TuTon vuoro kuitata pisteet Jääkotkilta

Viime aikoina ailahtelevasti pelannut TuTo Hockey pääsi parantelemaan tilastojaan lauantai-illan Mestis-taistossa, kun vastustajaksi luisteli ilman voittoja koko alkukauden taapertanut Uudenkaupungin Jääkotkat. Jääkotkien kauden kolmastoista tappio kirjattiin luvuin 9-2 (2-0,3-1,4-1).

Ensimmäisen erän alku enteili jo mitä tuleman piti. Ottelu ei ehtinyt vanhenemaan kahtakaan minuuttia, kun kotijoukkue oli onnistunut maalaamaan jo kahdesti. Ensimmäisessä maalissa Marko Kuikka pujotteli hataran UJK-puolustuksen välistä. Kuikan laukauksen Aki Kemppi vielä onnistui torjumaan, mutta paikalle ennätti ensimmäisenä Ville Vähämaa, joka pisti kiekon maaliin ajassa 1.36. Puoli minuuttia edellisestä maalista TuTo siirtyi jo kahden maalin johtoon, kun Tero Forsell ohjasi maalin edestä Markku Vuorisalon syötön Kempin selän taakse. Tämä riitti Kempille ja Jääkotkien maalille luisteli Matias Valavuo.

Kahden nopean maalin jälkeen TuTon pelaajien mieliin hiipi ilmeisesti ajatus helposta voitosta. Alun rynnistyksen jälkeen kotijoukkue vajosi lähes vierailijoiden tasolle ja loppuerä oli melko sekavaa kiekkoa. Vierailijoilla oli pahoja vaikeuksia avata omaa peliään ja usein avaukset päätyivät jo ennen omaa siniviivaa TuTon pelaajille. Hyvistäkään paikoista huolimatta lisämaaleja ei erässä nähty.

TuTolla riitti ratkaisijoita

Toisen erän alussa myös vierasjoukkue pääsi hieman peliin kiinni. Paras paikka kavennukseen aukesi alivoimalla Rami Kaupinsalolle, joka pääsi oikealta laidalta yksin läpi. Tulinen laukaus pysähtyi kuitenkin Henri Launosen näyttävään hanskakäden torjuntaan.

Ennen erän puoliväliä kotijoukkueen kipsi hellitti, kun Mikko Niinikoski vei TuTon kolmen maalin karkumatkalle sekavan tilanteen jälkeen. Ensin ottelun päätuomari Tommy Grönlund näytti hylkäävän maalin, mutta näytti hetken kuluttua kuitenkin maalin syntyneen. Syöttöpisteen maaliin sai Vuorisalo, jonka paluukiekon Niinikoski maaliin toimitti.

TuTo teki erään vielä kaksi maalia lisää. Ensin Tuomas Jalavan laukauksen ohjasi maalin kulmalta sisään kehollaan Mikko Markkanen ja erän lopulla oman nousunsa päätteeksi Niinikoski teki jo illan toisen osumansa. Näiden maalien välissä Jääkotkat avasivat myös oman maalitilinsä, kun Launonen TuTon maalissa pompotteli Marko Paanasen siniviivalaukauksen verkon perille.

Kolmannessa erässä joukkueiden tasoero tuli selvimmin esille. Erän alussa Tuukka Pulliainen nappasi alivoimalla kiekon Lari Virtaselta ja teki läpiajonsa päätteeksi tilanteeksi 6-1. Seuraavaksi oli vuorossa ylivoimamaali, kun Markus Leppänen pisti Janne Laitilan reboundin ohi Valavuon.

Vierailijoista pirteintä peliä esittänyt Topi Riutta kavensi vielä erän puolivälissä kovalla lyöntilaukauksella ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Kotijoukkue kaunisteli kuitenkin vielä loppunumerot 9-2:een, kun kahden maalin miehet Markkanen ja Vähämaa tekivät maalit mieheen ennen päätössummeria.

Jääkotkilla vaikeaa

Ottelun jälkeen kotijoukkueen valmentaja Anatoli Bogdanov oli yhtä hymyä.

- Nyt tuntuu mukavalta kun tällä kaudella on muuten voitot olleet niin vähässä ja varsinkin kun voitettiin vielä näin suurinumeroisesti. Hyvä asia ottelussa voiton lisäksi oli se, että moni pelaaja onnistui maalinteossa tänään.

Ottelun taso ei Bogdanovinkaan mielestä kovin korkeaksi noussut.

- Väsymys painoi selvästi molempia joukkueita. Taitavampana ja kestävämpänä joukkueena kuitenkin otettiin pisteet tästä ottelusta

Vierailijoiden valmentaja Aki Mykkäsen tyhjyyteen tuijottava katse pelin jälkeen oli paljon puhuva.

- Meillä on tällä hetkellä hemmetinmoinen henkinen kipsi päällä. Meille tulee aivan liikaa hirvittäviä virheitä, joista vastustajat pääsee sitten rankaisemaan. Siihen kun lisätään vähät onnistumiset, niin usein jäädään sitten vaan odottelemaan niitä vastustajan iskuja.

- Ainoa keino kipsin murtamiseen olisi pelata yksinkertaista peliä, mutta tänäänkin, varsinkin puolustuksessa, yritettiin taitotasoon nähden aivan liian vaikeita ratkaisuja. Olisi vain pitänyt nöyrästi purkaa kiekkoa pois omalta alueelta.

Alkuviikosta Jääkotkille pitäisi tulla hieman helpotusta puolustukseen, kun näillä näkymin maanantaina harjoituksiin liittyy yksi puolustaja Rauman Lukon A-nuorista.

TuTon pelit jatkuu ensi viikolla vierasottelulla Ahmoja vastaan ja Jääkotkat saa Uuteenkaupunkiin vieraita Vaasasta kun Sport saapuu vierailulle.