Peliitat pelasi itsensä kymmenenneksi

Heinolan jäähallin lehtereillä jäätiin arvuuttelemaan, pelasiko seuraikoni Aki Nurminen viimeisen pelinsä vai vieläkö mies jaksaa painaa.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Ylivoima oli päivän sana, kun Peliitat ja Sport väänsivät viimeistä kertaa Mestis-pisteistä keskenään. Etenkin Sportin ylivoima oli tänään tappavan tehokasta. Voitto ratkesi kuitenkin vasta voittolaukauskilpailun jälkeen, jossa ratkaisevan maalin ampui Sportin John Henrion. Voitto kirjattiin vierasjoukkueen nimiin maalein 4-5 vl. (1-0, 2-3, 1-1, 0-0).

Heinolan Peliitat löi vielä kerran itsensä likoon haastamalla Vaasan Sportin runkosarjan päätösottelussa Heinolassa. Viime viikot veitsi kurkulla karsintoja pakoilleen heinolalaisjoukkueen tilanne muuttui oleellisesti kuluvalla viikolla, kun karsinnat päätettiin kabinettipäätöksellä jättää tänä vuonna pelaamatta.

Karsintoihin ei Peliitat olisi joutunutkaan, sillä Sportilta napatun pisteen ansiosta joukkue piti sarjan kymmenennen paikkansa jättäen SaPKon ja LeKin taakseen. Peliittojen pelissä paineeton tila näkyi vapautuneena pelaamisena.

Runsaslukuisen kotiyleisön tuella joukkue taisteli tasapäin sarjakakkosta vastaan. Ottelu kuvasti kokonaisuudessaan hyvin Peliittojen koko kautta. Peliitat johti ottelua 2-0, mutta hävisi runsasmaalisen taiston lopulta rankkareilla. Näin kävi varsin usein talven pimeinä iltoina.

Viidestä takaiskusta huolimatta oli maalivahti jälleen Peliittojen avainpelaajia. Anssi Pesosen 39 torjunnan iltaan mahtui tukku tärkeitä pelastuksia.

− Kyllähän voitto olisi maistunut vieläkin makeammalta. Tämä oli hyvän hyökkäyksen ilta. Pysyttiin hyvin rinnalla. Saatiin tyylikäs päätös runkosarjaan, myhäili kotijoukkueen päävalmentaja Petri Karjalainen ottelun päätyttyä.

Sport oli tänään pitkälti huipputehokkaan ylivoimansa varassa. Vaasalaiset olivat jo vapisemassa kahden maalin takaa-ajoasemassa, mutta toisen erän kaksi ylivoimamaalia muuttivat pelin suunnan. Sport teki maaleistaan kolme ylivoimalla. Vieraat hukkasivat illan aikana vain yhden ylivoimamahdollisuuden.

Vastaavasti oman pään huolimattomuus kostautui ja Peliitat rokotti vaasalaisia kahdesti kahden miehen ylivoimalla. Molemmissa tilanteissa toinen jäähy tuli pelaajan roiskaistua kiekon katsomoon.

− Tavoite oli toinen, mihin peli lähti menemään. En ole hirveän tyytyväinen peliin. Jotain pelaajien keskittymisestä kertoo, kun alivoimilla roiskittiin kiekkoja katsomoon, harmitteli vierasjoukkueen vetovastuussa oleva Ari-Pekka Pajuluoma.

Kujanpää ja Henrion ylivoimaspesialisteina

Tasainen ottelu kääntyi kotijoukkueen komentoon ottelun ensimmäisessä erässä. Petr Stloukal avasi kotijoukkueen maalitilin kahden miehen ylivoimalla ottelun kahdeksannella minuutilla. Stloukal tuli kesken pakkopelin vaihdosta kentälle ja löi saman tien vastapallosta kiekon maaliin ohi maalivahti Frans Tuohimaan.

Kiuas sihisi Tuohimaan takana seuraavan kerran toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Taisteluilmeensä löytänyt Henri Manninen löi kiekon reppuun kultakypärä Ville-Matti Koposen ja puolustaja Christian Silfverin esityöstä.

Sport tuli kuitenkin erän aikana tasoihin kahdella ylivoimamaalillaan. Mika Halava onnistui ensin Mika Kujanpään ja John Henrionin syötöistä ajassa 23.18. Henrion oli itse vuorossa reilua yhtätoista minuuttia myöhemmin. Tälläkin kertaa vapauttavan syötön antoi Kujanpää, toisen syöttöpisteen mennessä Oskari Mannisen nimiin. Vaasalaisten ylivoimakaravaani kulki näyttävästi, eikä Pesonen maalillaan mahtanut maaleille mitään.

Vain seitsemäntoista sekuntia Henrionin osumasta Sport siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon ennätyksellisellä osumalla. Samuli Kivimäen laukaus pomppi Pesosen olkapään kautta etuylänurkkaan. Peli näytti kääntyvän vierasjoukkueelle, mutta Peliitat tuli Mikko Lahtelan maalilla tasoihin ajassa 37.35.

Kahta ylivoimamaalia junailemassa ollut Kujanpää onnistui itse maalinteossa ottelun kolmannessa erässä. Syöttöpisteet menivät Markus Piispaselle ja Henrionille. Peli näytti jälleen olevan Sportin heiniä, mutta Peliitat pääsi vielä kerran tasoihin päästyään jälleen 5-3-ylivoimalle.

Kenttää kuninkaan ottein hallinnut Christian Silfver laukoi 4-4 tasoituksen ajassa 53.08. Syöttöpisteet keränneet Stloukal ja Manninen kuuluivat Silfverin tapaan tänään Peliittojen avainpelaajiin.

Maalittoman jatkoajan jälkeen siirryttiin voittolaukauskilpailuun, joka ratkesi lopulta Henrionin tuliseen ylänurkkavetoon.

Samalla päättyi Peliittojen Mestis-kausi 2013-2014. Ottelun jälkeen nähtiin heinolalaisittain harvinainen ele, sillä paikalle jäi runsaslukuinen yleisö osoittamaan seisaallaan suosiotaan ja kiittämään joukkuetta hienosta taistelusta ja kuluneesta kaudesta.

Peliittojen kausi jatkuu joukkueen saunaillalla. Sport sen sijaan aloittaa valmistautumisen ensi viikolla alkaviin Mestiksen pudotuspeleihin, jotka se aloittaa tiistaina kotonaan Jukureita vastaan.