TUTO varmisti kotiedun SaPKon kustannuksella

MESTIS / Raportti
Perjantai-illan ottelu oli juhlaa Linkeelle ja koko joukkueelle.
Kuva © Timo Savela
Kupittaan perjantai-illassa TUTO isännöi SaPKoa runkosarjan viimeisessä kotiottelussaan. Vauhdikas ja jännittävä peli päättyi lopulta TUTO-juhlaan isäntien voittaessa ottelun 5-3-lukemin. Samalla TUTO varmisti kotiedun kevään playoffien ensimmäiselle kierrokselle ja SaPKon lopulliseksi sijoitukseksi varmistui seitsemäs.

Perjantai-illan peli sai räväkän alun, kun vain parin pelatun minuutin jälkeen TUTOn Iikka Kangasniemi sai nostaa kädet kattoon maalin merkiksi. Kiihkeän maalinedushässäkän päätteeksi syntyneeseen avausmaaliin ei SaPKon maalilla torjuneella Antti Leskisellä ollut mitään sanavaltaa.

Turkulaisten hyökkäykset eivät ensimmäisessä erässä olleet kuitenkaan kovin organisoituja ja SaPKo onnistuikin riistämään kiekon itselleen useampaan otteeseen. Pian pässipaidat saivatkin hyvää painetta aikaiseksi TUTO-päätyyn ja pitkällisen yrittämisen jälkeen Rasmus Hämäläinen taituroi kiekon maaliin tuoden joukkueensa tasoihin.

Jos SaPKo olisi ollut huolellisempi, olisi tilanne voinut olla toisen erän alussa toisenlainen. Savonlinnalaisten hyvin alkaneet hyökkäykset päättyivät lopulta vain hätäisiin ratkaisuihin ja huonosti kohdistettuihin vetoihin.

− Ensimmäisen erän pelasimme mielestäni hyvää vieraskiekkoa, mutta Kangasniemen kentän kanssa tosin olimme pulassa koko 60 minuuttia. Melkein koko pelin ajan saimme ottaa vastaan myös kolmannen osapuolen toimintaa, kommentoi SaPKo-luotsi Janne Sinkkonen viitaten aika ajoin kyseenalaiseen tuomaritoimintaan.

Maalihanat aukesivat

Toisen erän alkupuoliskolla SaPKolle kuitenkin tarjoiltiin johtomaalia oikein kultalautaselta TUTOn otettua kaksi lähes perättäistä jäähyä erän alkuun. Mika Mörsky pääsikin hyödyntämään ylivoiman laukomalla lujaa ohi maalillaan haparoineen Kaapo Kähkösen.

SaPKon karatessa johtoon havahtui isäntäjoukkuekin taas haastamaan. Peli pyöri taukoamatta SaPKo-päädyssä, mutta pitkään saatiin painaa ennen kuin Kangasniemi pääsi viimeistelemään illan toisensa: nuori taituri sujautti kiekon aivan maalin yläkulmasta tolpan kautta sisään.

TUTO esitteli illan aikana myös parantunutta ylivoimaansa. Pian SaPKon johtomaalin jälkeen turkulaispoppoo pääsikin paineistamaan pässilaumaa oikein toden teolla ja sapkolaiset saivatkin pistää kroppaa kunnolla likoon estääkseen turkulaislaukaukset. Hurjana pyörinyt ylivoima tuotti tulosta kuitenkin vain kerran illan aikana, kun 3-3-lukemat pääsi viimeistelemään Oskari Lehtinen.

− Hyvää lääkettä vastapuoli antoi meille pudotuspelejä ajatellen. Jouduimme tänään pinnistämään oikein kunnolla. Välillä mentiin yhdellä sylinterillä, välillä kahdella ja kolmella, mutta missään vaiheessa emme saaneet neljää sylinteriä käyttöön, sanaili TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen.

Hermot koetuksella kummallakin joukkueella

Molempien joukkueiden kamppaillessa tärkeistä pisteistä ei pieniltä käsikärhämiltä voitu välttyä. Muun muassa isäntäjoukkueen Oula Uski hermostui SaPKon Joonas Toivaseen niin, että ryhtyi toisessa erässä tämän kanssa pystypainiin. Myöhemmin kolmannessa erässä Uski väänsi sapkolaisten kanssa maalitilanteen jälkeen päädyssä.

Hermojaraastavalta ottelu varmasti tuntui myös yleisöönkin. Tasatilanteessa alkanut kolmas erä jatkui maalittomana pitkään ja jatkoaika alkoi näyttää mahdolliselta. TUTOlla oli selkeä ote pelistä, mutta vaikka peli miten pyöri SaPKo-päädyssä, oli turkulaisjoukkueen viimeistely tehotonta. Pässipaitojen puolustus oli myös tiivistä ja vierasjoukkue pisti kaiken peliin hamutessaan tärkeitä pinnoja.

Lopulta TUTO kuitenkin sinetöi kolme pistettä ja kotiedun playoffeihin itselleen, kun Otto-Eemeli Linke pääsi huudattamaan yleisöä kauden ensimmäisellä maalillaan. 4-3-tilanteessa SaPKo lähti hakemaan tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla, mutta se ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan: Rasmus Kulmala sai pikkumustan haltuunsa ja viimeisteli 5-3-lukemat taululle.

− Yleisöä ajatellen tämä oli hyvä peli. Mentiin vahvasti päästä päähän eikä tämä ollut mitään steriiliä asemasotaa. Kyllä vähän aavistimmekin etteivät Sinkkosen miehet ja pojat siellä takamukset pystyssä seisoskele, Lehkonen kehui illan kamppailua.

Mestiksen runkosarjan viimeinen kierros pelataan huomenna lauantaina. TUTO matkaa JYP-Akatemian vieraaksi Jyväskylään ja SaPKo saa vastaansa LeKin Lempäälässä. SaPKo lähtee pudotuspeleihin varmuudella sijalta seitsemän, mutta TUTOn sijoitus on vielä auki: sillä on saumat pudota vielä Hokin taakse neljänneksikin.

» Lähetä palautetta toimitukselle