Unettavaa touhua

Tasapeli olisi ehkä ollut oikeutetuin lopputulos kahden saamattoman joukkueen kohtaamisessa. Tällä kaudella niukkoihin voittoihin erikoistunut KooKoo siirtyi kuitenkin sarjakärkeen kaatamalla FPS:n 2-1 (2-0, 0-1, 0-0). Kovin ikimuistettavaa lauantai-illan viihdettä ei parituntinen Kouvolan jäähallissa tarjonnut.

Maalinteko on ollut tuskaista KooKoolle koko kauden. Luistin on kuitenkin aiemmissa otteluissa kulkenut aivan eri tahtiin kuin tänään. Viisi ottelua kymmenessä päivässä näkyi joukkueen terävyydessä.

-Tavoitteenamme oli kerätä näistä viidestä pelistä kasaan 6-8 pistettä, ja saimme kahdeksan. Se on hyvä saavutus. Mutta ei näistä meidän peleistä näköjään maalikarkeloita tule, sarjakärkeen siirtyneen KooKoon valmentaja Reijo Mansikka totesi.

FPS puolestaan on aloittanut kautensa suhteellisen pirteästi, mutta esitykset ovat ailahdelleet otteluiden sisällä liikaa. Niin nytkin.

-Ensimmäiset viisitoista minuuttia sujuivat kuten olimme ajatelleetkin. Sitten muutama virhe, joista KooKoon kaltainen laatujoukkue rokottaa varmasti. Toisessa erässä olimmekin sitten huomattavasti parempia, FPS:n Kai Rautio kommentoi.

Ehkä eniten viihdettä ottelussa tarjosivat KooKoon Antti Karhula ja FPS-pakki Timo Willman. Karhulan pitkät hiukset pitivät paikalle saapuneen forssalaisryhmän äänessä läpi ottelun, mutta valitettavasti vuosien varrella jo tutuksi käynyt "kannustuskaan" ei auttanut Karhulaa löytämään kadoksissa olevaa pelihuumoriaan. Kauden ensimmäisen tilastomerkintänsä Karhula sentään hankki, senkin tosin jäähystä.

Timo Willman puolestaan teki sitä minkä ilmeisestikin parhaiten osaa. Riidanhaastaja pääsi kouvolalaiskannattajien hampaisiin niin tiukasti, että yksi kuumakalle jouduttiin ilmeisestikin viemään katsomosta raittiiseen ilmaan. Rangaistuspenkkiä Willman kulutti neljäntoista minuutin verran.

KooKoo iskee kahdesti

Ottelun ensimmäisen jäähyn otti vierasjoukkueen kookas laituri Juha Nurmisto. Ylivoiman aikana Tatu Kattelus päästettiin vapaasti läpi, mutta laukaus suuntautui suoraan päin forssalaisvahti Tommi Kelaa. Jäähyn päätyttyä kiekko pomppi pariinkin kertaan ikävästi FPS-maalilla, mutta Kelalla oli riittävästi tuuria takataskussa.

Ennen avauserän puoliväliä forssalaisetkin saivat paikkansa. Ensin Anssi Rantanen laukoi vahvan vaihdon päätteeksi kiekon tolppaan. Vähän myöhemmin Toni Ronkaisella oli lähestulkoon elämänsä tilaisuus maalintekoon, kun KooKoon maalilla debytoinut Joonas Riihimäki haparoi rännikiekon pysäyttämisessä. Molari oli maalinsa takana ja kiekko näytti pyörivän jo maaliviivalla, mutta sisään se ei koskaan mennyt.

Nuoren Riihimäen otteet eivät vielä täysin vakuuttaneet, mutta lopputulos oli kuitenkin paras mahdollinen.

-Tarvitsemme kaksi maalivahtia. Vain yhden harjoituspelin pelanneella Joonaksella oli valtavat paineet tähän peliin. Hän pelasi kuitenkin ajoittain erittäin hyvin. Joitain asioita pitää vielä parantaa, kuten äänenkäyttöä puolustajien kanssa, totesi Mansikka.

Seuraavat kymmenkunta minuuttia olivat ehdottomasti tähän astisen kauden kovinta sähellystä Kouvolassa. Miehiä oli usein enemmän mukkelismakkelis kuin pystyssä, ja jo yhden syötön perillesaanti vaikutti mission impossiblelta molemmille joukkueille. Jani Haapalaisen kakkosenkaan aikana ei FPS päässyt maalia hätyyttelemään. Siirretyn rangaistuksen aikana kiekko tosin pomppi läheltä maaliviivaa, mutta silloin oli Riihimäen vuoro olla onnekkaana.

