Peliittojen pyörästä puhkesi kumi

Ville Halonen lopetti Peliittojen pyristelyt.
Joensuun Jokipojat pokkasi täydet kolme pistettä Heinolasta tuloksella 2-5 (2-2, 0-1, 2-2). Peliittojen kiri kantoi kolmannessa erässä maalin päähän, mutta Jokipojat kesti ja onnistui vieläpä komistamaan voittolukemia.

Molemmat joukkueet joutuivat lähtemään otteluun ilman päävalmentajiaan ja muutamia pelaajiaan, jotka olivat kaikki nuorten maajoukkueen mukana Ruotsissa. Muutoinkin loukkaantumiset ovat rienanneet niin Peliittoja kuin Jokipoikiakin.

Eniten poissaolot näkyivät Peliittojen pelissä. Etenkin puolustuspään loukkaantumiset ja ykkösvahdin ja kärkihyökkääjä Ville Leskisen puuttuminen näyttivät olevan liian kova pala purtavaksi.

Peliitat oli näennäisesti hallitsevampi osapuoli suurimmalta osaa ottelua, mutta kärsivällisesti ja maltillisesti pelannut joensuulaisyhdistelmä oli viimeistelyssään tarkempi. Peliittojen laukaukset ja viimeistely-yritykset olivat pääsääntöisesti luokattomia. Tarvittava tarkkuus maalintekoon löytyi vasta kolmannessa erässä.

Jokipoikien peli ei ollut aivan parhaissa uomissaan lyhyen joulutauon jäljiltä ja maalilla urakoinut kanukkivahti Daniel Spence torjui kiekkoja eteensä tarjoten kaikki mahdollisuudet isännille, joita tehoton punanuttulauma ei kyennyt hyödyntämään. Peliitoilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet kääntää tasainen ottelu voitoksi.

Jokipojat siirtyi johtoon ensimmäisessä erässä Heikki Puustisen maalilla. Koko ottelun kannalta ratkaisevaksi muodostui kuitenkin Sami Blomqvistin alivoimalla tekemä 2-0-maali kolmisen minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua. Peliitat tupeksi ylivoimalla ja päästi Jokipojat pahan tekoon.

Vierasjoukkueen kultakypärä Mikael Ruohomaa antoi oivaltavan syötön Blomqvistille, joka pääsi ponkaisemaan täydellä vauhdilla läpiajoon. Kahden maalin takaa-ajoasema tuskastutti Heinolan miehiä. Toinen erä oli heinolalaispainotteinen, mutta maalinteossa onnistui vain Jokipoikien latvialaispeluri Elvijs Biezais, jolle komean poikittaissyötön tarjosi maanmies Miks Lipsbergs.

Peliittojen kiri jäi torsoksi

Peliittojen hyökkäyspeli löysi tehonsa viimein kolmannessa erässä. Peliittojen illan työmyyrän Christian Silfverin uurastus palkittiin ja puolustaja onnistui tälläämään isäntien 1-3-kavennusmaalin kahden miehen ylivoimalla. Maaliin ei merkitty syöttäjiä, mikä kertoo osaltaan Peliittojen ylivoimakuvion toimimattomuudesta.

Tuukka Rajamäki onnistui vielä kaventamaan eron maaliin ja tilanne olikin 2-3 ennen kolmannen erän viidettä peliminuuttia. Jokipoikien Ville Halosen ja Lipsbergin halvat maalit erän loppupuolella lopettivat Peliittojen räpistelyn. Kotijoukkueen maalilla pelannut Anssi Pesonen ei pystynyt parhaimpaansa, vaikka torjuikin ajoittain mallikkaasti. Ratkaisuhetkillä torjunnat jäivät kuitenkin tekemättä ja pari maalia livahti selän taakse luvattoman helposti.

− Jokipojat oli hyvin valmistautunut. Ensimmäinen erä lähti tosi hyvin liikkeelle. Toisessa erässä pelattiin kypsästi. Siinä olisi ollut paikat vaikka ratkaista peli, mutta vastustaja oli sitkeä. Vaikea paikka pelata, Heinola näytti taas vaikeutensa, tunnelmoi vierasjoukkueen vetovastuussa ollut Jouni Varis.

Jokipoikien peli pyöri paljolti Ruohomaan taitavien käsien kautta, mutta onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Spence pysäytti Jokipoikien maalilla peräti 37 laukausta kun taas Peliittojen Pesoselle torjuntoja kertyi 25 kappaletta. Paluun Peliittoihin tehnyt Petr Stoukal oli ehdottomasti joukkueensa parhaimmistoa yhdessä Sifverin kanssa. Kultakypärää kantanut Joni Isomäki kunnostautui sen sijaan lähinnä törsäämällä tukun hyviä maalipaikkoja.

− Meillä oli vähän päinvastainen alku, vähän hengetön lähtö. Kone ei vain lähtenyt käyntiin käyntiin. Toiseen erään peli-ilme, energisyys ja kamppailupelaaminen paranivat huomattavasti. Oikeastaan se mistä kolmannen erän hyvä pätkä lähti, oli toisen erän viimeinen vaihto, jossa ketju Jesse Häkkinen - Jukka Sompi - Henri Manninen teki huiman suorituksen - ensin riisti kiekon ja punnersi maalille ja voitti vielä irtokiekon ja sai hankittua siitä meille ylivoiman kolmanteen erään, kertasi Peliittojen ruorissa ollut Lauri Merikivi.

− Kolmannessa erässä meillä oli vielä hyvä hetki tulla tasoihinkin, mutta sitten lopussa niin sanotusti kumit puhkesivat ja lopputulos tietysti harmittaa, Merikivi harmitteli.

Voitonjuomien korkkailuun ei Jokipojilla jää aikaa, sillä ärjypaitojen on oltava skarppeina ottamassa vastaan K-Vantaa jo sunnuntaina Joensuussa. Peliittojen on myös jatkettava eteenpäin uusin eväin, sillä edessä on tuiki tärkeä häntäpään voimainkoitos Jyväskylässä JYP-Akatemiaa vastaan.