Hakametsän glamour ja Lassi Mattila siivittivät LeKin voittoon

MESTIS / Raportti
Lassi Mattila riehaantui tuulettamaan oikein kunnolla hienon illan päätteeksi.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
LeKi isännöi TUTOa poikkeuksellisesti Tampereella Hakametsän hallissa. LeKin ennätysyleisö pääsi todistamaan kotijoukkueen riemukasta 3-2-taisteluvoittoa sarjakakkosesta.

Lempäälän Kisa oli siirtänyt vuoden viimeisen ottelunsa naapuriin Hakametsään ja yritti näin kosiskella tamperelaisyleisöä ja saada Mestikselle lisää näkyvyyttä. Joukkue teki parhaansa tavoitteen eteen ottaen 3-2-"kotivoiton" erittäin viihdyttävän kiekkoillan päätteeksi.

− Ennen peliä oli ihan erilainen fiilis kuin yleensä. Pelin jälkeen tuntuu hienommalta kuin kolmen pinnan jälkeen normaalisti ja varmasti yleisö löytää Lempääläänkin tämän esityksen jälkeen, tunnelmoi ottelun sankari LeKin Lassi Mattila.

− Tämä oli hieno tapahtuma, niin LeKille kuin Mestikselle. Näkyvyyttä tulee hienosti, LeKin Jarkko Glad puolestaan kehui lehdistötilaisuudessa.

Peli pysyi avoinna sankareille

Ensimmäinen erä mentiin tasaisissa merkeissä, eikä kaikkia kortteja haluttu vielä paljastaa vastustajalle. Hieman tunnustelevan ja rauhallisen alun jälkeen rupesi maalipaikkoja syntymään kuin liukuhihnalta molempien päästessä yrittämään viimeistelyä.

TUTO kontrolloi paremmin omaa peliään, kun muun muassa hyökkäyksiin lähdössä se oli LeKiä edellä. Kotijoukkue kuitenkin paikkasi puutteensa kovalla taistelulla. Kova näyttämisen halu oli selvästi nähtävissä 1750-päiselle yleisölle.

LeKin karkasi kolmesti läpiajoon ennen kuin avausmaali syntyi. Ensin Olli Henriksson ja sitten Mika Niemi tuhrivat omansa. Ylivoimalla Toni Kallela syöksyi pakkien keskeltä myös yksin TUTOn maalivahti Kimmo Meriläistä vastaan, mutta epäonnistui. Lopulta Elmeri Kaksonen oli oikeassa paikassa ja latoi riparin sisään ajassa 9.16.

TUTO oli myös hyvin pelissä mukana, eikä ero joukkueiden välillä kasvanut missään kohtaa kovin suureksi. Vierasjoukkueen ykkösketjusta puuttuivat Aki Keinänen ja Tuukka Pulliainen, mutta korvaajat olivat myös kovaa luokkaa. Ville-Vesa Vainiola ja Antti Virtanen muodostivat Anrei Hakulisen kanssa TUTOn vaarallisimman kolmikon.

Sama ketju värkkäsi myös ottelun tasoitusmaalin ensimmäisessä erässä. Hakulinen ja Vainiola pääsivät kaksin Petteri Frimania vastaan ja lopputuloksena Vainiola latasi komeasta syötöstä limpun maaliin.

Erän lopulla LeKi pääsi vielä ylivoimalle ja Aki Juuselalle siunaantui loistava paikka vain viisi sekuntia ennen summeria. Meriläinen kuitenkin pelasti maalin hyvällä torjunnallaan.

Kun Antti Virtaselle ei maistunut..

Jos ensimmäinen erä oli tasainen, nousi toisessa kuskin pukille Lempäälän Kisa. Joukkue oli taisteleva, luisteleva ja ahnas niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin.

TUTO joutui kahden miehen alivoimalle, kun Miika Franssila ja Niko Palonen ottivat jäähyt lähes peräjälkeen. Jäähyjen aikana LeKi sai viisi avopaikkaa, mutta Meriläinen kesti. Henriksson tuhri kahdesti, Antti Hilden täräytti ylärimaan ja Kallelakaan ei osunut paikastaan.

