Onnistumiset laajalta rintamalta takasivat TUTOlle pudotuspelipaikan

Hyvän ottelun pelannut Emil Larmi oli maalillaan voimaton sinipunaisen vyöryn edessä.
TUTO antoi Peliittojen pudotuspelihaaveille kovan kolauksen keskiviikkona, kun joukkue kairasi lähes 2000-päisen kotiyleisön edessä 5-2-voiton heinolalaisvieraistaan. Samalla voitto tarkoitti sitä, että turkulaisten kausi jatkuu myös runkosarjan jälkeen.

Ottelun panokset näkyivät ottelun ensiminuuteilla molempien joukkueiden otteista. Etenkin turkulaisten syöttö- ja avauspeli takelteli pahemman kerran. Tästä huolimatta sinipaidat ottivat kokeneesti kuskin paikan varsin nopeasti, ja Peliittojen maalia vartioinut Emil Larmi olikin täystyöllistetty alusta alkaen.

TUTO pystyi vyöryttämään hyökkäyksensä jatkuvalla syötöllä heinolalaisten maalille. Erityisen pirteästi kotijoukkueelta esiintyi hyökkääjä Atte Sillanpää, joka olisi voinut paremmalla viimeistelyllä iskeä ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin vaikka hattutempun.

Peliitat avasi kuitenkin maalihanat ottelussa. Tarkka ja pitkäjänteinen puolustaminen palkitsi lopulta, kun Eetu Elo karkasi nopean pelin käännön jälkeen TUTO-puolustukselta yksin läpi. Varsin rauhassa maalinsuullaan ensimmäiset kymmenenminuuttia seissyt Kristian Järvinen oli voimaton, kun nuori heinolalaishyökkääjä ujutti kiekon verkon perukoille.

TUTO pääsi kuitenkin vain reilut pari minuuttia myöhemmin tasoihin ylivoimalla. Topi Taavitsainen hyödynsi hänelle annetun tilan hyväkseen, ja ajoi väkevästi Larmin vartioimalle maalille. Maalin edustalta Hannu Kuru runttasi pelin väkisin tasoihin kauden kahdeksannella osumallaan.

Heinolalaispuolustus oli erän loppuun saakka ongelmissa TUTOn nopeiden hyökkääjien kanssa, mutta ainoastaan Larmin huippuotteet pitivät lukemat tasoissa. Peliittavahti joutuikin ensimmäisessä erässä todelliseen kiekkosateeseen, sillä mies ehti venyä kiekon eteen kaksikymmentä kertaa.

− Ensimmäinen erä oli meiltä loistavaa jääkiekkoa. Jokainen jätkä pelasi hyvin joukkueelle ja kiekko liikkui. Ei herpaantunut ote vaikka Peliitat siinä pääsikin läpiajosta johtoon, turkulaisvalmentaja Miika Elomo kehaisi ottelun jälkeen.

TUTO kahden maalin karkumatkalle

Toinen erä lähti liikkeelle tasaisemmissa merkeissä kuin ensimmäinen. Peliitatkin onnistui saamaan pari kontrolloitua hyökkäystä TUTOn alueelle, ja kotijoukkueella oli jälleen samankaltaisia vaikeuksia pelin avaamisessa kuin ensimmäisen erän alkuhetkillä.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän turkulaiset saivat ryhtiä omaan tekemiseensä. Lopulta yritys palkittiin maalien muodossa, jotka TUTO iski minuutin sisään. Ensin Taavitsainen ohjasi Tuukka Pulliaisen napakan syötön yli Larmin. Jasper Lindsten iski seuraavasta hyökkäyksestä tilanteeksi 3-1 pakottaen vierailijat aikalisälle.

Aikalisä ei kuitenkaan tuonut valkopaidoille juurikaan uutta puhtia. TUTO jatkoi painettaan, katkaisten vierailijoiden hyökkäysyritykset usein jo ennen punaviivaa. Erityisen pirteästi pelasi turkulaisten kakkosketju, Taavitsainen–Pulliainen–Kalle Moisio. Varsinkin Moisio oli jälleen hyvässä vedossa, purjehtien kerran läpi koko peliittapuolustuksen maalinteossa kuitenkaan onnistumatta.

