NHL: Boston vei Winter Classicin

Vuoden 2010 NHL Winter Classic oli nimensä veroinen tapahtuma. Yli 38 000 katsojaa näki, kun kotijoukkue Boston Bruins huipensi hurjan takaa-ajonsa Marco Sturmin jatkoaikamaaliin ajassa 1.57.

Ennen ottelun alkua jäälle luisteli kaksi lajin todellista legendaa: Philadelphian Bobby Clarke ja Bostonin Bobby Orr, joista jälkimmäinen sai hurjat suosionosoitukset Fenway Parkin yleisöltä. Pian tämän jälkeen sekä Bruins että Flyers saapuivat areenalle yleisön hurratessa ja ilotulitteiden paukkuessa.

Kotijoukkue Bruins aloitti ensimmäisen erän ryminällä. Se painoi peliä koko ajan Philadelphian päätyyn, ja Flyers-vahti Michael Leighton sai venyä pelaatiparastuksiin kerta toisensa jälkeen.

Kun erää oli seitsemän minuuttia jäljellä, Flyersin Daniel Carcillo ja Bruinsin Shawn Thornton pudottivat hanskat. Varsin tasaväkisen mittelön voittajaa oli vaikea hakea, mutta Carcillo vienee tittelin. Molemmille viisiminuuttiset tappelusta. Carcillo tuuletteli jäähyaitiossa voittajan elkein. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Winter Classicin historiassa, kun ottelussa tapeltiin.

Philadelphia sai erän loppuun luotua tilanteita Bostonin päätyyn, mutta kotijoukkue iski nopeasti vastaan. Ensimmäisessä erässä ei maaleja nähty, joten erätauolle siirryttiin lukemista 0-0.

Vierasjoukkue aloitti kuitenkin maalinteon, kun toista erää oli pelattu reilut 5 minuuttia. Flyers painoi peliä Bruinsin päätyyn, ja Tim Thomas sai venyä kiekon eteen. Lopulta Danny Syvretin kääntölaukaus löysi tiensä ohi maskissa olleen Thomasin ja Flyers siirtyi 0-1-johtoon. Maali oli Syvretin NHL-uran ensimmäinen.

Heti perään Flyers sai mahdollisuuden mennä 0-2-johtoon, kun Claude Giroux karkasi loistavasta pystysyötöstä yksin läpi, mutta tällä kertaa Thomas veti pidemmän korren.

Philadelphia painoi peliä jatkuvalla syötöllä Bostonin päätyyn, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt. Thomas torjui ensin Mike Richardsin rannelaukauksen, ja heti perään Daniel Brieren tilanteen.

Kun toista erää oli jäljellä viisi minuuttia, Arron Asham katkaisi Bostonin painostuksen ja karkasi läpiajoon, mutta ei onnistunut ohittamaan Thomasia tälläkään kertaa. Toiselle erätauolle mentiin Flyersin johtaessa 1-0.

Boston aloitti kolmannen erän vauhdikkaasti, ja kun erää oli pelattu kolmisen minuuttia, punaviivan takaa lähtenyt kaukolaukaus oli yllättää Flyersin maalissa hyvin pelanneen Leightonin. Kotiyleisön harmiksi kiekko kuitenkin lirui tolpasta ohi maalin.

Bruins jatkoi painostustaan, ja varsinkin ylivoimalla se sai lukuisia hyviä tilanteita aikaan, mutta Flyersin maalissa Leighton kesti kerta toisensa jälkeen.

Kolmannessa erässä yleisöä viihdytettiin myös taukomusiikilla, kun pelaajat saivat hetken aikaa huilata mainoskatkon aikana. Musiikista vastasi legendaarinen Neil Sedaka, joka sai yleisön mukaansa.

Flyers pääsi 2-1-hyökkäykseen, kun pelikellossa oli jäljellä neljä minuuttia. Jeff Carter pelattiin loistopaikkaan, mutta Thomas oli parempi.

Heti seuraavassa vaihdossa Boston pääsi 3-2-hyökkäykseen ja Zdeno Chara sai loistavan tekopaikan, mutta ei onnistunut ohittamaan Leightonia. Tilanteesta seurasi kuitenkin Bruinsin ylivoimapeli.

Flyersin jäähyä oli jäljellä 27 sekuntia, kun Bostonin ylivoimapeli vihdoin tuotti tulosta. Kiekko liikkui pelaajalta toiselle, ja lopulta Mark Recchi räjäytti kotiyleisön meteliin, ohjattuaan maalin edestä kiekon ohi Leightonin. 1-1 oli varsinaisen peliajan tulos ja edessä oli jatkoaika.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata kaksi minuuttia, kun Flyers sai kovan mylläkän aikaan Bostonin päädyssä. Niin Briere, Richards ja Carterkin joutuivat toteamaan Thomasin paremmaksi.

Lopulta ajassa 3.03 nähtiin ottelun ratkaisu. Patrice Bergeron heitti kiekon maalille, Marco Sturm sai mailansa väliin ja räjäytti 38 000-päisen kotiyleisön riemuun. Näin Boston Bruins vei vuoden 2010 Winter Classicin nimiinsä maalein 2-1. Bruinsin joukkue otti voitosta kaiken ilon irti ja ryntäsi halaamaan voittomaalin tehnyttä Sturmia.

Bostonin leirissä tunnelma oli ottelun jälkeen luonnollisesti korkealla.

- Olen varma, että kaikki tulevat muistamaan tämän ottelun koko lopun elämäänsä, sanoi Bruinsin Zdeno Chara.

Bostonin Shawn Thornton vertasi ottelun ratkaisua baseball-joukkue Boston Red Soxin peleihin.

- Olen nähnyt monesti baseball-peleissä tällä stadionilla, kun joku lyö kunnarin. Tämä oli ihan samanlainen juttu. Thornton sanoi.

Voittomaalin tekijä Sturm hehkui tyytyväisyyttä ottelun jälkeen, kun kotivoitto tuli.

- Näin tästä luultavasti unta tänä aamuna. Jokainen pelaaja haluaa varmasti ratkaista etenkin tällaisen ottelun jatkoajalla. Sturm hehkutti.

Flyers-valmentaja Peter Laviolette, joka on Bostonista kotoisin, oli ottelun jälkeen tyytyväinen tapahtumaan ja hänen mielestään se oli menestys jälleen kerran.

- Tällaista pääsee kokemaan vain kerran elämässä. Se ei ole vain pelkkä klisee. Fenway Parkissa vastakkain Bruins ja Flyers, 40 000 ihmistä katsomassa täydellisessä säässä. Tämän paremmaksi ei voi enää pistää. Tämän kokeminen oli jotain uskomatonta, sekä pelaajillemme, organisaatiollemme että myös faneille. Tänään oli hyvä päivä pelata jääkiekkoa. Laviolette totesi.

Sabres ratkaisi jatkoajalla

Myös kierroksen toisessa ottelussa ratkaisu saatiin jatkoajalla, kun Buffalo Sabresin Derek Roy iski 4-3-voittomaalin ajassa 4.02.

Maalittoman ensimmäisen erän jälkeen Atlanta näytti ratkaisevan ottelun itselleen, kun se teki toisen erän puolivälissä kaksi maalia kahdessa minuutissa. Ensin Ilja Kovaltshuk vei Thrashersin 0-1-johtoon ylivoimalla ajassa 29.56 ja 31 minuutin pelin jälkeen Evander Kane lisäsi Atlantan johtoa kahteen maaliin. Anssi Salmela sai syöttöpisteen Kanen osumaan, toiseksi syöttäjäksi merkittiin Rich Peverley. Kun erää oli jäljellä neljä minuuttia, Bryan Little lisäsi ylivoimalla Thrashersin johdoksi jo 0-3. Sabres tuli kuitenkin minuuttia myöhemmin mukaan peliin, kun Jochen Hecht kavensi tilanteeksi 1-3. Toni Lydman ja Steve Montador saivat syöttöpisteet Hechtin maaliin.

Kolmannessa erässä nähtiin kaksi maalia, ja molemmista vastasi Buffalo. Ensin onnistui Tim Connolly, kun erää oli pelattu kaksi minuuttia, ja neljän minuutin pelin jälkeen Hecht tasoitti illan toisella osumallaan. Kun kolmannessa erässä ei lisämaaleja nähty, ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Jatkoaika oli jo melkein lopussa, kun Roy huipensi Buffalon takaa-ajon iskemällä 4-3-voittomaalin ajassa 4.02.