Mielipide

Zach Parise – kapteeni tukalassa tilanteessa

NHL / Kolumni
Kauden alla ja aikana velloneet huhut New Jersey Devilsin talousongelmista antoivat oman lisänsä kapteeni Zach Parisen sopimuskeskustelulle. Lisäksi viime kesänä solmittu vuoden jatkosopimus ja sen kautta tuleva UFA-status saa aikaan kylmiä väreitä fanien keskuudessa.

Zachary Andreas Parise on kovan luokan jääkiekkoilija. Jokainen joukkue olisi valmis uhraamaan palkkatilaa saadakseen tämän hyökkääjän joukkueeseensa. Hänet varattiin vuonna 2003 keskushyökkääjänä, mutta viimeaikaiset esitykset ovat tulleet vasemmalta laidalta käsin.

Kaikki kunnioitus Parisea sentteröivälle Travis Zajacille, mutta Parisen onnistuessa viimeistelyssään, jokaisesta joukkueesta löytyy tuohon rooliin sopiva keskushyökkääjä. Parise on kova maalintekijä, eikä otsikoita keräävään ruokintaan vaadita maailmanluokan sentteriä.


Parisella on edessään suurten päätösten kevät.

Parhaimmalla kaudellaan 94 pistettä ja 45 maalia tehnyt jenkki on ensi kesänä rajoittamaton vapaa agentti. Vahvistaako tämän kauden menestys haluja pysyä Newarkissa, vai oliko talon ostaminen Minnesotasta enemmänkin kuin pelkkää kotiseuturakkautta?

Zach Parise on yhdistetty moneen seuraan. Carolina Hurricanes kaipaisi Parisen palveluita ja tilaa olisi palkkakaton alla. Toisaalta, Carolinan nimen kohdalla voisi olla minkä tahansa joukkueen nimi. Palkkakatto tulee nousemaan ensi kaudeksi, joten tilan tekeminen ei osoittaudu mahdottomaksi.

Villeimmät huhut vievät jenkkilaituria paikallisvastustaja Rangersiin. Huhun lähteenä on kuitenkin Zachin isä, 14 kautta NHL:ää pelannut Jean-Paul Parise, joka haluaisi poikansa pelaavan ”Sinipaidoissa”. Huhu muiden joukossa, ei siitä sen enempää.

Suurella todennäköisyydellä kesällä kirjailtava sopimus on pitkä ja rahakas. Olisiko sopimuksen allekirjoittaminen niin suuren suurennuslasin alla, jos Devilsillä ei olisi valmiiksi Ilja Kovaltšukin 100 miljoonan dollarin sopimusta sekä huomattavia talousongelmia?

Prudential Centerin tilapäinen vuokralainen, NBA-joukkue Nets, siirtyy ensi kaudeksi omaan halliinsa. Pudotuspelien tuhkimotarina toisaalta voi saada ostajia liikkeelle. Lordi Stanleyn pokaalin saapuessa Newarkiin, taloushuolet unohtuvat hetkeksi, mutta kasvavat taustalla kenties mahdottomiksi.

Parisen viime kesän liike, allekirjoittaa vain yhden vuoden jatkosopimus, kielii vahvasti markkinoiden testaamishaluista. Kun seura nimitti hänet kapteeniksi, oli viesti hyvin selkeä myös organisaation puolelta.

Uskon Parisen haluavan jatkaa varaamassaan seurassa. C-kirjain rinnassa on erittäin kova lisä. Palkka olisi varmasti kohdallaan, ja vuosia olisi paperissa kaikkine siirto- ja vaihtokieltoineen.

Urheilullisella puolellakaan ei ristiriitaisuuksia ole, sen nyt todistaa tämän vuoden finaalipaikka. Vai jyskyttääkö takaraivossa kaikesta huolimatta liikaa se tosiasia, että joukkue voi olla liigan omistuksessa jopa jo ensi kaudella?

Ennakoidun sopimuksen myötä pelaajasta tulisi myös suuri palanen liikuteltavaksi vaihtomarkkinoilla. Ei tietenkään mahdottoman suuri, mutta niin vain jäi Rick Nash Columbukseen ison sopimuksensa kera viime siirtotakarajalla. Kuvio ei ole näin mustavalkoinen, mutta pääpiirteet se antaa isojen pelaajien vaihtokaupoille.

Fakta on, että helpolla Parise ei Devilsistä irtoa. Mahdollista se olisi vasta heinäkuun ensimmäinen päivä, joten kauden päätyttyä on paljon aikaa istuutua neuvottelupöydän ympärille. Parisesta voi tulla kautta aikain toinen Stanley Cupin voittava jenkkikapteeni, ja sen tapahduttua kynä voi pyöriä käsissä sopimustilanteessa miten päin tahansa.

Yhdeksän monipuolista vuotta organisaatiossa on lähentänyt seuraa ja Parisea, aina jopa rakkaussuhteeseen asti. Niin kuin monesti näissä asioissa, valittavana on raha tai rakkaus. Mitään ratkaisua kukaan ulkopuolinen ei voi tuomita vääräksi. Nyt on Zach Parisella isojen päätösten kevät. Kaukalossa ja sen ulkopuolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös