Dallas Starsin kausi 2001-2002

NHL / Artikkeli
Koska Dallas Starsin kausi 2001-2002 alkaa olla hiljalleen paketissa, lienee aika silmäillä menneen vuoden tapahtumia. Tuuli on puhaltanut etelästä itään, länteen ja pohjoiseen viskoen pelaajia sinne tänne, kuten myös valmentajan, toimitusjohtajan ja organisaation presidentin. Lopputuloksena Stars on tilanteessa, jossa se jää pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten kauden 1995–96.

Uusittu rosteri

Stars lähti kauteen suuria muutoksia läpikäyneenä. Poissa olivat maalitykki Brett Hull, veteraani Mike Keane, ärhäkkä laituri Grant Marshall, Ted Donato, Grant Ledyard, Tyler Bouck, Greg Leeb, John MacLean, Richard Jackman ja Jamie Wright. Tilalle oli hankittu pelaajakaupoilla Cameron Mann sekä Jyrki Lumme. Mutta etenkin vapailta markkinoilta oli lähdetty täyttämään Hullin ja kumppanien jättämää aukkoa hankkimalla Pierre Turgeon, Donald Audette, Valeri Kamenski, Greg Hawgood, Pat Verbeek, Rob DiMaio ja Jim Montgomery. Lisäksi omista varauksista Niko Kapanen, Steve Ott ja Markus Kristoffersson olivat harjoitusleirillä pyrkimässä joukkueeseen. Puhuttiin uudesta, hyökkäysvoittoisesta pelityylistä Dallasissa, kolmen sentterin hyökkäysvoimasta, Stanley Cupista ja ties mistä. Turgeon, Audette, Lumme, Kamensky, Verbeek, DiMaio ja Kapanen olivat mukana rosterissa kauden alkaessa. Dallasissa vaiettiin siitä, että nuo vapaat agentit olivat todellisuudessa ”toiseksi parhaita vaihtoehtoja”, kun alkuperäisissä suunnitelmissa Stars havitteli riveihinsä mm. Roenickia, Blakea tai LeClairia.

Koska jälkiviisautta suurempaa viisautta ei ole olemassakaan, pystyy sanomaan, että Dallasin viime kesän hankinnat menivät täydellisesti pieleen! Cameron Mann jatkoi matkaansa farmiin, eikä pelannut otteluakaan tähtipaidoissa. Jyrki Lumme sai hapuiltuaan alkukauden postimerkin persuksiinsa marraskuun 21. ja osoitteekseen Toronto. Vaihdossa tähtipaitaan palasi Dave ”Charlie” Manson, joka on jo käynyt Starsissakin waivers-listan läpi ja käynyt hakemassa pelituntumaa Utahissa. Pierre Turgeon taantui 30 maalin ja 82 tehopisteen miehestä tavalliseksi kuolevaiseksi 15 maalillaan ja 45 pisteellään. Yhden kauden ihme, Donald Audette, ei sopinut Ken Hitchcockin suunnitelmiin laisinkaan, koska ei halunnut osallistua puolustuspeliin K.H:n tahtomalla tavalla. 20 ottelua Stars-organisaatiossa riitti ja mies pakkasi kamppeensa Shaun Van Allenin kanssa suuntanaaan Montreal. Vaihdossa tulivat Martin Rucinsky sekä Benoit Brunet. Rucinsky kiekkoilee jo Rangersissa, kun taas Brunet jatkaa Ottawan riveissä. Audette suivaantuneena Stars-paidassa saamastaan kohtelusta kertoi lehdistölle, ettei kaikki todellakaan ole hyvin Texasin organisaatiossa. Niinpä niin. Jossain vaiheessa kautta Benoit Hogue kaupattiin Bostoniin ja tilalle tuli Scott Pellerin. Kaupan jälkeen Hogue antoi saman suuntaisia lausuntoja kuin Audette.

Valeri Kamenskyn kohtalo oli pitkälti samanlainen kuin Audetten, vaikka mies saikin tililleen 24 ottelua tähtinutuissa. Waiversien kautta Utahissakin käväissyt Vallu kaupattiin New Jersey Devilsiin Andre Lakosista. Greg Hawgood on kiekkoillut koko kauden Utah Grizzliesissä, paitsi yhden ottelun hän pääsi viime viikolla pelaamaan Starsissa, kun Darryl Sydoria kokeiltiin laiturina yhdessä pelissä. Verbeek, ennen viime viikkoista kauden päättänyttä loukkaantumistaan, ehti tehdä uskomattomat 7+12 tehopisteet 64 ottelussa. Muistelen, että joskus Little Ball of Hate oli vielä hyväkin maalintekijä. Rob DiMaio on ollut samalla tavalla in/out -mies Stars-organisaatiossa. Toisinaan pelaa 5 ottelua putkeen, toisinaan katselee 5 ottelua pressiboksista. Lyhyt visiitti Utahissa runkosarjan lopussa ennen loukkaantumistaan viime viikolla. Tehopisteitä DiMaiolta kukaan ei odottanutkaan. Jim Montgomery jatkoi farmiliigapelailuaan ja vieraili 6 ottelun ajan ylhäällä. Ei mainittavia saavutuksia. Samaa voisi sanoa Niko Kapasesta, joka pääsi olemaan alkukaudesta 9 ottelua ylhäällä saaden tililleen ensimmäisen NHL-pisteensä, mutta maalitili jäi valitettavasti avaamatta. Steve Ott ja Markus Kristoffersson eivät päässeet missään vaiheessa kokeilemaan NHL-jäitä.

Sekoilu jatkuu

Jos menivät GM Bob Gaineyn viime kesän hankinnat pieleen, ei päivänvaloa kestä kovin hyvin hänen muukaan toimintansa tältä kaudelta. Treidejä vailla päätä ja häntää, ilmoitus GM:n tehtävien jättämisestä kauden jälkeen, valmentajan erottaminen, oma eroaminen ja jääminen konsultiksi Stars-organisaatioon ovat tuskin muistoja joita legendaarinen Selke Trophy –hyökkääjä tahtoo eläkepäivinään muistella. Uusi mies ruodussa, GM Doug Armstrong, on ollut jo 9 vuotta organisaation palveluksessa, joten tavat toimia näyttivät Gaineyltä opituilta: Brent Gilchrist hankittiin ensitöiksi Detroitista waivers-listalta vanhentamaan tähtilaumaa. Roman Lyashenko ja Martin Rucinsky löysivät pelipaikat New Yorkista ja vaihdossa Teksasin lämpöön saapuivat Manny Malhotra sekä Barret Heisten. Milj.ardi-Eddietä Armstrong ei uskaltanut treidata pois, mutta Joe Nieuwendyk ja Jamie Langenbrunner saivat huomata kiekkoilevansa loppukauden New Jerseyssä ja Jason Arnott sekä Randy McKay saapuivat Dallasiin siirtorajan umpeutuessa. Uudeksi valmentajaksi Armstrong nosti kakkospallilta Rick Wilsonin, joka ei yrityksistään huolimatta saanut pohjakosketuksen saanutta Tidallasnic-paattia pysymään pinnalla.

Jos jotain positiivista Dallasin tekemistä kaupoista haluaa hakemalla hakea, niin Lyashenkoa ja Rucinskya lukuunottamatta kaikkien Dallasista poislähteneiden pelaajien kausi jatkuu playoffeissa! 

Kannettu vesi

Vanhan sanonnan mukaan kannettu vesi ei pysy kaivossa. Muutaman vuoden Stars-organisaation touhuja seuranneena, on allekirjoittanut tullut johtopäätökseen, että scouttaus- ja/tai draftauspolitiikasta vastaavat henkilöt voisivat jatkaa uraansa vaikkapa rytmisen kilpavoimistelun tai uppopallon parissa. Miksikö? Noh.

Dallasin (tai North Starsin) draftaamat pelaajat vakiokokoonpanossa:

Kauden alussa

Mike Modano		(1988)
Derian Hatcher	        (1990)
Richard Matvichuk	(1991)
Jere Lehtinen		(1992)
Jamie Langenbrunner     (1993)
Marty Turco		(1994)
Brenden Morrow	        (1997)
Niko Kapanen		(1998)

Kauden lopussa

Mike Modano		(1988)
Derian Hatcher	        (1990)
Richard Matvichuk	(1991)
Jere Lehtinen		(1992)
Marty Turco		(1994)
Jon Sim		        (1996)
Brenden Morrow	        (1997)
John Erskine		(1998)

