Kun kaikki uppoaa

Peliitoilla alkaa palaset loksahdella paikoilleen.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Jukureilla piti olla helppo työ niistää täydet kolme sarjapistettä kotiinsa Heinolasta, mutta toisin kävi. Peliitat yllätti Mestiksen kestomenestyjät oikeutetusti rökälelukemin 7-2 (2-0, 5-2, 0-0).

Peliittojen ja Jukureiden välinen mittelö repesi käsittämättömällä tavalla kotijoukkueen hyväksi jo ennen ottelun puoliväliä, kun heinolalaiset latoivat kiekon viidesti jukurimaalin perukoille.

Mikkeliläisillä ei näyttänyt onnistuvan tänään oikein mikään; molemmat maalivahdit päästivät luvattoman paljon kiekkoja lävitseen, puolustus oli koko 60-minuuttisen aivan pihalla eikä hyökkäyksestäkään löytynyt vaadittuja tehoja.

Peliitat sen sijaan onnistui sarjakakkosta vastaan aivan kaikessa. Antti Rautiola oli maalillaan häikäisevä ja muusta miehistöstä pisteille ylsi peräti 12 eri pelaajaa. Esimerkiksi Jani Keinänen saalisti kolme syöttöpistettä ja viime kauden maaliruisku Henri Manninen iski kahdesti.

Manninen näytti mallia

Peliitat avasi maalihanat pelin kuudennella minuutilla. Manninen sai Ville-Matti Koposelta loistopassin maalin kulmalle, josta mies sutaisi kiekon pienestä kulmasta ohi hölmistyneen Petteri Similän.

Illan tuomarilinja Heinolassa oli tiukin miesmuistiin, minkä sai vierailijoista ensimmäisenä huomata Roni Rukajärvi, jolle vihellettiin 2+2 minuuttia korkeasta mailasta. Peliitat onnistuikin rokottamaan heti ensimmäisen pikkukakkosen aikana. Joonas Alanne ja Keinänen petasivat Kristian Kankaalle unohtumattoman tontin maalin kulmalle, josta laitahyökkääjä iski ensimmäisen maalinsa Peliittojen punanutussa.

Erän lopussa Rautiola esitti yleisöä kohahduttaneen torjunnan, kun kumiukkomaisesti torjunut äänekoskelainen huitaisi oman irtokiekkonsa ilmasta selkänsä takaa maalin yli. Kiekko olisi todennäköisesti tippunut maaliin, mutta peliittavahti piti kuparisensa vielä eheänä.

Eräsummerin soitua Peliittojen pääkäskijä Petri Karjalainen lähti tepastelemaan jäätä myöden tuomareita jututtamaan, mutta juttutuokio päättyi lyhyeen. Tuomarikaksikko Joonas Pinomaa-Jaakko Telkkisen tuomio oli tyly, sillä seepraduo langetti Karjalaiselle toimihenkilön pelirangaistuksen.

Karjalaista lehdistötilaisuudessa tuurannut apuvalmentaja Lauri Merikivi ei nähnyt kyseistä tilannetta.

- Sitä minä en ihan tarkkaan tiedä, mitä siinä tapahtui, mutta parempi keskittyä niihin pelaajiin, keitä siellä jäällä on.

Kaikki menee, kaikki menee!

Jukurit tuli toiseen erään kovalla sykkeellä, mutta kolmen tuhlatun maalinpaikan jälkeen kotijoukkue kuritti vieraitaan kolmannen kerran. Keinänen syötti Rautiolan torjuman kiekon läpiajoon luistelleelle Joonas Alanteelle, joka laukoi kiekon varmasti ylähyllylle. Tämä riitti Jarno Pikkaraiselle, joka vaihtoi Similän Tadeas Galanskyyn.

Punavalkoset kurmuttivat Galanskya kuitenkin Similääkin pahemmin. Tšekkivahti joutui nörtymään heti kättelyssä Christian Silfverin tylyttäessä nuorukaista kovalla lämärillään.

Jukurit sai pientä eloa peliinsä maalivahdin vaihdon jälkeen, ja se näkyi myös tulostaululla. Peliittojen joukkuerangaistus kostautui verisimmällä tavalla Toni Hyvärisen kaventaessa ottelun 4-1:een ylivoimalla.

- Tämä lähti liikkeelle jo eilisestä. Eilen pelattiin hyvä peli, ja tänään se kääntyi ylösalaisin. Meidän valmistautuminen meni suoraan reisille, kommentoi Jukurit-käskijä Pikkarainen pelin jälkeen.

Sarjajumbolta kuokkaan ottaminen tuntui korventavan jukurimiehistöä hullun lailla, sillä toisessa erässä mikkeliläiset aloittivat pikkusikailun ja nyhjäämisen. Peliitat piti hienosti hermonsa kurissa eikä lähtenyt kaikkiin turhiin nahisteluihin mukaan. Etenkin Patrik Lostedtia tuntui korventavan kenttätapahtumat, ja mies yritti saada Jesse Häkkisestä itselleen moneen otteeseen tanssiparia.

Joni Isomäki, Henri Manninen ja Moses Mustonen kuitenkin pitivät kukin osaltaan huolen siitä, että Jukurit ei tätä peliä voita. Mustosen ja Isomäen maalit syntyivät komeiden ylivoimakuvioden päätteeksi.

Joonas Kalliolan kavennus 6-2:een vastahyökkäyksestä ei enää riittänyt sytyttämään mikkeliläisiä, vaan vieraat lähinnä odottelivat kotiin pääsyä.

Kolmas erä ei hienouksia tarjoillut noin 650-päiselle yleisölle, vaan pelailun meininki paistoi kentältä aina katsomon ylimmille riveille saakka. Jukurit sai ajoittain vaarallisen näköisiä pyörityksiä Rautiolan kenttäpäätyyn, mutta hyvään vireeseen äitynyt maalivahti selvitti puolustuksen tuella loputkin tilanteet kunniakkaasti.

Tolppaa lähemmäksi vieraat eivät enää maalinteossa päässeet, ja Risto Mattilan uhrautuvan heittäytymisen maaliviivalla lämärin eteen takasi Peliitoille pitkästä aikaa kolmen pisteen voiton.

Stunttaava apuvalmentaja Merikivi oli tyytyväinen omiensa peli-ilmeeseen.

- Meillä oli päinvastainen tilanne peliin lähdettäessä kuin Jukureilla. Kaksi vierastappiota tällä viikolla ei ole mikään helppo lähtökohta otteluun. Mutta kyllä oli loistava ja taisteleva kotijoukkue tänään! Kaikki pelaajat pistivät jäällä kaikkensa likoon.

Peliitat jatkaa savottaansa ensi viikon keskiviikkona 16.10. Jyväskylässä JYP-Akatemiaa vastaan. Jukureilla taas on kasvojenpesun paikka perjantaina 18.10. kotonaan, kun vieraaksi saapuu Jokipojat.