Jäähyjuhla kääntyi Sportille

Heinolan perjantai-illassa äijää oli seinällä useaankin otteeseen.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Peliitat lähti perjantai-illan otteluun selkeänä altavastaajana, mutta mitään heinolalaiset eivät antaneet ilmaiseksi. Sport sai vääntää tosissaan loppuun asti pisteiden eteen, eikä Heinolasta kolmea pistettä irronnutkaan. Markus Nässlin ratkaisi seitsemän kierrosta kestäneen voittomaalikilpailun ja taululla lopputulos oli 1-2 (0-0, 1-1, 0-0) Sportin voitoksi.

Ensimmäisessä erässä jaettiin peräti 14 minuuttia jäähyjä, eikä erää ehtinyt kuluakaan kuin kolmisen minuuttia, kun Kristian Tuohilampi lähti istumaan ottelun ensimmäistä kaksiminuuttista. Peliitat ei ylivoimaa kauaa ehtineet pyörittää, kun Miika Heikkilä sai jäähyn estämisestä. Vajaa minuutti mentiin tasavajaalla, kunnes Sport pääsi hetkeksi yrittämään omaa ylivoimapeliään. Paras maalipaikka aukesi kuitenkin Peliittojen Ville-Matti Koposelle, kun keskiviikkona kauden ensimmäisen maalinsa tehnyt hyökkääjä pääsi puolittaiseen läpiajoon. 20-vuotias Sport-veskari Tuomas Saarela kuitenkin nappasi kiekon helposti hanskaansa.

Hetki tämän jälkeen avautui erän paras maalintekopaikka, kun Saarela jätti peliittahyökkääjä Jesse Häkkisen laukauksesta paluukiekon maalin edustalle, josta Moses Mustonen oli lyödä kotijoukkueen avausmaalin. Kiekko lipui vaasalaisten onneksi juuri maalin ohi.

Avauserän ensimmäinen puolisko oli vauhdikasta, mutta hieman tunnustelevaa. Jälkimmäinen kymppi mentiinkin sitten täysillä päästä päähän ja laidat ryskyi. Molemmat joukkueet jakoivat kovia taklauksia toisensa jälkeen, eikä tietenkään jäähyiltäkään vältytty. Peliitoilta Petr Stloukal ja Sportilta niin Eetu Heikkinen kuin Lassi Kokkalakin istuivat kakkoset kampituksesta.

- Ensimmäisessä erässä pelattiin enemmän erikoistilanteita kuin tasakentällisin ja se menikin siinä, totesi Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen. Avauserässä ei maaleja nähty, vaikka molemmilla joukkueilla riitti mahdollisuuksia iskeä.

Ei vaan mene, ei sitten millään.

Toiseen erään lähdettiin siis maalittomassa tasatilanteessa. Lassi Kokkalan kampitusjäähyä ja Peliittojen ylivoimaa jäi melkein kokonaiset kaksi minuuttia toisen erän puolelle. Peliittojen ylivoima pyöri hienosti, kiekko liikkui, mutta kukaan ei uskaltanut laukoa. Vanha jääkiekkoklisee kuuluu, että kun et itse tee niin vastustaja tekee. Näin kävi nytkin, ja astetta nolommalla tavalla. Peliittojen ylivoimaa oli jäljellä kuusi sekuntia, kun Nico Aaltonen ja Jere Laaksonen pääsivät 2v1-hyökkäykseen. Aaltonen laukoo, Laaksonen luutii paluukiekon sisään. Sport johtaa 0-1.

Maalin jälkeen Sport sai isomman vaihteen silmään ja kotijoukkue joutui ahtaalle. Sport sai useita loistavia paikkoja latoa taululle rumatkin lukemat, mutta kun maalinteko ei maistu, niin silloin se ei vain onnistu.

Miika Heikkilän karmean lämärin kilahdettua tolppaan, Peliitat sai uutta virtaa. Risto Mattilan jäähykään ei hidastanut kotijoukkuetta, varsinkaan kun Sport ei saanut ylivoimalla mitään järkevää aikaiseksi. Hyökkääjä Petr Stloukal veivaili kiekon maalin takaa maalin edustalle, mutta hurjasta mylläkästä huolimatta hänen joukkuetoverinsa eivät saaneet kiekkoa reppuun. Lopulta Tuukka Rajamäki laukoi siniviivalta kauden viidennen maalinsa ja pelin tasoihin. Maalin syötti Jani Keinänen, joka venytti pisteputkeaan neljän ottelun mittaiseksi.

Peliitat syttyi tasoitusmaalista ja muutama minuutti sen jälkeen mentiinkin täysin kotijoukkueen hallitessa. Kuin salamaniskusta, Peliitat hyytyi ja Sport sai pitkän paineistuksen punanuttujen päätyyn. Erätauko tuli Peliittojen kannalta hyvään paikkaan, eikä Sport ehtinyt takoa kiekkoa maaliin asti. Tauolle lähdettiin tilanteessa 1-1.

Sport ei käyttänyt ylivoimiaan.

Kaksi aikaisempaa erää antoivat odottaa laadukasta ja vauhdikasta päätöserää, mutta kaikkea muuta nämä joukkueet tarjosivat. Pelin taso ei ollut huono, mutta intensiteetti romahti täysin. Kaksi peräkkäistä pelin viivyttämisestä tuomittua jäähyä antoivat Sportille kaksi ylivoimaa ja kaksi mahdollisuutta nuijia Peliitat jäänrakoon, mutta maalinteko ei taaskaan kelvannut. Ei mitään pois kotijoukkueelta, heidän alivoimansa oli loistavaa.

- Siinä tarjottiin meille ne tietyt momentumit, mutta me ei pystytty niitä käyttämään, harmitteli Pasi Räsänen ottelun jälkeen.

Varsinainen peliaika ei ratkaisua antanut, joten edessä oli jatkoaika. Sitäkin ehti kulua vain 45 sekuntia, kun alettiin jakamaan jäähyjä. Tällä kertaa tuomiosta ei ollut kahta sanaa, niin railakkaasti Sport-puolustaja Ari Gröndahl tarjoili polvea Peliittojen Tuukka Rajamäelle. Palkintona Gröndahlille oli 5+20 polvitaklauksesta ja aikaisempi lähtö suihkun puolelle. Peliitat ei kuitenkaan ylivoimalla saanut mitään aikaiseksi, mistä päävalmentaja Petri Karjalainen ei syytä omia joukkojaan.

- Neljällä kolmea vastaan ollaan harjoiteltu todella vähän, että se menee kyllä valmennuksen piikkiin, pohti Karjalainen.

Kun jatkoajallakaan ei voittajaa löytynyt, jouduttiin kahden pisteen joukkuetta hakemaan voittomaalikilpailusta. Sielläkään ei ihan heti ratkaisua saatu, sillä vasta seitsemännellä kierroksella Markus Nässlin taiteili komeasti kaksi pistettä vaasalaisille.

- Apuvalmentaja Ari-Pekka Pajuluoman hieno oivallus laittaa Nässlin ampumaan. Ei ollut ainakaan veskareilla tai varmaan kellään skouttausta siitä, ettei ole rankkareita ampunut. Teki sen minkä osaa, yhden harhautuksen hän osaa, teki sen laadukkaasti ja täytyy olla iloinen Nässlinin puolesta, kertoi Räsänen.

Molemmat joukkueet pelaavat lauantaina 11. päivä vieraissa. Peliitat suuntaavat Vantaalle valmennusjohtoaan muokanneen K-Vantaan vieraaksi, kun Sport jatkaa matkaansa Kouvolaan ja kohtaa siellä KooKoon.