Kärppien ja Ilveksen finaalisarjassa vierasetu osoittautumassa kullanarvoiseksi

Muut Sarjat / Raportti
Sunnuntain onnistujat. Kärppien Johanna Oksman loisti kärppämaalilla läpi ottelun, Ilveksen Riikka Noronen puolestaan iski Ilveksen tasoihin otteluvoitoissa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Tampereen Ilves tasoitti Naisten Liigan finaalisarjan otteluvoitot Oulussa. Vierasjoukkueen voittoon päättynyt ottelu jatkoi koko kuluvan kauden jatkunutta vierasvoittojen sarjaa joukkueiden välillä.

Kärppien ja Ilveksen välisen Naisten Liigan finaalisarjan toiseen otteluun saapui mukavasti väkeä. Lähes 800 katsojaa on Naisten Liigan finaalisarjassa varsin hyvä saavutus ottaen huomioon, että sarja ei ollut vielä katkolla. Paikalla oli oululaisten lisäksi myös vieraskannattajia, ja olipa osa heistä varustautunut jopa banderollein ja rummuin.

Naisten Liigan ottelut ovat tyypillisesti niin hiljaisia, että lähes kaikki pelin äänet pelaajien huudahduksia myöten kantautuvat selkeästi katsomoon. Nyt yleisö oli mukana alusta loppuun, ja tunnelma hallissa oli finaalisarjan ansaitsemalla tasolla.

Ilveksen hallintaa

Kärpät sai aikaan tilanteita heti ottelun alkuun, mutta ottelun avausmaali meni Ilveksen nimiin noin kolmen minuutin kohdalla. Ida Karjalaisen osuman myötä ottelun hallinta kääntyi selkeästi vieraille.

Yksi avauserän selkeimmistä eroista joukkueiden välillä on kyky pitää kiekko hyökkäysalueella. Kärppien hyökkäykset olivat suurimmaksi osaksi nopeaan purkukiekkoon päättyviä yksittäisiä pistoja, kun taas Ilves onnistui pyörittämään kiekkoa hyökkäysalueella useiden maalintekoyritysten ajan.

Vaikka Kärppien purkukiekot jäivät usein vain yrityksiksi, pystyi se silti puolustamaan maaliaan kiekon eteen itsensä urhaavilla kenttäpelaajillaan ja maalivahti Johanna Oksmanin loistavilla torjunnoilla.

Kärppien omat pyöritykset hyökkäyspäässä jäivät vähäisiksi, mutta sitäkin tuottoisammiksi. Saila Saaren iskemä Kärppien tasoitusmaali toisen erän puolivälin tienoilla syntyi juuri tällaisen pyörityksen tuloksena.

Kärpät mukaan otteluun

Kärppien tasoitusmaalin myötä se pääsi viimein irti koko ottelun ajan jatkuneesta asetelmasta, jossa energia meni käytännössä täysin peruutteluun ja puolustamiseen. Kasvaneen itseluottamuksen myötä tilanteita alkoi syntyä myös Ilveksen päädyssä.

Kotijoukkueen hyökkäyksen heräämisen myötä Ilves joutui rikkomaan yhä useammin. Jatkuvat alivoimat söivät Ilveksen vaarallisuutta, jonka myötä ottelu oli toisen erän loppuun mennessä kääntynyt Kärppien halintaan.

Kotijoukkueen hallinta säilyi myös kolmoserän ajan, tosin maaleja ei tässä erässä nähty. Kärppien toinen maali oli lähellä etenkin erän loppuminuuteilla, kun Ilveksen Linda Välimäki istui kampitusjäähyään. Kärpät esitti ottelun parasta ylivoimaa, mutta tulos jäi silti laihaksi. Tämän myötä ottelun varsinainen peliaika päättyi tilanteeseen 1-1.

Pienet marginaalit

Jatkoerässä molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta ratkaisua ei syntynyt. Ilves laukoi jatkoerässä huomattavasti Kärppiä enemmän, mutta Kärppien maalivahti Oksman oli totisesti tilanteen tasalla. Tuloksettoman jatkoerän myötä voittaja ratkaistiin voittolaukauskilpailulla.

Laukauksia tahkottiin hyvä tovi ennen ensimmäistä ja samalla ratkaisevaa osumaa. Ilveksen Riikka Norosen onnistumisen myötä Ilves tasoitti otteluvoitot tilanteeseen 1-1.

Kotietu on yleensä varsin tärkeä tekijä, mutta Kärppien ja Ilveksen kohdalla tilanne on päinvastainen. Joukkueiden kohtaamisissa on nimittäin nähty kuluvalla kaudella ainoastaan vierasvoittoja. Tämän sarjan kohdalla voisikin puhua kotiedun sijaan vierasedusta.

Mikäli loputkin ottelut menisivät kaavan mukaan vierasjoukkueelle, voittaisi Kärpät mestaruuden sarjan viimeisessä ottelussa Tampereella. Tällöin kotietu sarjan alussa olisi lopulta todellinen kirous.

Finaalisarjan ottelut ovat kuitenkin olleet varsin tasaisia, eikä otteluissa ole ollut nähtävissä mitään selkeää eroa joukkueiden koti- ja vieraspelaamisen välillä. Etenkin Ilves on ollut kuluvalla kaudella erittäin vahva kotonaan, joten mistään kotikammosta ei ole syytä puhua.

Pelkät vierasvoitot lienevät siis pitkälti vain sattumaa, ja kumpi tahansa voi juhlia mestaruutta sarjan päätteeksi. Naisten Liigan finaalisarja pelataan paras viidestä -systeemillä, ja finaalisarjan kolmas ottelu pelataan tulevan viikon lauantaina Tampereella.