Laulumies lakaisi voittomaalin

MESTIS / Raportti
Moniosaaja Iiro Vehmaselta onnistuu myös tuulettaminen.
Kuva © Antti Varonen
Savonlinnalainen SaPKo nappasi keskiviikkona kauden toisen voittonsa Kajaanin Hokista, vaikka ottelun loppu jättikin sille miettimisen varaa. SaPKon kolmen maalin johto mureni nopeasti yhteen, mutta lopulta savonlinnalaiset veivät kolme pistettä lukemin 4−2 (2−0, 1−0, 1−2) myös kaukalon ulkopuolisten taitojensa johdosta viime aikoina esillä olleen Iiro Vehmasen voittomaalilla.

Kauden aikana tiukoissa paikoissa heikoilla ollut SaPKo pelasi keskiviikkona niin hyvän ottelun vajaamiehistä Hokkia vastaan, että sillä oli jopa varaa hieman jäätyä ottelun lopussa. Kuusi ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua kolmen maalin johdossa olleen joukkueen ote herpaantui, ja viisi minuuttia ennen loppua peli olikin yhtäkkiä 3−2.

Päävalmentaja Janne Sinkkonen sai kuitenkin herätettyä joukkonsa aikalisällä, eikä kolmen kentällisen voimin kamppailussa pelannut Hokki saanut katkaistua tappioputkeaan, sillä SaPKon Teemu Suhonen upotti loppunumerot tyhjään maaliin puolitoista minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä.

− Kolmannessa erässä heijastui hyvin pitkälti se, mikä on ollut meille voittamisessa vaikeaa. En tiedä, oliko se voittamisen vai tappion pelkoa, mietiskeli Sinkkonen ottelun jälkeen.

− Kun kaveri nostaa tasoa, niin alamme kuljettaa kiekkoa kohti omaa kaveria ja helpotamme sillä vastustajan riistopelaamista. Samoin merkkauspelaamisessa selustat jäivät auki, Sinkkonen harmitteli.

Avauserässä jäällä vain yksi joukkue

SaPKo tuli otteluun erittäin kovalla sykkeellä ja ansaitsi kotiyleisön tuen välittömästi taakseen. Kun ottelua oli käyty vain puolitoista minuuttia, Mika Mörsky ja Robert Leino pelasivat Ville Järveläisen vapaaksi maalille. Järveläinen odotti maltilla Hokki-vahti Teemu Seppäsen ratkaisua ja ujutti lopulta kiekon tyylikkäästi maalin takakulmaan.

Hokki ei avauserässä päässyt montaa kertaa kunnolla edes hyökkäysalueelle, vaan muutenkin haastava kolmella kentällisellä pelaaminen muuttui entistä haastavammaksi SaPKon pyöritysten aiheuttamien ylipitkien vaihtojen myötä.

SaPKo siirtyi avauserän puolivälin jälkeen jo 2−0-johtoon, kun Eetu-Ville Arkiomaa päätti kahdella yhtä vastaan-hyökkäyksen tylyllä omalla ratkaisulla upottamalla rannelaukauksensa vastustamattomasti etunurkasta verkon perukoille.

− Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä. Ennen kaikkea hyökkäysalueen pelaaminen toimi, ja kaverikin taisi saada vain yhden maalipaikan. Se oli ehkä yksi parhaimpia eriä pitkään aikaan meiltä, kehui SaPKo-luotsi Sinkkonen.

Toisessa erässä Hokkikin pääsi peliin mukaan osittain SaPKon jäähyilyn vuoksi. Myös kotijoukkueen avauspelaaminen oli välillä huolimatonta, mikä johtikin pitkiin kiekkoihin. Kunnon uhkaa Hokki ei kuitenkaan saanut SaPKon päähän luotua.

− Surkeastihan se meni meidän osalta. Siihen on omat syynsä, että pelimme on tällä hetkellä aika sekavaa. Varsinkin hyökkäyspelaaminen on aikamoista ravaamista ja suorittaminen heikkoa, manasi Hokin päävalmentaja Petri Mattila ottelun jälkeen.

− Lopussa yritettiin tietenkin ajaa takaa kuten pitääkin ja tavoitella palkintoa, mutta tällä kertaa kotijoukkue oli parempi, Mattila jatkoi.

Erän ainoan maalin tempaisi lopulta SaPKo, ja maalintekijänä oli savonlinnalaisten porilainen showmies Iiro Vehmanen, joka pääsi pitkän maalinedustahässäkän jälkeen siirtämään limpun tyhjään maaliin Ville Eskelisen oivaltavasta syötöstä. Vehmanen pelasi myös maalista huolimatta yhden kauden parhaista otteluistaan ja alkaa päästä lähemmäs omaa tasoaan.

"Ei tiedä itsekään, mitä tapahtuu"

Kolmas erä noudatti edeltäjänsä kaavaa. Peli oli selkeästi ensimmäistä erää tasaisempaa, mutta ennen lopun pikamaaleja Hokin yritys edes nousta kamppailemaan ottelun voitosta näytti mahdottomalta tehtävältä.

Hokki kuitenkin tuli vielä peliin mukaan, kun ensin Erik Pance kavensi tilanteeksi 3−1 ajassa 53.34, ja viitisen minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä Jussi Makkonen yllätti erinomaisesti pässipaitojen maalilla torjuneen Andreas Bernardin upottamalla kiekon lähietäisyydeltä italialaisvahdin jalkojen välistä.

Lopussa maalivahti Seppänen ehti olla vaihtopenkin puolella vain viisi sekuntia, ennen kuin Suhonen upotti 4−2-loppunumerot tyhjään maaliin. Voittoon tyytyväisellä SaPKo-valmentaja Sinkkosella oli mielessään myös syy, miksi SaPKon pelejä kannattaa jatkossakin tulla katsomaan.

− Jos ei yleisö Savonlinnassa tule katsomaan pelejä sen takia, ettemme ole voittaneet tarpeeksi, niin tulkaa nyt katsomaan, kun nämä ovat joka kerta niin jännittäviä loppuun asti, että ei tiedä itsekään, mitä tapahtuu, totesi Sinkkonen ripaus ironiaa äänessään.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejään perjantaina, kun SaPKo vierailee paikallisvastustaja Jukureiden luona Mikkelissä, ja Hokki pelaa viimeisen ottelunsa ennen taukoa isännöimällä LeKiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle