Pässi puski sarjakärjen nurin

Mikko Nuutinen ansaitsi perjantaina ylävitosia tehoilullaan.
Kuva © Antti Varonen
Savonlinnan Talvisalon perjantai-illassa kohtasivat Mestiksen ääripäät, kun sarjajumbo SaPKo otti vieraakseen sarjakärki Sportin, joka tavoittelee ensi kaudeksi paikkaa korkeimmalle sarjatasolle. Ottelu oli todella vauhdikas ja runsasmaalinen, ja lopulta kotijoukkue SaPKo korjasi komean 5-4 (1-1, 1-2, 2-1, 1-0) -jatkoaikavoiton ja osoitti jälleen, kuinka tasainen sarja Mestis on.

Ottelun ratkaisu nähtiin, kun jatkoaikaa oli pelattu kaksi minuuttia. Erinomaisesta rannelaukauksestaan tunnettu Mikko Nuutinen oli loistavassa laukaisupaikassa, ja luultavasti koko halli Nuutista itseään lukuunottamatta odotti miehen laukovan, mutta Nuutinen tarjoilikin loistavan syötön Santeri Lukalle, joka löi viimeisen naulan Sportin arkkuun ja varmisti SaPKolle tärkeät kaksi pistettä.

SaPKo tuli ottelun alkuminuuteille selkeästi vaasalaisvieraitaan terävämmin ja saikin nopeasti palkinnoksi ylivoiman Mika Halavan koukittua SaPKon pelaajaa jäähyn arvoisesti. Sport meni kuitenkin johtoon heti päästyään täysilukuiseksi, kun Marko Luomala pääsi survomaan kiekon väkisin maalin edestä verkon perukoille.

Sportin maalia lukuun ottamatta SaPKo oli avauskympillä kuskin paikalla eikä olisi ollut huutava vääryys, jos SaPKo olisi saanut jostain maalin edustalla olleista ruuhkatilanteista maalin tehtyä.

Avauserä oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että erän toisella puoliskolla Sport oli puolestaan hieman hallitsevampi osapuoli, mutta tällä kertaa SaPKo oli se, joka onnistui maalinteossa.

SaPKo nimittäin tasoitti ottelun, kun erää oli jäljellä reilut kolme minuuttia. Joonas Toivanen voitti vasemmalta puolelta lähteneen aloituksen tyylipuhtaasti suoraan Nuutisen lapaan, ja oikealta ampuva Nuutinen teki pienen terävän liikkeen keskelle ja upotti nopean rannelaukauksensa Sport-vahti Joonas Kuuselan kilpikäden yläpuolelle.

Kuusela oli avauserässä maalivahdeista selvästi työllistetympi. Kuusela pysäytti 13 kiekkoa vain ensimmäisen erän aikana, kun virkaveli Antti Leskinen SaPKon maalilla torjui vain seitsemän kertaa.

Viiteen minuuttiin kolme hyväksyttyä ja yksi hylätty osuma

Toiseen erään tultaessa Sport oli piristynyt ja pitikin SaPKon jatkuvassa paineessa. SaPKo-puolustus ja pitkästä aikaa torjuntavastuun saanut Leskinen pitivät kuitenkin savonlinnalaisten maalin puhtaana Sport-painostuksen keskellä, ja Mika Halavan turha väkivaltaisuusjäähy antoi SaPKolle kaivatun hengähdystauon, vaikkei se ylivoimalla ihmeitä aikaan saanutkaan.

Sport siirtyi toista kertaa ottelussa johtoon toisen erän puolivälin jälkeen, kun Jussi Tapio pääsi lapioimaan viivalaukauksesta tulleen paluukiekon täysin tyhjään maaliin SaPKo-vahti Leskisen tultua peittämään ensimmäistä laukausta kauas maalistaan.

Vain minuutti Tapion maalin jälkeen Sport iski uudelleen, kun varakapteeni-puolustaja Eetu Heikkinen päätti komean kuvion laukomalla kiekon suoraan syötöstä kolmannen kerran ohi tilanteessa täysin voimattoman Leskisen.

SaPKo ei kuitenkaan pikaosumista lannistunut vaan kuittasi eron yhteen maaliin nopeasti 1-3-osuman jälkeen. Lukka tarjoili ja jo kerran hyvässä tekopaikassa ottelun aikana ollut Ville Eskelinen ohjasi kovan syötön tyylikkäästi maaliin.

Minuutti edellisestä ja SaPKo sai kiekon jälleen verkon perukoille, mutta osuma, joka olisi merkattu Ville Järveläisen nimiin, hylättiin kädellä tehtynä.

Vuoristoradan loppuhuipennus jatkoajalla

SaPKo kuitenkin sai aikaan myös hyväksytyn maalin, kun kolmatta erää oli pelattu vajaat viisi minuuttia, ja SaPKo kuroi kuin kuroikin Sportin kahden maalin johdon lopulta kiinni. 3-3-tasoituksen viimeisteli Toivanen ja samassa ajassa Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen kutsui joukkonsa kokoon aikalisälle.

Se ei kuitenkaan auttanut, vaan Eskelinen vei SaPKon johtoon ylivoimalla, kun kolmas erä oli ylittänyt puolivälin. Maukkaan esityön osumaan tarjosi HPK:sta lainattu kaksikko Robert Leino-Järveläinen, ja Eskelinen pääsi ampumaan kiekon tyhjään maaliin Leinon tarkasta Sportin alivoimaneliön lävistäneestä syötöstä.

Suora voitto ja kolme pistettä jäivät kuitenkin pässipaidoilta kahden minuutin päähän kun Sportin Heikkinen tälläsi illan toisensa tulisesti vasempaan yläkulmaan Luomalan ja Mika Kujanpään esityöstä ja venytti ottelun ratkaisun samalla jatkoajalle.

Jatkoajan alussa SaPKo-kapteeni Anssi Virkki karkasi Sportin puolustukselta ja sai rangaistuslaukauksen Sportin puolustajan kaadettua miehen. Maalivahti Kuusela kuitenkin pysäytti Virkin yrityksen jäänpinnasta.

Tällä kertaa savonlinnalaisyleisön ei kuitenkaan tarvinnut maistella maalin tappion karvasta kalkkia, sillä Lukka ohjasi kauden toisen maalinsa Nuutisen nappisyötöstä ja sarjakärki Sport joutui lähtemään Joensuuta kohti, missä se kohtaa lauantaina Jokipojat vain yksi piste Savonlinnan reissulta mukanaan. SaPKo puolestaan saa levätä ja pelaa seuraavan kerran Kajaanissa Hokkia vastaan ensi viikon keskiviikkona.