Kokonaista 8 pelaajaa vakiokokoonpanossa on Starsin itsensä varaamia pelaajia! Luku tuntuu uskomattoman vähäiseltä. Sitten kun free agent -hankinnat menevät järjestelmällisesti pieleen, kuten tällä kaudella, on jälki aika karua. Mikäli joukkue rämpii tai pitää valmentajanaan Hitchcockin maineella varustettua mörköä tai kohtelee heitä kuten tällä kaudella on kohdellut, ei se houkuttele uusia vapaita agentteja riveihinsä. Mutta ennen kaikkea, joukkueen pitäisi rakentua omien lupaavien nuorten pelaajien varaan ja ne milj.oonamiehet, joita vapailta markkinoilta hankitaan, pitäisi olla vain se kerma kakun päällä. Valitettavasti näin ei ole tilanne Dallasissa. Rahaa on, sitä käytetään, mutta rahalla ei voi ostaa sitoutumista joukkueeseen tai sydäntä taistella joukkueen puolesta. Olen ehkä naiivi, mutta uskon, että pelaaja, joka on varattu joukkueeseen ja pääsee sen joukkueen riveissä pelaamaan, on joukkueelleen arvokkaampi ja tärkeämpi kuin palkkasoturi, joka pelaa siellä missä maksetaan eniten.

Rahoille vastinetta?

Lopuksi, jotta nöyryytys olisi täydellinen, Dallasin tämän hetken rosteri, palkka, tehopisteet tällä kaudella, pelatut ottelut ja jokaisen tehopisteen hinta (Huom. tilastot ovat 12.4.2002). Jokainen voi katsoa, ketkä pelaajista ovat tai eivät ole palkkansa arvoisia. (Toki on pelaajia, joiden panosta ei voi mitata tehopisteillä ja kesken kauden hankittuja pelaajia on mahdotonta tasapuolisesti vertailla heidän Starsille antamaansa panokseen nähden.)

Pelaaja			Palkka	Tehopisteet Ottelut $/tehopiste

Mike Modano		$8 milj.	      74		76	108108 $
Jere Lehtinen		$2.4 milj.	      47		71	  51063 $
Pierre Turgeon	            $6 milj.	      45		64	133333 $
Sergei Zubov		$4 milj.	      42		78	  95238 $
Brenden Morrow	            $900,000	      33		70	  27272 $
Darryl Sydor		$3.2 milj.	      32		76	100000 $
Kirk Muller		$800,000	      31		76	  25806 $
Derian Hatcher	            $4.1 milj.	      25		78	164000 $
Richard Matvichuk	            $2 milj.	      21		80	  95238 $
Pat Verbeek		$800,000	      20		64	  40000 $
Rob DiMaio		$800,000	      11		61	  72727 $
Brad Lukowich	            $750,000	       7		64	107142 $

Pelaaja			Palkka	Torjunnat      Ottelut       $/torjunta

Marty Turco		$600,000	     568		30	1056 $
Ed Belfour		$6 milj.	    1305		60	4597 $

Muuten tuollainen hinta/laatu –vertailu on ehkä hyödytöntä, mutta tuosta huomaa, miten tärkeä pelaaja joku Jere Lehtinen on joukkueelleen ja miten taloudellisessa mielessä kuitenkin aliarvostettu, jos vertaa esim. Pierre Turgeoniin. Saman näkee Marty Turcoa ja Ed Belfouria verrattaessa: Belfour oli Turcon perässä kaikissa tilastoissa, mutta kuitenkin Eagle nettoaa 10 kertaa saman kuin Turco ja mikä pahinta, oli joukkeen viimeisenä seula... lukkona ratkaisuhetkillä. Summa summarum, toivottavasti tästä kaudesta opittiin jotain. Tällä kaudella Rangers ja Stars ovat osoittaneet, ettei rahalla voi ostaa playoff-paikkaa, jos joukkueen runko on mätä. Toivottavasti ensi kaudella Kapanen, Ott ja Kristoffersson nähdään vakiokokoonpanossa. Toivottavasti Antti Miettinen nähdään tähtipaidassa! Toivottavasti nuorennusleikkaus tapahtuu koko ryhmässä. Kovin monta ”toivon”-sanaa. Olisipa hieno korvata ne sanalla ”uskon”.

» Lähetä palautetta toimitukselle