TUTO välieriin - Peliitat kaatui saappaat jalassa

Vaikka Peliittojen kausi oli sensaatio, välieristä tippuminen pisti miettimään.
Heinolan Peliittojen jymypaukku Mestiksen playoffeissa jäi toteutumatta, kun TUTO teki jälleen onnistuneen ryöstöretken Heinolan betonipyhättöön. Kuudenteen peliin venynyt puolivälieräsarja ei jättänyt Heinolan kiekkoylpeydelle sijaa jossitteluille, kun turkulaiset marssivat ansaitusti välieriin voitettuaan ottelun 1-5 (1-1, 0-2, 0-2).

Pieni ja piskuinen peliittalauma osoitti tällä kaudella pelaavansa täysin oikealla sarjatasolla sijoittumalla runkosarjassa sijalle seitsemän. Heinolalaiset osoittautuivat ennakkoon vahvemmalle TUTOlle vaikeaksi vastukseksi playoffeissa. Järkevästi pelannut päijäthämäläisjoukkue keräsikin Juhani Tammisen vilpittömät kiitokset.

- Mä kiitän kollegaa ja Peliittoja erittäin hienosta sarjasta. Jos meillä on coach of the year-palkinto, niin minun ääneni menee (Petri) Karjalaiselle.

Illan ottelu viivästyi Heinolassa kymmenellä minuutilla rikkontuneen pleksin takia. Taiston vihdoin päästessä alkamaan, jäälle luisteli hyvin latautunut kotijoukkue. Totutun vahvalla asenteella peliin lähteneet isännät loivat kovaa painetta TUTO-päätyyn heti alku minuuteista lähtien.

Muutaman tuhlatun tuhannen taalan paikan jälkeen kotijoukkeesta esiin asteli Niklas Westerlund, joka pääsi iskemään kiekon tyhjänä ammottaneeseen maaliin Martin Ekströmin ja Jukka Sompin syötöistä. Tilanne sai kuitenkin alkunsa Risto Mattilan loistavasta oman alueen avauksesta Westerlundille.

Tamminen käytti joukkueensa aikalisän heti maalin jälkeen. Pauhaaminen ja kaupunkiesitteen paukuttaminen herätti vierasjoukkueen pelaamaan ja katkaisemaan sarjaa. TUTO saikin namuteltua kaivatun tasoitusosuman erän lopulla, kun Ville-Vesa Vainiola pääsi iskemään maalin edestä kumilätkän kehikon kattoon. Tasoitusmaalissa Vainiola sai rellestää ylhäisessä yksinäisyydessään Rasmus Rinteen nokan edessä.

Selkäranka napsahti

TUTO ratkaisi ottelun Peliittojen keskityttyä lähinnä jäähyilyyn. Jani Keinäsen ja Mikko Tarkiaisen lämmitellessä yhdessä suljettujen seinien sisällä vierailijat rakentelivat hyviä maalipaikkoja. Ottelun varsinainen ratkaisuosuma syntyi juuri Keinäsen rangaistuksen päätyttyä, kun Samu Pitkänen oli unohdettu yksinään maalille. Pitkänen iski lähes identtisen maalin kuin Vainiola avauserässä, kun mies nosti kiekon hallitusti maalin kattoon, jättäen Rinteen vaille mahdollisuuksia. Maalin jälkeen Peliittojen Ville-Veikko Väkeväinen kiukutteli itselleen käytöskympin vipattuaan kiekon katsomoon.

Peliitoilla neloskenttä oli ainoa maalipaikoille päässyt hyökkäyskolmikko. Pirteästi esiintyneet Jesse Peltonen, Jukka Sompi ja Niklas Westerlund pelasivat lähinnä jämäminuutteja, mutta aina kolmikon ollessa pelivuorossa kentällä myrskysi. Etenkin Sompilla oli paikkansa tasoittaa peli, mutta liian monesti laukaus osui ensimmäiseen TUTOn pelaajaan tai suuntautui ohi maalin. Sama ongelma päti koko peliittalaumaan.

TUTO ratkaisi ottelun lopullisesti toisen erän lopussa, kun turkulaiset pääsivät vaaralliseen 3-1-vastahyökkäykseen. Aki Keinänen antoi nappisyötön laidasta Tuukka Pulliaiselle, jolla oli helppo työ viimeistellä joukkueensa kolmas maali Rinteen kilpipuolelle. Vierailijat pääsivät vastahyökkäykseen, kun erotuomareilta jäi viheltämättä Petr Stloukaliin kohdistunut kampitus.

Saappaat jalassa kesälaitumille

Vaikka kotijoukkueella oli kolmanteen erään kirittävänä lähes mahdoton ero, ottaen huomioon Peliittojen maalinteko-ongelmat ja TUTOn tiiviin puolustuspelin, ei Heinolan lippulaiva luovuttanut missään vaiheessa peliä. Heinolalaiset puskivat kuitenkin päätään TUTOn puolustusmuuriin, ja Tommi Virtanen seisoi maalillaan selkä suorana selvittäen tilanteen kuin tilanteen helpon oloisesti.

Viimeisen naulan peliitta-arkkuun iski päätöserän alkumetreillä Derek Famulare, joka on lähinnä ratkonut aikaisempia välieräsarjan pelejä tyhmillä jäähyillään. Tällä kertaa Famulare kuitenkin ohjasi näppärästi Vainiolan viivasta laukoman kiekon maaliputkien väliin, ja TUTOn välieräpaikka oli sinettiä vaille valmis.

Kotijoukkueella oli mainio sauma kaventaa numeroita erän puolivälissä Ville-Matti Koposen tarjoillessa unelmasyötön Risto Mattilalle. Mattilan lämäri kilahti kuitenkin kotiyleisön harmiksi ylärimaan. Viimeisessä erässä Peliitat tuhri omat mahdollisuutensa myös turhiin jäähyihin, esimerkiksi Ville-Veikko Väkeväisen napattua 20 minuutin pelirangaistus.

Juha Virtanen kaunisteli vielä loppulukemat 1-5 tyhjään maaliin. Ansaitusti jatkoon edennyt turkulaisjoukkue saa vastaansa välierissä Kouvolan KooKoon.

Karjalainen oli ymmärrettävästi pettyneen oloinen kauden päätyttyä lauantaihin, sillä tavoitteena oli viedä sarja seitsemänteen peliin asti.

- Oli hienoa olla tässä välieräsarjassa mukana, ja mä uskon, että me pystyttiin tekemään siitä pelillisesti sarja. Paras kuudesta, vastustaja voittaa neljä ja me kaksi, ei jätä minkään sortin mukisemisia siitä, että parempi joukkue jatkaa. Toivottavasti menee ihan tappiin asti, niin ainakin tiedetään, ettei jääty heikolle jalkoihin.

- Me ei oikein pystytty näitä meidän momentumeja näissä kotipeleissä käyttämään, kolme häviötä, niin siinä on se kulminaatiopiste. Tavoite oli, että maanantaina jatketaan vielä Turussa. Vaikka viimeisen ottelun tulos on tämä, ei se tee tästä sarjasta huonoa. Ajatus kuitenkin on, ettei TUTO välieriin ihan ilmaiseksi päässyt.