KooKoon peli uomissaan

KooKoo ja Hokki tarjosivat sunnuntai-iltaa Kouvolan jäähallissa viettäneille katsojille vauhdikkaan Mestis-kamppailun. Kotijoukkue varmisti 4-2 (2-1, 1-0, 1-1) -voitollaan käytännössä runkosarjan kakkossijan itselleen. Hokin saldoksi KooKoota vastaan jäi runkosarjan neljästä koitoksesta vain yksi piste, kun KooKoo rohmusi niitä pussiinsa peräti seitsemän kappaletta.

Lauantaina jatkoaikatappion Forssassa kokenut KooKoo aloitti ottelun vahvasti. Sarjan kuumimmaksi maalivahdiksi tituleerattu Pasi Häkkinen joutui Hokin maalilla torjuntatöihin ensimmäisen puoliminuuttisen aikana peräti kolmesti. Painostus kajaanilaisten alueella jatkui vielä seuraavatkin viisi minuuttia, kunnes päätuomari Marko Virolainen vihelsi jäähyn Timo Nurmbergille ajassa 5.42.

Hokki-puolustus yritti kammeta KooKoon tähtihyökkääjää katkon saamiseksi maalivahdin alueelle, ja kun tämä ei onnistunut potkittiin mieheltä maila pois. Kostoksi Nurmberg jalkakamppasi Häkkisen jään pintaan. Ylivoiman aikana Sami Siltavirralla oli loistava paikka avausmaalin tekemiseen, mutta kouvolalalisillekin muutaman kauden takaa tuttu puolustaja ei saanut osumaa kiekkoon. Muuten KooKoon alivoimanelikko selvitti kakkosen kunnialla.

Ensimmäisen maalin teki KooKoo pian jäähyn päätyttyä. Reino Soijärvi veti nousunsa päätteeksi kiekon kohti maalia ja Häkkinen torjui itsensä ulos. Teemu Somppi ja Mikko Kinnunen pelasivat tilanteen loppuun asti, eivätkä puolustajat pystyneet estämään kiekon pomppimista maaliin. Tekijäksi Kinnunen ajassa 8.23.

Minuutti maalin jälkeen KooKoo joutui toistamiseen tässä pelissä alivoimalle. KooKoon Jari Keltanen oli juuri aiemmin kaadettu Hokin hyökkäysalueella, mutta jäähy tuli vasta toisessa päässä - ja toiselle joukkueelle. Jari Raattaman rangaistuksen aikana kouvolalaiset pelasivat jälleen erinomaista alivoimaa, ainoaksi kajaanilaisyritykseksi jäi Janne Pesosen veto, jonka Carl Grahn koppasi komeasti.

Joukkueiden palattua tasakentällisiin Hokki sai ensimmäsitä kertaa hallinnan pelistä. Parhaan paikan sai sinikypäräinen Sami Kaartinen, jolla oli edessään puolityhjä maali. Johonkin mnaassa makaavassa Grahnissa kiekko kuitenkin osui, kimmoten väljemmille vesille. Myös KooKoolla oli hetkeä myöhemmin oma paikkansa. Nurmberg näki Sompin vapaana, ja antoi tälle passin takatolpan juureen, mutta laituri ei saanut kunnollista osumaa kiekkoon.

Ajassa 13.18 jäälle tuli tilaa, kun rangaistusaitioon luistelivat KooKoon kippari Mikko Mattila sekä Hokin Antti Halonen. Mattila huitaisi turhaan kiekon torjunutta Häkkistä hanskalle, josta molari ja puolustajat tulistuivat. Vaikka vajailla miehityksillä pelaaminen todistetusti sopii hyville kouvolalaisluistelijoille, maalasi tällä kertaa vierasjoukkue. Carl Grahn imaisi sukkana sisään puolustaja Jarkko Heikkisen keskialueelta lähettämän pomppukiekon, kun erää oli pelattu 14.10. Maali oli Heikkiselle kauden toinen, edellinen tuli syyskuun lopussa.

Puolitoista minuuttia myöhemmin Nurmbergin kiemurat olivat liikaa Hokin pakkiparille Siltavirta-Martin Holy. Ensin Siltavirta joutui huitomaan ohi pyyhältänyttä keskushyökkääjää, ja siirretyn rangaistuksen aikana tshekkivahvistus torppasi miehen tylysti poikittaisella laitaan. Kahden miehen alivoima kostautui Hokille nopeasti. Nurmberg antoi namupassin takatolpalle, jossa Tatu Kattelus oli tällä kertaa terävänä, siirtäen isännät takaisin johtoon ajassa 16.19.

Ylivoimapeli jatkui vielä, mutta lisämaaleja ei enää erään mahtunut. Mattila tosin oli ohjata Mikko Pukan vedon maaliin. Erän loppuun Hokki otti vielä kaksi rangaistusta. Zdenek Eichenmann sai ensin rangaistuksen pidettyään kiinni KooKoo-pelurin mailasta tuomarin silmien alla, ja neljätoista sekuntia ennen taukosummeria Siltavirta joutui jälleen turvautumaan koiruuksiin Nurmbergia vastaan.

Jäähyily jatkuu

Toisen erän kotijoukkue sai siis aloittaa kahden miehen ylivoimalla. Kuviot vaan valuivat liian pieniksi ja näteiksi. Esimerkiksi Somppi syötti vielä tekopaikasta toiselle tolpalle, eikä valmista tullut. Vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen ketjukaveroit pelasivat Kimmo Hapon vapaaksi, mutta 13 maalia tällä kaudella tehnyt laitahyökkääjä ei saanut kierrettyä heittäytynyttä kouvolalaismolaria. Toisessa päässä Somppi kilautti minuutti myöhemmin puolittaisen läpiajonsa päätteeksi lätyn tolppaan. Vapauttavan syötön antoi… No, arvaatte varmaan.

KooKoon kolmas maali syntyi ajassa 27.32. J-P Holopainen antoi omalta alueelta jalkapallotyyppisen syötön; noston vastustajan pakkien yli hyökkäyssiniviivalle. Somppi otti kiekon näppärästi haltuunsa, ja veivasi Häkkisen aivan pihalle.

Tony Grönroosin estämisjäähyn ajan KooKoo jatkoi vahvoja alivoimaotteitaan, mutta kuten ensimmäsinekin erän puolessa välissä, siirtyi ote rangaistuksen päätyttyä hetkeksi vieraille. Hokki loi muutaman vaarallisen paikan, ja kertaalleen maalivahdin virkaa joutuivat hoitamaan jo KooKoon kenttäpelaajatkin. Yritystä ei kuitenkaan palkittu, ja lopulta painostus päättyi Mikko Karjalaisen rangaistukseen ajassa 33.55.

Kouvolalaiset eivät kuitenkaan ehtineet ylivoimansa toimivuutta edes kokeilla, kun Ossi Louhivaara antoi kipakan pusun kaukana maalistaan seikkailleelle Häkkiselle, ja sai ansaitun kaksiminuuttisen. Virolaisen miesharvennus jatkui tasaiseen tahtiin myös seuraavat minuutit. Ensin aitioon marssi Hokin Jani Tuppurainen huitomisesta, vaikka katsomoon näyttikin, että kouvolalaispuolustaja kaatoi miehen. "Kaikista repijöistä ja roikkujista tuomari huomaa juuri minut" -palkinnon puolestaan sai KooKoon Mattila, ja vielä aitioon ehti Hokin Kaartinenkin. Maalitykki ei saanut syöttöä haltuunsa keskialueella ja huitaisi tästä kimmastuneena turhaan vastustajaa mailallaan.

KooKoon 1-0-erävoittoon päättynyt erä meni tilastojen perusteella Hokille, sillä Häkkiselle kertyi torjuntoja vain kolme. Suhteellisen tasaväkinen tämäkin rikkonainen erä kuitenkin oli.

Pitkä vai ei?

Päätöserään Hokki tuli hyvin latautuneena, ja kavensi heti ensimmäisestä hyökkäyksestään. Eichenmann käynnisti 3-1-tilanteen, jonka päätti tarkalla rannelaukauksellaan kukapa muukaan kuin Kaartinen, kun erää oli pelattu vasta 23 sekuntia. Puolitoista minuuttia myöhemmin KooKoon maalilla oli jälleen vaaran paikat, kun Janne Salmelan laukauksen päätteeksi kiekko kuljeksi pitkään ilman ottajaa. Lopulta puolustus selvitti tilanteen hetkeksi. Harhasyötön päätteeksi Jarmo Hämeenaho nimittäin pääsi kilisyttämään sivurautoja.

Kotijoukkueen erän ensimmäisen tilanteen juoni jälleen Nurmberg, joka koukittunakin vei kiekon ylös ja vapautti Reino Soijärven. Soijärven veto läheltä meni kuitenkin karkeasti yli, ja päätyverkkoihin. Tilanteesta tuli kuitenkin rangaistus koukkineelle Holylle. seitsemän sekuntia myöhemmin Antti Tenhunen lisäsi vierasjoukkueen ahdinkoa huitaisemalla vailla järkeä Tomi Lindforsia mailalla kasvoihin, ja KooKoo pääsi jo kolmannen kerran tässä ottelussa kokeilemaan kahden miehen ylivoimaa.

Hokki pelasi rohkeaa alivoimaa, sillä lähelle maalia rohjenneet kouvolalaiset saivat pikaiset lentopassit muualle. Lisäsjäähyjä Virolainen ei kajaanilaisille kuitenkaan viheltänyt, eikä KooKookaan maaitiliään lisännyt. Paras paikka oli Mikko Kinnusella, joka pääsi ajamaan maalille aivan yksin, mutta laukoi yli. Rangaistusten loputtua KooKoo tiivisti puolustuspeliään, eikä vastustaja päässyt montaakaan kertaa kunnolla hyökkäysalueelle.

Ennen viimeisen kymmenminuuttisen alkamista Janne Pesonen pääsi puolittain karkuun, mutta Grahn torjui miehen yrityksen. Viitisen minuuttia myöhemmin kouvolalaispuolustus antoi Lauri Lahesalun nousta vapaasti maalille, mutta tämän rystynosto oli helppoa poimittavaa hyvässä vireessä olleelle Grahnille.

Ajassa 59.08 Hokki pääsi hyökkäämään, ja kaatoi Grahnin. Virolaisen pilli soi, mutta jäähyä ei tilanteesta tullut kuitenkaan. Samassa kainuulaiset ottivat aikalisän ja Häkkisen penkille. KooKoo sai kiekon purettua, eikä tuomarikolmikko viheltänyt pitkää kiekkoa Hokin vaihtopenkin protestoinnista huolimatta. Kiekko meni läheltä maalia, mutta ei nähdäkseni maalialueen läpi.

Hokki joutui siis lähtemään viimeiseen hyökkäykseensä oman maalinsa takaa, ja menetti kiekon. Tony Grönroos heitti purkukiekon keskialueelle, jossa Kinnunen luisteli siihen ensimmäisenä Siltavirran ohi, ja päätti vieraiden pyristelyn iskemällä pikkumustan tyhjiin.

Vauhdikasta peliä

Voitollaan KooKoo käytännössä varmisti runkosarjan kakkossijan. Kouvolalaisilla on runkosarjaa jäljellä kaksi ottelua, ja kaksi peliä vähemmän pelannut K-Vantaa on jo seitsemän psiteen päässä. Sijoitusta tärkeämpi seikka illan ottelussa oli kuitenkin joukkueen otteet kaukalossa, jotka lupailivat pienoisen lamakauden taaksejättämistä.

Nurmbergin liike oli vastustajille liikaa, ja jäähyjen hankkimisen lisäksi mies pelasikin tukun paikkoja kavereilleen, joista varsinkin Sompilla oli vauhti ja yritys tänään kohdillaan. Nuorukainen on kauden 12 pelissä kerännyt jo muhkeat tehopisteet 8+8. Kolmonen, jonka keskellä pelasi Kattelus oli hivenen vaisuhko, mutta vastaavasti sekä kakkos- että kolmoskentälliset pelasivat vahvinta peliään pitkään aikaan.

Omassa päässä oli ajoittain pientä sekasortoa, mutta muuten paketti oli hyvin kasassa. Tai no, kyllähän kahden miehen ylivoimat pitäisi nykypävinä käyttää hyväkseen. maalia vartioineelle Carl Grahnille sattui yksi paha lipahdus, mutta muuten mies oli KooKoon eliittiä.

Reijo Mansikka oli syystäkin tyytyväinen joukkueensa peliin.

-Tavoitteenamme oli saada 8-10 pistettä näistä sarjatauon jälkeisistä viidestä pelistä, ja saimme kahdeksan, joten tyytyväinen täytyy olla. Tämä ottelu hienoa taistelua, ja varmasti yleisökin viihtyi. Pelin alku oli meiltä hyvä, pitkästä aikaa saimme kunnolla liikettä aikaan. Toisinaan tosin tulee vielä noita mustia hetkiä, joten siinä on vielä parannettavaa, pohti Mansikka.

Liekö sitten eilinen peli painanut kajaanilaisten jaloissa enemmän kuin kotijoukkueen, mutta aivan KooKoon luisteluvauhtiin se ei tänään yltänyt. Hyökkäyspäässä se vielä pärjäsi, mutta puolustajille tuli kiirus liian usein. Paljon pelannut Lahesalu ei ollut aivan huppuvireessä, kuten ei myöskään muutaman hyvän paikan hukannut Kaartinen. Kimmo Happo puolestaan jaksoi tehdä töitä läpi ottelun. Pasi Häkkinen torjui kollegansa tavoin hyvin, mutta oli muuten hivenen rauhattoman oloinen.

Myöskään Hokin Timo Meriläisellä ei ollut suurempia syitä moittia omiaan, vaikka etelänreissu olisikin varmasti ollut mukava päättää voitokkaasti.

-Mieli on tietysti vähän murtunut häviöstä, sillä taistelimme tuossa lopussa kovasti. Halusimme antaa KooKoolle osoituksen joukkueemme iskukunnosta siltä varalta, että kohtaamme pudotuspeleissä. Ottelu ratkesi siihen, ettemme pystyneet tekemään hyvitäkään paikoista maaleja. Ilmeisesti myös 5-3-alivoimaa pitää harjoitella lisää - ne olivat vaikeita hetkiä.

-Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa. Sarja- ja pudotuspelipaikan varmistaneina voimme pelata ilman paineita, joten Kajaanissa eletään nyt mielenkiintoisia aikoja, Meriläinen päätti.

Runsaasti rangaistuksia viheltänyt Marko Virolainen olisi voinut joutua ottelun jälkeen valmentajien hampaisiin, mutta selvisi tällä kertaa aika vähällä.

-Otin tuomarityöskentelyyn kantaa eilen, joten en kommentoi tänään, hauskuutti Forssassa Aleksi Rantalaa manannut Mansikka.

-Muusta en sano mitään, mutta suuresti ihmettelen kyllä, ettei tuota pitkää kiekkoa otettu pois. Jokainen ymmärtää merkityksen, joutuuko loppuhetkillä lähtemään hyökkäämään oman maalin takaa, vai saako aloituksen toiseen päätyyn. Se oli kyllä kolmikon räikein virhe tänään. Osuiko kiekko sitten matkalla johonkin, vai miksi se jätettiin viheltämättä, ihmetteli Meriläinen tilannetta.

KooKoo pelaa runkosarjan viimeisen vierasottelunsa keskiviikkona Vantaalla. Hokilla otteluita on jäljellä vielä kolme: sijoista 5-7. tiukasti kamppaileva joukkue kohtaa vielä vieraissa UJK:n ja K-Vantaan sekä FPS:n kotonaan.