Talvisalossa kyytiä saivat niin laidat kuin pelaajatkin − "Molemmat pistivät parastaan pöytään"

MESTIS / Raportti
Kamppailusta ei puuttunut tunnetta.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen perjantai-illan kärkikamppailussa vastaan asettuivat SaPKo ja TUTO. Aina tunteella vastakkain pelaavat joukkueet kävivät armottoman taistelun pisteistä ja sitä kautta sarjan kärkipaikasta.

− Molemmat pistivät parastaan pöytään. Koukku sinne, koukku tänne, niin pelin suunta voi kääntyä, SaPKon Pasi Räsänen tuumasi vauhdikkaan taiston päätyttyä.

Energiaa puhkunut SaPKo oli pelin ytimessä jo ottelun ensimmäisestä vaihdosta lähtien. Joukkue painoi pelivälineen vierasjoukkue TUTOn päätyyn ja lähenteli Kristian Järvisen vartioimaa maalia.

Ottelun avausmaalia ei tarvinnutkaan odottaa kuin neljä minuuttia, kun Teemu Lepaus kirmasi läpiajoon Juuso Forsströmin keskialueen kiekonriiston seurauksena. Hämillään olleella TUTOn nelosketjulla ei ollut enää mitään tehtävissä, kun Lepaus kiekotteli 1−0-johto-osuman Järvisen patjojen välistä.

− Annettiin karkealla virheellä johtomaali kotijoukkueelle, nämä pelit eivät kestä sitä, TUTO-luotsi Miika Elomo sadatteli.

Avauserässä SaPKo hallitsi pelin virtausta aktiivisella puolustus- ja hyökkäyspelaamisellaan. TUTO jäi usein sivustakatsojaksi, kun kotijoukkue ryntäsi ahnaasti turkulaisten iholle ja kamppaili pelivälineen itselleen.

TUTO oli kuitenkin valppaana ja käänsi pelin hyökkäyspäätyyn savonlinnalaisten ajoittaisen huolimattoman kiekon käsittelyn seurauksena. Aivan parhaille maalipaikoille joukkue ei päässyt, mutta avopaikastakin lähteneet laukaukset viuhuivat järjestäen ohi maalin.

Tilaa ja aikaa ei annettu

Perjantai-illan kärkikamppailu sai toisessa erässä vielä yhden lisävaihteen, kun joukkueet pelasivat antaumuksella asetelmien hakemisen sijaan. Vaarallisilta tilanteilta ei molemmissa päässä vältytty.

Kotijoukkue käytti ottelun ensimmäisen ylivoimansa hyödykseen, kun Sami Jekunen tykitti kiekon siniviivalta ohi rähmällään olleen Järvisen. Vierasjoukkue oli vain muutamaa hetkeä aiemmin hätyytellyt alivoimalla toistaiseksi koskematonta SaPKo-maalia.

Kahden maalin tappioasemasta huolimatta TUTO ei kuitenkaan luopunut pelisuunnitelmastaan vaan vei peliä kärsivällisesti kohti kotijoukkueen maalia. Aki Keinänen kolisutteli SaPKo-vahti Joonas Toivosen maalin tolppaa lähteneellä vedolla, ja pian sen jälkeen seurasi Kristian Tuohilammen viisikon keskeltä laukoma 1−2-kavennus.

Noin neljä minuuttia myöhemmin tulostaululla välkkyivät 3−1-lukemat, kun SaPKo onnistui jälleen ylivoimalla. Casimir Jürgensin lähettämä, päädystä ponnahtunut kiekko löysi Kalle Saramäen, joka ohitti Järvisen ensimmäisellä kosketuksella.

Vierasjoukkueen ylivoimapelaaminen ei puolestaan tuottanut käytännössä uhkaa, sillä SaPKon aktiivinen alivoimanelikko ei jättänyt turkulaisille tilaa ja aikaa hautoa pelivälinettä.

− Pystyttiin ottamaan kaverin vaarallinen ylivoima pois. Wileniukset ja keinäset ovat erittäin vaarallisia, Räsänen kertoi olleensa ylivoimapelaamisen lisäksi tyytyväinen myös joukkueen alivoimapelaamiseen.

Pisteistä kiivas taistelu aina päätössummeriin saakka

Päätöserässä vierasjoukkue TUTO laittoi kaikki voimansa kirin käynnistämiseen. Turkulaisten työ palkittiin ajassa 50.46, kun Keinänen toi joukkueensa maalin päähän terävällä kudilla heti hyökkäyspään aloituksen jälkeen.

Pelin painopiste kääntyi kuitenkin hetkessä TUTOn puolustusalueelle. Pässipaidat hakivat vimmatusti vapauttavaa 4−2-maalia, mutta turkulaiset selvisivät useista läheltä liipanneista tilanteista lähes onnen kaupalla.

Päätösummeria hitaasti lähestyttäessä tunnelma tiivistyi niin pelaajien kuin yleisön keskuudessa. Joukkueet eivät kaihtaneet keinoja ottelun voiton suhteen ja antoivat laitojen ryskyä voimakkaan kamppailupelaamisen muodossa.

Ajassa 58.21 otetun aikalisän jälkeen TUTO haki vimmatusti tasoitusmaalia, mutta edes yhdellä ylimääräisellä kenttäpelaajalla pelanneet turkulaiset eivät saaneet pelivälinettä tarpeeksi lähelle SaPKo-maalia.

SaPKo katkaisi viimeisten minuuttien puolustustaistelun jälkeen TUTOn kuuden ottelun voittoputken lukemin 3−2 ja otti Mestiksen piikkipaikan jälleen itselleen. Turkulaiset joutuivat jälleen kerran toteamaan pässilauman paremmakseen.

− Ei selittelyjä. Hyvä peli puolin ja toisin, Elomo kommentoi.

Tulinen kamppailu ei ollut päättyä päätössummerinkaan soidessa, kun pelaajat kerääntyivät keskialueen nujakkaan. Käytösrangaistukset tuomaristo langetti nujakan seurauksena Aki Keinäselle ja Jonatan Tanukselle

» Lähetä palautetta toimitukselle