Osa katsojista oli jo ehtinyt poistua uskonsa menettäneinä kohti taikajuomalähdettä, kun maalisarakkeisiin saatiin ensimmäiset merkinnät reilun kahdeksantoista minuutin pelin jälkeen. Ensin Eero Lajunen taklasi puhtaasti Willmanin hyökkäysalueella. Kiekko oli jo toisessa päässä kun Willman sai kerätyksi kamppeensa kasaan. Oli lähestulkoon FPS:n onni, että Willman jäi katselemaan yliajaneen rekan perään. Lajunen nimittäin taklasi keskialueella vastustajaa uudestaan ja KooKoo pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan ja Willman oli ainoa mies alhaalla. Maalia ei tosin hänkään pystynyt estämään, sillä SaiPasta lainassa oleva Tuomas Vänttinen sai sohittua kiekon pienestä kulmasta maaliin pakin mailan ja molarin patjojen kautta.

Vänttisen kolmen pelin pituinen vuokra umpeutui tähän otteluun. Nuorukainen pääsi pisteille kaikissa pelaamissaan peleissä, mikä on melkoinen saavutus kun muistaa KooKoon maalimäärät. Reijo Mansikka oli tyytyväinen nuorukaisen otteisiin, muttei ottanut vielä kantaa siihen, tullaanko Vänttinen näkemään Kouvolassa vielä uudestaan tämän kauden aikana.

KooKoon toinen maali seurasi edellistä niin pian, ettei toimittajanne ollut vielä kynää ehtinyt kädestään laskea. FPS-pakisto oli täysin tuuliajolla, kun tehopari Antti Huuhka - Janne Mäkelä teki pahojaan. Huuhka kaivoi kiekon kulmasta ja syötti maalinedessä omassa yksinäisyydessään odotelleelle Mäkelälle. Porilainen veivasi maalivahdin jäihin ja nosti plätän komeasti rystyllä maalin kattoon. Aikaa maalien välillä ehti kulua vain 22 sekuntia.

Yksi maali ei riitä Palloseuralle

Toisen erän ensimmäisen tilastomerkinnän sai nimiinsä Willman, jolle päätuomari Marko Virolainen vihelsi melkoisen helponnäköisesti jäähyn kyynärpäätaklauksesta. Alivoimanelikolla ei kuitenkaan ollut pieniäkään vaikeuksia selvittää kakkosta, eikä laukauksia nähty yhtään. Jäähyn päätyttyä Willman vapautui boksista läpiajoon, muttei löytänyt kiekonmentävää rakoa Riihimäen ponttoonien välistä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin FPS:n alkukauden tehomies Jaakko Kallio otti taidolla haltuunsa pitkän syötön ja karkasi kohti Riihimäen vartioimaa maalia, muttei saanut lauottua ajoissa. Pian tilanteen jälkeen Simo Mälkiä rikkoi itsensä boksiin ja pikkuhiljaa paremmin peliin mukaan päässyt vierasjoukkue sai tilaisuutensa pakkopeliin. Kiekko pysyikin alueella ja KooKoon nelikko oli silminnähden puhki, mutta laukaus nähtiin vasta aivan ylivoiman lopussa. Antti Karhulan estämisjäähyn aikana FPS laukoi muutamankin kerran, mutta Riihimäki porjui helposti kaukovedot. Ensimmäistä kertaa tämän kauden kotipeleissä KooKoo onnistui toimittamaan varmasti purkukiekot alueeltaan ulos.

FPS:n yritys palkittiin ajassa 35.43. KooKoo otti keskialueella pelin hivenen löysästi ja kiekon itselleen karvannut Matti Raunio pääsi etenemään rauhassa laitaa pitkin. Suhteellisen pienestä kulmasta lähtenyt lämäri painui verkon perille.

-Ottelu sujui lähes käsikirjoituksen mukaan. Pystyimme rikkomaan FPS:n keskialueen miehityksen ensimmäisessä erässä, mutta toinen oli vaikea. Onneksi vastustaja onnistui vain kerran hallitsemassaan toisessa erässä, sanaili Mansikka.

Vierasjoukkue ehti saada vielä toisessa erässä loistavan tasoituspaikankin, kun Ville Piltti pääsi ohjaamaan kiekkoa aivan maalin edestä. Maalivahti oli kuitenkin tiellä. Toisessa päädyssä Kattelus ja Harri Tikkanen pääsivät ylivoimahyökkäykseen, mutta lähestulkoon koko erän toimettomana maalinsuulla seissyt Kela koppasi helposti Tikkasen vedon.

Pilli herkässä ja tunteet pinnassa

Kolmannen erän tilastomerkinnöistä vastasikin hyvin pitkälti tuomari Marko Virolainen jakamillaan jäähyillä. Tunteet olivat melkoisen kuumina puolin ja toisin, eikä Virolainen toiminnallaan juurikaan tilannetta rauhoittanut.

KooKoon Eero Lajunen oli jo ehtinyt aitiossa kakkosensa istua, kun toiseen boksiin saatiin pienoista ruuhkaakin aikaiseksi. Olli Sinkkosen hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Jari Raattama sai nousta aivan rauhassa maalille, muttei onnistunut yllättämään Kelaa. Tilanteesta vihellettiin kuitenkin forssalaisille kaksi kakkosta ja Willmanille vielä ylimääräinen kymppikin. Kotijoukkue sai rauhassa miettiä kuvioitaan, kun se pelasi kokonaiset kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan. Todellinen "tappamisen meininki" jäi kuitenkin uupumaan, eikä kela joutunut FPS-maalilla juurikaan hikeä otsaltaan pyyhkimään.

Pian jäähyjen päätyttyä KooKoon Joose Lipponen sai keskialueella todella kovan töötin päähänsä, mutta Virolainen ei tilanteesta rangaistavaa löytänyt. Sen sijaan Nurmisto komennettiin aitioon pari minuuttia myöhemmin. Laituri teloi Antti Huuhkaa typerästi, mutta Virolainen vihelsi tilanteen vasta kuunneltuaan yleisön mylvintää kymmenisen sekunnin ajan. Kiinnipitäminen ei tosin tilannetta juurikaan kuvannut.

Forssalaisalivoima oli edelleen iskussa, joten tilanne pysyi tasaisena. Pian alivoiman päättymisen jälkeen Kallio sai jälleen paikan tasoittaa peli, muttei onnistunut ohittamaan maalivahdin patjoja maalin kulmalta. Toivoa forssalaisille toi myös Huuhkalle vihelletty jäähy - joka sekin tuli tottakai kiinnipitämisestä. Siniviivaa ei FPS kuitenkaan kiekon kanssa onnistunut ylittämään.

Vajaa kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa KooKoo löi pitkän ja FPS otti aikalisän. Samalla hyvän ottelun pelannut Tommi Kela sai etsiä itselleen istumapaikkaa vaihtoaition puolelta. Ottelu oli ratketa lopullisesti minuuttia myöhemmin, kun KooKoo pääsi hyökkäykseen. Tatu Kattelus onnistui kuitenkin iskemään kiekon päin maahan heittäytynyttä Asko Rantasta.

Dramatiikkaa riitti vielä viimeiselle minuutille. Kun pelikellossa oli jäljellä 29 sekuntia joutui Sinkkonen jäähylle forssalaisen heittäydyttyä näyttävästi, ja takaa-ajajat saivat mahdollisuuden pelata kuudella neljää vastaan. Hommasta ei kuitenkaan tullut sen valmiimpaa, joten pisteet jäivät Kouvolaan lukemin 2-1.

-Lopun 6-4-tilanteessa emme hallinneet hommaa. Kuvio olisi pitänyt katsoa ennen peliä. Otan omaan piikkiini sen, ettei sitä ole käyty läpi harjoituksissa, harmitteli Rautio.

-Tappio ei tietenkään lämmitä, mutta ei pelaajia voi syyttää. Saimme irti joukkueestamme mahdollisen ja taistelimme, hän jatkoi.

KooKoolle voitto oli kauden viides, kun takana on seitsemän kierrosta. Voitoista peräti neljä on tullut vaivaisen maalin marginaalilla.

-Meillä oli hyvä tatsi kolmanteen erään. Olemme pelanneet tällä kaudella sen verran maalin johdossa, ettei hätäilyä esiinny. Varmuutta löytyi nytkin, Mansikka kehui.

KooKoon kenttäpelaajista parhaimman pelin pelasivat kolmos- ja nelosketjut. Antti Karhula on yhä täysin unessa, eikä Ossi Louhivaarakaan ole esittänyt läheskään viime kauden tasoisia otteita. Parivaljakko Huuhka-Mäkelä sen sijaan jatkoi vahvoja esityksiään ja Lipponen ja Sinkkonen voittivat rutkasti aloituksia. Kotijoukkueen puolustuksessa onnistui koko seitsikko. Erityisen hyvin tehtävissään onnistui nuori Jussi Laine.

FPS:n ainoan maalin iskenyt Matti Raunio oli hänkin melko näkymätön kentällä. Lähestulkoon kaikki joukkueen tilanteet lähtivätkin Toni Ronkaisen tai ahkerasti karvanneen Jarno Kanteluksen esityöstä. Neljä maalia iskeneellä Jaakko Kalliolla olisi ollut muutamakin loistopaikka tilinsä saldon suurentamiseen, mutta kiekko ei ollut tänään hyökkääjän paras kaveri. Forssalaispuolustuksessa urakoivat kaksi ensimmäistä paria. Varsinkin Willman sai erittäin paljon peliaikaa, ja alun päättömien ryntäilyjen jälkeen pysyikin pelissä kohtuullisesti mukana. Ainakaan tämän ottelun perusteella maalivahtiongelmaa ei Forssassa tällä hetkellä ole.