Maalia ei kummassakaan päässä enää erässä nähty, vaikka molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta kertaalleen.

TUTO kokeneella otteella voittoon

Peliitat pääsi aloittamaan erän ylivoimalla, ja kavennusmaali olikin todella lähellä. Yksin takatolpalle unohtunut Elo ei kuitenkaan onnistunut iskemään illan toistaan, vaikka Järvinen olikin liu'ussaan myöhässä.

Kolmas erä lähti muutenkin liikkeelle samalla kaavalla: TUTO oli vaikeuksissa muutaman ensimmäisen minuutin, mutta sen jälkeen turkulaishyökkääjät alkoivat väkisin painaa peliä peliittapäätyyn. Turkulaisilla ei näyttänytkään olevan minkään valtakunnan vaikeuksia pelin kontrolloimisessa.

TUTOlla oli paikat lyödä peli pakettiin reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Ensin Teemu Elomo pääsi yrittämäään 2-0-hyökkäyksen päätteeksi ratkaisua, ja vain hetkeä myöhemmin Mikko Laineella oli oiva paikka aivan maalin edustalla. Larmi venyi kuitenkin ilmiömäisesti kiekon tielle.

Lähes heti seuraavassa vaihdossa Peliitat onnistui kaventamaan ottelun. Elintärkeän maalin Peliitoille iski illan toisellaan Elo, ja peli oli jälleen täysin auki.

Maalin jälkeen Peliitoilla oli pitkään hyvä flow päällä. Vaikka TUTO pitikin kiekkoa edelleen valtaosan ajasta, heinolalaiset hyökkäsivät terävästi vastahyökkäksistä hakien vimmatusti tasoitusta. Tiivis turkulaispuolustus piti kuitenkin siitä huolen, ettei lisämaalia päässyt syntymään. Kun Miikka Tuomainen iski vielä puolittaisen läpiajonsa päätteeksi tilanteeksi 4-2, oli valkopaitainen vierasjoukkue ajettu täysin kulmaukseen.

Pudotuspelipaikka varmistui turkulaisille

Sen sijaan että Peliitat olisi purkanut energiansa tasoituksen hakemiseen, joukkue keskittyi kaikkeen muuhun. Erityisesti TUTOn Moisio pääsi maalivahti Larmin ihon alle, ja Taavitsaisen ja Eetu Sopasen miehekkään painin aikana ensin mainittu kaksikko kävi tiivistä sananvaihtoa.

TUTO katkaisi heinolalaisten selkärangan vajaat neljä minuuttia ennen loppua. Teemu Elomon selässä roikkunut apina tippui vihdoin ja viimein, kun mies pääsi viimeistelemään tilanteeksi 5-2 tyhjään maaliin. Peliitat jatkoi kuitenkin taisteluaan summeriin saakka, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta pisteet jäivät vääjäämättömästi Turkuun.

− Maaottelutauon jälkeen ollaan pelattu tasaisen hyvää peliä. Ollaan pystytty parantamaan koko ajan, mutta tänään jostakin syystä oli meille aika vaikea päivä. Ei päästy sille tasolle jolla meidän pitäisi olla. Tämä ei missään nimessä ole mitään pois kotijoukkueelta, ansaitsivat voittonsa ja oli meitä parempi

− Meiltä puuttui se joku siitä, että se olisi lähtenyt kunnolla käyntiin. Me ei päästy ihan sille tasolle mitä TUTOn kaltaisen voittaminen vaatii, pettynyt Peliitat-luotsi Lauri Merikivi sanaili ottelun jälkeen.

Hyvästä esityksestä ja varmistuneesta pudotuspelipaikasta huolimatta Elomo näki suojattiensa otteissa vielä parantamisen varaa.

− Meillä oli iso peli. TUTO on nyt playoffeissa ja se on fakta. Kevättä kohden meidän täytyy parantaa vielä. Luokattomia purkuyrityksiä, ja välillä etäisyydet olivat liian suuria. Vaikka tänäänkin oli jo hieman kamppailupareja kentällä, niin pudotuspelit ovat täysin oma maailmansa, TUTO-luotsi Elomo päätti.