Huippuvireinen SaPKo antoi Joensuu-peikolle kyytiä

Eskelinen sai tuulettaa vapauttavaa voittomaalia.
Kuva © Antti Varonen
Ennen perjantai-illan kamppailua savonlinnalainen SaPKo oli viimeksi kaatanut Joensuun Jokipojat Mestis-kauden 2012-13 avauskierroksella ja hävinnyt sen jälkeen yhdeksän keskinäistä kamppailua peräjälkeen. Perjantaina terävästi otteluun tullut SaPKo kuitenkin onnistui viihdyttävän ottelun jälkeen kairaamaan voiton numeroin 3-2 (2-0, 0-1, 1-1).

Jokipojat painoi ottelun kolmannessa erässä nopeasti tasatilanteeseen ja vierasjoukkueen johtomaali suorastaan leijui ilmassa. SaPKon Ville Eskelinen kuitenkin upotti kiekon pienestä kulmasta ohi Jokipojat-vahti Mikael Edelmannin reilut viisi minuuttia ennen päätösvihellystä ja takasi SaPKolle kotivoiton Jokipoikien loppukirin jäätyä vajaaksi.

Ensimmäiseen erään tultaessa ei jäänyt epäselväksi, kumpi joukkue oli valmistautunut otteluun paremmin. Erinomaisesti liikkunut SaPKo vyörytti jatkuvasti hyökkäyksiä kohti joensuulaismaalia, kun taas Jokipojat joutui lähinnä seuraamaan tilanteita sivusta.

SaPKo meni myös nopeasti johtoon päästyään ylivoimahyökkäykseen. Eetu-Ville Arkiomaa syötti takaviistoon ja puolustaja Iiro Vehmanen lämäsi sydämensä kyllyydestä kiekon verkon perukoille Talvisalon kellojen näyttäessä aikaa 4.37.

Lisää tuli Heikki Puustisen rangaistuksen aikana 12 minuutin kohdalla, kun Mikko Nuutinen sijoitti kiekon aivan maalin etuyläkulmaan. Osumaa tarkasteltiin vielä videolta, mutta Nuutisen eleet varmistivat heti, että kiekko kävi maalissa, ja nopea videotarkastus osoitti SaPKon siirtyneen jo 2-0-johtoon.

Torjuntatilastot olivat avauserän jälkeen hurjaa luettavaa. SaPKon Jani Kautto torjui erän aikana kolme kertaa, kun taas Edelmann vastapäädyssä pysäytti peräti 17 laukausta.

Maaleja ei ensimmäisessä erässä enempää nähty, mutta erätauolle siirryttiin minuutti etuajassa päätypleksin hajottua ja ensimmäinen erä pelattiin loppuun erätauon jälkeen.

− Ensimmäisessä erässä oltiin hyvin pelin päällä ja olisimme voineet tehdä muutaman osuman lisääkin. Toisessa erässä sitten kaverin nostaessa ja tiivistäessä välejä me aloimme tiputtaa nippua aivan turhaan ja juosta ympäriinsä, kommentoi SaPKon päävalmentaja Janne Sinkkonen.

− Mietin tuossa että kuvitteliko joku, että me tullaan kävelemään SaPKon yli? Sellaista ei ole tapahtunut ikinä, eikä tulekaan tapahtumaan. Erittäin laadukas joukkue oli tänään vastassa, ja SaPKo oli todella hyvä ja hyvin valmistautunut, kommentoi Mikko Haapakosken poissaollessa Jokipoikien ohjaksissa oleva Jouni Varis.

Vierashallintaa ja ruma taklaus

Toisen erän alussa Jokipojat oli moneen kertaan erittäin lähellä maalintekoa, mutta SaPKo-vahti Kautto pysäytti muun muassa kaksi läpiajoa ja kerran myös tolppa pelasti kotijoukkueen.

Laituri Otto Karvinen teki toisen erän puolivälissä typerän tempun taklaamalla kovalla vauhdilla ja hypyllä korostettuna SaPKon Iiro Sulinia päähän ja sai tempustaan pelirangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta antaen SaPKolle samalla viiden minuutin ylivoiman.

SaPKon viiden minuutin ylivoima oli kuitenkin saamatonta ja Jokipoikien Juuso Kaijomaa kavensi tilanteeksi 2-1 joukkueen päästyä täysilukuiseksi puolitoista minuuttia ennen erätaukoa napakalla rannelaukauksella.

− SaPKo tuli ensimmäiseen erään vahvasti ja heidän pelinopeutensa kiekon kanssa ja jalalla oli meitä parempi ensimmäisessä erässä. Sitä kautta vastustaja pääsi 2-0-johtoon ja meille oli erittäin vaikea paikka päästä peliin kiinni, analysoi Varis.

− Toisessa erässä parannettiin ja aloimme löytää omaa peliämme. Kiekollinen peli ja pelaajien etäisyydet paranivat ja pystyimme pelaamaan molempiin suuntiin. Yksi maali saatiin ja toki siinä olisi ollut paikat tehdä toinenkin ja jopa kolmas osuma, mutta Kautto SaPKon maalissa pelasi erittäin hyvin ja auttoi niillä hetkillä SaPKoa.

Kolmanteen erään ensimmäistä voittoaan Jokipojista sitten syyskuun 2012 hakenut SaPKo sai painajasmaisen alun, sillä Teemu Suhosen istuessa kampitusjäähyään vieraiden kultakypärä Mikael Ruohomaa pääsi ison maalinedusmylläkän jälkeen poimimaan kiekon itselleen, liukumaan parhaaseen vetosektoriin ja kolauttamaan tasoitusmaalin takatolpan kautta sisään.

SaPKo käytti paikkansa

Kolmas erä oli pelillisesti muutenkin Jokipoikien heiniä, ja joensuulaisten maali tuoksui ilmassa Talvisalon kuuluisien lörtsyjen tavoin, mutta Jani Kautto ja SaPKo-puolustus onnistuivat pitämään maalin puhtaana.

Viisi minuuttia ennen loppua Eskelinen naulasi savonlinnalaisten voiton tarkalla laukauksellaan, eikä Jokipojat saanut enää tasoitusta aikaan ilman maalivahtiakaan. Näin SaPKo nousi toistaiseksi koko kauden pisimpään, kolmen pelin voittoputkeen ja karisti samalla Jokipojat-peikon harteiltaan.

− Kolmannessa erässä pelotti hieman, jaksavatko [kolme] sentteriämme vetää tuollaisen kuorman. Tuollaisiin maaleihin olemme hävinneet monta iltaa tällä kaudella. Kyllä tuo tuo iloa koppiin ja tästä tuli tärkeät pisteet meille.

SaPKo jatkaa pelejään ensi viikon keskiviikkona HC Keski-Uusimaata vastaan. Jokipojat puolestaan pelaa jo huomenna lauantaina kotonaan TUTOa vastaan.