Mikä ihmeen waivers?

NHL / Artikkeli
Useimmat NHL:ää seuraavat ovat törmänneet termiin "waivers", mutta harva tietää tarkkaan mitä se tarkoittaa. Jatkoajan NHL-toimitus avaa maailmaa kyseisen käytännön takana.

Pohjois-Amerikan kiekkosarjojen kohdalla mainitaan usein termi "waivers". Harva kuitenkin tietää mitä se oikeastaan tarkoittaa. Suomenkielistä vastinetta sanalle on vaikea keksiä koska kyseessä olevaa termiä käytetään useassa eri yhteydessä eri tarkoituksella. Useimmat törmäävät termiin NHL-joukkueiden lähettäessä pelaajia alasarjoihin tai kutsuvat pelaajia alasarjoista NHL:ään. Tässä artikkelissa pyritään avaamaan waivers-maailman saloja.

Mitä, missä, milloin?

NHL:n alasarjana eli farmiliigana toimii ensisijaisesti American Hockey League eli AHL. Keskinäisistä farmisopimuksista huolimatta NHL-joukkueet eivät voi vapaasti siirrellä pelaajiaan AHL:ään ja takaisin. Siirtoja varten on NHL:n ja pelaajayhdistyksen yhteisessä sopimuksessa (Collective Bargaining Agreement, "CBA") määritelty tarkat säännöt.

Waivers-säännöt astuvat voimaan 12 päivää ennen NHL-kauden alkua ja ovat voimassa jokaisen NHL joukkueen kauden loppuun. Muuna aikoina säännöt eivät ole voimassa ja siirtoja voi tehdä vapaasti.

Joukkue voi altistaa pelaajan waivers-listalle vaikka sillä ei olisi aikomusta lähettää pelaajaa AHL:ään. Tällä pyritään usein pääsemään eroon pelaajasta tapauksissa joissa toiset joukkueet eivät ole olleet valmiita antamaan vaihdossa mitään.

Jos pelaajaa ei vaadita waivers-listalta, joukkue voi valita pitääkö pelaaja NHL:ssä vai lähettääkö alas AHL:ään. Ne pelaajat, jotka ovat altistettu waivers-listalle, eikä heidän oikeuksia ole vaadittu muiden joukkueiden taholta, voidaan lähettää suoraan AHL:ään ilman uutta altistamista waivers-listalle 30 päivän ajan.

Ketä waivers koskee?

Waivers-säännöt eivät koske kaikkia pelaajia. CBA:n kohdassa 13.4 määritellään ne pelaajat joita waivers-säännöt eivät koske. Tähän vaikuttavat pelaajan ikä ensimmäisen NHL-sopimuksen allekirjoituksen ajankohtana, kaudet NHL:ssä ja pelatut ottelut NHL:ssä.

Maalivahdeille pelien määrä ja pelatut kaudet ovat määritelty erikseen. Kaikki pelaajat ovat kuitenkin ensimmäisen NHL-kautensa suojattuja waivers-säännöiltä. Esimerkiksi 20-vuotias kenttäpelaaja on suojattu waivers-säännöltä kolme kautta tai 160 NHL-peliä, riippuen kumpi saavutetaan ensiksi.

Jotta asia ei olisi näin yksinkertaista, 18- ja 19-vuotiaiden pelaajien ensimmäiseksi kaudeksi lasketaan kausi jossa heidät on kirjattu pöytäkirjaan vähintään 11 pelissä. Tätä vanhempien pelaajien kohdalla pelattujen otteluiden määräksi riittää yksi ottelu, jonka jälkeen heidät merkitään pelanneen ensimmäisen kautensa.

Kaikki ne pelaajat jotka eivät täytä edellä mainittuja ehtoja, kuuluvat waivers-sääntöjen piiriin.

Mitä waivers käytännössä tarkoittaa?

Jos pelaaja kuuluu waivers-sääntöjen piiriin, häntä ei voi lähettää AHL:ään tai kutsua NHL-joukkueeseen alasarjasta ilman että hänet on altistettu niin sanotulle waivers-listalle. Kun pelaaja altistetaan waivers-listalle, muilla joukkueilla on mahdollisuus esittää vaatimus ("waiver claim") saada kyseisen pelaajan oikeudet ilman siirtokorvausta.

Pelaajan sopimus siirtyy vaatimuksen hyväksytysti tehneelle joukkueelle. Myös pelaajan palkkakattoon ("salary cap") vaikuttava jäljellä oleva laskennallinen palkkasumma ("cap hit") siirtyy kaappajan nimiin. Toisin sanoen kaappausta ei voi tehdä jos pelaajan sopimus ei mahdu palkkakaton alle. Pelaajan siirtäminen AHL:ään ja pelaajan kutsuminen ylös NHL:ään eroavat hieman toisistaan tässä suhteessa.

Kun pelaaja kutsutaan ylös NHL:ään, hänet altistetaan niin sanotulle re-entry waivers listalle. Jos pelaaja vaaditaan silloin toiseen joukkueeseen, jaetaan tämän koko kauden cap hit puoliksi uuden ja vanhan joukkueen välillä riippumatta vaatimuksen ajankohdasta. Tämä ei vaikuta pelaajan varsinaisen palkan maksuun, vaan uusi joukkue on vastuussa pelaajan loppukauden palkasta siirtohetkestä lähtien.

Miten vaatimusjärjestys määräytyy?

Kun pelaaja altistetaan waivers-listalle, joukkue informoi liigaa tästä ja liiga jakaa tämän tiedon muiden joukkueiden kanssa. Tässä vaiheessa kaikki halukkaat joukkueet voivat esittää vaatimuksen pelaajan oikeuksien saamiseksi, olettaen että esim. palkkakatto sen sallii. Jos waivers-listalle asetettua pelaajan oikeuksia vaatii vain yksi joukkue, siirtyy pelaaja automaattisesti tähän joukkueeseen.

Jos useampi joukkue esittää vaatimuksen kyseisen pelaajan oikeuksiin, järjestys määräytyy sen hetkisen pistetilanteen mukaan. Kaikki joukkueet asetetaan järjestykseen prosentuualisen pistekertymän mukaisesti. Vähiten pisteitä kerännyt on ensimmäisenä järjestyksessä ja saa pelaajan oikeudet. Kaava pisteiden kertymiselle on kerätyt pisteet/pelattujen pelien määrä kerrottuna kahdella.

Ennen kauden alkamista joukkueiden järjestys määräytyy edellisen kauden runkosarjan pisteiden perusteella siten, että vähiten pisteitä saanut on ensimmäisenä.

Poikkeukset ja erikoistapaukset

Pelaajat jotka ovat olleet pidempään pois ("long term injury
reserve/illness") NHL-peleistä voidaan lähettää AHL:ään kuntoutuskäynnille maksimissaan kolmen pelin ajaksi ilman että pelaajaa tarvitsee altistaa waivers-listalle. Tämä vaatii myös pelaajan kirjallisen suostumuksen. NHL voi myös tarvittaessa myöntää pelaajalle kaksi lisäottelua jatkoa AHL:ssä jos pelaajan kuntoa ei ole perustellusti voitu todeta kolmen ottelun aikana.

Jos NHL-joukkue joutuu tilanteeseen, jossa kokoonpanoon riittää terveitä pelaajia vähemmän kuin kaksi maalivahtia, kuusi puolustajaa tai 12 hyökkääjää, on sillä oikeus kutsua AHL:stä pelaajia ilman waivers-listalle altistamista. Pelaajat voivat tällöin pelata NHL:ssä niin kauan kuin hätätilanne perustellusti vaatii.

Kauden aloituksen jälkeen muista kuin AHL:stä saapuvat pelaajat joutuvat automaattisesti waivers-listalle ilman poikkeuksia. NHL-joukkueet voivat lainata pelaajia esimerkiksi SM-liigaan ilman waivers-listalle altistamista. Pelaajaa ei kuitenkaan voi kutsua takaisin ilman waivers-listalle altistamista ennenkuin NHL-joukkueen kausi on päättynyt.

Pelaajia ei saa siirtää NHL:stä AHL:ään tai toisinpäin jouluaikana. Kokoonpanon loma-aikainen jäädytys ("holiday roster freeze") alkaa joulukuun 19. päivä ja päättyy joulukuun 27. päivä.

Runkosarjan päättymisen jälkeen pudotuspeleihin selvinneet joukkueet saavat kutsua NHL:ään maksimissaan neljä pelaajaa AHL:stä ilman waivers-listalle altistamista. Pudotuspeleihin saa myös kutsua pelaajia AHL:stä myös ym. hätätapauksissa.

Kokonaisuudessaan CBA:ssa määritellyt waivers-säännöt ovat laaja kokonaisuus, joihin voi tarkemmin tutustua www.nhl.com sivuston CBA-osuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle