Mielipide

Matt Cooke – Uskoako vai ei?

NHL / Kolumni
Matt Cooke esitti ensimmäistä kertaa julkisen anteeksipyynnön sen jälkeen, kun mies sai 17 ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta viime sunnuntain ottelussa New York Rangersia vastaan. Hyökkääjä vannoi muuttavansa tapansa. Mutta ottaako kukaan hänen sanomisiaan oikeasti tosissaan?

Viime sunnuntainen Rangers-puolustaja Ryan McDonaghin päähän kohdistunut taklaus ei ollut ensimmäinen likainen temppu, mikä Matt Cookelta on viimeisen neljän vuoden aikana nähty. Hyökkääjältä on nähty toistuvasti kaukaloon kuulumattomia temppuja, eivätkä edes pelikiellot tunnu muuttavan miehen tapoja.

Edellisen pelikieltonsa Cooke istui vain reilu kuukausi sitten. Tuolloin hän ajeli Columbus Blue Jacketsin puolustaja Fjodor Tjutinin selästä laitaan ja kakkua rapsahti neljän ottelun verran, teko josta entinen NHL-legenda Jeremy Roenick haukkui Cooken lyttyyn ja vaati miehelle 20 ottelun pelikieltoa. Sitä ennen hän istui kahden ottelun pelikiellon marraskuussa 2009.

Washington Capitalsin tähtihyökkääjä Aleksandr Ovetshkiniin kohdistuneesta polvitaklauksestaan Cooke selvisi kuin koira veräjästä. Detroit Red Wingsin maalivahti Chris Osgood tuskin on unohtanut kolmatta Stanley Cup-finaaliottelua keväällä 2009, kun Cooke potkaisi häntä luistimella päähän. Ja kaikki varmaankin muistavat maaliskuun 2010, kun mies ajeli täysin käsittämättömästi Marc Savardin sairaalakuntoon. Tuosta taklauksesta Savard ei ole toipunut vieläkään täysin. Juuri tuo taklaus herätti liigan johtoportaan päähän kohdistuneiden taklausten kieltämiseen, mutta itse teosta Cooke pääsi todella helpolla. Liiankin helpolla.

Pelikielto on Cookelle jo neljäs sen jälkeen, kun hän liittyi Pittsburgh Penguinsiin vuonna 2008. Tuota ennen hän oli Vancouver Canucksia edustaessaan istunut vain yhden pelikiellon koko siihenastisen uransa aikana. Voidaankin kysyä: mikä muuttui Pittsburgh-siirron jälkeen? Mikä teki ennen kovaa mutta rehdisti pelanneesta Cookesta vastustajien tahalliseen vahingoittamiseen keskittyvän sikailijan?

Liigan vihatuin pelaaja?

NHL-pelaajien keskuudessa tieto Cooken pitkästä pelikiellosta ei tullut yllätyksenä. Toronton hyökkääjä Clarke MacArthur ihmetteli, miten sama mies voi kerta toisensa jälkeen olla otsikoissa. MacArthur sanoikin Cooken olevan vaarallinen pelaaja.


Matt Cooke vannoi muuttuvansa. Nyt hänen on todistettava se.

– Puhumme siitä pukuhuoneessa joka kerta, kun tällaista tapahtuu ja se on aina hän. Joka kerta sama mies. Hän teki sen kerran jo ennen viime peliä, kun hän taklasi kaveria selästä yrittäen selvästi vahingoittaa tätä ja sai siitä pelikieltoa. Hän ei voi kiistää, etteikö viime sunnuntainen teko olisi tahallinen.

Ottawa Senatorsin keskushyökkääjä Jason Spezza kuului niinikään taklauksen jyrkästi tuominneisiin.

