TUTO mursi Kiekko-Vantaan kotitaian

Aleksi Rutanen oli yksi vieraiden pistepotin takuumiehistä.
Ennen keskiviikkoiltaa vantaalaiset eivät olleet hävinneet kotonaan otteluakaan. Siitä huolimatta upeasti läpi ottelun puolustanut vierasjoukkue vei täyden pistepotin tehottomien lohipaitojen nenän edestä niukoin 1-3 (0-1, 1-2, 0-0) -numeroin.

Joukkueiden kauden ensimmäisestä kohtaamisesta voiton napannut TUTO oli isäntiä paremmin hereillä ottelun ensimmäisessä erässä. Tasaisten ensiminuuttien jälkeen turkulaiset iskivät ottelun avausmaalin ajassa 4.40 näyttävän syöttelykuvion päätteeksi. Kotijoukkueen maalivahti Aaro Peltosen pomputeltua kiekon torjunnallaan huolimattomasti kulmaan pääsi Tuukka Pulliainen käsiksi irtopalaan. Pulliainen syötti laidassa Aki Keinäselle, joka jatkoi edelleen keskelle vapaaksi unohtuneelle Aleksi Rutaselle. Rutasella oli helppo työ viimeistellä johtomaali lähes tyhjään maaliin.

Heti vieraiden avausmaalin jälkeen kokenut TUTO-hyökkääjä Antti Virtanen pääsi kokeilemaan Peltosen torjuntavireen kestävyyttä läpiajollaan, mutta vantaalaisten onneksi Peltonen veti tilanteessa pidemmän korren, ja TUTO ei päässyt heti kahden maalin karkumatkalle.

Ensimmäinen erä jatkui TUTOn pelisuunnitelmien mukaan Santeri Saaren otettua kaksiminuuttisen huitomisesta. Vieraat eivät kuitenkaan kyenneet hyödyntämään ylivoimaansa, ja erän puolenvälin jälkeen peli tasaantui, ja myös vantaalaiset pääsivät etenkin liukkaan ykköskenttänsä ansiosta maalipaikoille.

Toinen erä käänsi ottelun tovereille

Vantaalaisten ykkösketju näyttikin voimansa heti toisen erän alkuun, sillä toinen erä oli hädin tuskin ehtinyt alkaa kunnolla, kun kiekko kaivettiin TUTO-vahti Tommi Virtasen takaa ajassa 20.36. Helpohkon siipaisun kohti vierasmaalia laukoi Markus Hännikäinen Aleksi Rekosen ja Artem Iossafovin syötöistä. Virtanen kuitenkin kokosi itsensä mainiosti kotijoukkueen avausmaalin jälkeen ja oli kuin muuri ottelun loppuun asti.

TUTO-puolustus vilisi Tikkurilan illassa fyysisesti pelaavia ja joukkueelleen uhrautuvia pelaajia. Yksi heistä oli Mikko Lehtonen, joka esitti vakuuttavia otteita sekä puolustus- että hyökkäyspäässä läpi ottelun. Toisessa erässä Lehtonen kilautti ensin vantaalaishyökkääjä Saku Salmisen rangaistuksen aikana tolppaan, ja Lehtonen täydensi erinomaisen eränsä viimeistelemällä vieraiden kolmannen maalin ylivoimalla kauniin kuvion päätteeksi ajassa 36.56. Syöttöpisteen vieraiden kolmanteen maaliin saivat Nico Manelius ja Anrei Hakulinen.

Kolmatta maalia ennen TUTO oli saanut 1-2-johtomaalin ylivoimalla ajassa 26.46., jolloin illan tehokkain hyökkääjä Rutanen oli viimeistellyt osuman vihaisella rannelaukauksella vasemman aloituspisteen tietämiltä. Lehtonen ja Virtanen saivat syöttypisteet vieraiden toiseen maaliin.

Oppitunti vieraspelaamisesta

Yleisö varmasti odotti viime aikoina vahvasti pelanneilta lohipaidoilta raivoisaa loppukiriä kolmanteen erään. Toisin kuitenkin kävi, sillä TUTO jäädytti pelin keskittyen äärimmäisen tarkkaan puolustamiseen ja riskien minimointiin. Myös joukkueen käskyttäjä Ismo Lehkonen oli tyytyväinen omiensa peliin kolmannessa erässä.

-Kaksi erää olisi saattanut homma olla toisinkin päin. Kolmannessa erässä keskityimme vain ja ainoastaan puolustamiseen. Kolmas oli meiltä oikein kypsä ja hyvä erä, summasi Lehkonen.

Kolmannessa erässä jäätiin kokonaan ilman tilastomerkintöjä, mutta muutama maalipaikka erään sentään mahtui. Pirteitä otteita esitti etenkin lauantaina Heinolassa uransa ensimmäisen Mestis-maalin viimeistellyt Shing Shanghoon, joka ei kuitenkaan maalipaikoistaan huolimatta onnistunut viimeistelyssä.

TUTOn voiton avaimet piilivät turkulaisten organisoidussa pelisysteemissä ja nappiin menneessä valmistautumisessa. Vieraiden valmistautuminen otteluun oli myös selkeästi K-Vantaata parempaa.

-Vähän ponnetonta oli. Tämä on kuitenkin tunnelaji, ja jos tunne ei ole ihan tapissa, tulee illasta yleensä todella vaikea, kertoi puolestaan kotijoukkueen päävalmentaja Pekka Kangasalusta.

Voitollaan TUTO nousee Mestiksen kärkeen. Seuraavaksi turkulaiset ottavat perjantaina kotihallissaan mittaa KooKoosta. Kiekko-Vantaa puolestaan kohtaa tulevana perjantaina Jukurit Mikkelissä.