Epätoivo kasvaa Aurajoen rannalla - TUTO kaatui jälleen tehottomuuteensa

RoKi hallitsi tänään molempia maalinedustoja.
TUTOn synkkä taival Mestiksessä sai jatkoa, kun turkulaispoppoo taipui tällä kertaa sarjanousija RoKille. Taistelevalla ilmeellä ja yksinkertaisella pelisysteemillä liikkeellä ollut rovaniemeläisryhmä käytti paikkansa huomattavasti isäntäjoukkuetta paremmin hyväkseen. Näin pisteet matkasivat oikeutetusti vierailijoiden matkaan lukemin 3-5 (0-1, 2-3, 1-1).

Nihkeästi alkanut kausi paistoi joukkueiden otteista ottelun ensiminuuteilla. Vaikka pelin tempo pysyi kohtalaisen hyvänä, ei pelin taso muuten ollut silmiähivelevää.

Ensimmäisenä omaan pelikonseptiinsa näytti pääsevän kiinni TUTO. Kotijoukkue alkoi hallita hienokseltaan ottelutapahtumia, mutta lähelläkään maalintekoa turkulaiset eivät olleet - laukausten taso oli kauttaaltaan todella heikko.

Asetelmat kääntyivät kuitenkin nopeasti. Viiden ja puolen minuutin pelin jälkeen RoKi pääsi hyvän karvaustyön päätteeksi kuittaamaan illan avausmaalin. Maalintekijänä kunnostautui joukkueen kultakypärää kantanut Harri Pälve.

TUTO jatkoi takaiskumaalin jälkeen orastavaa hallintaansa. Erityisesti TUTOn kolmosketju Kalle Moision johdolla pääsi pariin otteeseen myllyttämään ennakkoluulottomalla asenteellaan pitkiäkin pyörityksiä vierailijoiden päätyyn. Hyvällä asenteella pelannut rovaniemeläispuolustus kuitenkin esti maalin syntymisen, milloin uhrautuvasti heittäytymällä kiekon eteen, milloin pienellä tuurillakin.

- Hyvä vieraspeli meiltä. Lähdettiin otteluun sillä teemalla, että mitä pidempään kotijoukkue saataisiin pidettyä nollissa, sen parempi. Nöyrästi puolustamaan, tiedettiin että tulee isoja poikia kovaa päälle että pitää päästä alta pois, hyvin selviydyttiin siinä, RoKi-luotsi Petteri Hirvonen kehui omiaan ottelun jälkeen.

Mitä pidemmälle ensimmäinen erä eteni, sitä vaikeammaksi keltapaitainen vierasjoukkue TUTOn pelin teki. Suoraviivaiset ja vauhdikkaat vastahyökkäykset Oskari Setäsen vartioimalle maalille olivat myrkkyä kotijoukkueelle. Puolustusalueellaan rovaniemeläiset taas pysyivät kurinalaisena, eikä TUTO päässyt edes ylivoimastaan huolimatta edes lähelle maalintekoa.

Maalihanat aukeavat

Toisen erän avauspuolikas oli todellista hurlumhei-kiekkoa, josta tilanteita ja maalipaikkoja ei puuttunut. Maaleja iskettiin vuorotahtiin kumpaankin päähän, ja ensimmäisestä vastasi terävästi erään tullut rovaniemeläisnippu, kun ottelussa muutenkin kiekkonäppäryyttään ajoittain väläytellyt Henri Fomin pääsi punakone-tyylisen syöttökuvion päätteeksi lyömään tilanteeksi 0-2.

Molemmat joukkueet alkoivat tämän maalin jälkeen nukkua ruususen unta omassa päässään. Koko alkukauden pirteästi esiintynyt Topi Taavitsainen - Jasper Lindsten -kaksikko järjesteli kaksi osumaa, ja kun Jussi Pelto-Arvo osui tehokkaasti maalipaikkansa hyväksi käyttänelle vierasjoukkueelle, oli tilanne kahdeksassa ja puolessa minuutissa yhtäkkiä 2-3.

Vaikka maalinteko ottelussa tyrehtyikin pitkäksi aikaa, ei potku joukkueiden jaloista hävinnyt minnekään. Myös pelin käsikirjoitus pysyi tismalleen samana, mitä se oli ollut koko ottelun. TUTO jatkoi näennäistä hallintaansa, mutta laukaukset tulivat varsin kaukaa. Keltapaitainen vierasjoukkue puolestaan iski terävillä harppuunahyökkäyksillä, mutta tuloksetta.

Toisen erän loppupuolella ottelu alkoi muuttua rikkonaisemmaksi, ja kumpikin joukkueista pääsi yrittämään ylivoimaansa. TUTOn ylivoima pyöri ajoittain näyttävästi, mutta vierasjoukkueen maalivahti Paavo Hölsä ei joutunut venymään paraatitorjutoihin. Vierasjoukkueen ylivoima oli aluksi varsin laadutonta, ja edes laukauksia ei juuri nähty. Kuitenkin RoKin kolmas ylivoima lopulta tuotti tulosta: 40 sekuntia ennen erän päätöstä keltapaitojen Henri Joki-Erkkilä siirsi vierailijat maalinedushässäkän päätteeksi kahden maalin erätaukojohtoon.

RoKi lasketteli voittoon

Koko kauden vaivannut tehottomuus oli kolmannessakin erässä turkulaisten surma. Maalintekosektorista lähteneet laukaukset olivat todella vähissä, ja koko ottelussa jopa 42 kertaa torjunut Hölsä pääsi kuitenkin suuresta torjuntamäärästään huolimatta varsin helpolla.

Tehokkaasti sinipaitojen hyökkäykset tylsyttänyt RoKi jatkoi kurinalaista viisikkopuolustustaan, eikä joukkue yrittänyt mitään erikoisuuksia. Lopulta kuitenkin kärsivällisyys palkittiin. Tuoreimman RoKi-kasvon Ismo Nikkisen rannelaukaus painui helposti kainalon alta Setäsen taakse, ja kotijoukkueen turhautuminen oli käsinkosketeltavissa.

- Kypsä kolmas erä meiltä, oikein mallikasta peliä. Silloin mentiin kun oli mahdollisuus, ja silloin luovuttiin kiekosta kun ei ollut. Meille tärkeät ensimmäiset kolme pistettä tässä sarjassa ja antaa varmasti voimia huomenna Lempäälään, Hirvonen summasi.

Turkulaisnipun itseluottamus oli 2-5 -maalin jälkeen lähes nollissa, ja pelin intensiteetti laski huomattavasti. Lukuisat hyökkäysyritykset hyytyivät tyystin siniviivan jälkeen. Edes kapteeni Aki Keinäsen 3-5 -kavennusmaali pari minuuttia ennen loppua juuri lohduttanut - perinteisen maalilaulun sijastakin hallissa kuunneltiin tusinaräppiä maalijuhlien aikana.

- Tässä alkaa olemaan jo kova tuska, kun ei sitä kolmea pistettä ole tullut. Vastapuoli esimerkiksi tiedosti sen tänään hyvin, ja runtasivat sitä ahdistuneisuutta lisää puseroon. RoKi onnistui tänään loistavasti, ja oikeutetusti pisteet lähtivät heidän matkaan, TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen ynnäili.

TUTOn lähtee hakemaan nostetta kaudelleen ensi keskiviikkona Mikkelistä, jossa joukkue kohtaa myös vaisusti sesonkinsa aloittaneen Jukurit. RoKi on puolestaan tulessa jo heti huomenna LeKiä vastaan vieraskaukalossa.