TuTo ei saanut niskaa poikki

MESTIS / Raportti
TuTon ja Jokipoikien karsintasarjan toinen kohtaaminen oli äärimmäisen tasainen. Turkulaisjoukkueen valmentaja Pekka Virta harmitteli, että sarjapaikka ei vielä varmistunut.

- Jokainen olisi varmasti halunnut meidän osalta lyödä sarjan jo siihen malliin, että munien rutistaminen alkaisi pikkuhiljaa loppumaan. Mutta ei se vielä loppunut ja tässä mennään taas muutama päivä eteenpäin. Tässä ottelussa oli ne kaikki elementit se asia hoitaa, TuTon valmentaja Pekka Virta kirosi.

Ottelu alkoi sekavasti. Hetken hortoilun jälkeen Jokipojat otti ottelun haltuunsa ja TuTo joutui hirveän prässin alle. Jokipojat oli selvästi isäntiä potkun edellä ottelun alkuhetkillä.

Ottelun vanhetessa TuTolla oli kaksi mainiota maalipaikkaa. TuTon kokoonpanoon tänään mahtunut Janne Laitila tykitti viivalta tiukan lämärin ja Tuukka Pulliainen oli hakata kiekon maaliin, mutta Pekka Mäkitalo Jokipoikien maalilla torjui hienosti.

Hetki tästä Topi Riutta karkasi läpiajoon, mutta Pekka Mäkitalo nappasi kiekon komeasti hanskaansa.

- Olisi kaksi pistettä maistunut, mutta ei TuTo antanut niitä. Kokonaisuutena olen peliin ja poikien panokseen tyytyväinen. TuTo on kuitenkin sarjan selkeä suosikkijoukkue ja se kävi tuolla Joensuussa. Siellä nöyryytti meitä 5-0. Itse henkilökohtaisesti olen katsonut sitä peliä paljon videolta. Minusta ne lukemat oli kuitenkin TuTolle pikkuisen liikaa. Ne luvut eivät kertoneet aivan kaikkea siitä pelistä, analysoi Jokipoikien valmentaja Jouni Varis joukkueiden tasoeroa.

Jokipojat meni ensimmäisen kerran johtoon, kun Lasse Leppänen heitti kiekon kulmasta maalille ja Mikko Vanninen ohjasi sen maalin edestä ylänurkkaan. Tilanteessa Jouni Vento tyytyi nojailemaan Manniseen, eikä pelannut tämän mailaa pois

TuTo tasoitti, kun Ville Luoma katkaisi joensuulaisten syötön keskialueella ja antoi sen vauhtiin Riutalle. Riutta ajoi sisään ja antoi loistavan poikittaissyötön Tomi Laurilalle. Laurila laukoi suoraan syötöstä, mutta Mäkitalo torjui hienosti heittäytymällä. Kiekko jäi Mäkitalon alle ja Laurila sai hakata sen sisään joensuulaisten puolustajien seuratessa suu auki. Peli tasan.

Erän alku oli Jokipoikien, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni sitä paremmin kotijoukkue sai juonesta kiinni. Hyvän painostusjakson TuTon Santeri Kilkki onnistui kuitenkin nollaamaan epävarmalla viivapelillään ja siitä seuranneella pakkojäähyllä.

Toinen erä alkoi varsinaisella mailasodalla.

TuTo siirtyi yllättäen johtoon, kun kiekko pelattiin Jouni Vennolle viivalle. Vento otti pari potkua eteenpäin ja laukoi hieman epäonnistuneen vedon Mäkitalon längistä maaliin. Maali meni Mäkitalon piikkiin.

- Tänään varsinkin siinä toisessa erässä joukkue näytti taas sitä isoa henkeä. TuTo meni 2-1 johtoon ja sieltä tultiin. Varsinkin ilahdutti se todella komea maali, joka kuuluu tähän jääkiekkoon. Me ollaan tämä vuosi hyökätty. Siitä näkee missä meillä on vähän ongelmia, kun noinkin hyvä joukkue kuin TuTo on vastassa. Omassa päässä purkamisessa esimerkiksi. Nämä ovat niitä harvoja pelejä playoffsit mukaan lukien, jossa ollaan oltu kovassa paineessa. Siellä oli tänään hieman vaikeuksia ja meille tuli sen takia muutama jäähy. Vastustaja teki aika kovalla prosentilla niistä sitten maalin, Varis kertoi.

Jos Vennon maali oli onnenkantamoinen, niin Jokipoikien tasoitusmaali oli yksi upeimmista taidonnäytteistä, joita Kupittaalla on tällä kaudella nähty. Mikko Vanninen syötti selkänsä takaa Tapio Ahtoselle, joka syötti suoraan Lasse Leppäsen läpiajoon. Leppänen sijoitti kiekon vastustamattomasti ohitse Reunasen ja pelin tasoihin.

Jokipojat siirtyi hetki tästä johtoon. Vanninen laukoi vain kiekon kohti Reunasta, joka tiputti omakseenkin yllätyksekseen kiekon eteensä. Vanninen oli paikalla ja iski kiekon tyhjään maaliin.

Janne Laitilan ja Markus Ojalan otettua peräkkäiset jäähyt Jokipojat sai pelata lähes kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla. Vaikka kiekko liikkui sukkelaan, ei vierasjoukkue kyennyt luomaan kunnollisia maalipaikkoja.

Ottelun päätuomari Pertun linja oli erittäin ankara ja ylivoimaa saivat molemmat joukkueet pelata runsaasti. Lopulta nähtiin ylivoimamaalikin ja sen teki TuTo. Arttu Käyhkön jäähyn aikana kotijoukkue tasoitti, kun Jouni Vento suti kiekon rystyltä maalinedushässäkän päätteeksi.

- Alkuun tultiin lepsusti ja ekan erän loppu oli huono kaiken kaikkiaan. Toiseen erään tultiin mun mielestä aika hyvin. Jokainen voi tietenkin katsoa niitä videoita, mutta ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin kaveri ei edes tainnut käydä meidän päädyssä. 2-1 tilanteessa taas se sama juttu; ei pystytty lyömään niskaa poikki. Edes tämän tyylisessä ottelussa, jossa voitto olisi päästänyt meidät paineettomaan tilaan. Mutta ei pystytty ja nukahdettiin vielä siinä lopussa. Siinä tuli se hieno maali, mutta se toinen heti perään kyllä kaupanpäälisiksi. Sen jälkeen tulikin 5 vs 3 alivoima ja kolmannen erän alkuun toinen jäähy. Sitä taustaa vasten ihan hyvä nousu meiltä ja saatiin se piste, joka saattaa osoittautua tärkeäksi, Virta arvioi.

Ottelun loppuhetkillä kävi selväksi, että molemmat osapuolet halusivat varmistaa ainakin pisteen, joten peli oli erittäin varmistelevaa.

Jatkoajalla Matti Aholla oli läpiajo, mutta halikkolaisen laukaus on ponneton ja suuntautui suoraan Mäkitalon syliin.

Kun kumpikaan joukkue ei maaleja aikaiseksi saanut, niin pisteet jaettiin.

"Tyylipisteitä ei enää jaeta"

TuTon puolustus oli tänään ihmeen hermostuneen oloinen. Hermostuneisuus näkyi kiekonmenetyksinä ja pahoinakin merkkausvirheinä. Pahimmissa vaikeuksissa oli kapteeni Santeri Kilkki, jonka sektorilta joensuulaisilla tuntui olevan vapaa pääsy Reunasen maalille. Maalivahti Reunanen torjui muuten kelpo ottelun, mutta kolmas maali oli harmittava tahra Reunasen iltaan.

Matti Ahon pörräys oli jälleen kerran energisen näköistä, mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin, tulosta ei vaan synny.

Kärsämäen suuri poika Petri Tähtisalo oli jälleen yksi joukkueensa parhaimpia. Janne Laitila oli tänään taas kokoonpanossa ja hän sai erityisesti peliaikaa kakkosylivoimassa, mikä paransi huomattavasti siniviivapelotetta.

- Pitkää sarjaa pelataan ja pitkään ollaan pelattu erilaista playoff-kiekkoa. Tietynlaista väsymistä on huomattavissa. Eritoten tuolla henkisellä puolella. Kovasti pakottamalla ne asiat tulevat. Me saatiin tämmöinen alku tähän ja monet olisivat jo halunnut olla siinä olotilassa, että tämä on nyt hoidettu. Mutta se ei ole. Sen takia meidän peli ei ole parhaimmillaan. Mutta kai jo Jokipojillakin alkaa olemaan hiukkasen takki tyhjä.

- Kyllä mä olen tyytyväinen siihen konseptiin ja haluun taistella. Siellä heittäydytään, mutta siellä tulee vaan ihan liikaa henkilökohtaisia virheitä. Kuten on tullut läpi kauden. Niitä tulee aivan uskomattomissa tilanteissa. Me tehdään hirveä työ, että saadaan maali aikaiseksi, mutta annetaan niitä aivan liian helposti. Tänään noita maalipaikkojakaan meillä ei niin hirveästi ollut. On asioita joihin olen tyytyväinen, mutta totuuden nimissä ei tämä ollut meidän parhaimpia pelejämme. Tuskin niitä edes enää tällä kaudella nähdään. Ainoa maali on, että TuTo pelaa Mestiksessä ensi vuonna ja sen eteen tehdään kaikki se työ. Tyylipisteitä ei tässä enää jaeta, totesi Virta.

Jokipoikien parhaimmistoa oli Tapio Ahtosen johtama kakkoskenttä laidallaan Lasse Leppänen ja Mikko Vanninen. Puolustajista pisti positiivisessa mielessä silmään isokokoinen Jarkko Immonen ja varsinkin ylivoimalla vaarallinen Miika Haapala. Maalivahti Pekka Mäkitalo teki useita paraatipelastuksia, mutta Mäkitalokin päästi yhden harmittavan takaiskun, joka olisi ollut torjuttavissa.

- Piste tyydyttää. Ei täältä Kupittaalta niin vain käydä pisteitä hakemassa. Taistelu jatkuu meillä Mestis-paikasta, Varis sanoi.

TuTo:

Jalava-Peltonen-Leppänen

Kilkki-Vento

Aho-Ojala-Pulliainen

Kesseli-Koski

Laurila-Luoma-Riutta

Aitio-Tähtisalo

Tuomainen-Laakso-Lehtisalo

Laitila-Sipponen

Reunanen (Kinnunen)

Jokipojat:

Puruskainen-Kinnunen-Keränen

Käyhkö-Haapala

Leppänen-Ahtonen-Vanninen

Eskelinen-Immonen

Suomalainen-Rissanen-Turunen

Piiroinen-Kurki

Mönkkönen-Lahtinen-Repo

Kettunen-Nissinen

Mäkitalo (Mäkkeli)

» Lähetä palautetta toimitukselle