Kiekko-Vantaa trilleristä Mestiksen kultajahtiin - "Nyt parsitaan jätkiä kuntoon"

Frank Gymer teki jatkoerämaalin kolme sekuntia ennen loppua.
Kiekko-Vantaa kampesi TUTOn nurin Tikkurilan Urheilupuistossa maalein 2-1 ja samalla itsensä Mestiksen finaaleihin otteluvoitoin 4-2. Kiekko-Vantaa kohtaa finaaleissa Savonlinnan SaPKon. Edellisen kerran lohipaidat olivat Mestiksen finaaleissa 14 vuotta sitten, jolloin Jukureita vastaan tuli hopeaa.

Kiekko-Vantaa kukisti TUTOn kotikaukalossaan perjantaina kuudennessa välierässä maalein 2-1 ja samalla koko ottelusarjan voitoin 4-2. Ottelu jatkui pitkälle toisen jatkoerän viimeisille sekunneille, kun Frank Gymer nosti rystyllä voittomaalin ajassa 99.57.

Kiekko-Vantaa lähti otteluun hyvällä jalalla. Se pääsi helpohkosti läpi turkulaisten keskialueen puolustuksen, ja kiekko pyöri vierailijoiden päädyssä pitkiä toveja. TUTOn hyökkäykset sen sijaan pysähtyivät lohipaitojen kovaan puolustukseen heti keskialueella.

Ottelun kuparisen rikkoi Kiekko-Vantaa, kun Toni Leinonen laukaisi hienon hyökkäyksen päätteeksi johtoaseman 1-0 kotijoukkueelle. Maali oli kuin suoraan valmennuskirjasta, kun Leinonen, Pekka Niemimaa ja Gymer pääsivät kolmestaan TUTOn puolustajaa vastaan. Koulumaali syntyi ajassa 6.35.

Turkulaisten vaikeudet jatkuivat, sillä joukkue ei osannut avata peliä samalla, kun lohipaidat kampesivat ja voittivat tärkeitä kaksinkamppailuvoittoja. Vantaalaiset olivat nälkäisempiä ja sitkeämpiä kuin turkulaiset, ja oli pitkälti maalivahti Karolus Kaarlehdon taituruutta, että numerot pysyivät tiukkina.

Epäonnistuminen rangaistuslaukauksessa

TUTO aloitti toisen erän vahvasti. Se tuli kaukaloon selvästi latautuneempana kuin Kiekko-Vantaa, mutta maltti oli tipotiessään. Ottelusta muodostui päädystä päätyyn taistelua, joskin turkulaiset pelasivat ensimmäisessä erässä kovaa lohipaitaryhmää vastaan. Ensimmäinen erä oli parasta Kiekko-Vantaan peliä.

Ajassa 23.52 TUTOn Aki Keinäinen kaatoi Pekka Niemimaan läpiajossa, mistä vihellettiin Kiekko-Vantaalle rangaistuslaukaus. Laukausta suorittamaan vantaalaisten päävalmentaja Simo Mälkiä valitsi Joona Harjaman, joka kuitenkin epäonnistui.

− Oli todellista taistelemista, eikä Mestis-peli tuosta varmaan parane. On uskomattoman pienestä kiinni tuo homma. Meillä on sitkein joukkue, missä olen ollut mukana. Nyt parsitaan jätkiä kuntoon, Mälkiä totesi.

TUTO sai jälleen mahdollisuuden tasoittaa ottelu, kun Joel Lehtinen nappasi jäähyn kampituksesta. TUTOn päävalmentaja Miika Elomo käskytti kentälle parhaan ketjunsa, jossa Petteri Nummelin, Keinänen ja Tuukka Pulliainen yrittivät saada maalia aikaan.

− Ensinnäkin vilpittömät onnittelut Kiekko-Vantaalle. Maalin pelejä taisi olla kaikki. Molemmat jättivät kaikkensa kentälle, eivätkä joukkueet puolin ja toisin päässeet omalle tasolle, Elomo sanoi.

Mitä pitemmälle ottelussa pelattiin, sitä paremmin turkulaiset pääsivät tekemään vaarallisia tilanteita, mutta kuten Kaarlehto, niin myös Kiekko-Vantaan maalivahti Jani Kautto pelasi yhtä uransa hienointa ottelua.

TUTO piristyi

TUTO tuli kolmannessa erässä Lohipaitojen päälle kuin höyryjuna, mutta puhti ei riittänyt. Osuma kuitenkin roikkui ilmassa, missä joko kohta syntyisi maali tai rangaistus. Ajassa 44.31 Aleksi Rutanen pääsi laidalta läpi ja sijoitti pikkumustan verkon perukoille Mikko Laineen ja Simo Suomisen hyvistä syötöistä.

Kiekko-Vantaan Atte Mäkinen pääsi niin ikään laidasta läpi, mutta röyhkeys ei nyt yksin riittänyt lisämaalien syntyyn. Tilanne säilyi 1-1:ssä, ja kävi selväksi, etteivät ainakaan heppoiset yritykset perjantai-iltana onnistuneet.

TUTOn ryhmitys Nummelin-Keinänen-Hannu Kuru pelasi vahvasti, mutta kokenut materiaali ei riittänyt, vaan nuoret vantaalaiset taistelivat hyökkäysalueella ennakkoluulottomasti ja ilman sen suurempia kohteliaisuuksia.

Kiekko-Vantaalla hyvä puolustus

Ensimmäisessä jatkoerässä kaukaloon luistelivat väsyneet jalat. Ottelussa ei nyt peruuteltu eikä mietiskelty, vaan peli kävi hurlumhei-kiekoksi. Kiekko-Vantaa sai mahdollisuuden lisäosumiin heti erän alkajaisiksi, mutta erä päättyi ilman tilastomerkintöjä.

TUTOn paras maalintekotilaisuus tuli, kun Pulliainen sai todella maukkaan paikan, mutta Kautto vantaalaisten maalinsuulla oli loisteliaalla pelituulella. Kiekko-Vantaan puolustus pelasi pyyteetöntä peliä. Hyökkääjät heittäytyivät kiekkojen eteen siinä, missä puolustajat pitivät miehet maalilla.

Toisessa jatkoerässä joukkueet ottivat rangaistuksia, mutta varsinaiset ratkaisut odottivat vasta jatkoerän viimeisillä sekunneilla, kun Gymer sai kiekon maalintekosektorilla ja nosti kiekon rystyllä ohi Kaarlehdon. Ottelua oli jäljellä tuolloin ainoastaan kolme sekuntia. Näin loppunumeroiksi muodostui 2-1.