Heljangon uskomaton ilta siivitti LeKin voittoon − "Hän oli todella hyvä skorpionitorjuntoineen"

MESTIS / Raportti
Heljanko pelasi häikäisevän ottelun.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Christian Heljanko oli kaukalon herra, kun LeKi kellisti TUTOn kotihallissaan. Nuorelle maalivahdille kertyi nollapeliin päättyneessä ottelussa peräti 44 torjuntaa.

TUTO painoi päälle etenkin ottelun lopussa kuin yleinen syyttäjä, mutta LeKi onnistui säilyttämään aiemmin ottelussa hankkimansa 2−0-johdon loppuun asti. Maalivahti Christian Heljanko oli huikeassa vireessä torjuen kaikki 44 kohti tullutta kiekkoa.

Heljangon iltaan mahtui lukuisia hyviä perustorjuntoja sekä muutama ihmismielen tajunnan tason ylittävä pelastus. Paras esimerkki tästä oli päätöserässä nähty hyppytorjunta, josta tuli mieleen skorpionin saalistus. Kiekko tarttui räpylään jäätävällä varmuudella.

− Emme edes tehneet Heljangosta hyvää, vaan hän oli tänään vaan todella hyvä skorpionitorjuntoineen kaikkineen, ihasteli TUTOn päävalmentaja Miika Elomokin.

Vierasjoukkue tuli otteluun vahvasti karvaten ja taistellen. Lataus saattoi mennä Samu Suomisen osalta hieman yli, sillä hän laukoi kiekkoa selvästi vihellyksen jälkeen. LeKin uusin tulokas Niclas Lucenius antoi Suomiselle muistutuksen, ja sai itse kaksiminuuttisen. Suominen sai tempustaan käytöskympin.

Heljanko esitteli varmoja torjuntoja jo avauserässä. Varma liuku Joonas Toivasen laukauksen eteen ylivoimalla oli osoitus nuoren veräjänvartijan illan pelihuumorista.

LeKi pääsi otteluun mukaan ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen toden teolla. Sami Kaislehto iski Ismo Nikkisen poikittaissyötöstä illan ensimmäisen maalin.

− Kaislehto on tehnyt nyt maalit kahteen peräkkäiseen kotiotteluun. Myös meidän nuoret jätkät olivat tänään rohkeita menemään väleihin katselematta keitä oli vastassa. Heillä oli munaa tänään, iloitsi LeKin päävalmentaja Miikka Kuusela omiensa esityksestä.

Toiseen erään LeKi sai melko pian ylivoiman, jolla Waltteri Hopposella oli oiva vetopaikka. Karolus Kaarlehto turkulaisten maalilla selvitti kuitenkin tilanteen. Vaikka TUTO hallitsikin pelillisesti, teki LeKi ottelussa seuraavan maalin.

Jere Helenius tekaisi niin ikään poikittaissyötön jälkeen kiekon ohi Kaarlehdon. Tilanteen jälkeen kakkossyötön maaliin saanut Janne Seppänen kävi pukukopin puolella tikattavana. Hänen hammaskalustonsa oli kokenut kovia hetkeä aiemmin kulmaväännössä.

− Ottelusuunnitelmamme oli, että puolustamme hyvin, jotta pääsemme hyökkäämään yhdessä. Teemamme on viime aikoina ollut "kokoajan paras yhdestä" − tavoittelemme paikkaa auringossa, Kuusela kertasi.

Kolmannessa erässä TUTO aloitti hapuillen rynnistyksensä. Vieraat ottivat kaksi peräkkäistä jäähyä.

Alivoimista selvittyään TUTO aloitti hirmuisen vyöryn kohti Heljangon vartioimaa maalia. Heljangolla ei kuitenkaan tuntunut olevan minkäännäköistä hätää, vaan hän napsi skorpionitorjunnan lisäksi useita muitakin laukauksia varmasti syliinsä.

Hänellä oli myös torjuntojensa lomassa aikaa nostattaa yleisön tunnelmaa nostelemalla käsiään ikään kuin halutakseen lisää ääntä halliin.

− Heljanko oli tänään uskomaton. Aivan hemmetin hyvä, kehui Kuusela vuolaasti LeKin viimeistä lukkoa.

LeKi joutui vielä alivoimalle vajaa viisi minuuttia ennen loppua, mutta Heleniuksen ja Valtteri Ilomäen taistellessa tärkeitä blokkauksia, selvitti saukkolauma ottelun loppuun asti kunnialla.

Ottelun viime sekunneilla nähtiin vielä kummallinen tilanne, kun linjatuomari vihelsi LeKille pitkän kiekon, vaikka joukkue pelasi alivoimalla. Lopulta aloitus tuotiin keskiympyrään, eikä TUTO enää päässyt hätyyttelemään LeKi-maalia.

− Linjatuomarit ottivat tänään ehkä hieman liikaa roolia puolin ja toisin. LeKi rokotti meitä virheistä, ja maalit jäivät meidän osaltamme puuttumaan. Alivoima oli hyvää, mikä on tärkeää kevättä ajatellen, summasi Elomo lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle