekoaan, kun se lähetti hyökkääjä Darcy Hordichukin Florida Panthersiin. Toiseen suuntaan kaupassa matkasi laituri Andrew Peters.

Isokokoinen Peters on pelannut urallaan 229 NHL-ottelua. Viime kaudella hyökkääjä pelasi New Jersey Devilsissä 29 ottelua, joissa hän ei kartuttanut pistetiliään. Jäähypenkki sen sijaan kului 93 minuutin edestä.

Hordichuk joutui lauantaina waivers-listalle pudottuaan Vancouverin avauskokoonpanosta. GM Mike Gillis totesi etsivänsä hyökkääjälle uuden seuran.

Laperrieren ura katkolla

Peräti 15-vuotisen NHL-uran tehnyt Ian Laperriere saattaa joutua lopettamaan uransa aivotärähdyksen jälkioireiden ja hermovaurion takia.

Laperrieren vakava vamma syntyi viime kauden runkosarjan lopulla, kun ikitaistelija sai lyöntilaukauksen oikean silmänsä alapuolelle.

Lääkärien mukaan Laperrieren vammasta voi tulla pysyvä, jos hän palaa vielä kaukaloon.

- He eivät halua minun saavan uutta osumaa enkä minä halua saada sellaista. Jos minusta tuntuu näin pahalta nyt, kuinka pahalta seuraava isku tuntuukaan, Laperriere totesi Courier Postille.

Lopullista ilmoitusta uran päättymisestä ei kuitenkaan vielä tehty, mutta sellaisen odotetaan tulevan lähipäivinä.

Laperriere ehti pelata urallaan peräti 1082 NHL-ottelua. Viime kaudella Laperriere taisteli Flyersin riveissä täyden runkosarjan, 20 pisteen ja 162 jäähyminuutin edestä.

Ykkösvaraus Burmistroville sopimus

Atlanta Thrashers on tehnyt kolmivuotisen sopimuksen kuluneen kesän ykkösvarauksensa Aleksandr Burmistrovin kanssa. Burmistrov aloittaa kauden Thrashersin avauskokoonpanossa.

-Hän on pelannut todella hyvin, ja näyttää NHL-pelaajalta. Olemme innoissamme siitä, että hän tekee lujasti töitä kehityksensä eteen. Thrashersin päävalmentaja Craig Ramsay totesi Atlanta Journal Constitutionille.

Vancouver ja Nashville kaupoilla

Vancouver Canucks ja Nashville Predators tekivät pelaajakaupan, jonka päätekijöinä olivat puolustaja Shane O'Brien ja Ryan Parent.

Seitsemänneksi puolustajaksi 1,6 miljoonan vuosiansioilla jumittuneen O'Brienin ohella Nashvilleen matkaa laituri Dan Gendur. Parentin mukana Kanadan puolella siirtyy puolestaan suomalaisyleisöllekin tuttu ruotsalaishyökkääjä Jonas Andersson. Pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan Canucks

Liikettä waiver-listalla

Detroit Red Wings oli asettanut Mattias Ritolan waiver-listalle, josta Tampa Bay Lightning nappasi miehen. Red Wings varasi Ritolan vuonna 2005 ja hän siirtyi organisaatioon kaksi vuotta myöhemmin, mutta NHL-pelejä joukkueessa ei kertynyt seitsemää enempää.

Toinen waiver-listalta siirtynyt pelaaja oli itävaltalainen Michael Grabner, jonka uusi seura on New York Islanders. Viime kaudella Vancouverissa 20 ottelua pelannut hyökkääjä siirtyi kesällä vaihtokaupassa Floridaan, mutta ei onnistunut murtautumaan panttereiden kokoonpanoon.

Cammalleri huilaa kauden avauksen

Montreal Canadiensin hyökkääjä Mike Cammalleri on saanut yhden ottelun pelikiellon huidottuaan mailalla useaan otteeseen NY Islandersin hyökkääjää Nino Niederreiteria.

Ottelun toisessa erässä tapahtuneesta kärhämästä Cammalleri sai viiden minuutin jäähyn huitomisesta sekä ajettiin ulos. Tarkistettuaan tapahtuneen videolta NHL:n kurinpitäjä Colin Cambell päätti antaa Cammalierille lisäksi yhden ottelu pelikiellon.

Losin Bernierille kahden vuoden jatko

Los Angeles Kings on tehnyt kaksivuotisen jatkosopimuksen maalivahti Jonathan Bernierin kanssa. Uusi sopimus on arvoltaan 2,5 miljoonaa dollaria ja se tuo Bernierille ensi kaudesta 975 000 ja seuraavasta 1 525 000 dollarin tulot.

Bernier pelasi viime kaudella Kings-paidassa kolme ottelua, joista hän voitti kaikki. Bernier päästi 1,30 maalia ottelua kohden ja hänen torjuntaprosenttinsa oli 95.7.

Brendan Morrison Calgaryyn

Calgary Flames on tehnyt yksivuotisen sopimuksen hyökkääjä Brendan Morrisonin kanssa. Sopimuksen arvo on 725 000 dollaria. Morrison osallistui aiemmin vanhan seuransa Vancouver Canucksin harjoitusleirille, mutta ei hyväksynyt seuran tarjoamaa kaksisuuntaista sopimusta.

35-vuotias Morrison vietti viime kauden Washington Capitalsissa. 74 ottelua tuottivat pisteet 12+30=42.

Morrison on pelannut 829 NHL-ottelua seuroinaan Vancouver, Dallas ja Washington. Noissa otteluissa hän on kerännyt pisteet 187+360=557.

Fedotenko Manhattanille

New York Rangers on solminut yhden vuoden, yhden miljoonan sopimuksen laitahyökkääjä Ruslan Fedotenkon kanssa. 31-vuotias Fedotenko oli Rangersin harjoitusleirillä näytillä ja esiintyi harjoitusotteluissa sen verran vakuuttavasti (viidessä pelissä kuusi pistettä), että seuran toimitusjohtaja Glenn Sather päätti solmia hänen kanssaan sopimuksen.

Fedotenko on ehtinyt voittaa urallaan kaksi kertaa Stanley Cupin, vuonna 2004 Tampassa ja viisi vuotta myöhemmin Pittsburghissa. Viime kaudella hän sai Penguisissa kokoon 30 pistettä (11 maalia, 19 syöttöä) ja murheellisen plusmiinuslukeman -17.

Chicagon Campbell kuukaudeksi sivuun

Chicago Blackhawksin puolustaja Brian Campbell on ainakin avauskuukauden sivussa polvivamman vuoksi. Hän loukkasi jalkansa harjoitusottelussa Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Viime kaudella 31-vuotias puolustaja pelasi 68 ottelua, joissa saalisti 38 pistettä (7+31). Pudotuspeleissä kertyi 19 ottelussa 5 pistettä lisää, yksi maali ja neljä syöttöä.

Jose Theodore Minnesotaan

Montrealilaisen CKAC-radioaseman mukaan Minnesota Wild on paikannut maalivahtitilannettaan kiinnittämällä Jose Theodoren vuoden mittaisella sopimuksella, jonka arvo on 1,1 miljoonaa dollaria.

33-vuotias Theodore pelasi viime kaudella Washingtonin paidassa 47 ottelua, joista hän keräsi 30 voittoa päästäen 2.81 maalia per ottelu. Hänen torjuntaprosenttinsa noissa otteluissa oli 91,1.

Theodoren uran paras kausi oli 2001-02, jolloin hänet palkittiin sekä Hart Trophylla että Vezina Trophylla.

Darcy Tucker lopettaa uransa

NHL-veteraani Darcy Tucker lopettaa uransa. Tucker kertoi asiasta TSN-kanavalla.

- Kesäharjoittelussa ei vaan ollut enää samaa tunnetta, kuin ennen. Tiesin, että nyt on aika lopettaa, Tucker sanoi.

35-vuotias Tucker pelasi NHL:ssä 14 kautta seuroinaan Montreal, Tampa Bay, Toronto ja Colorado. Hänet opittiin tuntemaan kovasta pelityylistään, mutta hän osasi myös tehdä pisteitä. Tucker teki kuutena kautena yli 20 maalia NHL:ssä.

