Vajaamiehinen Sport ei jaksanut KalPan kyydissä

Siipirikkoinen Vaasan Sport pysyi Kuopion KalPan kyydissä avauserän, mutta kotijoukkueen lisättyä luisteluaan joutuivat vaasalaiset antautumaan selkein luvuin 6-2 (0-1, 4-0, 2-1).

Sport tuli avauserään hyvällä sykkeellä. Ensimmäiset minuutit mentiin KalPan komennossa, mutta erän edetessä hallinta siirtyi vierailijoille. Sport tukki keskialueen tehokkaasti ja kävi ahnaasti mieheen kiinni. KalPan peli tyrehtyi täysin, ja liikekin hiipui.

Kuopiolaisten maalilla Pasi Kuivalainen sai tehdä ison työn ennen kuin joutui antautumaan ajassa 17.15 Sportin ykkösketjun pyöritettyä vimmatusti peliä kuopiolaispäädyssä. Kissa-hiiri -leikkiä oli kestänyt yli minuutin, kunnes Vesa Myllyaho laukoi läheltä kiekon ranteella korkeana ohi Kuivalaisen. KalPan puolustajat jättivät Myllyahon täysin vapaaksi Teemu Kuusiston sivaltaessa tälle hyvän syötön.

Toinen erä KalPalle 4-0

Toiseen erään KalPa tuli kuin uudesti syntyneenä. Vain 17 kenttäpelaajan voimin Kuopion reissulle tullut Sport jäi kertaheitolla vastaantulijaksi. Voi olla, että KalPa-piiskuri Mika Pieniniemi oli jotain porukalleen erätauolla mesonnut.

Vajaa neljä minuuttia ehdittiin erää pelata, kun Marko Ahosilta niittasi totutun tulisen rannevetonsa tylysti yläkulmaan ohi Sport-maalivahdin Marko Härkösen. Tilannetta edelsi Ville Hämäläisen hyvä nousu ja syöttö Ahosillalle paikkaan, josta tämä mies kyllä osaa maalin tehdä.

Sama tehoketju värkkäsi myös KalPan johto-osuman. Ahosilta antoi näppärän syötön Hämäläiselle, ja tämä vapautti jäätä pitkin syöksyen Teemu Sompin läpiajoon. Somppi lirutti Härkösen jalkojen välistä kiekon niukin naukin yli maaliviivan. Sport protestoi tilannetta, mutta eittämättä kiekko ehti maalissa käydä.

KalPan kolmas maali syntyi peruskuvion jälkeen ylivoimalla. Aki Korhonen pelasi kiekon viivaan Juha Alastalolle, joka lämäsi kiekon ohi maskissa olleen Härkösen.

Alastalon maalista ehti kulua 13 sekuntia, kun Jarno Niinimäki tuuletti komeaa ohjurimaaliaan KalPan 4-1 –johdon merkiksi. Sportin selkäranka niksahti niin, että se miltei katsomoon asti kuului. Silti ei käskynjakaja Kenneth Westerback katsonut tilannetta aikalisän tai maalivahdin vaihdon arvoiseksi.

- Aikalisää harkitsin, mutta maalivahdin vaihtoa en. Mielestäni siinä vaiheessa oli tekojen eikä puheiden aika. Ja tiesin Härkösen toipuvan tuollaisista nopeasti, perusteli Westerback tilannetta.

Enempää maaleja KalPa ei sentään toiseen erään tehnyt, mutta erän 4-0 –voitto oli kyllä täysin ansaittu, eikä Härkösen tiliinkään maaleja voi panna. Näin näki myös Westerback.

- Osa maaleista oli sellaisia onnenkantamoisia, hän sanoi.

Sportin taistelu tyrehtyy hölmöön jäähyyn

Kolmanteen erään vaasalaiset tuntuivat taas saaneen lisävoimia, ja yhtäkkiä Sport olikin jo taas kahden maalin päässä. Kavennusmaali syntyi sekavasta tilanteesta, kun Teemu Kuusisto sai jollain konstilla siirrettyä kiekon maalin kulmalle unohtuneelle Antti Karhulalle. Tämä sai panna kiekon tyhjiin Kuivalaisen katsoessa hölmistyneenä tilannetta.

Sportin sinällään sinnikäs taistelu sai loppupisteensä nololla tavalla. Jesper Söderholm piteli tilanteeseen nähden ihmetystä herättäen kaksin käsin kiinni Tatu Miettistä ja sai ansaitsemansa kaksiminuuttisen. Siniviivalla ylivoimapelissä pelannut hyökkääjä Saku Kekäläinen rankaisi vaasalaisia illan komeimmalla osumalla. Kekäläinen sai vastakulmasta komean passin Aki Korhoselta, luisteli vastakiekkoon ja pommitti sen jäänuoliaisena alakulmaan. Tilanteessa ei ollut pienintäkään maskia, mutta siltikään ei Härkönen ehtinyt tehdä liikettäkään ennen kuin hirmukuti oli maalin perukoilla. Kekäläinen kunnostautui maalinsa lisäksi olemalla yksi illan harvoista pelaajista, jotka taklasivat jääkiekkoon kuuluen, kun tilanne antoi myöden. Kolmannessa erässä pienikokoinen Kekäläinen niittasi vastustajan puhtaasti jalat ja kädet alhaalla laitaa vasten sellaisella voimalla, että kesti tovin ennen kuin Sport-pelaaja siitä nousi ja pääsi vaihtoaitioon asti.

Sportin ote lopahti, ja KalPa kaunisteli lukemia vielä yhdellä maalilla. Tämän teki vahvaa kautta pelaava 19-vuotia Aki Keinänen, joka kärkkyy paikkaa joulun alla pelattaviin nuorten MM-kisoihin. Keinänen antoi jälleen näyttöä Hannu Aravirralle iskemällä kauden kuudennen maalinsa tarkasti etuyläkulmaan ohi Härkösen. Keinänen pelasi muutenkin totutun ahnaasti ja laukoi KalPan pelaajista eniten; kaikkiaan kuusi kertaa, joista kaksi muutakin kutia oli vähällä mennä sisään.

Jälkipelit

KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi ihmetteli pelin tauottua, kuinka pelaajien energisyys katosi ensimmäisessä erässä muutaman sähäkän ensivaihdon jälkeen.

- Päätimme erätauolla, että ruvetaan pelaamaan peruskiekkoa, kun ensimmäisessä erässä olimme hakanneet päätä Sportin keskialueen tiiviiseen sumppuun. Taidettiin siinä onnistuakin, kun saimme tehtyä erässä neljä maalia.

- Neljän pelin tavoitejakso toi seitsemän pistettä. Ei voi olla kuin tyytyväinen, Pieniniemi myhäili.

Sportin käskijä Kenneth Westerback puolestaan myönsi, että toisessa erässä hänen joukkueensa yksinkertaisesti tippui KalPan kyydistä.

- Olemme pelanneet paljon vähän ajan sisällä, eikä enää jaksettu, kun KalPa nosti luistinta. Kolmas erä yritettiin, mutta se oli sellaista näennäistä yrittämistä.

- Kyllähän tämä tietysti syö miestä, kun olimme päässeet voittoputkeen. No, huomenna syödään puuroa, ja maanantaina pelataan taas, Westerback kertoili.