TuTo niukasti FPS:aa parempi

Tuto tarjosi kouralliselle uskollisimmista kannattajistaan makean 3-2 (0-0, 1-2, 2-0) voiton vanhasta kiistakumppanistaan FPS:sta kauden ensimmäisessä kotiharjoituspelissään Turun Kupittaalla.

Ensimmäisen erän alku lupasi turkulaisille hyvää, sillä jo alkuminuuteista lähtien TuTo painoi kiekon väkisin FPS:n maalille ja loi hyviä tilanteita, mutta lopullinen terävyys maalinteossa puuttui ja FPS:n mainio maalivahti Pasi Keinänen ehti niin onnella kuin taidollakin kiekon eteen.

FPS loi ensimmäisen ja erän parhaimman tilanteensa, kun erää oli pelattu 7.13, mutta hienosti tilanteen rakentanut FPS-ketju Matti Raunio-Juha Nurmisto-Tapio Ahtonen ei pystynyt ohittamaan TuTon maalissa pelannutta nuorta Ossi Ojasta.
Loppuerää TuTon peliä sekoittivat ajassa 11.13 Mikko Markkasen ottama 2 minuutin jäähy korkeasta mailasta sekä ajassa 14.05 Mikko Lehtimäen ottama kakkonen poikittaisesta mailasta. FPS ei saanut erikoistilannepeliään toimimaan lainkaan ja toisaalta myös TuTon alivoima toimi hyvin.

Toinen erä alkoi mallikkaasti TuTon Tero Forsellin johtaman ykköskentän, jossa laidoilla porhalsivat Tuomas Jalava ja Markku Vuorisalo, hyökkäyksellä, mutta Keinänen torjui upeasti.

FPS:n vaikeudet kasvoivat ajassa 22.21, kun Asko Rantanen otti 2 minuutin jäähyn koukkaamisesta. TuTon ykköskenttä jauhoi kauniin klap-klap-tyylisen ylivoimakuvion päätteeksi 1-0 johtolukemat, kun ylivoimaa oli kulunut ainoastaan 6 sekuntia. Kiekon laukoi suoraan syötöstä maalin yläkulmaan Tuomas Jalava, syöttäjät Arto Ryömä ja Petri Tähtisalo.

FPS ei kuitenkaan kauan jäänyt ihmettelemään tappioasemassa, vaan tasoitti ottelun 1-1:een alivoimalla TuTon puolustajien hölmöillessä. Maalintekijä löysähköllä lyöntilaukauksella Tapio Ahtonen, syöttäjänä Asko Rantanen.

Loppuerä oli varsin sekavaa kiekkoilua, joskin TuTo hallitsi hienokseltaan peliä ja mm. Markku Vuorisalolla oli tuhannen euron paikka viedä turkulaiset johtoon, mutta jälleen Keinänen oli muurina maalinsa edessä. Ajassa 28.51 FPS:n Joni Virtanen kaatoi kylmää vettä tutolaisten niskaan jatkamalla Vesa Lehtisen erinomaisesta syötöstä kiekon Ossi Ojasen taakse ja viemällä FPS:n johtoon 1-2.

Kolmas erä alkoi forssalaisittain pirteästi ja kiekkoa painettiin tiiviisti TuTon päätyyn, mutta pehmeys maalipaikoissa piti lukemat edelleen 1-2:ssa.

Erän puolivälin tienoilla alkoi FPS:n luistin selvästi painaa ja TuTo pääsi selkeästi hallitsemaan peliä ja luomaan vaarallisia maalintekotilanteita. Lopulta FPS:n erinomaisesti pelannut maalivahti Pasi Keinänen joutui antautumaan, kun ajassa 51.53, TuTon pirteällä pelipäällä ollut Mikko Markkanen pääsi sivaltamaan maalinedustilanteesta tasoituksen 2-2:een. Syöttäjänä maaliin olivat Jari Mannila ja Sami Terho.

TuTo jatkoi tasoitusmaalin jälkeen raivoisaa painostusta FPS:n maalilla, ja Asko Rantasen istuessa jäähyä huitomisesta TuTon Sami Terho pääsi tekemään ylivoimakuvion päätteeksi ottelun loppulukemat 3-2:een. Voittomaalin syöttäjinä kunnostautuivat Juha Peltonen ja Mikko Markkanen.

Erän viimeisen minuutin aikana FPS painoi vielä kiekon väkisin kiekon TuTon päätyyn, mutta tasoitusmaali jäi tekemättä, ja tilanteessa jäi ihmetyttämään miksi FPS:n uunituore valmentaja Pekka Laksola ei ottanut maalivahtia pois kentältä ja kuudetta kenttäpelaajaa jäälle, vaikka kysymys olikin vain harjoitusottelusta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että peli oli molemmilta joukkueilta vielä varsin sekavaa ja monta kertaa kiekko liikkui ajatusta ja luistimia nopeammin. Ei vaadi ihmeellisiä ennustajan lahjoja, jotta voi todeta, että varsinkin TuTon ykköskentällinen Tuomas Jalava-Tero Forsell-Markku Vuorisalo tulee olemaan vaikea pideltävä monelle mestisjoukkueelle, sen verran kauniisti kiekko liikkui ajoittain. Myös nuorella Jussi Sipposella riitti kovaa yritystä alusta loppuun ja pelityyli muistutti kovasti Markku Vuorisalon pelityyliä. Tuton puolustajista edukseen erottuivat ykköskentällisen Arto Ryömä varmoilla otteillaan sekä räväkästi pelannut Petri Tähtisalo.

FPS:n ehdoton ykköspelaaja oli maalivahti Pasi Keinänen, joka todisti oikeaksi väitteen, että usein maalivahti vastaa puolta joukkuetta. Hyökkääjistä terävimmin ja vaarallisimmin hyökkäsivät Matti Raunio ja Juha Nurmisto, jotka loivat tukun hyviä maalitilanteita TuTon maalille. Forssalaisten puolustuksen parhaimmistoa oli Asko Rantanen kahdesta jäähystä huolimatta. Ottelu oli kokonaisuudessaan varsin siisti ja osaltaan siitä piti huolen tarkasti tuominnut päätuomari Aleksi Rantala.