Kiekko-Vantaan myllytys tuotti kaksi pistettä

Jani Kautto oli suurin syypää siihen, etteivät vantaalaiset ryöstäneet koko kolmeen pisteen pottia.
Kuva © Antti Varonen
SaPKo ja Kiekko-Vantaa nyhjäsivät Pekka Tirkkosen juhlaottelussa Talvisalon jäähallissa miltei 62 minuuttia maaleitta. Lopulta läpi ottelun niskan päällä olleet vantaalaiset onnistuivat rikkomaan kuparisen ja viemään jatkoaikavoiton myötä kaksi pistettä lukemin 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1) savonlinnalaisia kuohuttaneen voittomaalin jälkeen.

Kamppailun alussa nähtiin harvinainen tilaisuus, kun numerolla 22 SaPKossa pelanneen savonlinnalaisen kiekkolegendan Pekka Tirkkosen pelipaita nostettiin jäähallin kattoon viime vuoden elokuussa menehtyneen isänsä Paavo Tirkkosen paidan viereen.

Hieno tilaisuus toi mukanaan lisämausteita myös peliin, sillä joukkueet seisoivat tilaisuuden aikana pitkän aikaa toimettomina jäällä, ja odottelu näytti alussa vaikuttavan varsinkin vierasjoukkueen pelaamiseen.

Ottelun alkuminuuteilla, kun Tirkkosta vielä kukiteltiin kaukalon ulkopuolella, tuli kotijoukkue SaPKo otteluun todella energisesti ja oli saada helpotusta alkukaudella näkyneeseen tehottomuuteen välittömästi.

Kiekko-Vantaan maalilla Joonas Korpisalo kuitenkin kesti lähentelyt, ja mitä pidemmälle avauserä eteni, sitä enemmän lohipaidat ottivat kaukalon tapahtumat haltuunsa.

Erän puolivälin jälkeen tuli pätkä, jossa kotijoukkue ei missään vaiheessa ollut päästä pois omalta alueelta, kun vantaalaiset vaihtoivat tuoreita pelaajia jäälle koko ajan kesken hyökkäysten.

Aivan erän viimeisillä minuuteilla SaPKokin sai jokusen hyökkäyksen luotua, mutta silti kotijoukkue otti erätaukosummerin varmasti joukkueista innokkaampana vastaan.

Näennäistä hallintaa

Vaikka toinen erä jatkuikin samoin sävelin kuin edellinen päättyi, eivät vantaalaiset päässeet vieläkään tuulettelemaan johto-osumaa.

Erinomaisella energialla ja liikkeellä läpi ottelun pelannut vierasjoukkue piti kiekkoa todella paljon hyökkäysalueella, mutta vaarallisille paikoille tai viivavetoihin kunnon maskin kera se ei meinannut millään päästä.

Savonlinnalaisten puolustuspeli oli ihailtavan uhrautuvaista, ja Jani Kautto oli kotijoukkueen maalilla tasaisen varma, vaikka Marko Rairaman laukaus erän puolivälin jälkeen kolahtikin SaPKo-maalin tolppaan.

- Vantaa oli loistava vastustaja, ja heillä oli hyvä maalivahti niin kuin Kauttokin meillä. Meidän maalinteko on vain niin helvetin vaikeaa tällä hetkellä, se on iso kynnys meille emmekä sen vuoksi pysty voittamaan pelejä. Tänään olisi yksi maali riittänyt voittoon, manasi SaPKon pääkäskijä Janne Sinkkonen ottelun jälkeen, mutta löysi myös positiivisen puolen joukkueen esityksestä.

- Vaikka omissa oli isoja mylläköitä, niin pystyttiin lyömään keskusta hyvin tukkoon.

Myös kolmas erä myötäili hieman kahta edellistä, vaikka pässipaidat pystyivätkin vastaamaan Vantaan liikkeeseen hitusen paremmin.

Hieman ennen erän puoliväliä vierailijat olivat kuitenkin äärimmäisen lähellä maalintekoa, kun ylivoimalla laukaus kilahti ensin tolpasta ulos, ja hetkeä myöhemmin vantaalaispelaaja suti jo täysin varmalta maalilta näyttäneestä tyhjästä maalista kiekon yli rysän.

Lisäpiste matkasi vieraille

Ylivoiman jälkeen SaPKon ahdinko jatkui ja joukkue joutui pitämään samoja pelaajia jäällä pitkälti kolmatta minuuttia, ennen kuin se sai kiekon siksi aikaa pois, että ehti vaihtamaan kentällisen.

- SaPKo oli äärimmäisen hyvä vastus ja se tiedettiin jo tänne tullessa, ettei saada mitään ilmaiseksi. Mielestäni pelasimme hyvän pelin ja joukkueen energiataso oli äärimmäisen hyvä läpi ottelun, kertoi Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta ottelun jälkeen.

Kolmannen erän lopussa Vantaa sai ensin kokeilla tuloksetta ylivoimansa toimivuutta SaPKon Jesse Laaksosen koukkausjäähyn aikana, ja kun jäähyaitiosta puolittain karkuun polkenut Laaksonen kaadettiin noin minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, pääsi SaPKo puolestaan kokeilemaan onneaan ylivoimalla.

Kun ylivoima ei tuonut savonlinnalaisittain toivottua tulosta, oli lohipaitojen vuoro päästä ylivoimalle.

Mikko Nuutisen kärsimää joukkuerangaistusta liian monesta pelaajasta jäällä ei ehtinyt kulua kuin 24 sekuntia, kun K-Vantaan Henrik Koivisto tulitti kiekon suoraan Otso Rantakarin syötöstä Kauton puikoista sisään ja varmisti K-Vantaalle kaksi pistettä Savonlinnan reissulta.

- Alun jälkeen saatiin koneet käyntiin ja tietenkin, jos jostain pitää pojille antaa satikutia, niin se oli tehottomuus. Ylivoima oli myös hieman sellaista hutiloimista. Sitkeää puolustamista SaPKolta, Kautto oli hyvä heidän maalissa ja kovan työn saimme tehdä yhden maalin eteen, Kangasalusta analysoi.

- Korpisalo oli tietenkin maalissa hyvä. Hänelle ensimmäinen Mestis-ottelu tällä kaudella ja ylipäätään toinen peli loukkaantumisen jälkeen, ja hän piti alussa meitä pystyssä, jatkoi Vantaa-käskyttäjä.

Maalitilanteessa savonlinnalaisyleisöä, pelaajia ja valmentajia kuohutti tilanne, jossa juuri ennen maalin syntymistä maila - joko joukkuetoverin tai vastustajan - näytti osuneen SaPKo-kapteeni Iiro Vehmasen kasvoihin. Vehmanen jäi pitelemään tilanteessa loukkaantuneena kasvojaan ja lopetti pelaamisen, ja heti perään Vantaa teki ottelun ratkaisumaalin.