– Tuo on malliesimerkki siitä, mikä ei missään nimessä kuulu tähän lajiin. Ei kenenkään tarvitse tuolla tavalla työntää kyynärpäätään esiin. Mielestäni liiga suhtautuu näihin nykyään ennakoivasti ja kaikki pelaajat haluavat, ettei näitä päähän kohdistuneita taklauksia sattuisi. Toivottavasti tähän löytyy hyvä ratkaisu, joka ei muuttaisi lajia liikaa, mutta joka takaisi sen, että kaikki ovat turvassa näiltä taklauksilta ja tyytyväisiä.

Vancouver Canucksin puolustaja Kevin Bieksa muistutti, että päähän kohdistuneille taklauksille ei ole koskaan ollut tilausta.

– Tuo taklaus olisi voinut sattua 20 vuotta sitten samalla tavalla. Tietysti nykyisin rangaistukset noista ovat kovempia ja niin pitääkin olla. Noille taklauksille ei ollut tilaa 20 vuotta sitten, eikä niille ole tilaa nytkään. Se on aika selvä asia. En tiedä mitkä hänen tarkoitusperänsä ovat, mutta hän pelaa kovaa. Taklaukset ja fyysisyys ovat osa hänen pelityyliään ja hän on hyvä siinä. Osittain siksi hän on pysynyt tässä liigassa niin pitkään. Hänen on tiedettävä rajansa, ja viime aikoina hän on muutaman kerran mennyt rajan yli. On vaikea olla ylittämättä sitä rajaa, mutta hänen on oltava varovaisempi tekemisissään.

Joidenkin mielestä taklaus on seurausta Cooken kovasta pelityylistä. Toronto-puolustaja Luke Schenn ei kuitenkaan kuulu näihin. Hänen mielestään kovaa pelaaminen ei ole mikään tekosyy vastustajien vahingoittamiselle.

– Tässä ei ole kyse edes agitaatiosta. Hän hyppää kaukaloon ja ryntää samantien kavereiden päitä kohti kyynärpäät ylhäällä. Hän on tehnyt saman tempun aiemminkin, joten luulisi hänen tietävän seuraukset. Ja hän on satuttanut pelaajia ennenkin. Liigassa ei pitäisi olla yhtään tilaa tahallisille päähän kohdistuneille taklauksille.

Myöskään Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa Cooken tempuista ei ole oltu innoissaan. Toimitusjohtaja Ray Shero ottikin jyrkän kannan pelikiellon tultua julki.

– Pelikielto on oikeutettu, sillä juuri tuollaiset taklaukset yritämme saada kitkettyä pois tästä lajista. Päähän kohdistuneilla taklauksilla ei ole mitään sijaa jääkiekossa. Olemme tehneet Mattille hyvin selväksi, että tällaiset temput eivät kuulu kaukaloon ja niiden on loputtava. Päähän kohdistuneisiin taklauksiin pitää suhtautua vakavasti ja Pittsburgh Penguins tukee liigaa tämän vahvan viestin välittämisessä.

Sanahelinää vai tekoja?

Cooke itse on pyytänyt anteeksi niin organisaatiolta, joukkuetovereiltaan, kuin myös McDonaghilta, jolle hän lähetti pahoittelevan tekstiviestin.

– Ymmärrän nyt ehkä enemmän kuin koskaan, että minun pitää muuttua. Sitä halusin viestittää. Onneksi Ryan McDonagh ei loukkaantunut. En halua satuttaa ketään. Se ei ole aikomukseni. Tiedän pystyväni olemaan parempi pelaaja ja parempi ihminen... Tein virheen ja otan täyden vastuun siitä. Tekoni puhuvat enemmän puolestaan kuin sanat. Sillä on eniten merkitystä.

Cooke on kuitenkin viime vuosina toistanut temppunsa niin usein, että hänen sanomisiinsa on vaikea suhtautua juuri mitenkään. Nähtäväksi jää, pystyykö Cooke oikeasti muuttumaan vai jäävätkö sanat pelkäksi helinäksi.

Lähteet: ESPN.com, tsn.ca, yahoo.com

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös