KooKoo jätti toverit nollille

KooKoo aloitti kautensa mallikkaasti ottaen pisteet puhtaasti 4-0 (1-0, 1-0, 2-0). TuTo oli hyökkäyspäässä yllättävän hampaaton, eikä maalivahti Henri Launonenkaan vakuuttanut. Kotijoukkueen Carl Grahn sen sijaan torjui 34 laukausta ja Teemu Timoskaisen johtama kolmoskenttä iski kiekon reppuun kahdesti. Päätuomari Sebastian Augeria ei voi kehua illan suorituksesta hyvällä tahdollakaan.

Suorana TV-lähetyksenä tullut Veikkausliigan kamppailu MyPa-FC Lahti verotti varmastikin ottelun yleisömäärää, mutta paikalle saapuneet vajaat 900 silmäparia saivat nähdä toivoamiaan otteita. Kuten kauden avauspelin tyyliin sopii, alkoi ottelu varovaisesti keskialueen pelailuna. Ensimmäisen kerran maalia hätyyteltiin vasta viiden peliminuutin jälkeen, kun isäntien pirteästi pelannut kolmoskenttä loi painetta Henri Launosen vartioimalle TuTo-maalille.

Ensimmäinen merkintä pöytäkirjaan tehtiin ajassa 7.02 Mikko Kinnusen saatua jäähyn kiinnipitämisestä. TuTo sai pidettyä kiekon hyökkäysalueella koko kaksiminuuttisen ajan, mutta Arto Ryömän laukaus jäähyn jo loputtua jäi ainoaksi vaaran paikaksi. Reilun parin minuutin kuluttua toverit saivat seuraavan mahdollisuutensa ylivoiman merkeissä. Mikko Outinen kosti saamansa taklauksen tönäisemällä vastustajaa selästä, mutta selvisi tilanteesta kakkosella. Tähän ylivoimaan TuTo ei samanlaista pyöritystä saanut aikaan, eikä Tero Forsellkaan saanut kiekkoa sudittua sisään hyvästä paikasta.

Toisessa päädyssä Diskoksesta Turkuun siirtynyt Janne Laitila puolestaan joutui venymään KooKoon karattua alivoimalla 2-1-hyökkäykseen, mutta selvitti tilanteen hienosti. Ottelun avausmaali syntyi pian Outisen jäähyn päätyttyä, kun Teemu Timoskainen ja Ossi Louhivaara pääsivät Carl Grahnin avauksesta ylivoimahyökkäykseen. Louhivaara päätti yrittää omaa ratkaisua ja veti päin maalivahtia, mutta kova veto valui sisään - ilmeisesti Launosen kainalon kautta.

Erän lopussa päätuomari Sebastian Auger tarjosi TuTolle mahdollisuutta tasoitukseen. Ensin jäähylle joutui Timo Nurmberg joka sai rangaistuksensa poikittaisesta mailasta, ja vielä ennen tuon jäähyn loppumista penkille joutui Mikko Pukka. Kumpikin jäähyistä oli vähintäänkin kyseenalainen, sillä Nurmberg taklasi miestä samalla tavalla kuin häntäkin oli otettu hetkeä aiemmin ja Pukan koukkauksen Auger huomasi vasta Laitilan komeista pyörähdyksistä. Vierailijat eivät kuitenkaan erikoistilanteita pystyneet hyväksensä käyttämään.

Ensimmäisen erän käsikirjoitus oli selvä: (osittain ylivoimatilanteidensakin avulla) TuTo hallitsi tehottomasti ja KooKoo rankaisi ainoasta paikastaan. Pöytäkirjaan merkittiin Launoselle erästä kuusi torjuntaa, mutta luvussa oli vähintään puolet liikaa.

Suunta muuttuu

KooKoo aloitti toisen erän terävästi. Heti ensimmäisen minuutin aikana Mikko Mattila iski kiekon Launosen räpylään ja seuraavan aloituksen jälkeen kiekko ei kaukana maaliviivasta ollut. Ajassa 23.33 Auger vihelsi ensimmäisen jäähyn vierasjoukkueelle, kun Tuoms Jalava joutui koukkimaan karkaamassa olleen Mikko Mattilan nurin. Ylivoimalla Tatu Kattelus sai jopa kiekon maaliin, mutta peli oli ehditty jo viheltää poikki. Vihellys oli Augerin virhe, sillä kiekko oli selvästi pelattavassi koko ajan.

Tasalukuisina TuTo oli hetken niskan päällä, mutta KooKoo poimi jälleen hedelmät. Kotijoukkueen neloskenttä vei TuTon kokeneinta kalustoa, ja komean kuvion päätteeksi Antti Huuhka iski pienestä kulmasta lukemiksi 2-0 ajassa 28.05. Minuuttia myöhemmin Tomi Lindforsilla oli oiva paikka lisätä johtoa, mutta mies ei saanut kiekkoa tyhjään maaliin.

Kun ensimmäisessä erässä jäähypenkkiä kulutti KooKoo, oli toisessa erässä TuTo vastaavassa tilanteessa. Pelin puolenvälin tienoilla penkkikomennuksen sai parin kauden takaisesta KooKoostakin tuttu Mikko Lehtimäki. Jäähy tulee helpohkosti, sillä maalintakaiseen nahinaan osallistui myös kouvolalaispelaaja. Jari Mannila pääsi kuitenkin alivoimalla hätyyttelemään KooKoo-maalia kahdesti. Ensimmäisen Mannilan tilanteen pelasti viimehetken heittäytymisellään J-P Holopainen ja toinen veto meni karkeasti yli.

Erän loppuolella TuTolla oli muutama maalipaikka ja KooKoon Mikko Pukan laukaus pomppi niukasti yli haparoineen Launosen vartioiman maalin. Ajassa 38.15 rangaistusaitioon joutuivat vielä TuTon Juha Peltonen ja Markku Vuorisalo. Peltonen tönäisi keskialueella Reino Soijärven nurin ja Vuorisalon kommentti tilanteesta lieni riittävän selvää Augerille - 10 minuuttia istumista.

Räjähtävä lähtö

Kolmatta erää ei tarvittu kauaa pelata ennenkuin KooKoon voitto oli jo varma. Kolmannen maalin isännille lahjoitti Launonen jättäen kiekon pyörimään eteensä. Vanhanaikaista yrittänyt Mikko Kinnunen kiitti turkulaisvahtia, ja pisti lätkän pömpeliin kun erää oli pelattu vasta minuutti ja neljä sekuntia. Lopullisen niitin antoi Petri Anttila kolmekymmentäneljä sekuntia myöhemmin kun Timoskainen ja Anttila pääsivät 2-1-hyökkäykseen. Anttilan ensimmäisen vedon Launonen torjui eteensä, mutta rebound valui helposti sisään.

Minuuttia myöhemmin TuTo pääsi ylivoimalle nuoren Miika Kurkan pyllähdettyä hyökkäyspäässä. Alivoiman ensimmäisen puoliskon KooKoo pelasi hyvin, mutta toisella maalin varjelemisessa tarvittiin jo tuuriakin. Nolla säilyi kuitenkin, kuten myös Antti Huuhkankin rangaistuksen aikana. Pelin vanhetessa TuTon otteista alkoi paistamaan hermostuneisuus. Ennen erän puoliväliä joukkue pelasi jopa seitsemällä miehellä, eikä tuomaristo huomannut tilannetta ennen KooKoon vaihtoaitiosta tullutta huutoa. Ylivoimalla Tatu Kattelus harhautti itsensä näyttävästi vetopaikkaan, mutta tällä kertaa Launonen torjui varmasti.

Juuri jäähyn päätyttyä kuumana käynyt Mikko Lehtimäki otti toisen ranagistuksensa laitataklauksesta, mutta kotijoukkue ei onnistunut maalitilinsä lisäämisessä. Eikä TuTokaan saanut kuparistaan rikki, vaikka Ossi Louhivaaran jäähyn aikana muutamaan otteeseen lähellä olikin. Tero Forsellin ohjauksen Grahn pelasti syöksymällä. Aivan loppuun turkulaiset pääsevät vielä kahden miehen ylivoimalla otettuaan maalivahdin pois Holopaisen jäähyn aikana, mutta numerot säilyivät kotiyleisön riemuksi neljässä nollassa.

Hyvä avaus KooKoolta

KooKoo onnistui tänään hyvin lähestulkoon kaikissa osa-alueissa - ainoastaan ylivoimatehokkuuteen jäi parannettavaa. Puolustus pelasi muutamaa väsähdystä lukuunottamatta kypsän ottelun, eikä Carl Grahnille tullut muhkeasta torjuntamäärästä huolimatta montaakaan todella pahaa paikkaa eteen. Hyökkäysketjuista pystyivät tänään maalintekoon kaikki - jos Katteluksen hylätty maali lasketaan mukaan.

Ykkösnyrkissä Kattelus raatoi ankarasti ja Nurmberg esitteli kikkojaan useaan otteeseen. Reino Soijärvi ei vielä ollut aivan terävimmillään. Kinnusen vitja pelasi myös mukavasti yhteen. Tosin Tomi Lindforsin nopeutta ei saatu vielä kunnolla hyödynnettyä, sillä kiekko ei meinannut pysyä miehen vauhdissa mukana. Kolmoskentän kaksi maalia kertovat hyvää kieltään joukkueen tasaisuudesta - ketju onnistui hyvin myös puolustuspäässä. Illan komeimmasta maalista vastasi hienon kuvion rakentanut Liukkosen ketju.

TuTo puolestaan oli hyökkäyspäässä yllättävän hampaaton. Huimassa vireessä viime kaudella ja harjoitusotteluissa ollut ykkösviisikko ei saanut tänään mitään aikaiseksi runsaasta peliajastakaan huolimatta. Forsell kokeili Grahnia muutamaan otteeseen, mutta terävyyttä puuttui vielä. Parasta taistelua esitti kolmosen keskushyökkääjä Jari Mannila sekä puolustaja Janne Laitila. Myös -85 syntynyt Miika Kurka pelasi ennakkoluulottomasti. Hyökkäyspäätä suuremmat ongelamat joukkueesta löytyi kuitenkin maalin suulta. Henri Launonen pelasi epävarman ottelun, ja saa ottaa osasyyn kolmesta takaiskumaalista. Hivenen huonommalla tuurilla KooKoo olisi rankaissut miehen tiputtelusta ja pompottelusta toisessa erässä useaan otteeseen.

Myöskään viime vuonna Mestiksen parhaaksi tuomariksi valitun Sebastian Augerin iltapuhteeseen ei voi olla tyytyväinen. Viime vuonna mies tuli tunnetuksi salivasta linjastaan, mutta nyt pilli oli herkässä. Muutaman ensimmäisessä erässä KooKoolle viheltämänsä tulkinnanvaraisen jäähyn mies paikkasi arpomalla toisessa erässä TuTolle rangaistuksia saman verran. Toivottavasti Auger oli vielä kesäterässä, ja parantaa otteitaan.

Reijo Mansikka oli lopputulokseen luonnollisestikin tyytyväinen.

-TuTo oli hyvä ensimmäisessä erässä, jossa Grahnin torjunnat tulivat tarpeeseen. Alku oli meiltä hermostunutta peliä, joten 1-0-maali oli tärkeä. Maali oli myös hieno ensimmäistä peliään pelanneelle Louhivaaralle. Oman pelimme taso nousi kuitenkin koko ajan, ja sarja-avauksesta saimme isot pisteet. Grahn ja Timoskaisen ketju olivat tänään hyviä, Mansikka kommentoi.

TuTon Anatoli Bogdanov ei suostunut syyttelemään maalivahtinsa muutamaa lipsahdusta.

-Launonen pelasi hyvän pelin ja torjui tänään hyvin. Lähtökohtamme tähän peliin oli selvä - tiedossa ei ollut helppoa peliä. Lähdimme kuitenkin haastamaan hopeajoukkuetta taistelumielillä. Ensimmäinen erä oli meiltä hyvää peliä, mutta emme pystyneet käyttämään maalipaikkoja hyväksemme. Toista erää hallitsi kotijoukkue, ja 2-0-tilanteessa peli oli jo pelattu, hän summasi.