Sankaritarina KooKoo-maalilla tehtyä maalia myöten

Vaisusta pelistä huolimatta Kouvolassa riitti draamaa nuorten maajoukkueen vierailulla. KooKoo joutui luisteluttamaan jo pelin alkuvaiheilla maalilleen vuoden pelaamatta olleen juniorin Henri Turtiaisen, joka kruunasi nappipelinsä tehdyllä maalilla. KooKoo oli kahden väsyneen joukkueen todella nihkeässä kohtaamisessa parempi maalein 5-2 (2-1, 1-0, 2-1).
kuvakooste

Kamerasormi räpsähti samaan aikaan kuin Oren polvi.
[katso kuvat]

Sunnuntai-illan draamasta Kouvolassa vastasivat maalivahdit. Esa-Tapio Palmu joutui muutama viikko sitten jättämään kaukalot pitkäksi aikaa loukkaannuttuaan Mikkelissä – ja nyt oli häntä tuuranneen Antti Oren vuoro joutua sivuun. Ore ei ehtinyt torjua yhtään laukausta, kun polvi petti miehen venyttyä peittämään etunurkkaa.

Ore talutettiin kaukalosta pois ajassa 1.40 ja luukkuvahtina toiminut Henri Turtiainen sai yllätyskomennuksen maalille. 18-vuotias Turtiainen selvisikin Mestis-debyytistään suorastaan erinomaisesti. Hän ei voinut kahdelle takaiskumaalille mitään, mutta torjui 31 laukausta: mukaan lukien Teemu Ramstedtin läpiajon toisessa erässä.

– Vaikea peli, mutta olen tyytyväinen voittoon ja taisteluun. Säikähdimme, kun maalivahti loukkaantui ja jouduimme laittamaan juniorin maalille. Mutta hän oli erinomainen, kehui myös KooKoo-luotsi Vladimir Kolek.

Todelliseksi tuhkimotarinaksi Turtiaisen suorituksen tekee nuorukaisen tausta. Loukkaantumisista parilla kaudella kärsinyt maalivahti ei ollut ennen tätä iltaa pelannut yhtään minuuttia missään syksyn virallisista otteluista. Viime kaudellakin hän pääsi jäälle vain kahdessa A-nuorten divisioonaottelussa.

Ja jos saduilla sanotaan olevan onnellinen loppu, niin joskus totuus voi olla vielä taruakin ihmeellisempää. Turtiainen sai debyytistään voiton lisäksi tililleen myös jokaisen maalivahdin unelman, eli tehdyn maalin – olkoonkin että vastustaja sähläsi itse kiekon omiin.

Ruohola iskee molemmissa päissä

Juuri muuta draamaa ottelu ei tarjonnutkaan. Kenties lähihistorian heikkotasoisin kamppailu sai yleisön haukottelemaan, eikä meno sen energisempää ollut kaukalossakaan. KooKoolle ottelu oli jo kolmas neljän päivän sisään ja suunnilleen samaa tahtia olivat urakoineet myös maajoukkueen nuorukaiset – eikä se voinut olla näkymättä.

– Ottelu oli tulosta tasaisempi. Kokeneempi vastustaja osasi pelata viisaammin väsyneenä ja voitti siksi, maajoukkueluotsi Jarmo Tolvanen summasi 5-2-kotivoittoon päättyneen pelin.

Kutakuinkin samoin sanoin sunnuntaineppailua kommentoi KooKoo-valmentajakin.

– Molemmat joukkueet olivat väsyneitä ja isoja virheitä tuli paljon. Puolustajiemme kanssa riittää tekemistä ja siihen pitää paneutua.

Seitsemää ottelussa nähtyä maalia voi pitää pienoisena ihmeenä, sillä kummallakaan joukkueella ei tuntunut olevan suurempaa kiinnostusta viedä peliä, vaikka tilaisuuksia siihen vuoroin tarjoiltiinkin. Oman lisänsä ei-viihdyttävään soppaan toi tuomari Jussi Leppänenkin, jonka linja todisti tosin sen, ettei ”vanhassa ole vara parempi”. Väsyneet joukkueet saivat koukkia ja estää vanhojen aikojen malliin, ilman että tuomari olisi jaksanut siihen puuttua. KooKoolle tuomittiin ottelussa kahdeksan ja maajoukkueelle vain kolme kakkosta.

Näyttöjä MM-kisoja varten antavat leijonapaidat eivät pystyneet hyödyntämään kahta ensimmäistä ylivoimaansa, eivätkä edes laukoneet kohti arvoituksellista KooKoo-vahtia. Sen sijaan ensimmäisen U20-jäähyn aikana syttyi punavalo Niko Hovisen selän takana. Teemu Somppi vei kiekon laitaa pitkin syvälle ylös joukkueiden pelatessa tasavajain. HPK-laina Jussi Ruohola ei saanut ensi yrittämällä kiekkoa pussiin, mutta hakkasi etukulmalla niin kauan kunnes patjoista löytyi reikä.

Ruohola oli turhankin näkyvästi esillä tasoitusosumassakin nelisen minuuttia myöhemmin. Toisen – ja näillä näkymin ainakin tällä erää – myös viimeisenkin lainapelinsä oranssipaidoissa pelannut puolustaja teki pahan maskin omalle veskarille. Ylivoimaa pyörittänyt KalPan Aatu Hämäläinen sai laukoa etuylänurkkaan, johon oli jäänyt tilaa roppakaupalla. Hämeelinnaan palaavan puolustajan ilta ei ollut muutenkaan onnistunut, sillä liki jokainen syöttöyritys jäi vain yritykseksi. Huonoksi esitystä luonnehti myös Kolek.

– Hän oli tänään vähän heikompi kuin eilen.

Maali, jonka takia kannatti tulla hallille

Avauserässä nähtiin vielä kolmaskin maali – ja se se vasta olikin komea. Nelosketjun keskelle siirretty konkarihyökkääjä Timo Nurmberg puikotti maajoukkueen ykköspakin viittaa sovitelleen HIFK:n Timo Seppäsen niin pahasti kuutamolle, että omiin jalkoihinsa lähes sotkeutunut nuorukainen nähnee painajaisia tilanteesta vielä pitkään. Nurmbergin esityöstä Jukka Korhonen pääsi tuikkaamaan KooKoon 2-1-johtoon lähietäisyydeltä.

Toinen erä oli, jos mahdollista, vieläkin unettavampi kuin ensimmäinen. Nuorilla ei ollut ylivoimastaankaan huolimatta yhtään kunnollista paikkaa sen ensimmäisen puoliskon aikana. Eikä paikkoja juuri ollut KooKoollakaan, itsekin paikkaa MM-ryhmästä kyttäävä Valtteri Skyttä tosin luikerteli kerran helposti viisikon keskelle, vaan ei onnistunut ohittamaan Hovista.

KooKoo ei puolestaan ennättänyt käynnistää omaa ylivoimaansa, kun se siirtyi puolivahingossa kahden maalin johtoon ajassa 29.17. Tuomas Ilola sai kiekon pienen sählingin jälkeen ja laukoi ranteella siniviivan jälkeen. Kiekko sipaisi mennessään puolustajan pohjetta ja muutti juuri sen verran suuntaa, ettei hölmistyneellä Niko Hovisella ollut mitään mahdollisuuksia ennättää torjumaan kutia alanurkasta.

Turtiaisen pyttykerhon torjunta nähtiin jo seuraavassa vaihdossa. HIFK-nuorista täksi kaudeksi Turkuun siirtynyt Teemu Ramstedt vapautettiin loistoavauksella läpiajoon. Taitava hyökkääjä sai veivata rauhassa, mutta Turtiainen selvitti tilanteen kerrassaan jäätävästi.

KooKoolla oli vielä erän aikana paikka lisämaaliinkin, kun Valtteri Skytälle pelattiin muutamalla näppärällä syötöllä avopaikka maalin edustalle. Skytän laukausta ei voi moittia, muttei Hovisen torjuntaakaan liikaa hehkuttaa. Isokokoinen maalivahti pelasti aivan ylänurkkaan menossa olleen vedon mailanvarrellaan.

Höprs, sanoi Hovinen

Jos Niko Hovinen olikin Henri Turtiaisen tavoin pitänyt pelin vielä toisessa erässä jännänä, maksoi yksi uinahdus vierailijoiden suuremmat voittohaaveet. Mikko Silvennoinen laukoi päätöserän neljännellä minuutilla kaukaa ja maskitta, mutta niin vain kiekko lurahti jokerilupauksen patjojen välistä reppuun neljännen kerran ottelussa.

Pikkuleijonat saivat vielä erän puolivälissä hyvän vaihteen silmään. KooKoo-pelaajien mietteissä taisi jo olla sunnuntai-illan TV-tarjonta ja jaloissa betonikengät. Aikansa pyöritettyään valkopaidat saivatkin hyvän mylläkän maalin eteen. Jään pinnassa oli niin Turtiainen kuin pakkiparikin (Jani Keskinen ja Teemu Kolehmainen), kun Ilveksen Juuso Antonen pääsi lopulta kaventamaan.

Seisoskelu sai KooKoo-luotsi Kolekiltakin tuomion aikalisän aikana, vaan eipä ripitys tuntunut suuremmin vaikuttava. KooKoon onneksi väsy alkoi kuitenkin painaa nuortenkin jaloissa, eikä se pystynyt uhkaamaan KooKoo-maalia enää ylivoimallakaan. Se luopui kuitenkin aiemmasta sumputtamisestaan, mikä avasi samalla isännillekin paikkoja.

Teemu Somppi pääsi läpiajoon viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta Hovinen torjui eleettömästi. Seuraavassa vaihdossa Miikka Linhdholm pääsi reboundiin aivan maalin edustalla. Jokerivahti venytti kuitenkin pitkän koipensa kiekon tielle viime hetkellä.

Oranssipaitojen viidettä maalia Hovinen seurasi jo vaihtoaition puolelta. Kavennuksen hakemisen kanssa kävi köpelösti, kun omat miehet roiskaisivat kiekkoa KooKoo-pääädyssä, josta se muutamankin laitakimmokkeen kautta lipui tuskallisen hitaasti toiseen päätyyn – ja keskelle omaa maalia. Maalintekijäksi merkittiin viimeisenä kiekkoon osunut maalivahti Turtiainen, jolle ilta oli taatusti ikimuistoinen.

Jaa, parhaitako pitäisi valita?

Aiemmat neljä Mestis-otteluaan tappioitta pelannut nuorten maajoukkue oli yhtä harmaata massaa. Jokunen henkilökohtainen taidonnäyte nähtiin, mutta yksilösuoritukset olivat vastustajankin heikosta illasta huolimatta pään iskemistä betoniseinään. Osin yhteise sävelen puuttumminen oli ymmärrettävääkin, sillä suurin osa pelaajista oli vielä toisilleen tuntemattomia. Ja tuntemattomiksi taitavat jäädäkin.

– Näissä otteluissa kerätään informaatiota pelaajista. Tällä kertaa ne positiivisia näyttöjä antaneet pelaajat olivat todella vähissä, myönsi Tolvanenkin.

Positiivisia seikkoja maajoukkueen esityksestä sai hakemalla hakea.

– Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat kohtalaisen hyväksyttävää pelaamista meiltä ja kolmannessakin erässä muutama minuutti oli asiallista. Tulokseen nyt ei voi missään nimessä olla tyytyväinen, muttei kyllä suorituksenkaan. Pojat tekivät nyt sellaisia virheitä, joita en ole vielä koskaan heiltä nähnyt.

Tosin ei kukaan Pikkuleijonista erityisen negatiivisestikaan kunnostautunut. Syömähampaaksi kaavailtu ykkösnyrkki hävisi oman pelinsä 2-0 ja koko joukkueesta vain molemmissa maaleissa mukana ollut Aatu Hämäläinen jäi plussalle.

Näkyvimmin, vaikka tehoitta, hyökkäsi joukkueen nelosvitja. Senkin keskellä urakoinut FPS:n Jarkko Hattunen laukoi joukkueestaan ahkerimmin, kuudesti.

Nelosen laidalla pelannut KooKoo-taustainen Pelicansin Vili Sopanen puolestaan erottui lähinnä kokonsa ansiosta. Joukkueen toisen tornin, maalivahti Niko Hovisen, esitys oli kaksijakoinen. Viime hetkellä mukaan kutsuttu Ilves-hyökkääjä Olli Palola laukoi kiekon ennen 1-1-tasoitusta tolppaan.

Unelmiensa iltaa viettäneen Henri Turtiaisen lisäksi KooKoostakaan ei ole helppoa nimetä tähdensaajia. Osaa pakkopullapeli ei näyttänyt suuremmin kiinnostavan, osa taas ei ehkä vain jaksanut kovassa ottelutahdissa. Harhasyöttöjen ja pomputtelujen määrä oli järkyttävä.

– Pelissä oli 5-10 minuutin pituisia hyviä pätkiä, mutta sitten tasomme vaihtui. Tasaisuus puuttui, näki Kolek.

Positiivisin yllättäjä oli aiemmin melko vapaaseen rooliin tottunut Timo Nurmberg, joka todisti esimerkillisellä esityksellään olevansa joukkuepelaaja. Nelosen keskellä pelannut Nurmberg rauhoitti peliä tarpeen vaatiessa ja nostatti nuoret laitahyökkääjänsäkin uudelle tasolle.

Ketju oli koossa ensimmäisen kerran lauantaina, jolloin Jukka Korhonen avasi maalitilinsä – tuplatakseen sen tänään. Nelonen oli kentistä paras myös Kolekin mielestä, mutta ensi viikolla on jo uusien koostumuskokeilujen aika.

Myös Mikko Tarkiaisen jo ottelun varhaisessa vaiheessa korvannut puolustaja Tuomas Gärdström saa ottelusta puhtaat paperit. Viimeinen tähti menee kuitenkin viihdyttäviä otteita esittäneelle Antti Nyrhiselle, vaikka valmennusporras tuskin ihmekiepautuksiin suuremmin ihastuikaan. Mikko Liukkonen oli yritteliäs – mutta tähtihyökkääjän kuivaa jaksoa ei nähdyn perusteella tarvitse ihmetellä. Laukaukset olivat järjestään surkeita.