Peliitat kaatui taistellen

HCK sai puhkua tosissaan kaataakseen pontevasti esiintyneen heinolalaisjoukkueen
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
HC Keski-Uusimaa sai tehdä täyden päivätyön Heinolassa. Loukkaantumisista kärsivä kotijoukkue Peliitat taisteli sitkeästi viimeiseen asti häviten lopulta maalein 2-3 (0-1, 1-0, 1-2). Heinolalaisjoukkueen tasoitus oli viime sekunneilla lähellä.

Valitettavan harvalukuinen, mutta sitäkin innostuneempi yleisö sai nähtäväkseen todella viihdyttävän ja jännittävän jääkiekkopelin. Ennakkoasetelmien perusteella HCK olisi voinut viedä puolustajapulaa potevaa kotijoukkuetta kuin kuoriämpäriä, mutta toisin kävi.

Peliitat oli kotikaukalossaan pitkästä aikaa todellisella taisteluasenteella liikenteessä. Ykköspuolustaja Christian Silfver on viimeisin nimi loukkaantuneiden puolustajien listalla, joten puolustajan tonttien täyttämiseen tarvittiin hyökkääjä Tuukka Rajamäen apua, joka selvisikin tehtävästään hyvin arvosanoin.

Koko joukkue pelasi uhrautuvasti puolustaen viisikkona tiiviisti. Maalille Peliitat sai Antti Rautiolan takaisin Lahdesta. Erinomaisesti torjunut Rautiola tarjosi jälleen joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Ottelun ensimmäinen erä mentiin vielä tunnustellen. Ainoan maalin iski vierasjoukkueen Julius Nyqvist neljä minuuttia ennen erän loppua. Osumaa tutkittiin videolta minuuttitolkulla ennen kuin erotuomarin käsi näytti aloitusta keskiympyrään. HCK oli lähellä onnistua vielä toistamiseen, sillä kiekko kilahti yläputken sisäreunan puolella Rautiolan selän takana.

− Ensimmäisen erä meni molemmilta joukkueilta vähän pelaillessa. Pelattiin niin sanotusti alta pois. Meillä oli koko ottelun ajan vaikeuksia päästä Peliittojen aluepuolustukseen sisään. Meni vähän kevätpörriäisen lukemiseksi koko toiminta. Siitä puuttui tylyys ja päättämisen meininki, vierasjoukkueen päävalmentaja Mikael Kotkaniemi ruoti.

Ensimmäiset jäähyt vihellettiin toisen erässä. Peliitoille tuomittiin jäähy väärästä vaihdosta, mutta pian perään keravalaisille kaksi pikkukakkosta lyhyen ajan sisään. Kotijoukkueen hetkellisestä 5-3-ylivoimasta ja sitä seuranneesta yhden miehen etulyöntiaseman aikana ei vaaratilanteita Aleksis Ahlqvistin vartioiman HCK-maalin edessä syntynyt.

Vauhtiaan toiseen erään nostanut HCK jälleen kotijoukkueen maalipuita ja loi tukun vaarallisia tilanteita, mutta maalinteossa oli Peliittojen vuoro onnistua. Ville-Matti Koponen ja Joni Isomäki namuttelivat omasta päästä käynnistyneen vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon Marko Rairamalle, joka pääsi luutimaan lätyn maalin kulmalta tyhjiin.

Erän puolivälin krouvilla syntynyt tasoitus toi virtaa ja energiaa kotijoukkueen pelaamiseen ja Peliitat pelasi erän loppupuoliskon kuin hurmiossa. Painetta ja tilanteita alkoi syntyä nyt myös vierasjoukkueen päätyyn. Erän lopussa tuomittiin vielä jäähy keravalaisjoukkueen kultakypärä Kristian Ruismalle. Peliitat ei pystynyt tätäkään ylivoimatilaisuutta hyödyntämään.

HCK:n tehotuokio liikaa Peliitoille

Kolmas erä eteni tasaväkisenä vääntönä. HC Keski-Uusimaa löysi maltin ja rauhallisuuden hyökkäyspeliinsä ja onnistui tekemään kaksi maalia puolentoista minuutin sisään. Ensin onnistui Paavo Ylipaino ajassa 47.07 ja hetkeä myöhemmin Jesse Uronen ylivoimalla. Urosen ylivoimamaali oli komeaa katseltavaa. Ruisma ja Roope Ranta pelasi taitavasti kiekon maalin kulmalla seisseelle Uroselle, eikä Mestiksen entinen maalikuningas moisesta paikasta erehtynyt.

Peliittojen selkärangan ounasteltiin jo katkenneen, sillä vyörytys Rautiolan maalilla jatkui. Muutamat kotijoukkueen pelaajat pelasivat todella kovalla asenteella ja yksi näistä oli Rairama, joka onnistui hieman yllättäen kaventamaan lukemiksi 2-3 ajassa 51.23. Maalin syöttivät jälleen Isomäki ja Koponen. Hurjasti raatanut Rairama oli eittämättä illan hahmo.

Energia virtasi jälleen kotijoukkueen pelaajien pohkeissa ja usko voittoon heräsi taas henkiin. Peliitat taisteli raivoisasti hyökäten rohkeasti puolustuksen kustannuksella, mutta hätää heinolalaisilla ei ollut Rautiolan hoitaessa karkuun päässeet keravalaishyökkääjät.

Lopussa Peliitat pelasi kaksi minuuttia ilman maalivahtia. Vasta loppuminuutilla Peliitat sai paineen kuudella kenttäpelaajalla HCK:n päätyyn. Vaarallisimmat tilanteet ajoittuivat hyvän elokuvan tavoin loppuhetkiin. Kerran kiekko leijaili hiukan maalin ylitse ja loppusekunneilla lähtenyt viimeinen laukaus kalahti sivutolppaan.

− Kyllähän tuo vähän kirpaisee. Pystyttiin lopussa vielä luomaan hyviä paikkoja ja edelleen se ensimmäinen maali joka hyväksytään, niin kukaan ei hallissa näe, onko se kiekko maalissa, mutta tuomarit sen pystyy vaan hyväksymään. Kalliita tuomioita, mutta ei me siihen kaaduttu, harmitteli kotijoukkueen valmentaja Petri Karjalainen.

Tuomarilinja nostatti tunteet pintaan kummankin joukkueen vaihtoaitioissa. Valmentajat keskustelivat otteluvalvojan kanssa tiukkasävyisesti "tivolinpyörittäjien" vihellyksistä ja tulkinnoista pukukoppikäytävillä ottelun jälkeen. Lehdistötilaisuudessa raitapaidat maltettiin kuitenkin jättää rauhaan.

− Viime kerralla kun oltiin täällä, pelattiin kolme minuuttia ja voitettiin. Nyt pelattiin kymmenen minuuttia kolmannesta erästä tätä peliä ja saatiin onneksi pisteet mukaan. Ainoa mikä tältä illalta tyydyttää on nämä kolme pistettä. Ei onnistuttu tänään valmistautumisessa, soimasi Kotkaniemi miehistöään.

Vaikeita hetkiä elävän heinolalaisjoukkueen valmentaja Karjalainen oli syystäkin ylpeä joukkueestaan.

− Erittäin hyvin valmennettu ja rutinoitunut miesten joukkue oli vastassa. Ensimmäinen erä oli hakemista toisessa ja kolmannessa onnistuttiin puolustamaan hyvin keskustaa. Kyllä vastustajan hyökkäysalueen pelaaminen on haastavaa komplata, Karjalainen kommentoi.

− Olen erittäin ylpeä meidän pelaamisesta ja tekemisestä. Ollaan nyt todella kovilla. Jani Keinänen (kultakypärä) tippui ensimmäisen erän jälkeen, hyökkääjiä pelaa pakkeina ja Roland Hofer pelaa yksijalkaisena. Todella miehekäs taistelu. Pienestä kiinni, että olisi saatu jotain itsekin irti. Nyt vaan ajatus kohti perjantain peliä, Karjalainen lopetti.

Seuraavat koitokset joukkueilla on edessään itsenäisyyspäivän perjantaina. Peliitat saa Heinolassa vastaansa "kuuden pisteen" ottelussa Jokipojat. HCK isännöi puolestaan kuumaa paikalliskamppailua K-Vantaata vastaan. Ottelut alkavat poikkeuksellisesti kello 16.00.