Taavitsaisen "maailmanluokan suoritus" pelasti TUTOn illan

MESTIS / Raportti
Myös tunteet kuumenivat Kupittaan lauantai-illassa.
Kuva © Timo Savela
Kupittaan lauantai-ilta tarjosi 1662-päiselle turkulaisyleisölle varsinaista kiekkoviihdettä etenkin loppua kohti mentäessä. JYP-Akatemia asetti TUTOlle kunnon vastuksen, mutta lopulta turkulaiset löysivät avaimet voittoon voittomaalikilpailussa. Topi Taavitsaisen osuma sinetöi 2-1-voiton TUTOlle.

Ottelu lähti käyntiin vauhdikkaana päästä päähän sahaamisena, mutta potentiaalisimmat maalipaikat siunaantuivat kuitenkin isännille. Turkulaisten viimeistely ontui kuitenkin pahasti ja suurin osa vedoista ohjautuikin reilusti yli maalin.

Akatemia puolestaan hyödynsi mallikkaasti turkulaisten kiekonmenetykset ja pääsikin tätä kautta luomaan vaarallisiakin hyökkäyksiä isäntien päätyyn. Jos TUTO olisi pitänyt kiekkoa paremmin, olisi ensimmäiselle erätauolle saatettu siirtyä muhkeammassa johtoasemassa.

− Tosi sitoutunut joukkue oli vastassa. Sanoin ennen peliä, että tällaiset pelit pitää ensimmäisessä erässä lyödä pois. Ylivoimamme oli luokatonta: laskimme siinä tempoa ja silloin se ei toimi. Loukkaantumisen takia jouduimme kolmannessa erässä tiivistämään kolmeen kenttään, TUTO-luotsi Miika Elomo summasi koko illan ottelua.

Vauhdista ja vaarallisista tilanteista huolimatta erän ainoan maalin iski TUTO. Jasper Lindsten kikkaili mallikkaasti läpi koko Akatemia-puolustuksen ja nosti kiekon häkkiin. Heti maalin jälkeen turkulaisille avautui kaksi muutakin maalipaikkaa tyhjän maalin ammottaessa edessä, mutta vedot eivät lähteneet toivotulla tavalla.

− Kova kamppailu, jossa kolmen erän jälkeen maalipaikat olivat aika tasan. Vastustaja oli ensimmäisessä erässä pelin päällä, pelaa erittäin hyvää kääntöpeliä ja on todella laadukkaasti kiekossa kiinni, totesi JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi ottelun päätyttyä.

Puuduttava vääntö vaihtui jännitysnäytelmään

TUTO ei päässyt tehottomuudestaan eroon vielä toisessakaan erässä. Peli pyöri lähes yksinomaan Akatemian päädyssä, mutta kiekko pysyi kaukana Dennis Saikkosen vartioimalta maalilta. Lähimmäs maalia TUTO pääsi illan toisen ylivoimansa aikana, kun pirteällä pelipäällä jälleen ollut Kalle Moisio kiskaisi kiekon vauhdikkaan hyökkäyksen päätteeksi suoraan Saikkosen syliin.

Akatemia möhli toisen erän ylivoimansa, kun Samuel Ivanic otti jäähyn vain 40 sekunnin ylivoiman jälkeen. Se ei kuitenkaan jyväskyläläisvieraan intoa pilannut, sillä alle viisi minuuttia myöhemmin Akatemia iski elintärkeän tasoitusmaalin: joukkue tuulettikin Kalle Saramäen maalia kuin mestaruutta konsanaan.

− Toisessa erässä pääsimme mukaan peiin, ja iso teema tähän peliin oli kamppaileminen. Se oli ainoa tapa, jolla tänään pystyimme haastamaan ja rikkomaan. Paransimme toisessa erässä myös omaa kiekollista peliä ja hyökkäysrytmiä, Ahvenjärvi tuumi.

Kuten toisessa erässä, oli hallinta isännillä myös päätöserässä. Kiekon saattaminen maaliin oli kuitenkin edelleen mahdoton tehtävä, vaikka ylivoima hieman pelillisesti paranikin.

Turkulaishallinnasta huolimatta aiheutti Akatemia kuitenkin päätöserän lopussa Kupittaan yleisölle sydämentykytyksiä, kun Ville Virtanen laukoi kiekon suoraan ylärimaan niin että kilahti. Tätä lähemmäs maalia ei kuitenkaan kumpikaan joukkue päässyt ja ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalla.

Vaikka jatkoajalla tunteet kuumenivatkin ja vauhtia riitti, jäivät maalit syntymättä. Pitkäveteisestä loppua kohden jännittäväksi muuttuneen pelin ratkaisi lopulta Topi Taavitsainen voittomaalikilpailussa.

− Emme löytäneet muita keinoja voittamiseen kuin vasta rankkarit. Kaksi suoritusta täytyy nostaa: Taavitsaiselta maailmanluokan suoritus ja Kalle Hokkanen pitkän tauon jälkeen kotiyleisön edessä. Tämä on hänelle iso voitto ja auttaa meitä, kun pudotuspeleissä on kaksi voittavaa maalivahtia, Elomo kiitteli omiaan.

− Kolmas erä oli totta kai pienten marginaalien ottelu ja voittolaukauksissa puolestaan meiltä ei tullut mielestäni tarpeeksi jämäkkiä ratkaisuja, Ahvenjärvi harmitteli.

TUTO on tositoimissa seuraavan kerran keskiviikkona Mikkelissä, kun vastaan asettuu todellinen mittari Jukurit. JYP-Akatemia on keskiviikkona puolestaan Rovaniemellä RoKin vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle