UJK taipui ylivoiman edessä

Ottelun ennakkoasetelmat olivat hyvinkin selvät. Vain yhden pisteen tällä kaudella saalistanut UJK ei lisäisi pistetiliään, ellei KooKoo leijailisi pahasti pilvissä komean K-Vantaa-voiton jälkitunnelmissa. Uusikaupunkilaiset onnistuivat kuitenkin pitämään pelin tiukkana lähes kaksi erää. KooKoon 5-1 (0-1, 3-0, 2-0) voiton pääarkkitehtinä hääri Timo Nurmberg.

KooKoon maalia vartioi tänään kokenut Sami Heikkinen, jonka Carl Grahnin loisto-otteet on alkukaudesta pitänyt vaihtopenkillä. Kenttäpelaajista sivussa olivat Mikko Outinen (nilkka) ja Marko Levänen (kylki). Vierilijat puolestaan joutuivat tulemaan toimeen vasin viidellä puolustajalla, kun luottopakki Jari Laihi oli poissa työesteiden vuoksi.

Ottelun ensimmäiset vaihdot olivat hyvinkin tasaväkisiä. Ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin UJK-maalilla reilun minuutin pelin jälkeen. Puolustajan purkukiekko pomppasi kohti maalia Mikko Mattilasta, mutta Matias Valavuon reaktionopeus säästi vierasjoukkueen takaiskulta. Toisessa päässä Pasi Reunaselle pedattiin hetkeä myöhemmin oiva paikka, mutta mies lakaisi vain pölyt pois kiekon päältä.

Pian kuitenkin ote siirtyi isännille. Ensimmäisen pyörityksen sai aikaiseksi Teemu Timoskaisen johtama KooKoon kolmoskentällinen vajaan parin minuutin pelin jälkeen. Ketju tykitti kohti Valavuon vartioimaa maalia ainakain viidesti. Minuuttia myöhemmin Timo Nurmberg löysi Reino Soijärven maalinkulmalta, mutta veto kolahti sivurautoihin. Viitisen minuutin päästä Timoskainen pääsi nokitusten Valavuon kanssa, mutta molarilla oli helppo työ torjua epäonnistunut veto.

Hivenen ennen erän puoltaväliä UJK:lla oli mahdollisuus avausmaalin tekoon. Topi Riutta jätti kiekon nerokkaasti Maksim Ivanoville, joka pääsi kuin varkain läpiajoon. Taito ei riittänyt kuitenkaan Heikkisen ohittamiseen, ja pääsipä joku kouvolalaispelurikin miehen yritystä häiritsemään. Koukkaamisjäähykään ei olisi ollut tilanteesta oikeusmurha.

Ensimmäinen merkintä ottelupöytäkirjaan kynäiltiin ajassa 12.37 kun Mattilan kaatanut Sami Häätylä sai kakkosen. KooKoo sai ylivoimapyörityksen käyntiin nopeasti, mutta mitäs sitten kävikään… Tony Grönroos sähelsi kiekon viivan yli ja Marko Raita karkasi harhasyötöstä läpiajoon. Kiekko jäi Heikkisen alle, mutta Miika Kaski pelasi tilanteen loppuun, ja tarjosi teksti-tv:n ääressä jännittäneille kotkafan(e?)ille tällä kaudella harvinaista herkkua siirtämällä vierailijat 0-1-johtoon. Toinenkaan alivoimamaali ei ollut kaukana. Heti keskialoituksen jälkeen Riutta oli karata, mutta kouvolalaispuolustaja luisteli miehen kiinni viime hetkillä.

Ylivoima ei tuottanut tulosta: lähimmäs pääsi Ossi Louhivaara, jonka ohjaus meni UJK-maalin ohi tolppaa hipoen. Ajassa 15.37 vierasjoukkue otti toisen kakkosensa. Rami Kaupinsalo koukki aivan turhaan vastustajaa hyökkäysalueella, ja kun vastustaja vielä sopivasti kaatui, vihelsi Tuomas Pöyhönen Kaupinsalolle kampituksen. Ylivoimalaukaukset sujahtelivat kuitenkin järjestään ohi; Tomi Lindforskaan ei pystynyt avaamaan kauden maalitiliään, vaikka edessä oli lähes tyhjä maali. Valavuo jotui kiekon eteen erän aikana 13 kertaa, vaikka valtaosa vedoista ohi menikin, ja Heikkinen vain viidesti.

Nurmberg ottaa ohjat käsiin

Toisen erän näkyvin hahmo oli Timo Nurmberg. "Tinke" tarjosi avopaikan Soijärvelle jo vajaan minuutin kohdalla, mutta Reino steppaili kiekon päällä liian kauan. Hetkeä myöhemmin, Tomi Lindforsin ja UJK-ylivoiman aikana, sama mies esitti osaamistaan. Nurmberg kikkaili alivoimalla läpi ukilaispuolustuksen kävelyvauhdilla, mutta mies saatiin kumoon juuri maalin edessä. Vieraiden ylivoima ei tuottanut yhtään laukausta.

Jäähyn jälkeen KooKoon nuori Ossi Louhivaara osoitti nopeutensa harhauttamalla hienolla kikalla puolustuksen. Kiekko karkasi kuitenkin kriittisellä hetkellä lavasta, ja jatkovedon pelasti jälleen Valavuo. Pasi Reunasen jouduttua boksiin UJK pelasi uhrautuvaa alivoimaa. Se ei kuitenkaan aivan riittänyt, sillä KooKoo tasoitti pelin vain kuusi sekuntia ennen rangaistuksen päättymistä. Jari Raattama pysäytti liian hiljaisen purkukiekon siniviivalla ja syötti maalin kulmalla odottaneelle Timoskaiselle, joka pisti kiekon sisään veskarin längistä yhdellä kädellä ohjaten.

Ottelun puolenvälin tienoilla UJK:lla oli jopa pienoinen ote pelistä. KooKoo onnistui kuitenkin tekemään seuraavankin maalin. Nurmberg karkasi laidalta läpi ja ajoi maalille. Kiekko karkasi, mutta takamiehenä ollut Mattila pääsi lataamaan lämärin sydämensä kyllyydestä. Tarkka ja kova veto - tilanne 2-1 ajassa 33.04.

Minuuttia johtomaalin jälkeen Ossi Louhivaaran veto oli lipsahtaa maaliin Valavuon kainalosta. Lari Virtanen pelasti kiekon maaliviivalta, mutta huitaisi samalla Louhivaaran naaman verille. Pöyhönen antoi pelin käydä Heikkisen maalin luona, vaikka Louhivaara makasi toisessa päädyssä vierellään auttamaan tullut toinen KooKoo-peluri. Vihdoin peli vihellettiin poikki ja linjamiehet kävivät kertomassa päätuomarille mitä tilanteessa tapahtui - Virtaselle 2+2.

Heti ylivoiman alussa UJK sai lisää jobinpostia. Sami Häätylä yritti estää Nurmbergin etenemisen, ja miehet kaatuivat. Tilanteessa Häätylä kolhaisi kasvonsa ilmeisesti Nurmbergin luistimeen jajoutui poistumaan paikattavaksi. Mies palasi peliin kuitenkin kolmannessa erässä, leuka teipattuna. Vieraat saivat kuitenkin samasta tilanteesta vielä jäähyn, kun Pöyhönen ei enää jaksanut odottaa Mykkäsen palaverin päättymistä. KooKoo siis pääsi kahdeksi minuutiksi pelaamaan viidellä kolmea vastaan.

Ensimmäinen YV-laukaus kilpistyi oman pelaajaaan, JP Holopaisen nilkkaan. Vaikka kipeää tekikin, nojasi mies mailaan ja jäi maskimieheksi seuraavan puolen minuutin ajaksi. Ilmeisesti siitä pelstyneenä ei joukkue uskaltanutkaan enää laukoa, kunnes Nurmberg lopulta laukoi kiekon kolmannen kerran Valavuon selän taa.

Maalintekijä Miika Kaski pääsi myös alivoimalla läpi. Sami Heikkinen tuli siniviivalle vastaan legendaarisen Kusti Haajan mallin mukaisesti, mutta Kaski ei saanut koskaan lauottua kiekkoa kohti tyhjää maalia. Erän viimeisen minuutin aikana sekä ukilaisten kakkos- että kolmoskenttä saavat hyökkäykset aikaiseksi, mutta ainoaksi merkinnäksi jää Reunasen turha kiinnipitämisjäähy. Torjunnat olivat ensimmäisen erän kaltaiset 11-6.

Aikaa tappaen

Lopullinen niitti kotivoitolle syntyi ylivoimalla vajaan puolen minuutin pelin jälkeen. Valavuo torjui Tatu Katteluksen ensimmäisen laukauksen hyvin, mutta ei voinut jatkolle mitään. Sen jälkeen hallilla odoteltiinkin lähinnä loppusummeria, päätöserässä Valavuo torjui vain viisi vetoa, Heikkinen kaksi.

KooKoon viidennennestä maalista vastasi alivoimalla hyvän ottelun pelannut Ossi Louhivaara. Ivanov yritti viedä kiekon alueelle Mikko Kinnusen jäähyn aikana, mutta menetti sen Jussi Onnelalle, joka vapautti laidalla kytäänneen Louhivaaran. Valavuon mentyä hyvissä ajoin maihin, oli Ossilla helpohko työ tehdä kauden viides maalinsa ajassa 43.54. Kotijoukkue iski erässä vielä kuudennenkin maalin, mutta Pöyhönen oli ehtinyt viheltää pelin jo aiemmin poikki.

Terveisiä tuomareille

Kentän kuningas oli tänään Timo Nurmberg, joka teki käytännössä mitä halusi. Myös nopea ja taitava Ossi Louhivaara oli elementissään sarjan ehkä hitaimman ja kokemattomimman puolustuksen kanssa. Otteet joukkueella olivat kuitenkin kaukana siitä, mitä se esitti muutama päivä sitten. Pahimmat katkot sattuivat Tony Grönroosille ensimmäisessä erässä: kiekonmenetyksiä, harhasyöttöjä ja viivasähellyksiä. Myös maalitykki Reino Soijärven ruuti oli ikävän märkää, maaleja ei syntynyt useasta avopaikasta huolimatta.

Vierasjoukkueesta erottui muutama pelaaja edukseen, lähinnä kakkos- ja kolmosketjun laidoilta. Topi Riutta oli mukana lähes kaikissa laukaukseen päättyneessä hyökkäyksessä ja Marko Raita oli joukkueen pahin pideltävä. Virolainen Maksim Ivanov oli liukas liikkeissään, mutta suunta oli usein väärä: poispäin siitä maalista mihin kiekko pitäisi laittaa. Puolustuksella oli hankala tehtävä, vain viisi miestä ja runsaasti alivoimaa. Ainoastaan Mikko Rantanen erottui joukosta, lähinnä kai siksi että mies laukoi kiekon viiden sekunnin sisään kahdesti KooKoon vaihtoaitioon. Matias Valavuo pelasi varman pelin. Huippuvenymisiä ei nähty, muttei mokiakaan. Epävarmempi maalivahti olisi lipsauttanut taakseen muutaman enemmän. Plussaa on annettava koko joukkueelle siitä, ettei se lyönyt peliä läskiksi tai turhautunut sikamaisuuksiin.

UJK:n Aki Mykkänen ei kovin ruusuisia terveisiä Tuomas Pöyhöselle lähettänyt.

-Jos tästä tulee sakkoja niin tulkoon, hän aloitti. Vituttaa tuollainen tuomaripelleily. Olemme yrittäneet tällä kaudella pelata reilua kiekkoa. Meillä on pieni budjetti ja ehkä sen vuoksi hivenen muita kapeampi pelaajamateriaalikin, mutta ei sen pitäisi vaikuttaa. Olemmem tällä kaudella joutuneet joka pelissä pelaamaan myös kolmea tuomaria vastaan.

UJK kohtaa maanantaina TV-ottelussa Kiekko-Vantaan.

-Tänään oli vastassa ehkä sarjan taitavin YV-joukkue. Olen tyytyväinen peliimme ja taisteluun, mutta ei se perkele riitä jos joutuu pelaamaan alivoimalla koko ajan, hän jatkoi. Pitää vain yrittää kasvaa ja oppia. Ja toivoa parempia tuomareita. Maanantaina Vantaata vastaan tulee kyllä kovaa kyytiä.

KooKoon Reijo Mansikka oli tyytyväinen kahteen pisteeseen.

-Ihme, että UJK:lla on kasassa vasta piste. Pelasimme hyvällä asenteella suoraa, yksinkertaista peliä. Hukkasimme paljon maalipaikkoja, mistä tuli sitten vähän tuskainen olo, ja liikaa varovaisuutta. Kaksi tärkeää pistettä kuitenkin, Mansikka lopetti.

UJK:n tilanne ei kovin ruusuiselta näyttänyt. Mukana oli vain 17 kenttäpelaajaa, joista osalle Mestis on vielä liian korkea sarjataso. Uuteenakaupunkiin on kuitenkin odotettavissa apuja.

-Toukokuusta lähtienhän näitä pelaajia on yritetty hankkia, eikä se helppoa ole. Nyt on kuitenkin kolme pakkia työn alla. Tiistaina pitäisi olla kaksi uutta miestä treeneissä, ja kolmas parin viikon päästä, Mykkänen valotti.