Hakametsän yleisö sai jännitettävää, kun Vilho Virmavirta rikkoi läpiajoon päässyttä Antti Virtasta. Virtanen sai rangaistuslaukauksen ottelun puolivälissä ja yritti ujuttaa kiekon Jarno Laitisen längistä sisään. Längistä se menikin, mutta Laitinen pysäytti kiekon mailallaan juuri maaliviivan päältä.

Japa otti kiinni tänään sen, mitä pitikin. Pelattiin suunnitelman mukaan ja hyvällä moraalilla, Glad taustoitti.

..nousi sankariksi Lassi Mattila

Erän loppu oli Hakametsässä ennen Liigaa pelanneen Lassi Mattilan juhlaa. Ensin hän vei kotijoukkueen maalin johtoon tilanteesta, jota edelsi Henrikssonin pelin neljäs avopaikka. Mattila niittasi kiekon siihen kuuluisaan Juhani Tammisen lanseeraamaan "kenkälaatikkoon" eli ylänurkkaan.

Vain muutama minuutti edellisestä ja LeKin oma kasvatti Mattila vei mäyräpaidat kahden maalin karkumatkalle. Jos muistatte vielä Niko Kapasen 3-1-maalin 2011 MM-finaalissa, oli LeKin osuma lähes sen kopio.

− Tänään syttyi tuulettamaankin maaleja enemmän kuin tavallisesti. Oli ehkä hienoin Mestis-voitto sitten sen pudotuspelikevään, kun edettiin välieriin, Mattila fiilisteli.

TUTO pärjäsi hyökkäyspäässä mukiin menevästi, etenkin Vainiolan ykkönen ja Anton Kokkosen johtama kolmosketju, mutta omassa päässä se oli ajoittain tuuliajolla. Puolustajia kierrettiin liian helposti ja LeKin kolmatta maalia edelsi paha kiekonmenetys omalla alueella.

Yleisö sai lopulta haluamansa

Kolmanteen erään TUTO arvatenkin nosti kovasti prässiään ja pakotti LeKin puolustamaan johtoaan jättäen hyökkäämisen vähemmälle. Kisa kuitenkin onnistui pitämään turkulaiset poissa avopaikoilta ja oli tarpeeksi nöyrä purkupaikan tullessa.

Iso kaukalo teki pelille hyvää, kun vertaa Lempäälässä käytäviin tavallisiin runkosarjavääntöihin. Etenkin Toni Kallela oli aivan eri mies kuin lauantaina Keravalla ja sai hyvää tulitukea Elmeri Kaksoselta. Peli ei mennyt yhtä paljoa kulmissa pyörimiseksi ja oli yleisöystävällisempää, vaikka tempo ei samana säilynytkään kuin Lempäälässä.

TUTO sai kavennuksensa, kun peliä oli jäljellä kymmenen minuuttia. Siirretyn rangaistuksen aikana kiekko otti pomppujen pompun ja löysi tiensä maalinedusruuhkasta verkon perukoille. Tekijäksi merkittiin rankkarissaan epäonnistunut konkarihyökkääjä Virtanen.

Lopusta teki mielenkiintoisen Petteri Frimanin ottama pelinviivyttämisjäähy, kun aikaa oli reilut kaksi minuuttia. Samalla TUTO käytti aikalisänsä ja otti maalivahdin pois, kun jäljellä oli puolitoista minuuttia.

Jarkko Pyymäki raastoi kellosta pois noin puoli minuuttia, mutta siitäkin huolimatta vierailijalla oli saumansa tasoitukseen. Virtanen pääsi lämäämään neliön keskeltä ja Vainiola nosti karkeasti maalin yli kaksi vastaan yksi-tilanteessaan.

Lopulta summeri pelasti LeKin, joka sai tarjoilla Hakametsän yleisölle hienoa herkkua voiton merkeissä.

− Todella iso voitto meille eilisen ruman tappion jälkeen. Toivottavasti pojat muistavat tunteiden eron tämän ja eilisen välillä, mietiskeli Glad lopuksi.

− Eteenpäin! Ottaa päähän todella paljon, murisi vähäsanainen TUTOn Ismo Lehkonen.

Molemmat jatkavat tästä uuden vuoden viettoon. Vuoden 2014 LeKi avaa kotonaan Kiekko-Vantaata vastaan alkavan viikon perjantaina. TUTOn seuraava ottelu onkin keskinäinen kohtaaminen lauantaina 4.1., kun LeKi vierailee Kupittaalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle