Miika Heikkilän superilta liikaa Jukureille

Miika Heikkilällä oli syytä tuulettaa.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Heinolan Peliitat katkaisi kuuden ottelun tappioputkensa voitolla Jukureista maalein 4-1 (1-1, 0-0, 3-0). Peliittojen ykköskenttään nostettu Miika Heikkilä oli pelipäällä ja iski ottelussa hattutempun Jukureiden maalilla debytoineen Juha Toivosen taakse.

Peliitat on ollut Jukureille tällä kaudella poikkeuksellisen vaikea vastus. Heinolalaiset ovat napsineet neljästä ottelusta kolme voittoa ja ainoa tappiokin on tullut vasta jatkoajan jälkeen. Peliitoille tappioputken katkeaminen tuli tärkeään saumaan. Joukkueen edellinen voitto ennen suistumista tappiokierteeseen tuli tämän päivän tavoin Jukureista.

Peliitat aloitti ottelun todella räväkästi yllättäen vieraansa housut kintuissa. Sarvipaidat ovat tuskin koskaan olleet Heinolassa niin pahasti jaloissa kuin ensimmäisten minuuttien aikana. Kotijoukkueen Miika Heikkilä kaarsi maalin takaa ja etsi b-pisteen kaarelta mieleisensä vetopaikan ja laukoi viuhuvan vedon jukurimaaliin jo 33 sekunnin pelin jälkeen.

Jukureiden maalilla ensimmäistä minuuttiaan pelanneen maalivahti Juha Toivosen alku oli synkentyä entisestään maalivahdin pomputtaessa helpon vedon selkänsä taa. Toivonen ehti kuitenkin kauhoa kiekon maaliviivalta viime tingassa väljemmille vesille.

Toivosen ilta ei muutenkaan ollut kehuttava, sillä kiekot pomppivat kerta toisensa jälkeen torjunnoista suoraan eteen. Vastaavasti Antti Rautiola pelasi jälleen varmoin ottein läpi ottelun Peliittojen maalin suulla. Iltaan mahtui jälleen tärkeitä koppeja ja oikeilla hetkillä Rautiola rauhoitti peliä sulkemalla kiekkoa hanskaansa.

Peliittojen pelirohkeus ei riittänyt alkuminuuteilla nähdyn yltiöpäisen hyökkäyksen jatkamiseen, vaan joukkue ryhmittäytyi puolustamaan reviiriään tiiviinä viisikkona. Ote siirtyi vierasjoukkueelle. Paine pysyi heinolalaispäädyssä pitkälti Peliittojen huolimattoman avauspelaamisen ansiosta. Lähes järjestäen ensimmäinen syöttö kapsahti vastustajan lapaan.

Peliittojen huumori koetuksella

Suurin polemiikki ottelun aikana syntyi ensimmäisen erän loppuminuuttien tapahtumista. Kotijoukkueen Joni Isomäki tuomittiin jäähylle tyylipuhtaan näköisestä perstaklauksesta hyökkäyspäädyssä. Tuomariston silmin tilanne oli kuitenkin kampituksen arvoinen.

Jukureiden ylivoiman aikana kotijoukkueen kapteeni Aki Nurmista taklattiin rajun näköisesti kyynärpäällä Peliittojen päädyssä. Tuomariston katse oli kuitenkin toisessa päässä kenttää, jossa kiekko oli, joten jäähyä ei tilanteesta vihelletty.

Nurminen vimmastui tilanteesta ja paiskasi kypäränsä ja hanskansa jäähän protestoiden vielä kohtaloaan silmäkulma verta vuotaen tuomaristolle, mutta turhaan. Neula varmasti kääntyi tikattavana olleen Nurmisen haavassa, kun pukukoppiin kantautui mikkeliläiskannattajien iloista älämölöä tasoitusmaalin merkiksi erän viimeisellä minuutilla. Jukurit ajoi nopeasti kolmella miehellä maalille ja 1-1-maali kirjattiin Niko Laakkosen nimiin. Maalin syöttivät hyvin pelannut Jesse Juntheikki ja Jani Forsström.

Peliitat tuli toisen erän alkuun jälleen vahvasti ja Jesse Häkkinen oli lähellä onnistua maalinteossa. Erän loppupuoli oli taasen Jukureiden. Muutoin erä oli tasaista vääntöä, mutta kunnon vaaralliset maalipaikat olivat kortilla. Toisen erän ainoaksi tilastomerkinnäksi muodostui Kristian Kankaan kiinnipitämisrangaistus.

Heikkilä taikoi hattutempun

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannessa erässä. Huikeassa vireessä ollut Heikkilä kiitti valmennuksen luottamuksesta ja osoitti, ettei hämeenlinnalaisen nosto ykköskenttään ollut väärä ratkaisu. Heikkilä nousi keskeltä kohti maalia ja laukoi suoraan syötöstä voittomaaliksi jääneen 2-1-maalin ajassa 48.16. Syöttäjäksi maalin merkittiin edellisen maalin tapaan Henri Manninen ja Ville-Matti Koponen.

Heikkilä viimeisteli hattutemppunsa ylivoimalla ajassa 53:24. Heikkilä oli jälleen sijoittunut keskelle ja liike oli maalia kohti. Vastaavaa sijoittumista ja hakeutumista maalin eteen on nähty Peliittojen toimesta aivan liian harvoin tällä kaudella. Tällä kertaa maaliin syöttivät Mikko Lahtela ja Petr Stoukal, joka teloi itseään toisessa erässä, mutta palasi huilattuaan vielä kolmanteen erään.

Heikkilä oli lähellä tehdä jopa neljännen maalin jukuripuolustuksen rakoillessa. Heikkilä pääsi jo nokikkain maalivahti Toivosen kanssa, mutta veto osui maalin yläkehikkoon.

− Heikkilä veti hienon kiekkoillan, kehaisi jopa vierasjoukkueen valmentaja Antti Pennanen.

Jukurit haki lopussa kavennusta pelaten rohkeasti ilman maalivahtia jo kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Peli pyöri hyvin heinolalaispäädyssä, mutta usko ja toivo eivät laukaisupaikoilla enää riittäneet. Lopulta Jesse Häkkinen päätti vieraiden näennäisen pyristelyn laukomalla kiekon kaukaisuudesta tyhjään pussiin. Ensimmäisessä erässä kaltoin kohdeltu Nurminen sai hieman balsamia haavoilleen kerätessään syöttöpisteen Häkkisen maaliin. Syöttöpisteen sai tililleen myös Isomäki.

− Vauhdikas kiekkoilta. Sellainen tunne jäi, että oltiin joitain hetkiä niskan päällä. Peliitat kyllä iski tehokkaasti paikoistaan. Yksilötasolla oli onnistujia ja sitten taas niitä, joita pitäisi saada mukaan talkoisiin.. tai enhän minä tiedä kuka on mitenkin pelannut, pyöritteli Pennanen ja tarkensi:

− Olen vasta kolme viikkoa ollut mukana, joten en tiedä, miten kuka on aiemmin pelannut, mutta tämä on tämän hetkinen tilanne.

Peliittojen tappioputken katkeaminen näkyi varsin vapautuneena juhlintana jäällä ja etenkin Antti Rautiola osasi ottaa kaiken ilon irti vuoden ensimmäisestä kotivoitosta.

− Meillä loistava maalivahtipeli. Raaka (Rautiola) jatkoi hyviä otteitaan maalilla. Olen tässä sanonut, että ollaan tehty paljon töitä, mutta jääty ilman palkintoa. Ollaan pari viikkoa pelattu näin ja nyt saatiin palkinto. Onnistuttiin jopa ylivoimalla, hehkutti silminnähden tyytyväinen Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen.

Seuraavaksi Mestiksessä on edessä revanssiviikonloppu. Peliittojen parina on JYP-Akatemia, joka ei ole pystynyt kaatamaan Peliittoja vielä kertaakaan kuluvan kauden aikana. Perjantaina joukkueet pelaavat Jyväskylässä ja lauantaina Heinolassa. Jukureiden pariksi on valikoitunut KooKoo Kouvolasta, jota vastaan Jukureilla on ollut tiukkoja vääntöjä. Pari aloittaa perjantaina Kouvolassa ja lauantaina pelataan Mikkelissä.