14 NHL-kauden aikana Tucker teki 215 maalia ja 476 tehopistettä

Capitals lainasi Nylanderin Floridaan

Rochester Democrat and Chroniclen mukaan viime kaudella SM-liigaa Jokereiden paidassa pelannut Michael Nylander siirtyy lainasopimuksella Florida Panthersiin, joka myös maksaa miehen palkan ensi kaudella.

Raportin mukaan Nylander aloittaa kautensa AHL:n Rochester Americansissa, mutta palaa NHL:ään jossain vaiheessa kautta.

Colorado sopimukseen juniorilupauksen kanssa

Colorado Avalanche on tehnyt kolmevuotisen sopimuksen hyökkääjä Luke Walkerin kanssa. Sopimuksen yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen.

Walker on Avalanchen viidennen kierroksen varaus vuoden 2010 draftista. Hänen kahdessa harjoitusottelussaan tekemä maali riitti vakuuttamaan Avalanchen johdon hänen kyvyistään.

Walker pelasi edelliset kolme kautta WHL:n Portland Winterhawksissa. Hän teki viime kaudella 61 ottelussa 23 maalia ja 30 syöttöpistettä.

Leighton kuukauden poissa

Viime kevään pudotuspeleissä parrasvaloihin noussut Philadelphia Flyersin maalivahti Michael Leighton joutuu kuukaudeksi sivuun tositoimista, kun miehelle diagnisoitiin lievä välilevyn pullistuma.

Leightonin poissaollessa torjuntavastuun jakavat veteraani Brian Boucher ja nuori Johan Backlund.

Okposo olkapääleikkaukseen

New York Islandersin hyökkääjä Kyle Okposo kärsii olkapäävammasta joka vaatii leikkaushoitoa. 22 -vuotias nuorukainen oli viimekaudella yksi Islandersin runkopelaajista. Alustavien tietojen mukaan Okposo joutuu olemaan sivussa ainakin joulukuuhun saakka.

Loukkaantuminen tuli Islandersille pahaan aikaan, sillä joukkueen johtopuolustaja, Mark Streit, loukkaantui vain muutama päivä aikaisemmin.

Mathieu Dandenault lopetti uransa

Detroit Red Wingsin paidassa kolme Stanley Cupia voittanut ja myös Montreal Canadiensin paidassa pelannut puolustaja Mathieu Dandenault ilmoitti peliuransa päättymisestä.

34-vuotias Dandenault voitti myös maailmanmestaruuden Kanadan paidassa vuonna 2003.

Dandenault pelasi viimeisen NHL-kautensa 2008-2009 Montrealissa. Viime kauden hän pelasi AHL:ää Hartford Wolf Packissa, mutta joutui sairastuvalle nivusvamman vuoksi ja lopulta jätti joukkueen maaliskuussa.

- Sain muutaman kutsun harjoitusleirille, mutta kieltäydyin niistä kaikista. Päätökseni pitää. Lapsena unelmani oli aina pelata NHL:ssä ja Original Six-joukkueissa pelaaminen teki siitä entistä erityisempää, Dandenault sanoi.

Detroitin vuonna 1994 toisella kierroksella varaama Dandenault pelasi urallaan 868 NHL-ottelua ja teki niissä pisteet 68+135=203.

Streit pitkään poissa

New York Islandersin puolustaja Mark Streit loukkasi vasemman olkapäänsä lauantaina harjoitusottelussa. Olkapäästä on tutkimuksissa löydetty sekä ylemmän lapalihaksen repeämä että rustorepeämiä. Streit on sivussa arvioiden mukaan jopa puoli vuotta.

Varakapteeni Streitin loukkantuminen on valtava isku Islandersin menestystoiveille, sillä mies on parina viime vuotena ollut Islandersin takalinjojen kiistaton johtaja. Viime kaudella Streit oli joukkueensa tehokkain puolustaja pisteillä 11+38=49.

Josh Hardingin kausi ohi

Minnesota Wildin maalivahti Josh Hardingin polvesta on löytynyt sekä ristisidevamma, että sivusidevamma ja hänen kautensa on suurella todennäköisyydellä ohitse.

Harding loukkaantui ottelussa St.Louis Bluesia vastaan, kun hän törmäsi yhteen Blues-hyökkääjä Brad Boyesin kanssa, jonka puolustaja Greg Zanon tönäisi Hardingia päin.

Harding pelasi viime kaudella 21 ottelua, joista hän keräsi yhdeksän voittoa ja päästi 3,05 maalia ottelua kohden.

Toronto sopimukseen juniorihyökkääjän kanssa

Toronto Maple Leafs on tehnyt kolmevuotisen sopimuksen hyökkääjä Andrew Crescenzin kanssa.

18-vuotias Crescenzi edusti viime kaudella OHL-seura Kitchener Rangersia ja teki 68 ottelussa pisteet 8+4=12.

Crescenzilla ei ollut NHL-varausta, vaan Toronto kutsui hänet leirille vapaana agenttina.

Marek Svatos Venäjälle

Hyökkääjä Marek Svatos jättää NHL-kaukalot ja suuntaa Venäjän KHL-liigaan. Miehen uusi osoite on Avangard Omsk, jonka kanssa Svatos teki vuoden mittaisen sopimuksen.

Colorado Avalanchen vuonna 2001 seitsemännellä kierroksella varaama Svatos pelasi koko NHL-uransa Avalanchen paidassa. Viime kaudella hän teki 54 ottelussa pisteet 7+13=20.

Svatos pelasi tähänastisella NHL-urallaan 330 ottelua joissa syntyi pisteet 98+73=161.

Niederreiter sopimukseen

NHL:n viime kesän varaustilaisuuden viides huuto, New York Islandersin Nino Niederreiter, on solminut kolmen vuoden tulokassopimuksen seuransa kanssa. Sopimuksen tarkkaa arvoa ei ole toistaiseksi julkistettu.

Niederreiter on kaikkien aikojen pienimmällä varausnumerolla NHL:ään poimittu sveitsiläispelaaja. WHL:n Portland Winterhawksia viime talvena edustanut sveitsiläinen oli seuransa tärkeimpiä pelaajia niin runkosarjan aikana kuin pudotuspeleissäkin. Niederreiter onnistui vakuuttamaan kesällä nuorukaisen varanneen Islandersin myös kypsillä otteilla juuri päättyneen tulokasleirin aikana.

Neuvirthin sopimukseen lisää pituutta

Tulevalla kaudella Semjon Varlamovin kanssa peliajasta taisteleva tulokasmaalivahti Michal Neuvirth on sopinut Washington Capitalsin kanssa kahden vuoden jatkosta nykyiseen sopimukseensa. Sopimuksen arvo on capgeek.com-verkkosivuston tietojen mukaan yhteensä 2,3 miljoonaa dollaria ja kattaa siis kaudet 2011-12 ja 2012-13.

17 peliä ensimmäisellä kaudellaan pelannut tshekkivahti saavutti otteluistaan yhteensä yhdeksän voittoa ja neljä tappiota. AHL:n puolella Neuvirth ehti voittamaan kaksi peräkkäistä Calder Cup-mestaruutta, joista ensimmäisen aikana Neuvirth valittiin myös pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.

Myös Poti jatkaa Capitalsissa

Yhdysvaltalaispuolustaja Tom Poti on solminut seuransa Washington Capitalsin kanssa kahden vuoden jatkosta. Sopimuksen arvo on yhteensä 5,75 miljoonaa dollaria ja kattaa kaudet 2011-12 ja 2012-13.

Potin solmima sopimus merkitsee pientä palkanalennusta, sillä nyt alkavaan kauteen päättyvä edellinen sopimus on ollut vuosittaiselta arvoltaan 3,5 miljoonaa dollaria.

33-vuotias Poti on edustanut urallaan nykyisen seuransa lisäksi myös Edmonton Oilersia, New York Rangersia ja New York Islandersia. Mies on alkujaan Oilersin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 1996.

Drury sivuun

New York Rangers joutuu tulemaan seuraavat neljä viikkoa toimeen ilman kapteeniaan Chris Drurya, joka mursi sormensa harjoituksissa maanantaina. Drury sai blokkaustilanteessa kiekosta vasempaan etusormeen sillä seurauksella, että sormi murtui.

Drurylla on takanaan tilastojen valossa uransa huonoin kausi, kun hän teki 77 ottelussa vaatimattomat pisteet 14+18=32.

Masonille kaksivuotinen jatkosopimus

Maalivahti Steve Mason on kanadalaisen tsn.ca-verkkosivuston mukaan solminut Columbus Blue Jacketsin kanssa kahden vuoden jatkopestistä organisaatiossa. Sopimus kattaa kaudet 2010-11 sekä 2011-12, ja on arvoltaan yhteensä 5,8 miljoonaa dollaria.

Parhaaksi tulokkaaksi kaudella 2008-09 valitun Masonin viime kausi NHL:ssä oli vaikeuksien siivittämä. Blue Jacketsin kolmas varaus vuodelta 2006 kärsi epätasaisista otteista joukkueensa jäädessä pois pudotuspeleistä. Columbus lähtee kuitenkin tulevaankin kauteen samalla maalivahtiduolla, jossa Mason jakaa torjuntavastuun veteraanivahti Mathieu Garonin kanssa.

Toimitusjohtaja Shero jatkaa Penguinsissa

Pittsburgh Penguins on jatkanut toimitusjohtaja Ray Sheron sopimusta viidellä vuodella. Kevääseen 2011 asti voimassa ollut sopimus pidentyi nyt vuoteen 2016 asti.

Sheroa, joka on ollut organisaatiossa vuodesta 2006 asti, pidetään organisaation yhtenä avainpalasista Penguinsin nykyisen menestyksen takana. Vuoden 2009 mestaruuden lisäksi Pittsburgh on saavuttanut runkosarjassa yli 100 pistettä kolmena viimeisestä neljästä kaudesta.

Kuba loukkaantui

Ottawa Senators sai huonoja uutisia sunnuntaina, kun puolustaja Filip Kuba joutui kuudeksi viikoksi sairastuvalle murtuneen jalan vuoksi. Kuba loukkaantui lauantaina harjoituksissa. Vamma ei kuitenkaan vaadi leikkaushoitoa.

- Tuntuu pahalta Filipin puolesta. Hän pelasi todella hyvin niiden muutaman päivän ajan, kun pääsin näkemään hänen pelaamistaan. Tämä on turhauttavaa hänelle, Senatorsin GM Bryan Murray totesi.

Kuba loukkasi jalkansa luisteltuaan jäässä olleeseen railoon ja häneltä löydettiin kuvauksissa jalasta murtuma.

Hitchcockista Columbuksen neuvonantaja

Columbus Blue Jackets on palkannut seuran entisen päävalmentajan Ken Hitchcockin neuvonantajaksi organisaatioon.

Hitchcockin tehtävänä on seurata ja arvioida farmijoukkueen pelaajia, yliopistokiekkoa ja junioreita.

Hitchcock valmensi Blue Jacketsia kolme kautta vuosina 2007-2010, kunnes hänet irtisanottiin helmikuussa 2010. Hän on valmentanut myös Philadelphiaa ja Dallasia, jonka hän johti Stanley Cup-mestaruuteen keväällä 1999.

Gragnani huilaa kuukauden

Buffalo Sabresin puolustaja Marc-Andre Gragnani on sivussa 4-6 viikkoa polvivenähdyksen vuoksi.

Gragnani loukkaantui perjantaina tulokkaiden välisessä harjoitusottelussa. Sabres-valmentaja Lindy Ruff ei kertonut kumpi polvi on kyseessä, mutta vamma ei vaatine leikkaushoitoa.

Beleskey jatkaa Anaheimissa

Anaheim Ducks on tehnyt kahden vuoden jatkosopimuksen hyökkäjä Matt Beleskeyn kanssa. 22-vuotias pelaaja teki viime vuonna tulokaskaudellaan 17 pistettä (11 maalia, 7 syöttöä) 60 ottelussa.

O'Sullivan Carolinaan

Carolina Hurricanes on solminut hyökkäjä Patrick O'Sullivanin kanssa yhden vuoden, kahdensuunnan sopimuksen. Viime kaudella Edmonton Oilersia edustanut 25-vuotias O'Sullivan oli NHL:n miinustilaston kärkimies tylyllä lukemalla -35. Pisteitä hän teki 34 (11 maalia, 23 syöttöä).

Lahjakas amerikkalainen on alunperin Minnesotan toisen kierroksen varaus vuodelta 2003. NHL:ssä hän on Edmontonin lisäksi pelannut Los Angelesissa.

Mara Anaheimiin

Anaheim Ducks on tehnyt yksivuotisen sopimuksen puolustaja Paul Maran kanssa. Sopimus on arvoltaan 750 000 dollaria.

31-vuotias Mara pelasi viime kaudella Montrealin paidassa 48 ottelua, ennenkuin olkapäävamma päätti hänen kautensa.

Ducksin suomalaispuolustaja Toni Lydman puolestaan on toistaiseksi sivussa saatuaan viime viikolla kaksoisnäkökohtauksen, jonka syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Neal ja Niskanen jatkavat Dallasissa

Dallas Stars on ilmoittanut tehneensä kaksi jatkosopimusta nuorten pelaajiensa kanssa. James Neal ja Matt Niskanen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimukset teksasilaisseuran kanssa.

Nealin sopimuksen arvo on 5,75 miljoonaa dollaria. Kanadalainen laitahyökkääjä tienaa ensimmäisestä kaudestaan 2,25 miljoonaa ja toisesta 3,5 miljoonaa dollaria. Isokokoinen Neal on pyssyttänyt kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan molemmilla yli 20 maalia (24 ja 27). Mies on Starsin toisen kierroksen varaus vuodelta 2005.

Amerikkalaispuolustaja Niskasen sopimuksen arvo on kolme miljoonaa (1,25 ja 1,75 miljoonaa per kausi). Nuori amerikkalainen aloittaa neljännen kautensa Dallasin paidassa. Viime kaudella Starsin ykköskierroksen varaus vuodelta 2005 teki 15 tehopistettä tähtirinnoille.

Staal sivussa reilun kuukauden

Penguins-keskushyökkääjä Jordan Staal tulee olemaan sivussa NHL-kauden aloituksesta. Penguins ilmoitti nuoren tähtensä käyneen leikkauksessa, jonka jälkeen toipumisaika on 5-6 viikkoa.

Alkuperäinen vamma syntyi viime kevään pudotuspeleissä, kun Canadiens-puolustaja P.K. Subbanin luistin viilsi Staalin oikeaa jalkaa. Ensimmäinen leikkaus tehtiin heti, mutta epäonnekkaan Staalin jalkaan kehittyi leikkauksen jälkeinen infektio, jonka jälkiä viimeisinkin leikkaus korjasi.

Penguins aloittaa kautensa lokakuun 7. päivä Philadelphia Flyersia vastaan.

Marc Staalille jatkosopimus

New York Rangers kiinnitti palan tulevaisuutta, kun puolustaja Marc Staal jatkaa Madison Square Gardenin valoissa peräti viisivuotisella jatkosopimuksella. Sopimuksen arvo on 19,875 miljoonaa dollaria.

Staal tienaa kaudelta 2010-11 3,1 miljoonaa dollaria, kaudelta 2011-12 3,675 miljoonaa, kaudelta 2012-13 3,775 miljoonaa, kaudelta 2013-14 3,875 miljoonaa ja viimeiseltä sopimuskaudelta 2014-15 5,45 miljoonaa dollaria.

Staal, joka on Rangersin 1. kierroksen varaus vuodelta 2005, nakutteli viime kaudella tehopisteet 8+19.

Aikaisempia NHL sähkeuutisia

» Lähetä palautetta toimitukselle